tapatik 12.03.23, 00:56 DEMOGRAFIA UNII EUROPEJSKIEJ - co nas czeka? Mam świadomość, że Wolski wzbudza emocje i nie każdy się z nim zgadza. Wnioski z dyskusji: Europę, w tym Polskę, czeka imigracja. Tymczasem w Polsce temat imigracji jest traktowany po macoszemu. Najlepiej temat ogarnęli Duńczycy, najgorzej Szwedzi. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
baenzai Re: Demografia 12.03.23, 10:51 Jakieś TLW? Albo chociaż wskazanie najważniejszych fragmentów. Bo program trwa aż 45 minut. Odpowiedz Link
baenzai Re: Demografia 12.03.23, 14:42 Pomyliłem średnik z dwukropkiem Chodziło oczywiście o TL;DW Odpowiedz Link
tapatik Re: Demografia 12.03.23, 20:08 Przecież napisałem. Streszczenia nie będę pisać. Odpowiedz Link
tomekzgor Re: Demografia 12.03.23, 11:36 W Polsce nigdy nie byliśmy (zarówno zbiorowo jak i indywidualnie) mocni do przygotowywania się do szkody. Nawet jest powiedzenie: mądry Polak po szkodzie. I jego parafraza - że Polak i przed szkodą i po szkodzie jest głupi. Nie ma co liczyć że to się zmieni. Jesteśmy w stanie myśleć na krótki dystans. I to m.in. jest źródłem tego że nigdy sami nie zbudujemy niczego sensownego. Każda osoba umiejąca analizować fakty widzi że bez imigrantów daleko jako kraj i społeczeństwo nie zajedziemy. Odpowiedz Link
trentino Re: Demografia 12.03.23, 12:58 Tylko że to trzeba dobrze ogarnąć (co nie wydaje mi się zbyt łatwe) Bo inaczej zafundujemy sobie poważne problemy. Których nie da się potem rozwiązać bo poprawność polityczna. I będzie je trzeba zamiatać pod dywan i udawać że ich nie ma. Odpowiedz Link
j-k nie panikujcie. 12.03.23, 16:13 jeszcze przed wybuchem wojny w Ukrainie - w Polsce bylo legalnie ponad 1 mln Ukraincow ( z tendencja wzrostowa) i trend ten (niezaleznie od tej wolny) bedzie trwal nadal. Odpowiedz Link
artur5501 Re: Demografia 12.03.23, 19:44 Jak się tak rozglądam wokół to wydaje mi się że bez Ukrińców i Ukrainek juz dawno bylibyśmy w czarnej d. Nie miałby kto pracować. Odpowiedz Link
j-k pravda 12.03.23, 20:04 2 miliony Polakow - ktorzy wyjechali z PL po roku 1990 o tym swiadczy. Odpowiedz Link
tapatik Re: Demografia 12.03.23, 20:11 artur5501 napisał: > Jak się tak rozglądam wokół to wydaje mi się że bez Ukrińców i Ukrainek > juz dawno bylibyśmy w czarnej d. Nie miałby kto pracować. Ma kto pracować, ale "dzięki" socjalom opłaca się siedzieć na zasiłkach. Odpowiedz Link
baenzai Re: Demografia 13.03.23, 00:54 tapatik napisał: > Ma kto pracować, ale "dzięki" socjalom opłaca się siedzieć na zasiłkach. ,,Opłaca się'' to pojęcie względne. Przy dwójce dzieci z 500plus i zasiłku rodzinnego wyciągnie się ok. 1300 złotych. Do tego jakiś zasiłek okresowy, paczki żywnościowe z MOPS i raz w roku 300-600 złotych na wyprawkę szkolną. Dupy to nie urywa. Chociaż jeżeli alternatywą jest zarabianie minimalnej, z której trzeba wybulić część hajsu na dojazdy i opiekunkę do dzieci to chyba faktycznie lepiej nie pracować (pod warunkiem oczywiście, że mąż/konkubent pracuje). Ja osobiście nie mógłbym sobie pozwolić na niepracowanie. Zresztą żadna samotna osoba nie może, bo żyłaby na granicy ubóstwa albo musiałaby przejść na utrzymanie rodziców. W UK czy Skandynawii jest to chyba możliwe, bo jednak zdarzają się ludzie niepracujący latami i niemający problemu z utrzymaniem się. Odpowiedz Link