mamakaji 01.07.04, 15:19 Byś może odpowiedź na moje pytanie jest dla Was oczywista, ale dla mnie nie, więc pytam, chociaż trochę mi wstyd że nie wiem. Otóż: w jakim wieku uczyliście swoje dzieci pierwszej modlitwy? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama_kasia Re: Nauka modlitwy 01.07.04, 16:11 Nasza średnia (5 lat) modli się swoimi słowami. Nie ma jakoś głowy do zapamiętywania modlitw Jak my mówimy Ojcze nasz czy Zdrowaś Mario, duka razem z nami, ale kiepsko jej to idzie. Nie przywiązujemy tak dużej wagi do tego, aby znała te modlitwy. Ważniejsze jest, że chce się modlić swoimi słowami. Nasz najstarszy (tegoroczny komunista) łatwiej przyswajał. Nie uczyliśmy go modlitw; nauczył się sam. Ale tak naprawdę porządnie i bez naszego współudziału zaczął je odmawiać dopiero podczas przygotowywania się do I-ej komunii. A on z kolei ma duże opory przy modlitwie swoimi słowami. U niego cieszymy się jego obecnością na modlitwie; tym że jest, że słucha, czyta na głos Słowo Boże. Dajemy modlić się dzieciom tak, jak chcą; ale od czasu do czasu proponujemy też tradycyjne modlitwy. Ostatnio polubiły różaniec (ale taki z czytaniem Pisma św.) Nie powiem, ponosi mnie czasami, że starszy nie chce mówić na głos albo, że średnia nie ma głowy do Ojcze nasz. Ale to są momenty. Bo tak naprawdę dużo lepsze są te ich własne słowa, własne sposoby modlenia się Odpowiedz Link
philosophus Re: Nauka modlitwy 03.07.04, 22:33 Własnymi słowami. Tylko i wyłącznie. Dobrze, by i rodzice tak robili... Przykład zawsze idzie "z góry"... w. Odpowiedz Link