Dodaj do ulubionych

Literki dla niespełna czterolatka

08.10.10, 13:32
"Paddngton i spacerek literek" wywołał u mojego niespełna czterolatka żywe zainteresowanie literami. Scenka sprzed kilku minut:
- A na jaką literkę jest "but"?
- Na "b".
- A mój? (pokazuje na swój domowy kapciuszek na prawej nodze). A ten drugi? ;)

Macie jakieś fajne pomysły, tak w zakresie książek, jak układanek może, czy też innych "edukacyjnych", na rozwijanie tych literkowych zainteresowań?
Obserwuj wątek
    • racuch76 Re: Literki dla niespełna czterolatka 08.10.10, 14:10
      Polecam Ci Abecadlik Ewy Kozyry i Od A do Z Janusza Minkiewicza (Wydawnictwo Dwie Siostry).
      Swojej niespełna czterolatce kupiłam ostatnio Elementarz Falskiego i oglądamy sobie wieczorami. Nie mam ambicji,zeby nauczyła sie czytać w tym wieku ale interesuje sie literkami a oglądanie Elementarza mnie samej sprawia przyjemność.

Mam też drewniane klocki z literkami z każdej strony, bardzo ładne. Kupiłam w Kalimbie w Warszawie.
      • alistar1 Re: Literki dla niespełna czterolatka 08.10.10, 17:53
        Dziękuję! Mnie również nie chodzi o czytanie. Książek, które wymieniasz, jeszcze nie mamy, zaopatrzę nas na pewno. Te drewniane klocki z literkami gdzieś mi mignęły, ciekawe, czy są dostępne też przez net, będę jeszcze szukać. Na stronie kalimby nie widzę, ale zdaje się, że wiem, o jakie Ci chodzi.
        • fabryka.ntka Re: Literki dla niespełna czterolatka 08.10.10, 19:26
          W naszym domu wykorzystywane do zabawy były klocki logo, Rocławskiego.

Polecam, bo każda strona ma inną reprezentację litery (drukowane, pisane, wielkie, małe) a do tego zielony spód orientuje w wyglądzie litery. W zestawie są litery podstawowe oraz dodatkowe takie jak ci, si, sz, dzi. Cyfry i znaki interpunkcyjne.

Klocki są fajne, bo perspektywiczne:
          - zarówno służą jako zabawka (stale w użyciu jako elementy murów, domów, wojska;-) albo zabawy proponowane przez Rocławskiego lub ich modyfikacje np.: wspólne z dzieckiem gotowanie budyniu ;-)
          - jak i jako element edukacyjny (do wykorzystania również w pierwszych klasach szkoły podstawowej)

Klocki nie są szczególnie tanie, ale my je mamy około 4lat i stale są w użyciu.

Link:
          www.glottispol.gda.pl/?id=ofertawydawnicza&kategoria=6
          • alistar1 Re: Literki dla niespełna czterolatka 08.10.10, 20:52
            Bardzo mi się podobają. Napiszesz, z czego są wykonane i jakiej wielkości?
      • alistar1 Re: Literki dla niespełna czterolatka 08.10.10, 21:43
        racuch76 napisała:

> Mam też drewniane klocki z literkami z każdej strony, bardzo ładne. Kupiłam w K
        > alimbie w Warszawie.

Sprecyzuję, że myślałam o klockach z alfabetem Uncle Goose.

• abepe Re: Literki dla niespełna czterolatka 08.10.10, 22:11
          Znaleźliśmy w Krakowie stoisko z zabawkami Rubbabu - to takie gąbczaste, kauczukowe zabawki pokryte aksamitnym meszkiem. Są też litery z magnesami. Przemiłe w dotyku i w świetnych kolorach. Ja kupiłam zestaw piłek dla znajomych dzieci, na literki zabrakło mi już funduszy. Ale kupiłabym:))
          Nie wiem dlaczego nie działa polska strona. Tu anglojęzyczna:
          www.rubbabu.com/listing.php?catname=Educational&Category=Educational
          • alistar1 Re: Literki dla niespełna czterolatka 08.10.10, 22:53
            Dziękuję za wszystkie inspiracje. Koniec końców jest taki, że teraz siedzę, dumam i liczę potrzebne fundusze;) Bardzo chętnie jednak poczytam, jeśli coś jeszcze dopiszecie.
            • abepe Re: Literki dla niespełna czterolatka 08.10.10, 23:05
              Ja mam niezłą zabawę, bo mój trzyipółlatek potrafi przeczytać jedno słowo - gdy widzi gdzieś napis Auta (nie typową dla tego filmu czcionką, zwykłymi drukowanymi) mówi - "tu jest napisane Zykzak Makkłin":))
              • alistar1 Re: Literki dla niespełna czterolatka 09.10.10, 09:23
                :) Wiem coś o tym. Ten napis J. wyśledzi nawet na koszulkach przechodzących dzieci:)
    • tattarak inspiracja 08.10.10, 21:08
      Wygrzebałam to kiedyś na jednym z blogów, nie wiem czy przypadkiem nie u Zorro:
      www.letterplayground.com/letters.php?letter=a&sort=most_favorites
      Od jakiegoś czasu próbujemy sklecić nowy plakacik z literkami na ścianę, bardzo mocno zainspirowani...

Z pozycji książkowych fajnie sprawdził się jeszcze u nas "Alfabet z obrazkami" Nowej Ery i łamigłówki z systemu PUS. Z tego co pamiętam, pierwszymi "materiałami edukacyjno-literkowymi" był u nas sztywnostronnicowy alfabet i ćwiczenia Basi/Janka z wydawnictwa LektorKlett.

• steffa Re: inspiracja 08.10.10, 22:52
        :) Pewnie tak, bo mam tam coś takiego.
        Koleżanka logopedka odciągała mnie od klocków logo, bo podobno do właściwego użycia, trzeba przejść kurs. Kupiłam dopiero teraz, ale dla starszego syna, po prostu, żeby układać z nim słowa (słabo jeszcze czyta).
        Jeśli chodzi o inspiracje, dobre też są szufladki literowe .
        • fabryka.ntka Re: inspiracja 09.10.10, 09:30
          Klocki logo to małe plastikowe klocuszki. Jeśli dziecko jest 'jedzące' zabawki, to warto pilnować, bo elementy łatwo mieszczą się w buzi.

Myślę, że do użytku domowego, jako forma zabawy, urozmaicenia, kurs logo nie jest potrzebny. Wystarczy krótka instrukcja znajdująca się w pudełku klocków, przegląd internetu by poznać główną ideę, podstawowe założenia... Reszta to kreatywność dorosłych i dzieci :-)

Nam klocki logo przypadły do gustu, ale rynek z miesiąca na miesiąc bogatszy jest o nowe tego typu zabawki.
          Takie z meszkiem widziałam - wyglądają super:-)

A! W naszym domu pierwsze-pierwsze były puzzle piankowe, które kupiłam jako mata na podłogę 'pod pupę' dziecka.
          Od tego się zaczęło - każdy puzzel przedstawiał wielką i małą literę. Puzzle były dość duże (każdy element mniej więcej 30x30cm. Gdy odkryliśmy zainteresowanie literami, układaliśmy, przekładaliśmy - w matę, w ścieżkę. By biegać, skakać, układać literkowe puzzle albo by kłaść na klockach różne rzeczy (np. kot na literze K)...
          W programie Rocławskiego jest duża mata do skakania (gdzieś chyba na youtube jest filmik) ale nasze puzzle, ze względu na mobilność, wydają mi się fajniejsze;-)
          • mw115 Re: inspiracja 09.10.10, 22:54
            z książek o literkach sporo ma w swojej ofercie wydawnictwo Literatura, np. Alfabestia, Niesforny Alfabet, ja dziś na targach zabawek w Łodzi kupiłam www.wyd-literatura.com.pl/ksiazka_szczegoly.php?id=288, jeszcze nie czytaliśmy
    • bladyroz Re: Literki dla niespełna czterolatka 11.10.10, 09:11
      Mnie zachwyciły klocki z literkami, które wypatrzyłam tu:

KLOCKI

Dużo "literkowych" inspiracji można znaleźć też tu:

MAGAZYN WRZESIEŃ

• alistar1 Re: Literki dla niespełna czterolatka 11.10.10, 12:26
        Dziękuję! Te klocki z pierwszego linku bardzo mi się podobają, właśnie o nich pisałam wyżej. Rozważam również klocki logo, właśnie zamówiłam bezpłatny katalog, bedzie jeszcze chwia do namysłu:)

• anna_mrozi makummi 11.10.10, 21:29
      Alistar1, na ostatnich targach natknęłam się na polskie gry typu "przeliteruj" i karty z alfabetem.
      Mogą one wzbudzić zainteresowanie 4latki
      Niestety, strona producentek nie działa, ale można podejrzeć je tutaj
      alfabet
      petronela.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=16&Itemid=98
      gra w składanie wyrazów z literek powiązanych z obrazem/ikonami
      petronela.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=15&Itemid=97
      O makummi napisałam ostatnio w blogu:
      pozarozkladem.blogspot.com/2010/10/makummi-gry-i-zabawy.html
      • alistar1 Re: makummi 11.10.10, 22:31
        Dzięki! Bardzo interesujące, zaraz sobie to wszystko uważnie przeczytam!
    • steffa Re: Literki dla niespełna czterolatka 12.10.10, 01:08
      Sobie zrobić można tzw. 'szorstkie litery'. Ja robiłam cyfry. Kalimba też miała fajne układanki -> zwierzę podzielone na trzy lub cztery części. Także Granna -> Już czytam! Książek też jest sporo o literkach, jak je się zbierze. Zresztą od dawna się zbieram, żeby je zebrać, ale mi to nie wychodzi. ;-)
    • kulju Re: Literki dla niespełna czterolatka 12.10.10, 04:40
      Podrzuce kilka linkow z literkami, chyba nic nie jest dostepne w Polsce, ale moze kogos natchnie do zrobienia recznego ;)
      Firma nazywa sie Lakeshore Learning i ja i moje dzieci uwielbiamy jej produkty.

www.lakeshorelearning.com/seo/ca|searchResults~~p|2534374302101794~~.jsp
      www.lakeshorelearning.com/seo/ca|searchResults~~p|2534374302101715~~.jsp
      www.lakeshorelearning.com/seo/ca|searchResults~~p|LL676~~.jsp
      www.lakeshorelearning.com/seo/ca|searchResults~~p|2534374302100277~~.jsp
      www.lakeshorelearning.com/seo/ca|searchResults~~p|EE356~~.jsp
      Wypisalam to co mamy i co lubie najbardziej, jak wpiszecie letters to wyskoczy Wam wiecej wspanialosci ;))

Pozdr,
      magda
      • anna_mrozi Re: Literki dla niespełna czterolatka 12.10.10, 12:05
        Cudne! A były kiedyś dostępne w Polsce?
    • anna_mrozi Re: Literki dla niespełna czterolatka 13.10.10, 22:06
      Alistar, przypomniało mi się jeszcze o jednej, bardzo ciekawej pozycji, to zbiór metod i wskazówek, jak pracować z dziećmi wprowadzając je w świat liter
      (włączając się w dyskusję o nauce czytania w szkole - ta nauka zaczyna się dużo wcześniej!
      i wcale nie od poznawania literek)
      Wprowadzenie do nauki czytania. Litery i dźwięki (4-6 lat), M.L. Winninger, wyd.Cyklady

Powinna być dostępna w większej bibliotece.
      Z tej książki zaczerpnąć można wiele pomysłów, a do poznawania literek nie trzeba dodatkowych gadżetów :) wystarczy zaangażowany rodzic :)
      W książce jest dużo propozycji gier, zabaw...
      co cenne, książka pokazuje, jak etapami, wykorzystując etapy rozwoju dziecka, wprowadzać je w świat pisma.
    • alistar1 Re: Literki dla niespełna czterolatka 13.10.10, 22:08
      Mieliśmy dziś zmasowany atak literkowy, literkował czterolatek i sześciolatka;) Wyciągnęłam z półki Mój pierwszy alfabet z polarowymi wyszywankami Elżbiety Wasiuczyńskiej. Dobrze się przy nim bawiliśmy. Na ścianę powróci niebawem panakuleczkowy alfabet (wisiał już kiedyś, ale zbyt nisko i antyrama się stłukła).
      Z Waszych propozycji wybrałam klocki logo, już do nas idą. Mam zamiar nabyć też poleconą tu Makummi- Spy and Spell. Książkowo Abecadlik i Od A do Z.
      Dzięki!
      • fabryka.ntka Re: Literki dla niespełna czterolatka 13.10.10, 23:08
        Polecam jeszcze magiczne flamastry - w sensie, te z białym flamastrem.
        Dużo fajnych zabaw nam z nimi wychodziło. Np rysowałam kolorową ramkę, w środku białym flamastrem pisałam literę. Dziecię miało za zadanie pokolorować pole wyznaczonym kolorem - tadam! pojawiała się literka - zatem biegł i danego koloru flamaster kładł na puzzel piankowy z tą literą. Modyfikacji mnóstwo. Ale sama zabawa, frajda z pojawiającymi się literkami - bomba.
        • alistar1 Re: Literki dla niespełna czterolatka 14.10.10, 10:28
          Wywórniany Tuwim i Abecadło (czyli jak mówi moje dziecko wiersz o pierniczkach) natchnął mnie jeszcze do wycinania literkowych kształtów w cieście za pomocą foremek. Może ktoś poleci jakieś dobre literkowe foremki?
          • bea-sjf Re: Literki dla niespełna czterolatka 04.11.10, 20:47

alistar1 napisała:
            >Może ktoś poleci jakieś dobre literkowe foremki?
            duże foremki naprawdę duże:), dobrze się myją:)
            W literkowym temacie podobają mi się
            naklejki na ścianę Jill McDonald i naklejki-domki djeco
            • alistar1 Re: Literki dla niespełna czterolatka 04.11.10, 22:43
              Te foremki bardzo mi się podobają, pamiętam, że wspomniałaś o nich w innym wątku. Dzięki.
    • kaixa Re: Literki dla niespełna czterolatka 05.11.10, 13:32
      Wlasnie znalazlam szablony firmy Hama do tworzenia liter i cyfr z koralikow (sadze, ze w Polsce tez powinny byc dostepne):

www.amazon.fr/Hama-4455-Loisirs-Cr%C3%A9atifs-Chiffres/dp/B001UQ6E1M/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=toys&qid=1288960012&sr=8-1
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka