ogolone_jajka 19.04.04, 11:00 Kasujesz i kasujesz, mimo iż ludzie chętnie dyskutowali??? Jak się nie zgadzasz, to nie czytaj, ale pozwól innym decydować o tym, co czytają i co piszą. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ogolone_jajka Re: O co chodzi z aborcją??? 19.04.04, 11:12 Jeszcze nie zauważyłaś?? Neo grasuje tu z nożycami i jak tylko wypowiem się w sposób nieco kontrowersyjny i kompletnie niezgodny z jego poglądami, to zaraz szybko to wycina. Wczoraj dwukrotnie proponowałem, żeby zdewociałe katoliczki, obrończynie życia poczętego, w ramach wcielania (dosłownie!!) swych szczytnych i boskich idei w życie (bo co to za idea, o której się tylko mówi, a raczej krzyczy), WSZCZEPIAŁY SOBIE ZYGOTY usunięte przez kobiety które z różnych powszechnie znanych i (nie)akceptowanych powodów nie życzą sobie kolejnego dziecka. Gdyby taka katoliczka, jedna z drugą, odhodowały i odchowały jakiegoś Downa albo 5-te dziecko w rodzinie, to pewnie zmieniłyby zaraz zdanie. No ale czy któraś by się odważyła?? (pomijam, że medycznie to chyba jest niemożliwe) I zaraz zobaczysz jak ten post zniknie. Mimo, że nikogo nie obraziłem, bo chyba nie ma tu zdewociałych katoliczek, tylko zwykłe, normalne. A ja adresowałem to do zdewociałych. Odpowiedz Link
neogobbo Re: O co chodzi z aborcją??? 19.04.04, 11:16 No właśnie, nie chodzimo Twoje poglądy, tylko o styl. Pisząc zdewociałe katoliczki obrażasz drugiego człowieka. I tyle. Ale w sumie co tam - niech sobie inni poczytają, co masz do powiedzenia. Może szybciej dojdą wdo wniosku, że to zwykła strata czasu. Oprócz 18lipiec oczywiście, ale Wy to prawie jak w małżeństwie, taką jedność reprezentujecie. I jeszcze jedno. Napisałeś kiedyś, że tu na forum załatwiam swoje interesy. Myślę i myślę i wymyśleć nie mogę. Mozesz mi powiedzieć jakie? Odpowiedz Link
kulinka3 Re: O co chodzi z aborcją??? 19.04.04, 12:11 ogolone_jajka napisał: Gdyby taka katoliczka > , jedna z drugą, odhodowały i odchowały jakiegoś Downa albo 5-te dziecko w rodz > inie, to pewnie zmieniłyby zaraz zdanie. > No ale czy któraś by się odważyła?? Przypominasz jajek trochę erotomana gawędziarza,który dużo miele jęzorem o problemach o których niewiele tak do końca wie. Ja mam dziecko upośledzone,znam wiele takich dzieci i ich rodzin, znam ich problemy, o których Ci się nawet nie śniło, więc proszę Cię zamilknij. Pozdrawiam z przykrością dla Twojego braku wyczucia i ludzkiej wrażliwości. Odpowiedz Link
ogolone_jajka Re: O co chodzi z aborcją??? 19.04.04, 12:21 Dziecko upośledzone jest wielkim wyzwniem dla rodziców. Nie każdego stać na taki wysiłek. Nie wiem czy ja bym podołał. Dlatego NIGDY nie śmiałbym szydzić z takich dzieci czy ich rodziców. Natomiast jeśli ktoś uważa takie dziecko za "dar boży", to moim zdaniem ma pomieszane w głowie - to nie było Ciebie kulinko3. Ale to jest: czy gdybyś teraz zaszła w ciążę i miała urodzić dziecko upośledzone, nie myślałabyś o aborcji???? NIE WIERZĘ!!!! Odpowiedz Link
kulinka3 Re: O co chodzi z aborcją??? 19.04.04, 12:32 ogolone_jajka napisał: > czy gdybyś teraz zaszła w ciążę i miała urodzić dziecko upośledzone, nie myślał > abyś o aborcji???? NIE WIERZĘ!!!! Małej wiary..... nigdy nie myśłałabym o aborcji i kochałabym takie dziecko, tak jak kocham wszystkie pozostałe.Ale dla Ciebie jest to nie do pojęcia..... Przykro mi, bo tego nie rozumiem.Jak można nie kochać własnego dziecka,bezbronnego i słabszego niż pozostałe, dotkniętego niejednokrotnie cierpieniem? Proszę niech te pytania pozostaną retoryczne, bo nie jestem ciekawa Twojej odpowiedzi. Odpowiedz Link
mader1 Re: O co chodzi z aborcją??? 19.04.04, 13:48 Nie mozemy ))) Watykan nas ochronil. Takie eksperymenty z plodem ludzkim sa przez niego zakazane )) Odpowiedz Link
neogobbo Re: O co chodzi z aborcją??? 19.04.04, 11:08 Nie udawaj głupiego, przecież wiesz dlaczego. Swoja drogą już Cię nie usunę. Ten wątek (a już zwłaszcza to jak został sfrmułowany) i tak mówi sam za sibei i za jego twórcę. Odpowiedz Link
ogolone_jajka Re: O co chodzi z aborcją??? 19.04.04, 11:12 Nie nie, wiem dlaczego. Stopkę ostatnio, ku mojemu wielkiem ubolewaniu, kasuję. Odpowiedz Link
ewa2233 Re: O co chodzi z aborcją??? 19.04.04, 12:28 Nigdy się jeszcze nie wypowiadałam na tym forum ale muszę się tutaj "wciąć": "... odhodowały i odchowały jakiegoś Downa ..." Sformułowanie - ohyda!!! Brak słów! ... Odpowiedz Link
ogolone_jajka Re: O co chodzi z aborcją??? 19.04.04, 20:14 Fakt, ale aborcja to ohydna sprawa. Odpowiedz Link
mysiam1 Re: O co chodzi z aborcją??? 19.04.04, 21:16 ogolone_jajka napisał: > Fakt, ale aborcja to ohydna sprawa. > Tak, Jajku, ohydna. Bardzo szanuję kobiety, które wiedząc, że dziecko będzie w ten czy inny sposób ułomne, postanowiły je urodzić, choćby po to, żeby za parę dni się z nim pożegnać, bo nie było w stanie żyć...Czasem to "kółko życia" zatacza się zbyt szybko... To my, "zdrowi" mówimy, że dziecko z zespołem Downa jest nieszczęśliwe - a może ono jest szczęśliwe na swój, może trochę ograniczony sposób? Co my wiemy o jego poczuciu szczęścia? Ale staram się rozumieć też te kobiety, które nie znalazły w sobie dość siły... A jeśli badania wykażą, że dziecko urodzi się na przykład bez rączek - czy to jest wystarczający powód, żeby przeprowadzić aborcję? Czy takie dziecko będzie aż takim nieszczęściem dla siebie samego, dla rodziców i świata, że nie powinno żyć? Cokolwiek napiszesz o aborcji, jakiekolwiek podasz argumenty za, to pozostanie ona pozbawieniem życia drugiej osoby. I ułomność dziecka, gwałt, czy bieda tego nie zmienią - jeśli zostaniesz napadnięty i zabijesz w obronie własnej napastnika, to mimo, że jesteś usprawiedliwiony, zrobiłeś dokładnie to - pozbawiłeś kogoś życia. Pytasz, która z fanatycznych...itd...wzięłaby niechciane dziecko...Nie jestem z tych fanatycznych, ale wzięłabym. Niestety nasze procedury adopcyjne i dość szczególna sytuacja mojej rodziny sprawiają, że jest to właściwie nie do przeskoczenia. Odpowiedz Link
18lipiec Re: O co chodzi z aborcją??? 20.04.04, 08:46 uważasz że ciąża w wyniku gwaltu jest okej i w imie nie zabijaj kobieta ma urodzic cos co przypomina jej o tragedi? przeciez to chore.. Odpowiedz Link
neogobbo Re: O co chodzi z aborcją??? 20.04.04, 09:22 Gwałt nie jest O`K, tu sie pewnie rozumiemy. Ale z następstwami juz nie jest tak prosto. Z mądrości ludowych - co się stało to się nie odstanie. Każde życie, niezależnie jak poczęte, ma prawo do życia i swojej godności. Bo jak tak dalej pójdzie, żona powie że mąż ją zgwałcił, więc dziecko można zabić. Wiem że mężowie też gałcą żony - to jest już patologia. Ale staraj się rozróżnić jedno od drugiego. A może uzależnimy godność człowieka od pozycji, w jakiej zostało poczęte? Odpowiedz Link
18lipiec Re: O co chodzi z aborcją??? 20.04.04, 09:24 no przepraszam czyli jeśli zostanę zgwałcona,to mam z dumą i zachwytem chodzić w ciązy a potem rodzic z pieśnią na ustach bo daję nowe życie????? Nikogo nie obchodzi co ja czuję????? Odpowiedz Link
neogobbo Re: O co chodzi z aborcją??? 20.04.04, 09:29 Obchodzi. Na przykład mnie i myślę, że większość na tym forum. Oczywiście nikt z nas (ani nawet Kościół) niczego Ci nie zabroni ani nie nakaże. My tylko mówimy, co jest dobre a co złe. Naszym zdaniem - żeby nie było wątpliwości. Poza tym, gdzie przeczytałaś, że masz chodzić z dumą i radością. Znowu widzisz to, czego nie widać. I powiedz - czmu dziecko ma być winne, że miało ojca zwyrodnialca. Odpowiedz Link
18lipiec Re: O co chodzi z aborcją??? 20.04.04, 09:36 Wiesz neo, można być dobrym człowiekiem ale...bez przesady. Interpretuj pismo św. na swój sposób ale nie poddawaj mu się w całości i bezwolnie. Ja też nie pochwalam aborcji, tylko potrafię ją usprawiedliwić bardziej niż Ty. Jestem za legalizacją aborcji ale nie za jej odpłatnością,no bo niby czemu mam płacić z moich podatków za to że ktoś nie umie się zabezpieczyć. Ale neo- jesteś mężczyzną, nie wiesz co to gwałt dla kobiety a potem ciąza w jego wyniku. Nigdy tego nie pojmiesz. A czemu ma byc winna kobieta że ją zgwałcono i jeszcze ma nosić w sobie i urodzić owoc gwałtu. Zmuszanie kobiety do tego, albo zakaz aborcji w tym przypadku to czyste barbarzyństwo. Dziecko ma byc owocem miłości a nie zbrodni. Co byś zrobił neo gdyby to się przydarzyło twojej żonie czy córce? pytam czysto teoretycznie. Odpowiedz Link
18lipiec Re: O co chodzi z aborcją??? 20.04.04, 09:38 Nigdy w życiu nie urodziłabym dziecka które by było owocem gwałtu. Z resztą można by uniknąć ciąży, jesli kobieta byłaby na tyle odważna i zgłosiła sie zaraz PO na policję i pogotowie i zażyła Postinor... Odpowiedz Link
neogobbo Re: O co chodzi z aborcją??? 20.04.04, 09:43 Tak, jestem facetem i wiem, jak trudno kobiety zrozumieć. Mam w domu trzy + świnkę morską, też płci pięknej. I wiesz, doprawdy wiele jest na tym świecie, ktorych w życiu nie pojmę. Na przykład fizyki kwantowej. Albo teorii fraktalii. Ani nawet jak można wyciągnąć pierwiastek z musztardy. Co nie zmienia faktu, że mogę w coś wierzyć i mieć jakieś (swoje, będę z uporem maniaka Ci to powtarzał) poglądy. A na ostatnie pytanie odpowiem. Przyjąłbym to dziecko. I kochałbym je. Na tyle, na ile potrafię. Odpowiedz Link
18lipiec Re: O co chodzi z aborcją??? 20.04.04, 09:48 O ile fizyki kwantowej nie musisz rozumiec, to musisz postarać sie zrozumieć sytuacje kobiety.... Ja w zyciu bym na coś takiego nie poszła. A że przyjąbys z miłością , jasne,,, bo nie ty zostales zgwałcony, nie ty rodziłeś. Rozumiem że gdyby ktoras z bliskich Ci kobiet chciala usunąć to byś zakazał??? Odpowiedz Link
neogobbo Re: O co chodzi z aborcją??? 20.04.04, 09:53 O`K. Może odpowie Ci na to Kramcia. Obiecuję, że niczego nie będę jej sugerował. Odpowiedz Link
mysiam1 Re: O co chodzi z aborcją??? 20.04.04, 09:53 Przestańcie prowadzić już tę akademicką dyskusję. Nikt nie wie, jak postąpiłby w takiej sytuacji, i Ty, Neogobbo nie przesądzaj tak łatwo, że przyjąłbyś dziecko i kochał je, i że Twoja żona zrobiłaby to samo. Jeżeli tak - chwała Wam za to i szacunek, ale...dopóki Cię to nie spotka, nie przekonasz się, a emocje, widok skrzywdzonej najbliższej osoby odebrałyby i Tobie pewnie rozum. Odpowiedz Link
neogobbo Re: O co chodzi z aborcją??? 20.04.04, 10:20 A gdzie ja napisałem, że Kramla postąpi tak samo? Przecież napisałem, że się sama wypowie. A co do mnie, jeśli piszę że bym je przyjął to piszę, bo tak czuję i piszę, bo tak jest na dzień dzisiejszy. Jasne, że nie wiem co będzie jutro. Ale w ten sposób rozumując, to nigdy nic nie można by napisać. Trochę znam siebie (trochę - powtarzam) po 10 latach Drogi i wiem mniej więcej na co mnie stać. Oczywiście - zawsze mogę się zdziwić. Ale myślę, że przyjąłbym i kochał takie dziecko. Bardziej boję się, że urodzi nam się dziecko jakoś upośledzone. Zawsze się tego bałem. Ale to też nie znaczy, że nie przyjmę takiego dziecka. Dyżurny polski niepełnosprawny (przywoływany już gdzieś tutaj na jakimś wątku) powiedziła kiedyś, że co to znaczy być niepełnosprawnym. A czy my tak naprawdę jesteśmy pełnosprawni? Czy nie mamy żadnych ułomności. Odpowiedz Link
mysiam1 Re: O co chodzi z aborcją??? 20.04.04, 10:43 neogobbo napisał: Bardziej boję się, że urodzi nam się dziecko jakoś > upośledzone. Zawsze się tego bałem. Ale to też nie znaczy, że nie przyjmę > takiego dziecka. Bałbyś się bardziej niż dziecka z gwałtu? > Dyżurny polski niepełnosprawny (przywoływany już gdzieś tutaj na jakimś wątku) > powiedziła kiedyś, że co to znaczy być niepełnosprawnym. A czy my tak naprawdę > jesteśmy pełnosprawni? Czy nie mamy żadnych ułomności. Ależ ja nie pisałam o niepełnosprawnych. Myślę, że nie usunęłabym ciąży, z której urodzi się niepełnosprawne dziecko, choćby po to, żeby się z nim pożegnać...to taka moja mała obsesja... Znam kobietę, która wiedząc, że urodzi dziecko bez czaszki (czyli z zniekształconą, "żabią", rozlaną twarzą), donosiła ciążę, a potem przez te 2 czy 3 miesiące życia dziecka opiekowała się nim najlepiej, jak potrafiła, ładnie ubierała, jeździła z nim na spacery...a potem je pożegnała...Znam taką, która wiedząc od 4 czy 5 miesiąca ciąży, że dziecko urodzi się z wadą uniemożliwiającą oddychanie i że umrze po porodzie, mimo potwierdzających to badań urodziła je, łudząc się,wierząc, że może lekarze się mylili, że może jakaś operacja...Jej córeczka umarła zaraz po urodzeniu, nie zdążyła nawet odetchnąć... Ale ona, jej mama, wie, że miała dziecko, ma kogo opłakiwać, nie zastanawia się teraz, czy może nie dała jej szansy... Jednak muszę wziąć pod uwagę, że nie każda kobieta ma w sobie takie pokłady miłości i niestety jest często również tak, że to mężczyzna odchodzi, gdy jego żona rodzi upośledzone w jakiś sposób dziecko... Ja nie piszę o niepełnosprawnych, Neogobbo, bo sama mam dziecko ciężko i przewlekle chore, które wprawdzie porusza się samo, jest inteligentne (czasem aż za bardzo ) i wyglądem czy zachowaniem nie różni się od rówieśników, ale nie zmienia to faktu, że jest chore i będzie do końca życia... Odpowiedz Link
neogobbo Re: O co chodzi z aborcją??? 20.04.04, 10:57 Ojej, widzę że się nie rozumiemy. Pisałem o tym, że nie wyobrażam sobie takiej sytuacji, jaką masz na przykład Ty, żeby mieć uposledzonie dziecko. Moje dwie córki są zdrowe - w ogólnym tego słowa znaczeniu - ale nie wiem co będzie dalej. W czerwcu Kramla rodzi. A ja zawsze się bałem, czy sprostam - jako rodzic - takiemu trudnemu zadaniu, jakim jest wychowanie chorego dziecka. Ot, choćby tak, jak ta kobieta, o której piszesz. Dla mnie to jest heroizm i godne jak najgłębszego podziwu. Nie wiem, czy dałbym radę. To mnie przeraża i o tym pisałem. Odpowiedz Link
mysiam1 Moje dziecko... 20.04.04, 11:31 ...nie jest upośledzone...jest chore na chorobę poważnie utrudniającą mu życie (tyle, że na razie niewiele o tym wie)... Odpowiedz Link
mysiam1 Re: O co chodzi z aborcją??? 20.04.04, 09:31 18lipiec napisała: > uważasz że ciąża w wyniku gwaltu jest okej i w imie nie zabijaj kobieta ma > urodzic cos co przypomina jej o tragedi? przeciez to chore.. Bardzo Cię proszę, nie przeinaczaj moich słów dla własnej wygody. Napisałam, że bez względu na to, w jaki sposób powstała ciąża, usunięcie jej jest pozbawieniem życia. Sama nie wiem, jak bym w takiej sytuacji postąpiła i zapewne moim zachowaniem kierowałyby emocje... Rozumiem kobiety, które z tego powodu usuwają ciążę, ale to nie zmienia faktu, że ktoś traci wtedy życie - dziecko. Żołnierze na wojnie zabijają się "w słusznej sprawie", ale to nie zmienia faktu, że każdy z nich ma wtedy na sumieniu zabójstwo. To nie jest tak, że aborcja np. z powodów zdrowotnych czy gwałtu jest jedynie dobrodziejstwem, a z "wygody" czy dla zaplanowania płci - zabójstwem. W każdym przypadku ginie życie, ale możemy zastanawiać się, czy kobieta decydując się na to jest usprawiedliwiona - i wiem, że czasem nie ma wyjścia... Aborcja sama w sobie, "wyabstrahowana" jest i zawsze będzie złem, jeśli przyjmie się, że jest nim zabijanie i to w dodatku zabijanie "za nic" - bo dziecko akurat nie popełnia żadnego przestępstwa, nie robi nic złego...A ponieważ nie da się oddzielić tego od życia...wyabstrahować, czasem jest koniecznością... Odpowiedz Link
jagusia7 Re: Mysiam1 20.04.04, 10:11 O tym właśnie pisałam w innym wątku... Zgadzam się w 100%, bardzo mądzre słowa.. Odpowiedz Link
isma Re: COS 20.04.04, 11:35 18lipiec napisała: > uważasz że ciąża w wyniku gwaltu jest okej i w imie nie zabijaj kobieta ma > urodzic cos co przypomina jej o tragedi? przeciez to chore.. COS. COS! COS!!! To ja chyba wysiadam. Odpowiedz Link
ewa2233 Re: O co chodzi z aborcją??? 20.04.04, 11:07 Nie chodziło mi o "ohydną" aborcję ale o sformułowanie określające DZIECKO: odhodowac JAKIEGOŚ Downa !!! Dziecko nawet z zespołem Downa, nie jest JAKIMŚ warzywem, żeby je HODOWAĆ. Odpowiedz Link
kulinka3 Re: O co chodzi z aborcją??? 20.04.04, 11:26 ewa2233 napisała: > Dziecko nawet z zespołem Downa, nie jest JAKIMŚ warzywem, żeby je HODOWAĆ. Jak widać dla niektórych ,jak ktoś nie jest zdrowy może zginąć.Po co komu takie mało wartościowe życie? A jak już się urodzi to trzeba hodowoać, bo widać na nic więcej nie zasługuje..... Nie wiem kto tu jest "upośledzony" Pozdrawiam Odpowiedz Link
kramla KRAMLA O ...gwałcie 20.04.04, 17:57 No bo właściwie poczułam się już wirtualnie zgwałcona tą dyskusją.Dopisuję się na końcu a nie w odpowiedzi na konkretne wypowiedzi (w tym mojego małżonka, który z taką głęboką miłością przjmował dziecko z gwałtu)), bo wiem, że taką wypowiedź trudniej jest potem odnaleźć. No więc co bym zrobiła gdyby?... Odpowiem na to pytanie w taki sposób.Otóż pamiętam, jak ubiegłej jesieni (było to dokładnie 21 września)) pojechałam sobie na samotną wycieczkę rowerową do lasu.Jechałam sobie leśnymi ścieżkami i nagle dopadła mnie myśl, że może ktoś zza krzaków wyjdzie i...Jakoś nie mogłam tej myśli odegnać zwłaszcza, że tego dnia miałam suuuper płodny dzień (mimo, że zaledwie 9 dzień cyklu, generalnie w tym czasie jeszcze daleko mi do płodności) i obsesja tego gwałciciela zza krzaków trochę mąciła mi radość przejażdżki.No i wtedy zastanowiłam się co bym zrobiła gdyby...Gdybym została zgwałcona właśnie w tym suuuper płodnym dniu.I wymyśliłam.Wieczorkiem zaciągnęłabym męża do łóżka (no wiem, że po takim traumatycznym wydarzeniu nie byłoby mi łatwo, może byłaby to nawet ofiara z mojej strony), zawsze więc istniałaby możliwość, że to jednak jego dziecko...Badań genetycznych nie robilibyśmy, żeby sprawdzić. Na szczęście do gwałtu nie doszło.Natomiast druga część moich wyobrażeń dotyczących wieczoru się sprawdziła.Tyle, że nie musiałam Gobba nigdzie zaciągać na siłę.Sam chciał (jak najbardziej miał świadomość, że jestem w dniu mocno płodnym).No i za dwa miesiące będziemy żniwować!!! Odpowiedz Link
18lipiec Re: Haa 20.04.04, 18:22 Jakiz sielski opis! Jaki piekny, jak ladnie wymyslony! Brawo! A co mi tam, po gwalcie pojde sobie do domu, przespie sie z mezem i bedzie po problemie. Prawdziwa opytmistka z Ciebie! Tak szczerze to po gwalcie malo prawdopodobne jest czy bys miala w ogole jeszcze ochote na wspolzycie z kimkolwiek kiedykolwiek. Odpowiedz Link
neogobbo Re: Haa 20.04.04, 18:24 Nie wiemy co by było gdyby... Ale w czerwcu będziemy mieli dziecko. Odpowiedz Link
aetas Re: Neo, a to będzie TWOJE dziecko???? b/t 20.04.04, 20:57 Jajek, tu jeśli chodzi o poziom, przeszedłeś sam siebie, myślałam, że osiągnęliśmy już dno, ale wówczas "rozległo się pukanie od spodu" Żałosne Odpowiedz Link
aetas Re: ...żony;) 20.04.04, 22:43 Kramla, jesteś urocza! P.S. Bardzo proszę Jajka o niewyciąganie pochopnych wniosków nt. mojej orientacji seksualnej... Odpowiedz Link
neogobbo Re: Neo, a to będzie TWOJE dziecko???? b/t 21.04.04, 08:12 Wiesz, wczoraj przeczytałem takie zdanie w artykule polecanym przez 18lipiec - za co niech wielkie będą jej dzięki - że jedyny pewny ojciec to ojciec chrzestny. Odpowiedz Link
ogolone_jajka Re: Neo, a to będzie TWOJE dziecko???? b/t 21.04.04, 08:25 Moje "załosne" (zdaniem aetas, co do której zresztą orientacji seksualnej nic nie mam, dla mnie może być nawet pedałem zoofilem) pytanie było naturalną logiczną konsekwenkcją stwierdzeń małżeństwa inkwizytorów (z naciskiem na neo, no ale kramla to, był onie było, żona inkwizytora) nt gwałtu, jego "zamaskowania" tosukiem z mężem ogłoszenia światu, że Kranla jestw ciąży. I to wszystko. Odpowiedz Link
aetas Re: Neo, a to będzie TWOJE dziecko???? b/t 21.04.04, 08:47 Może to dlatego, że ja inaczej Kramlę zrozumiałam (pisała, że nie zna sprawy gwałtu z autopsji, bo tylko sobie "gdybała"), zatem Twoje pytanie wydało mi się nie logiczną konsekwencją, ale raczej niesmacznym żartem, jeśli niesłusznie, przepraszam Odpowiedz Link
mysiam1 Re: KRAMLA O ...gwałcie 20.04.04, 19:36 kramla napisała: > ..Gdybym została zgwałcona właśnie w tym suuuper płodnym dniu.I > wymyśliłam.Wieczorkiem zaciągnęłabym męża do łóżka (no wiem, że po takim > traumatycznym wydarzeniu nie byłoby mi łatwo, może byłaby to nawet ofiara z > mojej strony), zawsze więc istniałaby możliwość, że to jednak jego > dziecko...Badań genetycznych nie robilibyśmy, żeby sprawdzić. Kramlo, a czy wyobraziłaś sobie, jak byś się po tym gwałcie czuła? Być może znaleziono by Cię w tym lesie nieprzytomną i pobitą - czy wieczorkiem myślałabyś o zaciągnięciu męża do łóżka? Oj, wątpię... Jakoś nie mogę sobie wyobrazić gwałtu jako milutkiego "bzykanka" z pięknym nieznajomym, który po wszystkim pomoże mi jeszcze wstać i odwiezie do domu. A Twoje przerażenie, a ból, a rany (również "tam", bo to gwałt, a nie seks z ukochanym), a szok? Myślisz, że zgwałcone kobiety ot, wstają, otrzepują spódnicę, zakładają majtki i idą jak gdyby nigdy nic od domu? Myślę, że dobrze, jeśli potrafią wydusić z siebie słowo, powiedzieć mężowi, zawiadomić policję... I nic dziwnego dla mnie, jeśli po paru tygodniach dowiedziawszy się, że są w ciąży i sprawcą mógł być gwałciciel, nie mają wielu dylematów... Tak, aborcja jest złem, ale nie można czasem zrobić nic więcej... Odpowiedz Link
kramla Re: KRAMLA O ...gwałcie 20.04.04, 20:15 Och dziewczyny, tyle wiemy o sobie ile nas sprawdzono (jak napisała kiedyś Szymborska), a w tym względzie lepiej żeby nas nie sprawdzano.Nie wiem jakie to uczucie być gwałconą, nie wiem jak bardzo to traumatyczne przeżycie, aczkolwiek mogę sobie wyobrażać.Ale też wiem jaką mam intencję w sercu na dzień dzisiejszy.I mimo wszystko (aczkolwiek poprzedni post był z lekkim przymrużeniem oka, mimo że temat poważny), to tak: bardziej sobie wyobrażam "poprawkę" z mężem niż pigułkę " po", tym bardziej aborcję.Bo w tym momencie to nie rozumiem: jedno traumatyczne wydarzenie (gwałt) doprawić innym traumatycznym wydarzeniem (aborcja, która dla mnie ma również znamiona gwałtu- zabija się dzieciątko, które ma taką samą duszę i ciało jak to, które teraz w sobie noszę).Po jednym i po drugim zostają ślady w psychice.Aczkolwiek Ty 18 Lipiec (imienniczko mojej córci), mimo że sama dzieci nie masz, aborcji (mam nadzieję) nie doświadczyłaś uważasz, że przerwanie ciąży to tylko ulga dla matki.Skoro Ty nie będąc mamą możesz planować co zrobisz z kolejnym (np.3) Twoim dzieckiem, gdyby takie się pojawiło- a z tego co pamiętam deklarowałaś, że je "usuniesz", to dlaczego ja, która zgwałcona nie byłam i nie chcę!!!, nie mogę mieć intencji w sercu urodzenia dziecka poczętego w gwałcie (nawet Mysiam bez tej poprawki z mężem, jeżeli rzeczywiście byłabym pokancerowana i nie miała nawet siły podciągnąć majtek)??? I jeszcze jedno: nie oceniam i nie sądze osób, które będąc w takiej sytuacji wybrały inną możliwość.Sama przecież wiem tyle o sobie na ile mnie sprawdzono, a w tej kwestii wolę nie być testowana z moich intencji serca.Wiem jedno: dziecko w łonie matki jest człowiekiem.A każdy człowiek ma prawo do życia. Zwłaszcza ten, który niczemu nie zawinił. Odpowiedz Link
mysiam1 Kramlo, możesz być pewna... 20.04.04, 20:49 ...że skoro gwałt na większości ofiar pozostawia ślady, które nie zacierają się po latach, to i na Tobie by zostawił... Myślę, że brzydziłabyś się spojrzeć na siebie w lustre, gdy rozbierasz się do kąpieli, brzydziłabyś się cudzego dotyku - najbliższych osób też. Jeśli w takiej sytuacji znalazłabyś w sobie siły, żeby przyjąć nowe życie, chwała Tobie, ale ...wydaje mi się, że gwałt to ten rodzaj sytuacji, gdy myśli się "po zwierzęcemu" i chce pozbyć wszelkich śladów tego, co się stało. Musiałabyś być wyjątkowo nieczułym, zimno myślącym człowiekiem, gdybyś miała wtedy siły na filozoficzne rozmyślania o winie bądź nie-winie dziecka poczętego w Tobie z gwałtu. I wszystko się zgadza - dziecko nie jest niczemu winne, co zresztą sama w jednym z postów pisałam, ma prawo żyć, ale...są ciężary, których czasem nie sposób udźwignąć. Wiem, że w tej chwili patrzysz na to bardzo subiektywnie, bo niedługo będziesz "świeżą" mamą...ale uwierz, akt, który towarzyszył poczęciu Waszego dziecka nie ma nic wspólnego z tym, co przechodzi gwałcona kobieta. Nie, nie piszę tego z autopsji, ale znam z opowiadań "uczestniczek" Odpowiedz Link