Dodaj do ulubionych

Demografia

12.03.23, 00:56

Mam świadomość, że Wolski wzbudza emocje i nie każdy się z nim zgadza.
Wnioski z dyskusji: Europę, w tym Polskę, czeka imigracja.
Tymczasem w Polsce temat imigracji jest traktowany po macoszemu.
Najlepiej temat ogarnęli Duńczycy, najgorzej Szwedzi.
Obserwuj wątek
    • baenzai Re: Demografia 12.03.23, 10:51
      Jakieś TLbig_grinW?

Albo chociaż wskazanie najważniejszych fragmentów.

Bo program trwa aż 45 minut.
      • baenzai Re: Demografia 12.03.23, 14:42
        Pomyliłem średnik z dwukropkiem wink

Chodziło oczywiście o TL;DW

• tapatik Re: Demografia 12.03.23, 20:08
        Przecież napisałem. Streszczenia nie będę pisać.
    • tomekzgor Re: Demografia 12.03.23, 11:36
      W Polsce nigdy nie byliśmy (zarówno zbiorowo jak i indywidualnie) mocni do przygotowywania się do szkody. Nawet jest powiedzenie: mądry Polak po szkodzie. I jego parafraza - że Polak i przed szkodą i po szkodzie jest głupi.
      Nie ma co liczyć że to się zmieni. Jesteśmy w stanie myśleć na krótki dystans. I to m.in. jest źródłem tego że nigdy sami nie zbudujemy niczego sensownego.
      Każda osoba umiejąca analizować fakty widzi że bez imigrantów daleko jako kraj i społeczeństwo nie zajedziemy.
      • trentino Re: Demografia 12.03.23, 12:58
        Tylko że to trzeba dobrze ogarnąć (co nie wydaje mi się zbyt łatwe) Bo inaczej zafundujemy sobie poważne problemy. Których nie da się potem rozwiązać bo poprawność polityczna. I będzie je trzeba zamiatać pod dywan i udawać że ich nie ma.
      • j-k nie panikujcie. 12.03.23, 16:13
        jeszcze przed wybuchem wojny w Ukrainie - w Polsce bylo legalnie ponad 1 mln Ukraincow ( z tendencja wzrostowa)

i trend ten (niezaleznie od tej wolny) bedzie trwal nadal.
    • artur5501 Re: Demografia 12.03.23, 19:44
      Jak się tak rozglądam wokół to wydaje mi się że bez Ukrińców i Ukrainek juz dawno bylibyśmy w czarnej d. Nie miałby kto pracować.
      • j-k pravda 12.03.23, 20:04
        2 miliony Polakow - ktorzy wyjechali z PL po roku 1990

o tym swiadczy.
      • tapatik Re: Demografia 12.03.23, 20:11
        artur5501 napisał:

> Jak się tak rozglądam wokół to wydaje mi się że bez Ukrińców i Ukrainek
        > juz dawno bylibyśmy w czarnej d. Nie miałby kto pracować.

Ma kto pracować, ale "dzięki" socjalom opłaca się siedzieć na zasiłkach.
        • baenzai Re: Demografia 13.03.23, 00:54
          tapatik napisał:

> Ma kto pracować, ale "dzięki" socjalom opłaca się siedzieć na zasiłkach.

,,Opłaca się'' to pojęcie względne.

Przy dwójce dzieci z 500plus i zasiłku rodzinnego wyciągnie się ok. 1300 złotych. Do tego jakiś zasiłek okresowy, paczki żywnościowe z MOPS i raz w roku 300-600 złotych na wyprawkę szkolną. Dupy to nie urywa.

Chociaż jeżeli alternatywą jest zarabianie minimalnej, z której trzeba wybulić część hajsu na dojazdy i opiekunkę do dzieci to chyba faktycznie lepiej nie pracować (pod warunkiem oczywiście, że mąż/konkubent pracuje).

Ja osobiście nie mógłbym sobie pozwolić na niepracowanie. Zresztą żadna samotna osoba nie może, bo żyłaby na granicy ubóstwa albo musiałaby przejść na utrzymanie rodziców. W UK czy Skandynawii jest to chyba możliwe, bo jednak zdarzają się ludzie niepracujący latami i niemający problemu z utrzymaniem się.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka