dmp005 28.10.04, 06:47 Jestem ciekawa, z ktorych firm sa uzywane implante w Polsce, i od jakiego wieku u dziecka robia operacjie. Dziekuje, Dorota z Kanady Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dmp005 Re: Pytania - implanty 28.10.04, 21:51 Chcialam dodac, ze moj syn ma 4.5 lat i slysze i mowi dzieki implant ktory dostal jak mial 13 miesiecy. Przepraszam za blede, Polski jest moj drugi jezyk... Odpowiedz Link Zgłoś
e-tron Re: Pytania - implanty 29.10.04, 07:25 witaj, jestem świeżo po wizycie w kajetanach (jest to jeden z osrodków, który dokonuje tego typu zabiegów), więc mogę odpowiedzieć na te pytania. w tej chwili robi sie operace już od 18 miesiaca zycia. Generalnie uzywa sie implantów wszystkich 3 producentów,czyli nucleus, med-el i advanced bionics. dopuszczane sa te produkty, które maja certyfikat wydawany przez jakąś amerykanską instytucję. dotychczas wydawalo mi się, ze dominujaca pozycję ma nucleus, jednak po ostatniej wizycie, wydaje że przeferowany jest med-el, przynajmniej w kajetanach. Odpowiedz Link Zgłoś
dmp005 Re: Pytania - implanty 31.10.04, 03:32 Dzieki Adam. Czy jest moze link do tego osrodka? Ciesze sie ze corka sie kwalifikuje. Pamietam te dni jak wczoraj. Czy rodzice wybieraja czy lekarze? Mielismy wybor Nucleus czy AB, wybralismy AB dla naszego syna. > witaj, jestem świeżo po wizycie w kajetanach (jest to jeden z osrodków, który > dokonuje tego typu zabiegów), więc mogę odpowiedzieć na te pytania. w tej > chwili robi sie operace już od 18 miesiaca zycia. Generalnie uzywa sie > implantów wszystkich 3 producentów,czyli nucleus, med-el i advanced bionics. > dopuszczane sa te produkty, które maja certyfikat wydawany przez jakąś > amerykanską instytucję. dotychczas wydawalo mi się, ze dominujaca pozycję ma > nucleus, jednak po ostatniej wizycie, wydaje że przeferowany jest med-el, > przynajmniej w kajetanach. Odpowiedz Link Zgłoś
mab5 Re: Pytania - implanty 31.10.04, 22:18 Witaj Doroto! Oj, fajnie że do nas trafiłaś, bo ostatnio jakoś coraz częściej okazuje się, że nasze dzieci będą musiały być zaimplantowane...myślę, że jako matka już z doświadczeniem w tej kwestii możesz rozwiać wiele naszych wątpliwości... a one mnożą się i mnożą... tu masz link do ośrodka, w którym w większości konsultowane są nasze dzieci: www.ichs.pl czy możesz powiedzieć co to za firma wypuszczająca implant, który ma Twój synek? bo o AB jakoś nie słyszalam, a skoro sami mamy finansować implanty dla swoich dzieci to może warto wziąć pod uwagę? czy pamiętasz jeszcze dlaczego wybraliście właśnie ten AB a nie Nucleusa? czy znasz jakieś jego wady? W ogóle - napisz nam więcej o implancie jakiego używa Twój synek... pisz do nas jak najwięcej a polszczyzną się nie przejmuj, zrozumiemy )) sami często piszemy w pośpiechu i przez to piszemy niepoprawnie... a jeśli napisanie czegos więcej miałoby być dla Ciebie problemem - pisz po angielsku... )) zadam Ci pierwsze pytanie, jakie ostatnio zrodziło się w naszych głowach... niby drobiazg, ale czy zauważyłaś, zeby synek odczuwał bóle głowy w obrębie kości w której włożony jest implant przy zmianie pogody ( coś jak bóle reumatyczne)? Pozdrawiam Magda Odpowiedz Link Zgłoś
dmp005 Re: Pytania - implanty 01.11.04, 02:31 Czesc Magda - Nie moge znalecz slow zeby powiedziec ci jak mi smutno ze dzieci w polsce musza czekac, i ze rodzice musza martwic sie z kosztem. Nasz syn nigdy nie nazekal na bol glowy. AB to Advanced Bionics. Wybralismy ten bo daje zajwiecej 'informacji' najszybczej. Drugie, headpiece ma tylko jeden component (latwe), i processor wydaje dzwiek jak headpiece spadnie. To bylo swietne jak byl mlodszy. On szybko sie nauczyl sam sie 'podlanczac'. Nigdy nie bylo przepadku ze 'map' zostala wymazana, bo Advanced Bionics (Bionic Ear) processor ma metalowy opakowanie. www.bionicear.com Musze popracowac na ta informacje po Polsku. Jus wiele raze tlumaczylam rodzicom po angielsku... Czy znaczy list po angielsku nazwane ci-circle? To sa rodzice przynajmnie z N. America, ale znajdziecze mnustwo dobrej informacji. Znajdziesz tu: groups.yahoo.com/group/cicircle/ Pozdrawiam, Dorota Odpowiedz Link Zgłoś
e-tron Re: Pytania - implanty 02.11.04, 07:29 jakiego procesora uzywało Twoje dziecko (zauszny czy pudełkowy), a jakiego uzywa teraz? bedąc teraz w kajetanach, na pytanie, czy wg nich lepszy dla tak malych dzieci jest procesor zauszny czy pudełkowy, powiedziano mi, ze zauszny. zupełnie odwrotnie do tego co mówiono nam na konferencji. pozdrawiam Adam Odpowiedz Link Zgłoś
dmp005 Re: Pytania - implanty 02.11.04, 20:23 Masz syn od poczatku uzywa pudełkowy. Advanced Bionics/Bionic Ear ma jeden kabel z headpiece do processora. Nosi processor w takzwany 'harness' pod koszukla, z processorem na prawym boku, troche wyzej pasu. Widac headpiece tylko troche (kolor dopasowany do wlosow) i kabel ucieka pod koszulka. Byl maluszkiem, najmlodze w naszej prowincii, i ten system swietnie sie sprawia. Nie przeszkadza mu w ogole w tym miescu. Dobrze programowany processora nie trzeba dotykac w ciagu dnia, tylko zmienic batterie (rzadko, nowe trwaja 15 godzin) albo podlaczyc FM. Zauszny jest zbyt nowy, ale duzo rodzin go wybiera. Mowia ze nie tak latwo programowac dla maluchow. Jest na wierzchu, moze spasc, wiecej widac. Synek widzial zauszny, ale w ogole go nie interesowalo. (i z tym dzieckiem, jesli chodzi o jego 'listener' nie ma dyskusi...) Czy znacze ksiazke: Kazde dziecko moze sie nauczyc slyszec i mowic? Wlasnie szukalam w merlin.pl ale nie bylo. Sprawdze autora. Odpowiedz Link Zgłoś
e-tron Re: Pytania - implanty 03.11.04, 07:08 Powiedz mi jeszcze jak jest u niego (Twojego synka) z rozumieniem mowy i mówieniem? Słyszy bez patrzenia na usta? Czy jego jezyk (mowa) mocno odbiega od jezyka jego rówieśników? Odpowiedz Link Zgłoś
dmp005 Re: Pytania - implanty 03.11.04, 16:35 Czesc Adam - Olek byl na blisko rowny z typowe slyszansymi dzieci juz 2 lata po implantcie (2 lata hearing age, 3 lata chronological age). Teraz, 3.5 lat po implantcie, jest na rownym z mowa (expressive), i ponad swoj wiek z rozumieniem (rec. To wszystko dzieki jego "good brain," Auditory-Verbal praca w domu, i cierpliwosc! Jego mowa jest normalna, i wszystko rozumi tylko auditory, bez ust. Slyszy z daleka I w samochodzie. Uzywamy FM w szkole bo hearing in noise jest troche cieziej, ale swietnie sobie radzie (jest w zerowce w normalnej szkoly, od 2.5 lat hest w normalnej szkole). Mimo tego ze chowalismy usta od poczatku, nauczyl sie czytac usta. Moze rok temo rozmawialam z mezem jak Olek byl w wannie, i zaskoczyl nas z odpowiedziem na pytanie zlozony do meza, nie do niego! Mowilismy do niego tylko po angielsku do 4 lat, i teraz ucze sie polskiego (od Babci i Taty), tez. Bardzo jest interesowany, i nowe slowka uzywa co dziennie. Mi jedno zalujemy ze Tata nie mowil tylko po polsku od pociatku... Mam nadzieje ze to wszystko podniesze wam nadzieji, i pokaze co jest mozliwe! dmp Odpowiedz Link Zgłoś
dmp005 Re: Pytania - implanty 03.11.04, 17:04 Musze dodac ze my uzywalismy jezyk migowy od dnia diagnozy (7.5 miesiecy) do dwa miesiecy po implantcie (16 miesiecy). Szybko zlapal duzo slow i to wiele pomoglo z zachowieniem i w ogole. Pokazal sam z 20, i rozumial z 50. Aparatciki nosil od 8.5 miesiecy do czasu implant w 13 miesiecy, ale nic mu nie dawali. Od implantu nie uzyway aparatu. Odpowiedz Link Zgłoś