Dodaj do ulubionych

przebieg badania ABR

IP: *.ip.netia.com.pl 06.02.14, 12:41
A jak u Waszych dzieciaczków wyglądało badanie ABR? Ile trwało? Moja mała, która ma 4 miesiące miała je robione wczoraj w poradni "Gaw-Med" w Kaliszu. Co prawda nie znam się na tym, ale miałam wrażenie, że było ono robione jakoś tak byle jak.
- Trwało ok 10 minut.
- Elektrody przy usypianiu małej trochę się poprzesuwały, odstawały i nikt ich nie poprawiał.
- Komputer miał na oko jakieś 15 lat i strasznie buczał
Wynik według lekarza wyszedł trudny do zinterpretowania, nie powiedział czy córcia ma jakieś problemy ze słuchem czy nie. Na skierowaniu do szpitala napisał: UP: 80 lub 50dB, UL: próg słuchu trudny do oznaczenia.
Co to znaczy? Czy z takimi wynikami jest szansa, że Ulcia ma dobry słuch?
Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z "Gaw-Med" w Kaliszu?
Obserwuj wątek
    • jasiek4 Re: przebieg badania ABR 06.02.14, 13:27
      Czyli badanie niby zrobione a niby nie. Wynik niejednoznaczny a na ucho lewe brak wyniku. Ja bym zrobiła ponownie ABR i na pewno nie w tym miejscu gdzie robiłaś.
      We Wrocławiu można zrobić ABR w szpitalu na Kamieńskiego (polecam) na nfz ale nie wiem jakie trzeba mieć skierowanie. Można też robić prywatnie i jeśli dobrze pamiętam w PZG na Braniborskiej.
      A co do tego czy jest szansa, że mała słyszy dobrze, no szansa jest zawsze ale przynajmniej prawe ucho z tego co piszesz wymaga chyba co najmniej aparatu. Ale przede wszystkim porządne badanie i nie widzę powodu aby czekać do 6 miesiąca.
    • pestka_w_pestce Re: przebieg badania ABR 07.02.14, 00:16
      Badanie ABR wykonane rzetelnie trwa 45 min. - 1h. Dla mnie to jakaś farsa. Co to za wynik "80 dB lub 50"? 50 to niedosłuch średni, 80 już głęboki. Nie wiem, jaki słuch ma Twoja córka i Ty też tego nie wiesz, bo taki wynik to obawiam się że może jedynie zastąpić papier toaletowy. Radzę poszukać profesjonalistów i to szybko
      • Gość: HaniaZ Re: przebieg badania ABR IP: *.ip.netia.com.pl 07.02.14, 21:46
        Dzięki za odpowiedzi. Szukam teraz gdzie najszybciej można zrobić kolejne ABR. Najbardziej pasował by mi Wrocław. Na razie zarejestrowałam się na Kamieńskiego, ale trzeba czekać półtora miesiąca. Może gdzieś będzie szybciej. A jak nie to prywatnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka