anna_mrozi 09.03.11, 10:51 www.przecinekikropka.pl/glosowanie Wybór nominowanych pozycji pocieszający :) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abepe Re: Przecinek i kropka-nominacje 09.03.11, 22:37 Tylko jak tu wybrać? Te książki są nieporównywalne! Każda z innej parafii!Gdy można było głosować na 3 - mogłabym się zdecydować, ale na jedną? Odpowiedz Link
aniam123 Re: Przecinek i kropka-nominacje 09.03.11, 23:18 Ja też miałabym problem z wyborem, dlatego zagłosowałam w imieniu mojego średniego dziecka, on wybrałby "Kto kogo zjada" :-). Uwielbia Mizielińskich a na D.E.S.I.G.N. chyba trochę za mały, a może nie... muszę sprawdzić i wyciągnąć z półki córki. Odpowiedz Link
tattarak Głosujemy? ;-) 10.03.11, 09:59 Zagłosowałabym na D.E.S.I.G.N lub Zielone pomarańcze. Odpowiedz Link
anna_mrozi Re: Przecinek i kropka-nominacje 10.03.11, 12:36 Oczywiście, że różne :) Sam organizator pisze o tym, jak różne pozycje zgłoszono. Są jakieś założenia, ale bardzo ogólne . www.przecinekikropka.pl/konkurs Spośród pozycji zgłoszonych przez wydawców, to jury wybrało swoje typy - stąd "10" Sama nazwa "plebiscyt" wskazuje, że kto decyduje ;) Trochę bawi mnie fakt, że termin "najmłodszy czytelnik" utożsamiono z dzieckiem w wieku 5-8 lat... Odpowiedz Link
abepe lista nominowanych książek 12.03.11, 18:31 Co za szczęście! Co za pech! Thomas Halling (tekst), Eva Eriksson (ilustracje), Wydawnictwo EneDueRabe D.E.S.I.G.N. Ewa Solarz (tekst), Aleksandra i Daniel Mizielińscy (ilustracje), Wydawnictwo Dwie Siostry Król i morze.21 krótkich opowiastek Heinz Janisch (tekst), Wolf Erlbruch (ilustracje), Wydawnictwo Hokus-Pokus Krzyś jest wyjątkowy. Dla dzieci o autyzmie Charles A.Amenta III (tekst), Monika Pollak (ilustracje), Gdańskie Wydawnictwo Psychologiczne Kto kogo zjada Aleksandra Mizielińska, Daniel Mizieliński (tekst i ilustracje), SIW Znak Groszka. Piesek, który chciał mieć dziewczynkę Sari Peltoniemi (tekst), Liisa Kallio (ilustracje), Wydawnictwo W.A.B. Leśne Głupki Małgorzata Strzałkowska (tekst i ilustracje), Wydawnictwo Bajka Siedmiu Wspaniałych i sześć innych, nie całkiem nieznanych historii Roksana Jędrzejewska-Wróbel (tekst), Joanna Olechnowicz-Czernichowska (ilustracje), Wydawnictwo Bajka Zając Dorota Gellner (tekst), Piotr Rychel (ilustracje), Wydawnictwo Bajka Zielone pomarańcze czyli PRL dla dzieci Aneta Górnicka-Boratyńska (tekst), Bohdan Butenko (opracowanie graficzne), Agencja Edytorska Ezop Proponuję zebrać forumowe i inne opinie na temat nominowanych książek. Odpowiedz Link
abepe Co za szczęście! Co za pech! 12.03.11, 18:36 Opis w nowościach, pod spodem krótka opinia. Opinia Agisek: U nas książką lata będzie chyba "Co za szczęście! Co za pech!", która wyjątkowo wpisała się w gusta moich trzylatków. Układają sobie nawet piosenki w stylu: "szła dziewczynka, co za szczęście, co za pech" ;-). Kapitalny pomysł, obrazki na których wiele się dzieje i można sobie je opowiadać niezależnie od tekstu. Na stronie wydawcy znajduje się informacja, że ta książka to zaproszenie do rozmowy o rozumieniu i spostrzeganiu szczęścia. Na pewno tak, ale też historia o historiach alternatywnych, o tym ile możliwości kryje się w naszych codziennych wyborach. Jesteśmy zachwyceni. Znowu dziwi mnie klasyfikacja wiekowa od lat pięciu, bo moim zdaniem spokojnie od trzech. Odpowiedz Link
bea-sjf Re: Co za szczęście! Co za pech! 26.03.11, 18:33 Na ten tytuł zagłosowałam, kojarzy mi się z "Przypadkiem" Kieślowskiego, a ja lubię takie zaplątania filozofii w codzienność. Nie mam jej na półce, ale może zając przyniesie wśród jajek czekoladowych;) Odpowiedz Link
abepe Re: Co za szczęście! Co za pech! 15.05.11, 17:37 Ta właśnie książka wygrała plebiscyt. www.przecinekikropka.pl/konkurs Odpowiedz Link
abepe D.E.S.I.G.N. 12.03.11, 18:39 Wątek na forum i to, co znalazła na forum wyszukiwarka. Odpowiedz Link
anna_mrozi Re: D.E.S.I.G.N. 12.03.11, 19:51 U nas lektura "D.E.S.I.G.N.u" zbiegła się akurat z festiwalem designu i dzieci miały frajdę z porównywania niektórych sprzętów z tym, co pomogły "pomacać". O książce na blogu ale generalne moje wrażenie jest takie, że zrobiła mniejszą furorę niż "D.O.M.E.K." który podbił również wyobraźnię dzieci w przedszkolu. Odpowiedz Link
abepe Krzyś jest wyjątkowy 12.03.11, 18:45 Opis na stronie wydawnictwa i recenzja na Qulturce. Odpowiedz Link
anna_mrozi Re: Kto kogo zjada 12.03.11, 19:43 Uwielbiamy tę książkę. Dla mnie to minitraktat filozoficzny z wieloma tropami. Dodam swój wpis Odpowiedz Link
abepe Anno 12.03.11, 19:48 zrób coś, żeby w wyszukiwarce google pojawiały się Twoje wpisy. Kamiennej blog wyskakuje, Twój nie (tzn. nie na pierwszych 3 stronach, dalej nie miałam czasu szukać). Odpowiedz Link
steffa Re: pozycjonowanie 15.05.11, 17:56 Chyba Anna niewiele może zrobić. Pozycjonowanie tylko częściowo zależy od piszącego bloga. W dużej mierze od liczby odwiedzin, ilości linków w poście, itp itd. Tylko częściowo od tego, jaki tytuł nadaje się postowi. Odpowiedz Link
anna_mrozi Re: Groszka 12.03.11, 19:55 Znamy tę książkę z biblioteki - nie trzymaliśmy jej zbyt długo, więc chyba nie wywarła większego wrażenia na moich dzieciach :) Pomysł na skonstruowania opowieści zupełnie z innej strony - ciekawy (to piesek marzy o tym, żeby "mieć" własną dziewczynkę), ale jakoś sposób potraktowania tematu nas nie uwiódł. A może to kwestia tego, że jakoś temat/problem posiadania psa nas nie dotyka? Dzieci mam raczej "kocie" niż "psie" :) Odpowiedz Link
abepe Siedmiu Wspaniałych 12.03.11, 18:58 Opis w nowościach na forum i na blogu Kamiennej. Odpowiedz Link
agisek Re: Siedmiu Wspaniałych 26.03.11, 18:09 Nie lubię tej książki. Nie podobały mi się ilustracje (wg mnie banalne), a w historiach zanadto widoczny jest przerost dydaktyzmu nad...hm... artyzmem? Odpowiedz Link
anna_mrozi Re: Zając 12.03.11, 19:40 Mnie "Zając" raczej nie przypadł do gustu. Mało bawią mnie te historyjki, choć zdarza się kilka perełek absurdu. Rażą mnie przerysowane ilustracje - mówiłam Ci Abepe, że prace Piotr Rychla wydają mi się "za mocno" karykaturalne. Pisałam o Zającu w blogu Mojemu synowi nie utkwiły w pamięci te opowiastki, ale baardzo przypadły do gustu mojej znajomej (dorosłej, bez dzieci), która sobie od nas wypożyczyła książkę :) Odpowiedz Link
abepe Zielone pomarańcze 12.03.11, 19:06 Opis w nowościach na forum Opinia pa_yo: Na pierwszy ogień poszły "Zielone pomarańcze", czytamy je rodzinnie, cala frajda w tym po ksiązkowym przypominaniu sobie (przede wszystkim sobie) i opowiadaniu dziecku o tym jak to było, jaki kolor miał mój piórnik,a jak smakowała gumka do mazania - hehehe Opinia bea-sjf: Dostałam "Zielone pomarańcze"- ciężka lektura, żałość bierze na te lata dzieciństwa, córka zaczęła czytac i stwierdziła, że to nie na jej nerwy. Odpowiedz Link
abepe Re: lista nominowanych książek 12.03.11, 19:13 Wyglądana to, że prawie połowa nominowanych książek nie doczekała się większego komentarza na forum. O niektórych można posłuchać w archiwum Alfabetu Odpowiedz Link