Dodaj do ulubionych

problemy z wypłatą świadczenia

21.02.13, 20:09
Czy ktos jeszcze ma problemy z wypłatą świadczenia po zmianie przepisów? U nas sytuacja wygląda tak, że składałam nowe wnioski w styczniu ponieważ w grudniu skonczyło nam się orzeczenie. Do dziś czekałam na decyzję z MOPS. Dziś w końcu byłam tam dowiedziec sie dlaczego to tak długo trwa. Pani powiedziała, że od stycznia zmieniły się przepisy i ona dopiero to robi a wogle to system nie przyjmuje nowej kwoty świadczenia i w tym miesiącu pieniędzy nie będzie. W marcu wyrównaja i będzie ok. Tylko ja się pytam z czego mam żyć. Nie miałam pieniędzy w styczniu i teraz w lutym też nie płacą. Pani tylko popatrzyła i nic nie powiedziała. Czy u kogos też jest taki problem z wypłatą po nowemu i czy oni mogą tak sobie wypłacać kiedy chcą. Naprawde mam ciężką sytuację i te pieniądze są mi potrzebne.
Obserwuj wątek
    • adusia_g_s Re: problemy z wypłatą świadczenia 21.02.13, 21:12
      My nie mamy problemów wyplatą kasy. Tylko przyszło nam pismo że od początku maja do końca lipca musimy znowu zlożyć wniosek o świadczenie bo teraz znowu będzie zależne od zarobków, ale narazie przychodzi bez zmian.
      • ewa-mamazosi Re: problemy z wypłatą świadczenia 21.02.13, 22:25
        Hej od dochodu zależny będzie specjalny zasiłek opiekuńczy, świadczenie pielęgnacyjne bez zmian.
        Dostałam pismo, że mam do końca czerwca złożyć ponownie wniosek o świadczenie pielęgnacyjne. Od stycznia dostałam po 520, dzisiaj dostałam wyrównanie za dwa miesiące 200 zł.
        • adusia_g_s Re: problemy z wypłatą świadczenia 22.02.13, 10:34
          kurcze a mi babka przez telefon powiedziała że będzie zależne od dochodów. Ale ogolnie jakaś zakręcona byla bo powiedziała że nie wiadomo co będzie mi się teraz należeć że może ten opiekuńczy, ale ja jej powiedziałam że świadczenie, więc poprostu wprowadziła mnie w błąd.
          • ewa-mamazosi Re: problemy z wypłatą świadczenia 22.02.13, 16:55
            Jeżeli do tej pory pobierałaś świadczenie pielęgnacyjne na niepełnosprawne dziecko to dalej będziesz pobierała. Od stycznia do czerwca 2013 roku jest okres przejściowy i wypłacają po 520, ale jeżeli do tej pory dostawałaś ten dodatek do świadczenia pielęgnacyjnego w wysokości 100 zł to powinni wyrównać. Tak jak pisałam wczoraj dostałąm wyrównanie za 2 miesiące. Od lipca 2013 świadczenie pielęgnacyjne będzie w wysokości 620 zł. Ja w styczniu z mopru dostałam pismo w którym wszystko było wyjaśnione
            Jeżeli chodzi o specjalny zasiłek opiekuńczy to od lipca będzie można się ubiegać o 520 zł (zależny od dochodów). Starać się będą mogły osoby, którym nie przysługuje świadczenie pielęgnacyjne.
            • jamargolcia Re: problemy z wypłatą świadczenia 22.02.13, 18:20
              W moim przypadku chodzi o to, że ja wogle nie dostałam. w styczniu rozumiem bo czekalismy na komisję. Liczyłam na wyrównanie w lutym a tu znowu kasy nie ma i pani powiedziala, że już nie będzie. Nie ukrywam, że my z tego żyjemy bo pensja męża to starcza nam na opłaty i mało co zostaje. Jak mam przeżyć jeszcze jeden miesiąc bez pieniędzy, wiem, że mi to wyrównają ale ja teraz nie mam.
              • pestka_w_pestce Re: problemy z wypłatą świadczenia 22.02.13, 19:13
                Ja bym na Twoim miejscu udała się do MOPS i prosiła o rozmowę z kierownikiem i jemu/jej zadała pytanie o Twoje świadczenie. A jeśli rzeczywiście "nie da się" to złóż wniosek o jakąś jednorazową zapomogę.
                • wiola.kliszewska Re: problemy z wypłatą świadczenia 23.02.13, 22:32
                  Witaj, ja swego czasu tez miałam niezly przeboj z MOPSem u nas w miescie. Po zlozeniu wniosku o te 153 zł pielegnacyjny (520+100zł) swiadczenie czekalam bardzo dlugo na decyzje i jakiekolwiek informacje około 1.5 miesiaca. Wiec zadzwoniłam do Wawy do gory i dopytałam że wg prawa mają 30 sni na jakakolwiek informacje. Jesli cos ptrzedluzaja to znaczy ze robia to bezprawnie. Najlpeiej w tej sytuacji postrasz babeczke ze zadzwonisz do rzecznika praw dziecka lub inspekcji pracy ( u nas podzialalo) i zglosisz problem ( bo najwyrazniej skapia kasy - zawsze musza byc jakies wolne pieniadze nie ma tak ze urzad jest wyczyszczony do zera). my mielismy od stycznia ten problem z ta dodatrkowa 100zł, ale wyrowanali teraz - ponoc tez nie mieli kasy. Sprawa faktycznie z Mopsami i MOPRAmi wyglada tak ze oni tam siedza i pierdza w stolek, maja balagan w papierach i nawet nie wiedza kto co i kiedy skladał, jak chopdzisz i dociekasz to cos zalatwisz a jak nie to maja cie gdzies. Nas kilkakrotnie nie bylo na liscie do wyplat w okienku wiec musialam robic afere ( wtedy drukowali nam liste dodatkowa) dodam ze tuz przed pierwszymi urodzinami Alusia ( kasa byla potrzebna wiadomo - impreza zaplanowana, zakupy itp. ) Najlepiej to odrazu dzwonic i dowiadywac sie do odgornych wladz i powolywac sie na jakies przepisy co do dat. Nie moze tak byc ze zostawia Cie bez kasy. Bo to bez prawne tym bardziej ze nalezy ci sie jak psu kosc - przepraszam za wyrazenie ale to fakt. Jesli komisja bykla w grudniu i dotsaliscie orzeczenie zlozylas w styczniu wiec w polowie lutego powinnas dostac jakaokolwiek decyzje ( nie wiem jak jest z klistami placowymi u nas jest po 15 kazdego miesiaca i ci co nie odebrali kasy sa jeszcze na liscie na 30 danego miesiaca) Mozesz wystapic z wnioskiem lub podaniem do np kierownika i ksiegowej MOPSU ze potrzebna Ci kasa i opisz swoja sytuacje itp. Mysle ze powinni dac Ci liste dodatkowa w tej sytuacji. Pewnie bedziesz musiala troszke powalczyc i sie naprosic ale takie realia. Glowa do gory bedzie dobrze. Wiem ze to trudne ale innego wyjscia nie mamy jak walczyc w imieniu naszych pociech a nasze Pl nam nie ulatwia smile
                  • Gość: gość Re: problemy z wypłatą świadczenia IP: *.siedlce.vectranet.pl 26.02.13, 08:33
                    "tuz przed pierwszymi urodzinami Alusia ( kasa byla potrzebna wiadomo -impreza zaplanowana, zakupy itp. )" - I to cała prawda o potrzebach, a pretensje ogromne. Pieniądze z zapomóg są dla tych rzeczywiście potrzebujących. Zamiast z "ryjem" do góry lecieć, trzeba było spokojnie porozmawiać z pracownikiem i zawsze można załatwić co trzeba. Ja spokojnie mogę załatwić sprawę w urzędach, nawet przy trudnych sprawach. Ciekawe, że za pierdzenie w domowy stołek należą się pieniądze "jak psu kość", przecież to zapomoga dla tych co faktycznie robią wszystko, aby znaleźć pracę, nie zaś dla tych wiecznie żądających, bo takie odnoszę wrażenie z twojej wypowiedzi.
                    • pestka_w_pestce Re: problemy z wypłatą świadczenia 26.02.13, 08:43
                      gościu chyba pojęcia nie masz czym jest świadczenie pielęgnacyjne. to nie to samo co zasiłek dla bezrobotnych - to po prostu pensja zastępcza - opiekun rezygnuje z pracy zawodowej żeby zajmować się chorym lub niepełnosprawnym dzieckiem (nie tylko)
                      nie siej fermentu jak się nie orientujesz w sytuacji. W dodatku anonimowość nie zwalnia z kultury wypowiedzi - możesz być anonimem, ale nie zmieni to faktu, że jesteś burakiem.

u nas nie było problemu z wypłatą wczoraj, dostałam wszystkie świadczenia i wyrównanie za styczeń kiedy załatwialiśmy orzeczenie.
                      • wiola.kliszewska Re: problemy z wypłatą świadczenia 26.02.13, 22:13
                        Pestka dzieki! Ale po prostu brak słow ! Pewnie nawet nie zdaje sobie sprawy z tego ile nas rodzicow kosztuje wysilku to by nasze dzieci były "zdrowe" smile Pozdrowienia dla Ciebie i dzieciaczkow smile

pestka_w_pestce napisała:

> gościu chyba pojęcia nie masz czym jest świadczenie pielęgnacyjne. to nie to sa
                        > mo co zasiłek dla bezrobotnych - to po prostu pensja zastępcza - opiekun rezygn
                        > uje z pracy zawodowej żeby zajmować się chorym lub niepełnosprawnym dzieckiem (
                        > nie tylko)
                        > nie siej fermentu jak się nie orientujesz w sytuacji. W dodatku anonimowość nie
                        > zwalnia z kultury wypowiedzi - możesz być anonimem, ale nie zmieni to faktu, ż
                        > e jesteś burakiem.
                        >
                        >
                        > u nas nie było problemu z wypłatą wczoraj, dostałam wszystkie świadczenia i wyr
                        > ównanie za styczeń kiedy załatwialiśmy orzeczenie.
                    • wiola.kliszewska Re: problemy z wypłatą świadczenia 26.02.13, 22:10
                      Drogi Gosciu! Nie wiem kim jestes, bo postanowiles byc anonimowy "fakt" - tak łatwiej! Jeśli chcesz to zapraszam Cię "może popierdzisz w stołek" 24h na dobę i zajmiesz sie moim niesklyszacym - zaimplantowanym dzieckiem. Jesli jestes taki zorientowany to powinienes wiedziec że pieniadze "swiadczenia pielegnacyjne" sa pobierane na dziecko " niepełnosprawne badz wymagajacej stałej opieki". Jeśli jestes taki madry to zapraszam do codziennych zajec z synem, rehabilitacji, codziennych wyjazdow i czasu posiwecanego wlasnie po to by moj syn za 10 lat mowil jak jego slyszacy rowiesnicy. Dla twojej wiadomosci chociaz Kocham swoje dziecko najbardziej na swiecie i ciesze sie ze jest takie jakie jest chociaz nie slyszy - to chetnie poszlabym do pracy na te 12 h dziennie i zarobila te 1000 zl. A nie miała tylu obowiazków przy nim - jakie mam. I nie mow mi ze pieniadze sa dla potrzebujacych ( chodzi mi o swiadczenia) bo jesli bylbys zorientowany to powinienes wiedziec ze sa one wyplacane niezaleznie od dochodow, natomiast "zapomogi" sa juz od nich zalezne! Czytaj uwaznie! Mądralo! A to co robie z pieniedzmi ktore łaskawie nasze panstwo daje matkom takich dzieci jak nasze Skarby! to nasza sprawa co z nimi robimy. Nie poczówam sie do zadnej winy z tego powodu ze zrobilismy pierwsze urodziny swojemu jedynemu dziecku. !!! I nie badz taki madry bo znajac zycie to jeses jenym z tych urzedasów za biurkiem ktorzy widza sterte papierow a nie biedne dziecko. Przekalkuluj i oblicz ile kosztuja dojazdy, pomoce i cala rehalbilitacja naszych maluchów to wtedy pogadamy. "Świadczenie" jest w pewnego rodzaju zaplata za prace jaka my Rodzice ponosimy w pracy z naszymi najukochanszym,i Dzieciakami. Zamienisz się ? Watpie! Wiec nie pouczaj innych. Nie powiedzialam ze nie potrafie zalatwic swoich spraw w urzedach tylko to ze urzednicy mi to utrudniaja! Wiec sie nie czepiaj! Pozdrawiam

Gość portalu: gość napisał(a):

> "tuz przed pierwszymi urodzinami Alusia ( kasa byla potrzebna wiadomo -impr
                      > eza zaplanowana,
                      zakupy itp. )" - I to cała prawda o potrzebach, a pretensj
                      > e ogromne. Pieniądze z zapomóg są dla tych rzeczywiście potrzebujących. Zamiast
                      > z "ryjem" do góry lecieć, trzeba było spokojnie porozmawiać z pracownikiem i z
                      > awsze można załatwić co trzeba. Ja spokojnie mogę załatwić sprawę w urzędach, n
                      > awet przy trudnych sprawach. Ciekawe, że za pierdzenie w domowy stołek należą s
                      > ię pieniądze "jak psu kość", przecież to zapomoga dla tych co faktycznie robią
                      > wszystko, aby znaleźć pracę, nie zaś dla tych wiecznie żądających, bo takie odn
                      > oszę wrażenie z twojej wypowiedzi.
                      • jamargolcia Re: problemy z wypłatą świadczenia 05.03.13, 11:25
                        Ja mimo rozmowy z urzędniczką i wyższą instancją nadal nie mam pieniędzy. Ona ma 30 dni na wydanie decyzji i potem dopiero po 14 dniach może kasę wypłacic i wg niej jest wszystko ok. Wogle to powiedziała mi, że musiała jechac na szkolenie, żeby mi decyzje wypisac bo bez tego szkolenia nie mogła. Świadczenie pobieram od ponad 5 lat i teraz jakieś szczególne szkolenie jej potrzebne było? Ona rozumie,że mamy trudna sytuacje ale naprawde nic nie może mi pomóc. I wogle jaki ja mam problem jak mi to przeciez w marcu wyrównaja za trzy miesiace. No tak wyrównają, a za co teraz mam żyć sad Dojazdy na rehabilitacje tez kosztują a oni mają nas w nosie.
                        • patkaka88 Re: problemy z wypłatą świadczenia 05.03.13, 18:47
                          A ja mam takie pytanie. Odebralam orzeczenie dla córki pod koniec grudnia, wniosek o zasiłek i świadczenie pielęgnacyjne złożyłam dopiero na poczatku lutego. O ile wiem to zasiłek zostanie nam wypłacony od momentu wystawienia orzeczenia, a jak jest ze świadczeniem dla mnie, też zostanie wypłacone wstecz? Pozdrawiam
                          • jamargolcia Re: problemy z wypłatą świadczenia 07.03.13, 21:25
                            Ja swiadczenie dostalam od stycznia ale tylko dlatego, że w grudniu miałam wypłacone jeszcze z poprzedniego orzeczenia. Ale z tego co wiem to tak, przyznają od momentu złożenia wniosku na komisję. Ja mam napisane tak na decyzji:
                            umorzyc postępowanie w części ustalenia prawa do swiadczenia pielęgnacyjnego na okres 2012-12-01 do 2012-12-31 i przyznac na okres od 2013-01-01 do 2015-01-31.
                            w uzasadnieniu pisze, że umorzenie za grudzien wlaśnie z tego względu, że pobraliśmyh z poprzedniego orzeczenia.

Zgodnie z art 24 ust 2a ustawy o świadczeniach rodzinnych jeśli w okresie trzech miesięcy, licząc od dnia wydania orzeczenia o niepełnosprawności, zostanie złożony wniosek o ustalenie prawa do świadczenia uzaleznionego od niepełnosprawności, prawo to ustala się od miesiąca w którym złożona wniosek o ustalenie niepełnosprawności.
                            • patkaka88 Re: problemy z wypłatą świadczenia 28.03.13, 09:46
                              Mam pytanie, mam nadzieję że ktoś pomoże. Ostatnio dostałam dwa pisma, że wszczęto postepowanie z urzędu w sprawie przyznania jednorazowej pomocy finansowej dla osob pobierajacych swiadczenie pielegnacyjne na okres od 1 lipca do 31 grudnia, oraz że wszczęto postępowanie z urzędu w sprawie ustalenia prawa do dodatku do świadczenia pielegnacyjnego w okresie 1 stycznia do 30 czerwca br. O co to chodzi, bo swieżak ze mnie w tych sprawach i za bardzo nie ogarniam. A zadzwonić nie można bo informacji nie udzielają telefonicznie uncertain
                              • jamargolcia Re: problemy z wypłatą świadczenia 07.04.13, 06:57
                                Ja też tak dostałam. Chodzi o to, że na decyzji o przyznaniu swiadczenia jest kwota 520zł a te drugie pismo to ta dodatkowa kwota 100zł.
                    • jamargolcia gościu 05.03.13, 11:30
                      Po co wcinasz sie w czyjś wątek, żeby nie powiedziec nic mądrego. Świadczenie to nie jest żadna zapomoga i jeśli moje dziecko ma orzeczone,że wymaga stałej opieki to te pieniądze mi się należą i tyle. Rodzice którzy mają dzieciaczki z niedosłuchem wiedza ile pracy i wysiłku trzeba wlożyć, żeby nasze dzieci rozwijały sie tak jak rowieśnicy. A te marne 500 zł nam tego nie wynagrodzi, pomaga jedynie w poniesionych kosztach. Też wolałabym mieć zdrowe dzieci i iśc do pracy, nie prosiłabym wtedy i jakieś świadczenia i pomoc państwa.

Gość portalu: gość napisał(a):

> "tuz przed pierwszymi urodzinami Alusia ( kasa byla potrzebna wiadomo -impr
                      > eza zaplanowana,
                      zakupy itp. )" - I to cała prawda o potrzebach, a pretensj
                      > e ogromne. Pieniądze z zapomóg są dla tych rzeczywiście potrzebujących. Zamiast
                      > z "ryjem" do góry lecieć, trzeba było spokojnie porozmawiać z pracownikiem i z
                      > awsze można załatwić co trzeba. Ja spokojnie mogę załatwić sprawę w urzędach, n
                      > awet przy trudnych sprawach. Ciekawe, że za pierdzenie w domowy stołek należą s
                      > ię pieniądze "jak psu kość", przecież to zapomoga dla tych co faktycznie robią
                      > wszystko, aby znaleźć pracę, nie zaś dla tych wiecznie żądających, bo takie odn
                      > oszę wrażenie z twojej wypowiedzi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka