Dodaj do ulubionych

AM czy Kajetany?

14.07.05, 08:23
Witam.
Ostatnio jestem w rozterce. I to wielkiej.

Parę tygodni temu dostałam wezwanie do Kliniki na Banacha (od implantów jest tam prof.Niemczyk). Zrobiono się badania i zakwalifikowało się na wszczep, który ma nastąpić na początku sierpnia, po remoncie oddziału. Pokazano mi implant, nieznanej mi dotychczas jakiejś francuskiej firmy (mniej elektrod i 2 baterie w procesorze). Nazwę próbuję wyciągnąć od wszelakich osób. Zdecydowałam się, więc czekam.
Od kilku lat jeździłam na kontrolne badania do Instytutu Skarżyńskiego (później Kajetan), czekając cierpliwie w swojej kolejce na wszczep ślimaka. Nadziei trochu straciłam, gdyż za parę lat zmienianie życia o 180stopni nie będzie dla mnie korzystne (mam 23 lata i dorosłe życie za pasem).
Tymczasem i Kajetany wezwały mnie do siebie na wszczep już i też w sierpniu.
Znam wiele osób implantowanych, znajomych, którzy są pod opieką MCMiS w Kajetanach(Międzynarodowego Centrum Mowy i Słuchu) i wiem, jakie implanty noszą, jak rehabilitacja "leci", jakie trudności i przeszkody napotkać można podczas niej. Ale nie o tym mowa.
Nie mogę się zdecydować, które miejsce?...
Kajetany są jakby znajome, przereklamowane, wszczepy są dla nich chlebem powszednim, mają na wysokim poziomie zaplecze tych wszystkich pracowni, ale co mi po tych wszystkich zapleczach, skoro rehabilitacje będę miała u siebie? 2-3 dni wszystko trwa, jeśli nie ma komplikacji, to do domu.
A w Klinice na Banacha? Słyszałam, bardziej precyzyjniejsze operacje są, nie robione na łapucapu, personel jest świetny, ciekawski(w sensie korzystnym dla pacjenta) i ten mocny argument - ekonomiczny implant.
Poradzcie mi, proszę... Sprostujcie mnie, jeśli się gdzieś mylę. Macie jakieś opinie o Klinice na Banacha odnośnie wszczepów implantów?
Muszę się gdzieś zdecydować...
Obserwuj wątek
    • dalmag Re: AM czy Kajetany? 14.07.05, 12:25
      W AM byłam z Amelką tylko na badaniach kwalifikacyjnych do wszczepu i nasz
      pobyt tam oderałam jako jeden wielki bałagan. Zero współpracy między
      poszczególnymi pracowniami. Wysłali np. Amelkę na badania słuchu (ABR) bez
      uprzedniego obejrzenia uszu, wyczyszczenia z woskowiny, a zgłaszałam po
      przyjeździe , ze mała ma tendencję do gromadzenia się wosku w uszach. Pani na
      ABR stwierdziła, ze jak mała ma niewyczyszczone uszy to musimy jechać spowrotem
      na górę i wyczyścić, tam znów nie było kompetentnego lekarza, który by to
      zrobił u małego dziecka (pod mikroskopem). Jak już udało się go znaleźć, to się
      okazało, że musi namoczyć woskowinę bo nie chce puścić, jak zjechaliśmy znów na
      dół to tam już nie chcieli nam zrobić badania bo by im się maszyna zepsuła
      przez te mokre uszy.....a w między czasie przywieźli obiad dla Amelki, który
      jak już wróciliśmy był kompletnie zimny. Badanie odłożono na drugi dzień. W
      ogóle kompletna dezorganizacja!. Przez 4 dni pobytu zrobiono tyle badań, co w
      Kajetanach zajęło ledwo 1,5 dnia.
      Zdecydowaliśmy się na Kajetany ze względu na duże doświadczenie (ilość
      wykonywanych zabiegów), dobrą organizację i wyposażenie w sprzęt.
      • anetadominika Re: AM czy Kajetany? 14.07.05, 15:10
        Dalmag, dla mnie Twoje informacje są spóźnione smile ale dzięki za nie. Badania kwalifikacyjne musiałam powtórzyć i na Banacha, trwały 2 dni. Naprawdę żadnych problemów nie napotkałam. Może coś się zmieniło? Ja tam nie wiem...

Chodzi mi tylko o sam przebieg operacji i implanty. Czy jest jakaś róznica między Kliniką Warszawską a Kajetanami?
        Zdecydowałam się na Banacha, jak już wspominałam, ze względu na bardziej ekonomiczny implant (nazwa???). Nic mi więcej nie potrzeba, tylko sam wszczep. Resztę mam na miejscu w Opolu.
        • e-tron Re: AM czy Kajetany? 15.07.05, 07:54
          Nie byłem na Banacha, ale nie sądzę żeby oferowali takie warunki jak Kajetany,
          ale nie to jest zawsze najwaznieniejsze. Kajetany to inny swiat w szarej,
          szpitalnej, polskiej rzeczywistości.
          Natomiast co do implantu ,o którym piszesz, nigdy nie słyszałem o takim. Albo
          coś Ci sie pomyliło albo źle zrozumiałaś. Jest trzech głównych producentów, a w
          Polsce wszczepia się tylko dwóch: nucleus i med-el. Napisz cos wiecej o tym
          implancie. Jeśli liczysz na to, że wszystko załatwisz w Opolu to sie grubo
          mylisz. Będziesz musiała jeździc na ustawienia do Warszawy przez co najmniej 1-
          2, w zależności jak bedzie szła rehabilitacja.
          • anetadominika Re: AM czy Kajetany? 15.07.05, 10:46
            Oczywiście, że wszystkie sprawy techniczne i ustawianie procesora będzie odbywać się w Warszawie. To musi tak być. Chodziło mi o całą resztę rehabilitacji - nauka mowy, treningi słuchowe, itp. To mam w Opolu.
            Nie pomyliło mi się. Aż tak bardzo niesłysząca nie jestem wink Mówiono mi wyraźnie, że to francuska firma i odczytałam z ust coś w stylu Digisonic. Koleżanka niżej znalazła linka i o to mi chodziło... www.mxmlab.com/fr/produits/bw.html

Pozdrawiam
    • evian66 Re: AM czy Kajetany? 15.07.05, 09:29
      Ten francuski implant jest firmy MXM. Znam jedno dziecko, które niedawno
      dostało ten implant, też na Banacha. Ale nic więcej na ten temat nie wiem.
      Osobiście polecam Kajetany, bo mają większe doświadczenie w ustawianiu, a to
      jest istotne.
      To link do MXM: www.mxmlab.com/fr/produits/processeurs.html

Ewa
      mama Natalii, 8 lat, Widex Senso P38+N24
      • anetadominika Re: AM czy Kajetany? 15.07.05, 10:47
        Dziękuję bardzo smile Te implanciki są ładniejsze i bardziej ekonomiczne, ale przeraża mnie ten transmiter...

Kajetany mają większą liczbę głosów... Yh...
        • anetadominika Re: AM czy Kajetany? 23.07.05, 22:14
          Jednak wybrałam Klinikę na Banacha... 25 lipca jadę tam, pozostaje czekać na operację. W międzyczasie dowiedziałam się, że oprócz francuskiej firmy implantów Digisonic "dają" też Nucleusy 24.
          Zobaczymy jak to będzie. Jestem pełna optymizmu, ale taka moja natura smile
          • telkare Re: AM czy Kajetany? 24.07.05, 14:20
            Trzymamy mocno kciuki
            oby to przejście do innego świata było jak najprzyjemniejsze

pozdrowienia
          • e-tron Re: AM czy Kajetany? 01.08.05, 23:32
            Powodzenia !!!
            • anetadominika Re: AM czy Kajetany? 02.08.05, 16:11
              No i już po wszczepie smile) Wszystko poszło gładko, bez komplikacji, tylko operacja nieco się przedłużyła (3,5h ale to ze względu na mego wzwC). Ogólnie sam pobyt bardzo mile wspominam. Cały tabun zainteresowanych pielęgniarek, młodszych lekarzy,itd,itd.
              Przed samą operacją miałam podstawowe badania, rozmowy z psychologiem, anestezjologiem, zaznajomienie się z całą procedurą operacyjną i po. Najmilsze było, co mnie niesamowicie na duchu podniosło, jak profesor Niemczyk z szerokim, serdecznym uśmiechem powitał mnie w progach sali operacyjnej. Mimo, że na głupim Jasiu leciałam, uspokoiłam się bardzo, wzrosła pewność, że uszko oddaję w dobre ręce.
              Wyszłam ze szpitala w 5 dniu po operacji, ciągle osłabiona i senna, eh... ale to kwestia dni.
              Po procesorek (DigiSonic) jadę 15 września. Się zobaczy...

Dziękuuję za życzenia i trzymanie kciuków. Jak znam siebie i Was tu, wszystko będzie dobrze. I tego również Wam życzę smile)
              • mab5 Re: AM czy Kajetany? 03.08.05, 08:25
                Cieszę się, że operacja przebiegła pomyslnie dla Ciebie i- że masz to już za
                sobą smile))
                Nie zapomnij tylko proszę- mając już procesor na uchu- zaglądać tu, by
                informować nas co i jak tak naprawdę z tym implantem słychać,czego mamy unikać,
                na co zwracać uwagę- żebyśmy mogli jak najlepiej służyć naszym dzieciaczkom
                Pozdrawiam
                • e-tron Re: AM czy Kajetany? 05.08.05, 12:34
                  Doswiadczenia osoby dorosłej będą na pewno bardzo ciekawa. Czekamy, a
                  przynajmniej ja będę czekał, na pierwsze reakcje i wrażenia dźwiekowe. Trzymaj
                  się i powodzenia.
    • dorjula Re: AM czy Kajetany? 05.08.05, 22:04
      Witaj,
      Koniecznie jak wyżej, czyli zaglądaj tutaj i opowiadaj o swoich wrażeniach. Jaki
      w rezultacie implant dostałaś?
      Pozdrawiam i powodzenia
      Dorota mama Julii(ur. 15-02-2005) z Lublina, UP-110dB, UL-90dB, SUMO DM od 4,5 mż
      • anetadominika Re: AM czy Kajetany? 20.10.05, 12:40
        Niom, wreszcie piszę smile
        Operację i sam pobyt w tamtejszej klinice na Banacha wspominam bardzo ciepło smile Profesor Niemczyk okazał się świetnym doktorkiem, co szczególnie przydało się przy wjeździe na salę operacyjną. Wszczepili mi francuski implanick DigiSP. Szybko doszłam do siebie, bez żadnych komplikacji. Porównując pobyty "po" z kolegami po wszczepach w Kajetanach zauważało się sporo różnic. Do dziś nie żałuję, że zdecydowałam się na Banacha.
        Procesor mowy dostałam we wrześniu, się zwie DigiSonic. Jest wielkości aparatu słuchowego Widex Senso P38, ze stali i bardzo ekonomiczny (2 baterie typu 675 starczają na 7-10 dni). Ma 2 programy. Cudeńko.
        Ze słyszeniem na razie idzie dobrze. Słyszę dzwonki, dzwonienie, ale najdziwniejsze, że słychac dźwięki tylko te najcichsze (tykanie zegarka, lampy, kapiąca woda), natomiast basowe głośne, choćby nie wiadomo jak blisko były - cisza...
        Ale to dopiero początek.
        Problem tylko w tym, że są kłopoty z ubezpieczeniem go, ale wspólnie z innymi osobami, które mają implant tej samej firmy, zrobimy wsio, żeby ubezpieczyć procesor. Nowe toto, trza zacząć od czegoś.
        • e-tron Re: AM czy Kajetany? 24.10.05, 07:43
          Ciesze się, że wszystko się udało. Bardzo jestem ciekaw Twoich reakcji na
          dźwięki, liczę na to, ze będziesz na bieżąco nas informować o swoich odczuciach.
        • dorjula Re: AM czy Kajetany? 24.10.05, 08:43
          Witaj,
          bardzo fajnie, że znajdujemy Cię w tak optymistycznym nastroju. Trzymaj tak
          dalej!!!
          Powiedz co zdecydowało, że miałaś implantowane lewe ucho /z tego co pisałaś
          lepsze - 95 dB/?
          Moja Julka też dostała wezwanie na badania w kierunku zakwalifikowania do
          implantu. Na 1 listopadasmilesmilesmile

Pozdrawiam
          Dorota mama Julii(ur. 15-02-2005)Lublin,UP110dB,UL90dB,Oticon Sumo DM od 4,5 mż
          • mlagodna Re: AM czy Kajetany? 08.11.05, 00:18
            Widzę że faktycznie implantowanie nabrało tempa smile
            Jestem strasznie ciekawa twoich odczuć - super że jesteś i możesz nam przekazać
            to czego jeszcze w pełni od naszych dzieci dowiedzieć się nie możemy smile)
            Czekamy na relacje i powodzenia smile)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka