mamalgosia 14.08.05, 12:00 Takie pytanie usłyszałam od mojego synka. Skoro Pan jezus jest wszędzie, skoro można w Niego zmienić chleb... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
darcia73 Re: czy Pan Jezus jest chipsem? 14.08.05, 12:08 myślący chłopiec z Twojego synka ale Pan Jezus jest Bogiem, jest Stwórcą a nie stworzeniem, nie moze więc byc chipsem Odpowiedz Link
samboraga Re: czy Pan Jezus jest chipsem? 14.08.05, 15:35 fajne pytanie Jezus jest wszędzie pomiędzy nami, pośród nas, w nas - ale nie 'w drzewie', nie w 'w kamieniu' itd. Jest Bogiem żywym, a nie np. bożkiem drzew czy chipsów A z jedzeniem... Ja bym zaczęła rozmowę z dzieckiem - nie wiem w jakim jest wieku? - że to nie jest tak, że 'my zamieniamy chleb w Jezusa' tylko, że On sam wyróżnił dwie ziemskie 'potrawy' wino i chleb do szczególenego Zadania. Dziecko pewnie zapyta dlaczego nie chipsy) - 1. nie było wówczas 2. bez chipsów można przeżyć, bez chleba nie (o winie, chyba, możnaby powiedzić dziecku, że dawniej to był powszechny napój, jak coca-cola no i był rozcieńczony więc nie tak jak wino obecnie) Chleb i wino zostały wybrane, bo symbolizują pracę ludzką włożoną w to by żyć - zwłaszcza gdy dawniej nieznano traktorów, kombajnów itp. A dalej powinno być juz z górki Że Jezus pod postacią Eucharystii to nasz pokarm duchowy tak jak chlebek syci brzuszek itd. itp.... To już powinno byc łatwiej - chociaż nigdy nie wiadomo, któredy podąży dziecięca wyobraźnia)) Pozdrowienia dla dociekliwego dzieciaka Odpowiedz Link
mamalgosia inne "pobożne " wypowiedzi 15.08.05, 09:35 " I Samuel poszedł do Helego, ale on go nie wołał. Więc zrozumiał,że to Bóg go wołał. Wrócił do łóżka i znowu słyszy: - Samueeeelu! Samueeeelu! Kartofleeee! KArtofleeee! " (podchwycił od takich ludzi, którzy jeżdżą po naszej ulicy Żukiem i sprzedają warzywa - wrzeszczą przez megafony: Kartofleeee! Albo: "-a co to jest "zdrowaś"? -to takie powitanie. - a czy pożegnanie to będzie: choraś Maryjo?" Albo: uderza dwoma patelniami na zmianę w metalowy stojak na pranie. Mówię mu: uspokój się, a on na to: "módl się! To dzwony na Anioł Pański!" Odpowiedz Link
madziaq Re: inne "pobożne " wypowiedzi 16.08.05, 08:10 )))) Humor mi się z rana poprawił dzieci są niesamowite Odpowiedz Link
mama_kasia Re: czy Pan Jezus jest chipsem? 16.08.05, 09:41 Wracamy wczoraj samochodem, podróż długa, nasz Gabonik (2 i pół) z katarem, ryczy, wierci się - jednym słowem: ma dość, i my też. I nagle słyszymy jak śpiewa: Panie, zmiłuj nad nami ) Rozbroiła nas zupełnie. Odpowiedz Link
mamalgosia Re: czy Pan Jezus jest chipsem? 16.08.05, 11:40 przepraszam, że się wtrącę, ale i co: zmiłował się? Odpowiedz Link
mama_kasia Re: czy Pan Jezus jest chipsem? 16.08.05, 11:56 Nie wiem, czy o to dziecku chodziło, ale jeśli chodzi o nas, to zmiłował się. Dziecię zasnęło Odpowiedz Link
barbie-torun Re: czy Pan Jezus jest chipsem? 16.08.05, 09:49 a mnie się wydaje, że dziecko porównało Hostię do czipsa malec mógł cienki opłatek skojarzyć z cipsem Odpowiedz Link
mamalgosia Re: czy Pan Jezus jest chipsem? 16.08.05, 11:41 tak, ja też tak myślę. Potem rozdawał te chipsy teletubisiom do pyszczków Odpowiedz Link
alex05012000 Re: może nie całkiem na ten temat, ale 10.10.05, 13:21 nie chciałam tworzyć nowego wątku... a rzecz o wychowaniu obywatelskim (ja uważam, że chrześcijanin powinien uczestniczyć w obowiązkach społecznych typu głosowanie...)mojej córki, byliśmy oczywiście głosować, Ola wrzucała kartki, postawiła nawet krzyżyk na mojej (koślawy nieco, pomyślą ze jestem analfabetą wtórnym!), a wieczorem ja oglądam programy wyborcze, a wczesniej była pszczółka maja... no i występuje Kwaśniewski, mówię: popatrz, to nasz prezydent, ten co odchodzi, nazywa sie Aleksander Kwaśniewski, Aleksander jak ty... Ola z nagłym entuzjazmem: Aleksander?! to tak jak w pszczółce Maji, ta myszka nazywała się Aleksander! ciekawe czy pan K. byłby zachwycony.... potem był Wałęsa, ja tłumaczę, że to poprzedni prezydent, ten mówi, że Polacy nie potrafią korzystać i uczestniczyć w demokracji, ja do ekranu TV: Nie potrafią! a Olka zwraca sie też do tego TV i zakrzykuje: nie potrafią Panie! jak się to pisze to może nie jest takie zabawne, ale w wydaniu pięciolatki na żywo jest o wiele bardziej ... Odpowiedz Link
akve Re: do alex05012000 :-) 10.10.05, 23:43 Mario, bardzo śmieszne Ola jest cudna ! To tak na boku poważnej (?) dyskusji o Panu Jezusie i chipsach Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link
anton1 Re: czy Pan Jezus jest chipsem? 10.10.05, 19:30 Bardzo dobre pytanie dziecka! Widac, ze mysli logicznie. Osobiscie odpowiedzialbym dziecku: Pan Jezus nie jest wszedzie. Nie mozna zamienic go w chleb. Czasem dzieci w swej prostocie sa w stanie lepiej przekazac prawdy biblijne niz "doktorzy teologii"! Pozdrawiam Anton Odpowiedz Link
sion2 Re: czy Pan Jezus jest chipsem? 10.10.05, 20:30 anton1 napisał: > Bardzo dobre pytanie dziecka! Widac, ze mysli logicznie. > Osobiscie odpowiedzialbym dziecku: Pan Jezus nie jest wszedzie. Nie mozna > zamienic go w chleb. > Czasem dzieci w swej prostocie sa w stanie lepiej przekazac prawdy biblijne > niz "doktorzy teologii"! > > Pozdrawiam Anton "Drogi Moje nie są drogami waszymi, a mysli Moje myslami waszymi" - powiedział Bóg. Bóg jest mocen uzdrowić, sprawić że wody się rozstąpią, że zmarły zmartwychwstanie, ale dać nam Siebie na pokarm... ależ skąd! "jak On nam może dawać swoje ciało do jedzenia" zapytali Zydzi i odeszli od Jezusa. I nie tylko Żydzi. Odpowiedz Link
levine Re: czy Pan Jezus jest chipsem? 10.10.05, 21:21 > "jak On nam może dawać swoje ciało do jedzenia" zapytali Zydzi i odeszli od > Jezusa. Ty uwazasz, ze Jezus dawal Zydom swoje cialo do jedzenia, a Zydzi nie chcac jesc ciala Jezusa, odeszli od Niego. Juz samo takie zestawienie faktow pokazuje, ze cos jest nie tak z tym doslownym cielesnym rozumieniem owego "jedzenia", poniewaz Jezus rozmawiajac z Zydami, nadal jeszcze potrzebowal swojego materialnego ciala aby dokonczyc swoja ziemska misje (ani swojej reki ani nogi ani tym bardziej calego ciala w sensie doslownym nikomu nie ofiarowal do jedzenia). Problem Zydow polegal zas na tym, ze nie zadali sobie oni trudu, zeby symbolicznie odebrac to, co symbolicznie Jezus chcial im przekazac. Odebrali Jego slowa doslownie i sie zgorszyli, bo tylko czekali na to zeby sie zgorszyc. Nie szukali oni zrozumienia slow Jezusa, tylko sposobnosci zeby Mu "udowodnic" ze jest falszywym prorokiem i pretekstu do odrzucenia Go i zachowania czystego (wedlug wlasnego mniemania) sumienia. I nie tylko Żydzi, chociaz jednoczesnie nie wszyscy Zydzi. > "Drogi Moje nie są drogami waszymi, a mysli Moje myslami waszymi" - powiedział > Bóg.... ... po to, zebysmy Go nie wyreczali w Jego planie zbawienia wobec nas, a nie po to, zebysmy mieli wolna reke do przypisywania Jego woli naszych bledow, slabosci i ograniczen. Odpowiedz Link
sion2 Re: czy Pan Jezus jest chipsem? 10.10.05, 21:33 levine napisał: > > "jak On nam może dawać swoje ciało do jedzenia" zapytali Zydzi i odeszli > od > > Jezusa. > > Ty uwazasz, ze Jezus dawal Zydom swoje cialo do jedzenia, a Zydzi nie chcac jes > c > ciala Jezusa, odeszli od Niego. Juz samo takie zestawienie faktow pokazuje, ze > cos jest nie tak z tym doslownym cielesnym rozumieniem owego "jedzenia", > poniewaz Jezus rozmawiajac z Zydami, nadal jeszcze potrzebowal swojego > materialnego ciala aby dokonczyc swoja ziemska misje (ani swojej reki ani nogi > ani tym bardziej calego ciala w sensie doslownym nikomu nie ofiarowal do > jedzenia). Problem Zydow polegal zas na tym, ze nie zadali sobie oni trudu, zeb > y > symbolicznie odebrac to, co symbolicznie Jezus chcial im przekazac. Odebrali > Jego slowa doslownie i sie zgorszyli, bo tylko czekali na to zeby sie zgorszyc. > Nie szukali oni zrozumienia slow Jezusa, tylko sposobnosci zeby Mu "udowodnic" > ze jest falszywym prorokiem i pretekstu do odrzucenia Go i zachowania czystego > (wedlug wlasnego mniemania) sumienia. I nie tylko Żydzi, chociaz jednoczesnie > nie wszyscy Zydzi. tak wiem, znam tę bajkę że pan X wie lepiej co Jezus chciał powiedzieć od samego Jezusa, ale nie dodałeś jeszcze że na pewno Jezus nie miał na mysli niczego dosłownie gdyż nie pozwoliłyby Mu na to uwarunkowania kulturowe . Zwłaszcza że te słowa Jezusa zostały napisane ok 60 lat po Jego zmartwychwstaniu . Odpowiedz Link
levine Re: czy Pan Jezus jest chipsem? 10.10.05, 22:32 > tak wiem, znam tę bajkę że pan X wie lepiej co Jezus chciał powiedzieć od sameg > o Jezusa Nie interesuje mnie co pan X wie na ten temat (niezaleznie czy ten pan X jest filozofem, artysta czy papiezem) ale juz to, co mowi apostol Pana Jezusa jest dla mnie istotne. A mowi on tak: "(15) Mówię jak do ludzi rozsądnych. Zresztą osądźcie sami to, co mówię: (16) Kielich błogosławieństwa, który błogosławimy, czy nie jest udziałem we Krwi Chrystusa? Chleb, który łamiemy, czyż nie jest udziałem w Ciele Chrystusa? (17) Ponieważ jeden jest chleb, przeto my, liczni, tworzymy jedno Ciało. Wszyscy bowiem bierzemy z tego samego chleba." (1Kor. 10) "(23) Ja bowiem otrzymałem od Pana to, co wam przekazałem, że Pan Jezus tej nocy, kiedy został wydany, wziął chleb (24) i dzięki uczyniwszy połamał i rzekł: To jest Ciało moje za was. Czyńcie to na moją pamiątkę! (25) Podobnie, skończywszy wieczerzę, wziął kielich, mówiąc: Ten kielich jest Nowym Przymierzem we Krwi mojej. Czyńcie to, ile razy pić będziecie, na moją pamiątkę! (26) Ilekroć bowiem spożywacie ten chleb albo pijecie kielich, śmierć Pańską głosicie, aż przyjdzie. (27) Dlatego też kto spożywa chleb lub pije kielich Pański niegodnie, winny będzie Ciała i Krwi Pańskiej. (28) Niech przeto człowiek baczy na siebie samego, spożywając ten chleb i pijąc z tego kielicha. (29) Kto bowiem spożywa i pije nie zważając na Ciało, wyrok sobie spożywa i pije." (1Kor. 11) "(12) Podobnie jak jedno jest ciało, choć składa się z wielu członków, a wszystkie członki ciała, mimo iż są liczne, stanowią jedno ciało, tak też jest i z Chrystusem. (13) Wszyscyśmy bowiem w jednym Duchu zostali ochrzczeni, jedno Ciało: czy to Żydzi, czy Grecy, czy to niewolnicy, czy wolni. Wszyscyśmy też zostali napojeni jednym Duchem. [...] (27) Wy przeto jesteście Ciałem Chrystusa i poszczególnymi członkami. (28) I tak ustanowił Bóg w Kościele najprzód apostołów, po wtóre proroków, po trzecie nauczycieli, a następnie tych, co mają dar czynienia cudów, wspierania pomocą, rządzenia oraz przemawiania rozmaitymi językami." (1Kor. 12) Hej Sion, a to tez np. Sw. Pawel powiedzial doslownie: "A zatem proszę was, bracia, przez miłosierdzie Boże, abyście dali ciała swoje na ofiarę żywą, świętą, Bogu przyjemną, jako wyraz waszej rozumnej służby Bożej."? (Rz.12:1) Czy juz zarezerwowalas krzyz albo stos na swoja ofiare? >...nie dodałeś jeszcze że... Nie dodalem, bo nie ma takiej potrzeby. Odpowiedz Link
anton1 Re: czy Pan Jezus jest chipsem? 11.10.05, 19:18 Witaj Sion, dziekuje Ci za wytlumaczenie mi pewnych mysli. Dzieki Tobie zrozumialem wreszcie fakt, dlaczego po smierci Jezusa jego grob zastano pustym. Odpowiedz brzmi: Poniewaz Jezus dal swoim uczniom swoje cialo do zjedzenia i swoja krew do wypicia, oni wykradli jego zwloki z grobowca i je skonsumowali. Jakaz ze mnie gapa, ze tyle lat nie rozumialem tej tajemnicy!!! Anton Odpowiedz Link