Dodaj do ulubionych

NIELICZNE SZCZĘŚCIA

21.02.09, 10:02
i reszta same nieszczęścia. Współczuję. Jednak nie mogę pojąć tych,
którzy szczęścia upatrują TYLKO w stadle. Przeczą takiemu nastawieniu
specjaliści - psychologowie. To ZAWSZE prowadzi do klęski. Czy to na
etapie poszukiwań, czy trwania, czy po rozstaniu. Czy ŚWIAT caly to
partner, towarzysz życia? Absurd tak oczywisty, że nie wart komentarza. A jednak...

Szczęście trzeba znaleźć W SOBIE, w otoczeniu szeroko rozumianym, w radościach niesionych przez życie. Dopiero potem dokooptować ewentualnie. Inaczej kiszka z grochem i wodą sodową...
Obserwuj wątek
    • rumunska_ksiezniczka Re: NIELICZNE SZCZĘŚCIA 21.02.09, 11:38
      i tutaj przyznam ci rację, chociaż nie jest to moja mądrość wyssana z mlekiem
      matki, ale mądrość nabyta min. tu na forum, od ludzi, których ników nie będę
      wymieniać, ale oboje doskonale ich znamy.
      pamiętam jak mi napisałeś, że konieczna jest praca nad sobą, że człowiek musi
      się pogodzić z własnym losem. ja wtedy bardzo się zbuntowałam i podirytowałam -
      dzień, w którym zaakceptuję to, że jestem sama, będzie dniem mojej klęski.
      ale potem twoje słowa przypominały mi się każdego dnia - takie banalne, a jednak
      można wpłynąć na czyjeś życie- i mój stosunek do nich się zmieniał. pomyślałam
      sobie wtedy, co by było ze mną, gdybym do końca życia miała zostać sami i nikogo
      nie znaleźć.
      nagle stało się dla mnie oczywiste, że jedyne co mogę zrobić, to zaakceptować
      ten los. przyjąć go pokornie. polubić. bo jeśli tego nie zrobię, to reszta tego
      życia będzie udręką - wewnętrzną udręką.
      więc mam do wyboru albo pracować nad sobą tak, by zaakceptować to co mi się nie
      podoba, albo żyć w udręce.
      pozdrawiam cie wersaliku
      • wers-alik Re: NIELICZNE SZCZĘŚCIA 21.02.09, 13:10
        Ogromnie mnie cieszy Twoja postawa. Tę - zdawałoby się oczywistą - prawdę powtarzam do znudzenia. Jednak nietrudno to zauważyc, że w wiekszości przypadków groch o ścianę. Czemu tak jest? Nie wiem do
        końca. Wszystkiego najlepszego, Księżniczko.
        • rumunska_ksiezniczka Re: NIELICZNE SZCZĘŚCIA 21.02.09, 13:39
          bo człowiek jest ułomny.
          wiesz co to jest kodeks bushido? to kodeks samurajów, zgodnie z którym żyją do
          dziś japończycy (oczywiście mieszają w to jeszcze konfucjusza, zen, shinto).
          czemu to nie jest powszechne podejście do życia?
          myślę, że na świecie jest tylko garstka wybrańców, którzy odnajdą PRAWDĘ.
          • wers-alik Re: NIELICZNE SZCZĘŚCIA 21.02.09, 14:07
            Dorzucę jeszcze jeden detal, o którym warto pamietać: kochając kogoś
            tak prawdziwie, bezgranicznie, ślepo (sic!) - kochamy TYLKO SWOJE wyobrażenie o nim (niej). I tu - bywa - kryje się piekielna pułapka
            prowadząca do rozczarowania. Wystarczy minimalna zmiana WE MNIE, aby
            metamorfozie uległa sylwetka obiektu ukochanego! I kiszka...
            • rumunska_ksiezniczka Re: NIELICZNE SZCZĘŚCIA 21.02.09, 14:09
              prawda.
              ale istnieje psalm o miłości, jeśli sobie to powtarzać jak mantrę, to można
              przynajmniej próbować kochać prawdziwie. można pokochać czyjeś wady i akceptować
              mimo czegoś.
              • wers-alik Re: NIELICZNE SZCZĘŚCIA 21.02.09, 14:44
                Powtarzając jak mantrę można osiągnąć różne cele. Po to jest mantra!
                Nie oznacza to jednak WIECZNEGO trwania uzyskanego celu.

Spotkałem się z taką tezą, że kochająć kogoś, kochamy jego pot. Jak
                kochamy nawet gówienka progenitury. Jednak nawet zmiana aromatu potu
                może wywołać regres.
                • rumunska_ksiezniczka Re: NIELICZNE SZCZĘŚCIA 21.02.09, 14:57
                  nic niestety nie trwa wiecznie, ale dla tych ulotnych chwil warto żyć.
                  ty jak coś porównasz, to wiesz co? wink
                  • wers-alik Re: NIELICZNE SZCZĘŚCIA 21.02.09, 15:12
                    Wróciła moja ulubiona Rumusia!!! PEWNIE, ŻE WARTO. Samo sedno!
    • joaszkaa jak znalezc w sobie szczescie? 21.02.09, 14:06
      jak ? podpowiedz jak to zrobic?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka