Dodaj do ulubionych

badanie sluchu

14.01.07, 16:25
mam zrobic dziecko badanie sluchu. Lekarz skierowal na ABR. Problem w tym, ze
ma on 3 lata i nie usiedzi 1,5 godz. bez ruchu. Wiec w gre wchodzi badanie w
uspieniu. A to nas bardzo zniecheca. Gdzies wyczytalam, ze mozna zrobic
jakies krotkie badanie, ktore juz daje wynik. Tak, ze dziecko siedzi tylko
minute- dwie i to wystarczy. Czy istnieje taka mozliwosc.
Obserwuj wątek
    • bj32 Re: badanie sluchu 14.01.07, 16:41
      ABR robi się chyba wyłącznie w uśpieniu, ale to nie boli. Krótka jest
      tympanometria, ale wykazuje co innego. Można też zrobić audiogram, tyle, że nie
      wiem, czy już trzylatkowi. No i ABR nie trwa aż 1,5 godziny. Raczej ok.40 min.
      Tak w każdym razie było u nassmile Teraz tylko pozostaje Ci podjąć decyzję, co dla
      Was ważniejsze: zniechęcenie, czy wiarygodne wyniki.
    • gosiak344 Re: badanie sluchu 14.01.07, 22:50
      Mój syn miał robione badanie słuchu ABR w Warszawie na Pstrowskiego .Byłam tam
      z nim 2 dni i w nocy gdy dziecko zasnęło zrobiono mu badania, nie był usypiany.
      Było to 5 lat temu , ale myślę ,że nadal tak robią.
      • bj32 Re: badanie sluchu 14.01.07, 23:47
        Dwa lata temu też tak robili. Wiedzą, jak trudno przekonać dziecko do spania w
        dzieńwink
        • mamamisiasia Re: badanie sluchu 15.01.07, 18:10
          to jest szpital?
          • bj32 Re: badanie sluchu 15.01.07, 18:13
            Właściwie tak. Ale chyba tylko do badań słuchu wszelkimi możliwymi sposobami.
            • anna735 Re: badanie sluchu 15.01.07, 23:12
              witam.W Warszawie na Pstrowskiego jest Instytut Fizjologii i Patologii
              Słuchu.Robia tam wszystkie specjalistyczne badania.Dzieciom które nie sypiaja w
              dzień robią badania nocne i trwaja one około 45 minut na jedno uszko tak
              przynajmniej było w Naszym przypadku.Byliśmy tam 3 m-ce temu jest to naprawde
              bardzo dobry IFiPS.Pozdrawiam-mama Kajetanka(17m-cy)obustronny niedosłuch
              przewodzeniowy----mikrocja z atrezją
              • krakus02 Re: badanie sluchu 15.01.07, 23:38
                Jeżeli decydujesz się na badania na Pstrowskiego i wyznaczony termin badania
                będzie zbyt odległy warto spytać się o możliwość zrobienia tego badania
                prywatnie - za opłatą. W naszym przypadku badanie to zostało przyspieszone o
                około 3 miesiące.
                M.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka