Dodaj do ulubionych

Czy możecie polecić coś o kosmosie???

02.09.10, 11:37
Ale tak bardziej na poważnie, "naukowo" dla 4-5 latka. Sama nie znam tematu
prawie, ale mój maluch zaczął się interesować i nie znam odpowiedzi na wiele
jego pytań więc sama też chętnie skorzystam razem z nim...
Obserwuj wątek
    • pa_yo Re: Czy możecie polecić coś o kosmosie??? 02.09.10, 11:52
      Ta książka jest bardzo pomocna, opisuje przystepnie wszystkie planety naszego układu słonecznego, a cena
      więcej niz przystepna. Oprawa twarda.

Alvin, Jenkins "Poznajemy układ sloneczny"

merlin.pl/Neptun-Poznajemy-Uklad-Sloneczny_Alvin-Jenkins/browse/product/1,431783.html
      https://merlin.pl/Neptun-Poznajemy-Uklad-Sloneczny_Alvin-Jenkins,images_product,21,83-60080-32-1.jpg
      • tymianek21 Re: Czy możecie polecić coś o kosmosie??? 02.09.10, 12:10
        Bardzo gorąco polecam ci :
        merlin.pl/Kosmos-Swiat-w-obrazkach_Emilie-Beaumont-Marie-Renee-Guilloret/browse/product/1,755104.html
        Mam z tej serii też "Strazacy" i" Transport' i są to ulubione encyklopedie mojego 5 letniego syna. Mozna je kupić
        chyba w każdej ksiegarni
        • aggie_16 Re: Czy możecie polecić coś o kosmosie??? 02.09.10, 12:46
          A ja polecam "Kosmos" z serii "Mały przewodnik" Arkad:
          merlin.pl/Kosmos_Arkady/browse/product/1,518500.html
      • steffa Neptun 07.09.10, 22:28
        Kupiłam tę książkę (Neptun) mocno zaciekawiona. Zadziwiająca książka. Trzeba dodać, że ilustracje są wyklejane. Informacje w formie opowieści. Grzechem jest nie kupić tej książki za taką cenę!
        • steffa Re: Neptun cd 07.09.10, 22:33
          I jeszcze: WAŻNE, że tłumaczką jest astronom(ka) - Magdalena Korzuchowska, ryzyko amatorskich wpadek zminimalizowane. Poza tym na ostatniej stronie poleca się 'książki z astronomii dla początkujących' i są to (m.in.):
          Astronomia popularna - praca zbiorowa WP 1990 (red. Stefan Piotrowski)
          Niebo na weekend - przewodnik młodego astronoma - wyd. Pascal 2003 (Przemysław Rudź)
          Elementy astronomii - WSiP 1997 (M.Kożuchowska i M. Królikowska-Sołtan)
    • tattarak Re: Czy możecie polecić coś o kosmosie??? 08.09.10, 08:54
      Też przechodziliśmy fascynację kosmosem w wieku około 4 lat. "Neptun" wymieniony przez pa_yo zdecydowanie był najfajniejszą pozycją w temacie na jaką trafiliśmy. Lubiliśmy jeszcze to:

Film VCD "Kosmos, podróże" - zeszytowa kioskowa seria filmów oparta na książkach "Co i Jak", wyd. Edipresse. Można jeszcze upolować w księgarniach internetowych. Bardzo mocno polecam części o samochodach i kosmosie. Niestety jest kiepska jakość filmu, fatalny lektor, irytująca animacja wprowadzająca, ale właściwy film i prezentacja wiedzy jest świetna. Oglądaliśmy to milion razy, dla 4-5 latka w sam raz.

Dziecko namiętnie wertowało tomisko serii "Patrzę, podziwiam, poznaję" - "Kosmos i jego zdobywcy". Książki nie da się czytać kilkulatkowi, ale ilustracje (zdjęcia!) wciągały na długo :-)

I jeszcze książka z naklejkami - jeśli grafika Cię nie odstraszy, bo ilustracje i naklejki nie porywają. Ale bardzo podobają mi się opisy planet i ciekawostek pod naklejkami, dlatego polecam. Krótkie, obrazowe, na poziomie kilkulatka. Była informacja na okładce, że zeszyt był sprawdzany merytorycznie.
      Układ słoneczny - naklejki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka