Dodaj do ulubionych

Przedszkole Montessori

09.09.05, 15:16
Słyszałyście o tej metodzie? Moja znajoma zastanawia się nad posłaniem dziecka
do przedszkola z metodą Montessori. Podobno daje to bardzo dobre rezultaty. Zainteresowałam
się (choć jeszcze mam czas), ale nie jestem pewna czy wychowanie religijne dzieci
w wieku 3 lat albo i mniej (synek mojej koleżanki jest z grudnia) to dobry pomysł.
Poza tym to jest chyba wychowanie katolickie? Nie wiecie czy do takich placówek
przyjmuje się tylko katolików? Ona akurat jest katoliczką, ale ja nie i moje dziecko
nie będzie chyba nawet ochrzczone (jeszcze zobaczymy, na razie mąż nie nalega).

No i ta cena! Prawie tysiąc złotych miesięcznie! Co o tym wszystkim sądzicie?

Na wszelki wypadek link: www.montessori.pl/indexg.html
Obserwuj wątek
    • mamaanieli Re: Przedszkole Montessori 09.09.05, 18:35
      Na sto procent nie jest tylko dla katolików. Oczywiście, dzieci są wychowywane
      w duchu chrześcijańskim. Ale z tego co wiem nie ma "indoktrynacji na siłę".
      • sion2 Re: Przedszkole Montessori 09.09.05, 20:07
        mamaanieli napisała:

> Na sto procent nie jest tylko dla katolików. Oczywiście, dzieci są wychowywane
        > w duchu chrześcijańskim. Ale z tego co wiem nie ma "indoktrynacji na siłę".

a gdzie jest "indoktrynacja na siłę" i na czym ona polega?
        • skrzynka3 Re: Przedszkole Montessori 10.09.05, 18:18
          Pracuje w takim przedszkolu jako logopeda smile)). Maria Montessorii byla
          katoliczka, uwazala ze rozwoj duchowy u dziecka, Jego potrzeba i poszukiwanie
          Boga jest tak samo naturalne i wazne jak potrzeba zdobywania samodzielnosci i
          dowiadywania sie o otaczajacym swiecie.Wychowanie religijne w przedszkolu
          (przynajmniej naszym smile)- bo pewnie najwiecej zalezy od kadry, jest sila rzeczy
          Katolickie (dzieci poznaja kalendarz liturgiczny Kosciola Katolickiego w tym i
          Swieta Maryjne, Katolickie spojrzenie na Eucharystie itd itd).Chodzi do nas
          dwojka dzieci Prawoslawnych - Mamy prosily zeby przy uczeniu znaku Krzyza
          uszanowac ich sposob i wyjasnic dzieciom ze w ich Kosciele wyglada to wlasnie
          tak - nie bylo problemu.
          Sa Rodzice ktorzy nie zgodzili sie na udzial w zajeciach z katechezy -tu czasem
          bywa problem bo dzieciaki lubia nasza Pania Katechetke (bardzo ciepla i radosna
          osobe) a w Montessorii obowiazuje zasada mozliwosci samodzielnego wyboru zajec
          przez dziecko (nie ma sztywnych podzialow na grupy wiekowe,jesli dziecko chce
          byc na jakis zajeciach nawet teoretycznie nie dla Niego to moze byc pod jedynym
          warunkiem, ze nie przeszkadza innym uczestnikom, jesli stanowczo odmawia
          udzialu w jakis zajeciach to rowniez ma do tego prawo). A to akurat dziecko
          uparlo sie, ze chce chodzic bo zajecia sa ciekawe. Jest tez kacik z pomocami do
          katechezy (puzzle, ksiazeczki itp.) i tam dzieci maja wstep nieograniczony
          (podobnie jak do innych pomocy).

Nie wiem czy to "indoktrynacja na sile" i podobnie jak Sion nie bardzo wiem co
          to znaczy.Nikt nie robi problemu jesli dziecko nie chce chodzic na katecheze. O
          Bogu mowi sie przy roznych okazjach np. dosc uroczyscie obchodzi sie w
          przedszkolu Wielki Tydzien, Boze Narodzenie (z polozeniem nacisku na Narodziny
          Zbawiciela a nie prezenty i choinke choc ona oczywiscie tez jest).

Skrzynka
    • mamalgosia Re: Przedszkole Montessori 11.09.05, 15:15
      Ja to bym bardzo chętnie posłała dziecko do takiego przedszkola - gdyby u nas
      takie było. Ale przyznam, że cena dla mnie jest zaporowa- nawet na połowę nie
      byłoby mnie staćsad
      • mamaanieli Re: Przedszkole Montessori 12.09.05, 14:03
        Definicja "indoktrynacji na siłę" naprawdę jest potrzebna? To sformułowanie
        (ubrane, jak zauważyłyście w cudzysłów) miało po prostu uspokoić autorkę postu:
        w placówkach Montessori jest miejsce nie tylko dla dzieci praktykujących
        katolików. I tyle... Co do innch placówek - nie wypowiadam się, bo przecież nie
        tego dotyczył wątek. Prawda?
        • aszlan Re:skrzynko3 20.09.05, 12:52
          Zdaje się, ze moje dziecko (Julia S). chodziło do tego przedszkola (teraz
          chodzi do nowootwartej szkoły), w ktorym jesteś logopedą smile).
          • netus Re:skrzynko3 20.09.05, 15:53
            U mnie w mieście jest przedszkole montessoriańskie...publiczne. Opłata jest jak
            w każdym innymn przedszkolu. Nie jest blisko naszego domu, ale znam wiele osób,
            ktore mają w nim dzieci - wszyscy mówią dobrze o nim i o metodzie, choć nie
            wszyscy sa bardzo zaangażowani w kościele.
          • skrzynka3 Re:skrzynko3 20.09.05, 19:28
            Wirtualny swiat jest maly smile))) Pozdrawiam Skrzynka
    • anndelumester Re: Przedszkole Montessori 09.03.06, 17:08
      Teraz mogę coś napisac.
      Jestem bardzo zadowolona z przedszkola montessoriańskiego, do którego chodzi
      moj syn. Podoba mi sie sposób traktowania dzieci i metody wychowawcze smile
    • maadzik3 Re: Przedszkole Montessori 10.03.06, 04:05
      Poniewaz jestem na etapie wyboru przedszkola dla Mlodego pytanie: czy jest takie
      przedszkole w Katowicach? I (ewentualnie) jakie przedszkola w Katowicach polecacie?
      M.
    • first_baby Re: Przedszkole Montessori 14.03.06, 10:21
      Jakie są opłaty za to przedszkole (Warszawa)i od jakiego wieku można posłać tam
      dziecko?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka