Dodaj do ulubionych

OT - Berlin - co? gdzie? jak? etc.

13.04.11, 10:18
Mam nadzieję, że w końcu uda nam się ułożyć plan pobytu w Berlinie, a z chęcią skorzystamy z wszelkich sugestii, co zobaczyć z prawie 5-latkiem? Znalazłam stary wątek dot. kości dinozaurów. Kto da więcej? Za wszelkie wskazówki serdecznie dziękuję :-) A! Może ktoś podrzuci jakieś rozsądne namiary na spanie w Berlinie? :-)
Obserwuj wątek
    • lunatica Museum für Naturkunde 13.04.11, 10:30
      Museum für Naturkunde z rzeczonymi kośćmi :-)
    • pa_yo Re: OT - Berlin - co? gdzie? jak? etc. 13.04.11, 10:55
      To ja też, ja też - w sierpniu mam nadzieje na noc muzeów ;)
      • lunatica Re: OT - Berlin - co? gdzie? jak? etc. 13.04.11, 11:29
        pa_yo napisała:

> To ja też, ja też - w sierpniu mam nadzieje na noc muzeów ;)

Ja liczę na maj... :-D
        • pa_yo Re: OT - Berlin - co? gdzie? jak? etc. 13.04.11, 13:28
          a co jest w maju (oprócz długiego weekendu) ? :)
    • lunatica Muzeum Techniki i Komunikacji w Berlinie 13.04.11, 11:04
      Muzeum Techniki i Komunikacji w Berlinie
      • lunatica Muzea z ofertą ciekawą dla dzieciaków 13.04.11, 11:05
        Muzea
      • lunatica Muzeum Techniki 13.04.11, 11:19
        Muzeum Techniki
    • lunatica Berlin dla rodzin z dziećmi 13.04.11, 11:07
      Berlin dla rodzin z dziećmi
    • lunatica Berlin dla rodziców z dziećmi 13.04.11, 11:09
      Berlin dla rodziców z dziećmi
    • lunatica Legoland 13.04.11, 11:12
      Legoland Discovery Center
      • tymianek21 Re: Legoland 13.04.11, 11:16
        Tu jest cały wątek o Berlinie- podałam też tam namiary na bardzo dobry hotel. Byliśmy w nim juz 2 razy i b. polecam. W muzeum techniki byliśmy juz kilka razy. Cudo!
        forum.gazeta.pl/forum/w,16375,117024242,,Starozytnosc_dla_pierwszaka.html?v=2
        • lunatica Re: Legoland 13.04.11, 11:25
          tymianek21 napisała:

> Tu jest cały wątek o Berlinie- podałam też tam namiary na bardzo dobry hotel. B
          > yliśmy w nim juz 2 razy i b. polecam. W muzeum techniki byliśmy juz kilka razy.
          > Cudo!
          > forum.gazeta.pl/forum/w,16375,117024242,,Starozytnosc_dla_pierwszaka.html?v=2

Dzięki za ten wątek Tymianku! :-D
          • steffa Re: Be 13.04.11, 16:45
            Luna, jak chcesz podeślę ci kontakt do koleżanki, która mieszka w Berlinie i ma dwoje dzieci. Na pewno doskonale już poznała wszystkie możliwości. :-)
        • czarownica_z_lasu Re: Legoland 05.08.12, 21:41
          Przeczytałam w podanym wątku: " Jesli ktos chcialby foto-plan zwiedzania centrum Berlina, z praktycznymi wskazowkami (...)to prosze o info na maila gazetowego - podesle :)
          Jesli to nadal aktualne, będę bardzo wdzięczna :)
    • lunatica gaga - berlin 13.04.11, 11:18
      artykuł
    • lunatica Sea Life Center 13.04.11, 11:21
      Sea Life Center
    • steffa Re: OT - Berlin - co? gdzie? jak? etc. 13.04.11, 11:55
      W Berlinie jest dużo miejsc dla tych, co lubią 'more space' - przede wszystkim parki, a w nich super place zabaw. Zresztą takie place są także przy ulicach. Wycieczka statkiem też może być atrakcją. No i ZOO, choć nie jestem wielbicielem idei przetrzymywania zwierząt w dziwnych warunkach. Muszę jeszcze przypomnieć sobie, jakie mieliśmy ostatnio plany i dlaczego ich nie zrealizowaliśmy. ;-)
    • anndelumester Re: OT - Berlin - co? gdzie? jak? etc. 14.04.11, 13:21
      Hotele nie, my raczej apartamenty z kuchnią (z wiadomych względów).
      Berlin jest cudowny, miłego pobytu !!!
    • pa_yo Re: OT - Berlin - co? gdzie? jak? etc. 25.01.12, 08:22
      Odświeże wąt5ek bo przeciez do maja mamy bezpłatny przejazd autostrada do niemieckich granic, więc warto.

Juz wstepnie zaczynam planowac wypad w ferie (luty).

Macie sprawdzone noclegi (niedrogie?).
      Znalazłam ten Tymianka, gdzie dziecko do 12 lat ma pobyt gratis i oferta wygląda rozsądnie, znalazłyście jeszcze coś userfriendly?
      • lunatica Re: OT - Berlin - co? gdzie? jak? etc. 27.02.12, 23:47
        pa_yo napisała:

> Odświeże wąt5ek bo przeciez do maja mamy bezpłatny przejazd autostrada do niemi
        > eckich granic, więc warto.
        >
        > Juz wstepnie zaczynam planowac wypad w ferie (luty).
        >
        > Macie sprawdzone noclegi (niedrogie?).
        > Znalazłam ten Tymianka, gdzie dziecko do 12 lat ma pobyt gratis i oferta wygląd
        > a rozsądnie, znalazłyście jeszcze coś userfriendly?

Dopiero teraz znalazłam ten odgrzebany wątek :-(
        I jak? Byliście?
        • pa_yo Re: OT - Berlin - co? gdzie? jak? etc. 28.02.12, 07:49
          Byliśmy ;)

Nocowalismy w hotelu z Tymiankowego polecenia i nie zawiedliśmy się!
          W zasadzie to wrócilismy tydzień temu, więc wszystko jeszcze w głowie świeże ;)
          • lunatica Re: OT - Berlin - co? gdzie? jak? etc. 28.02.12, 08:19
            pa_yo napisała:

> Byliśmy ;)
            > Nocowalismy w hotelu z Tymiankowego polecenia i nie zawiedliśmy się!
            > W zasadzie to wrócilismy tydzień temu, więc wszystko jeszcze w głowie świeże ;)

A! W takim razie nie wywiniesz się Moja Droga z jakiejś obszerniejszej relacji :-))) Proszę.
            • pa_yo Re: OT - Berlin - co? gdzie? jak? etc. 28.02.12, 08:47
              Auto zaparkowalismy pod hotelem na bezpłatnym parkingu i stało sobie tam ten tydzień, a my przemieszczalismy sie środkami komunikacji publicznej, przystanek tramwajowy widoczny z okien hotelu, bardzo blisko i 20 minut jazdy do Alexanderplatz a stamtąd to już metro w każdym dowolnie wybranym kierunku.

Odwiedzilismy polecane muzum techniki z prawdziwymi samolotami, kutrami, a nawet latającym samochodem - hehehe; muzeum historii naturalnej z najwiekszym szkieletem dinozaura na świecie (brachiosaur, wpisany do księgi rekordów guinessa), ogromne wrażenie robi tam dział ptasi, jest tez część a la magazynowa z tysiącami słoików z truchełkami zwierzat zanuzonych w alkoholu - brrrr
              Muzeum Salvadora Dali (otwrate całkiem niedawno) z nietypowymi "kibelkami" a ala Dali - hehehe (WC oczywiście można odwiedzic bez biletu:)
              Wyspy Muzeów polecac nie trzeba (ach ten Pergamonn), jednak bilety sa strrrasznie drogie, od 2010 roku nie ma juz darmowych czwartków, ulgi dla dzieci nie sa az tak wypasione jak w inncyh muzeach, ale i tak warto! Aby w miarę niedrogo zwiedzic Wyspe Muzeów najlepiej kupic 3-dniowa Welcome Card + Museum Insel (ok. 35 EUR) wtedy bilety sa w cenie (ale bez wystaw czasowych).

Podczas naszego pobytu dodatkową atrakcją bylo Berlinale i te...gwiazdy na czerwonych dywanach - hehehe

Znaleźlismy niedrogą turecką knajpke gdzie sie obiadowalismy, smialismy sie, że jemy tam gdzie Francuzi, a oni przeciez maja delikatne żołądki (razem z nami obiadowała taka francuska rodzinka 2+2).

na najdroższej berlińskiej ulicy zahaczylismy o rózne wypasione salony samochodowe, Igor pierwszy raz w zyciu widział na zywo Bugatti Veyron (najszybsze auto seryjne świata), do dzis o nim opowiada, na szczęście obsługa salonu była przyzwyczajona do turystów przychodzących sie z Veyronem fotografować - o!

DDR muzeum tez zrobiło na nas wrażenie szczególnie ze względu na wspominki z dzieciństwa, DDRowskie mieszkanie wygladało kropka w kropke jak nasze polskie, przynajmniej Igor zobaczył na zywo w jakich warunkach mieszkaliśmy w PRLu.

Spacery Ku'damm, Unter den linden, Friedrichstrasse, Potsdamer platz.

Pogoda nam dopisała, nie było mrozu, nie padał deszcz etc.

uff, no nie wiem co by tu jeszcze...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka