Dodaj do ulubionych

Targi Książki - Warszawa

08.05.11, 13:37
Chyba ślepa jestem bo nie widzę żadnego postu.
A to już za niespełna tydzień.

Tutaj jest program dla dzieciaków:
www.targi-ksiazki.waw.pl/dla-zwiedzajacych/atrakcje-dla-malych-czytelnikow/
Sama nie wiem w który dzień iść...
Chyba sobota - Dorastający koniecznie prosi o fryzurę jak Tsatsiki. Ale te tłumy, brrr... Wolałabym po pracy w czwartek lub piątek - wtedy jednak jest mało dla Dorastającego.

Chyba będzie dostępna nowa Mama Mu (nowe Tajemnice już mam zabunkrowane w szafie, miały być na Dzień Dziecka...).
Ja jednak nie nastawiam się na kupowanie (dwa duże zamówienia w promocji empikowskiej wyczerpały mój budżet książkowy), raczej na kontemplowanie i wpisywanie na listę.

A Wy w ogóle się wybieracie? Bojkotujecie?
Obserwuj wątek
    • agni71 Re: Targi Książki - Warszawa 08.05.11, 13:49
      Pewnie sie wybiorę, chcialabym tylko z najstarsza corka, ale pewnie sie nie da.... Tłumy mnie tez odrzucają, ale jednak weekend najbardziej nam odpowiada. Tez sie za bardzo nie nastawiam na kupowanie, może nowe Miasteczko Mamoko? Moze na stoisku Amazaonki trafimy na jakąś fajna promocję, jak w zeszłym roku?
      • katrio.na Re: Targi Książki - Warszawa 08.05.11, 14:43
        O... to chyba przegapiłam. A co było ciekawego na stoisku Amazonki?

Dorastający rozczarowany, że nie ma Państwa P. - jeszcze się jedna książka ostała bez wpisu...
        • agni71 Re: Targi Książki - Warszawa 08.05.11, 19:54
          Chyba w ostatni dzien targów (nie wiem, czy tylko tego dnia, czy w inne też) była zniżka bodajże 30%, pamiętam, ze kupiłam wtedy jedną z encyklopedii Wow! duzo taniej niz cena z okładki i ostrzyłam sobie zęby na więcej części. Na tę promocję trafiłam w sumie przypadkiem i nie mogłam za bardzo zaszaleć, bo byłam z mężem, który miał coraz posępniejszą minę na widok rosnących toreb z zakupami.
          Teraz zaszalałam w empiku więc na targach planuje głównie poogladać, wyhaczyc co chcę kupic w przyszlości i może dam sie skusić na jedną-dwie pozycje, jesli cos mnie zauroczy (w zeszłym roku tak było z "Yumi" - na okładce zapowiadaja więcej książek z serii i taką mam cichą nadzieję, że może cos wyjdzie na targi?).
          • abepe Re: Targi Książki - Warszawa 08.05.11, 20:01
            agni71 napisała:

"Yumi" - na okładce zapowiadaja wię
            > cej książek z serii i taką mam cichą nadzieję, że może cos wyjdzie na targi?).

Druga część ma być w tym roku, ale nie wiem, czy na targi. W każdym razie proszę
            o informacje o nowościach, które znajdziecie!

• abepe Re: Targi Książki - Warszawa 08.05.11, 18:05
      Było warszawskich targach, a dokładniej: było o Warszawskich Targach w kontekście braku Międzynarodowych Targów Książki w Warszawie.
      forum.gazeta.pl/forum/w,16375,124420892,124420892,Warszawskie_Targi.html
    • zo_79 Re: Targi Książki - Warszawa 08.05.11, 18:51
      Idziemy, idziemy, całą rodziną, pewnie w czwartek. Mam już całą listę: nowe Mamoko, nowe Mózgofalki, nowa Mama mu, no i nowe Mądre Myszy. Mam nadzieję, że ominiemy weekendowe tłumy. Oby. Miałam też nadzieję, że na targi Nasza Księgarnia przygotuje drugą księgę Poczytaj mi mamo, ale widzę, że trzeba będzie jeszcze poczekać.
      • mw115 Re: Targi Książki - Warszawa 08.05.11, 21:26
        Czy myślicie że w niedzielę będą straszne tłumy? tak 12.00-17.00?
        Chcemy z chłopcami 4,5 i 7 lat przyjechać, ale nie wiem czy warto z Łodzi jechać.
        A na warsztaty dla dzieci myślicie da się wejść? są na nie jakieś zapisy?
        Czy na targach książki można kupić jakoś bardziej okazyjnie?
        • agni71 Re: Targi Książki - Warszawa 09.05.11, 08:59
          Na takie okazje jak empikowe -30% nie liczyłabym na targach. Ceny sa nieznacznie niższe od okładkowych. Wyjatkiem bylo w zeszłym roku stoisko Amazonki, ale nie wiem, czy i kiedy planuja w tym roku taką samą akcję?

Na warsztaty dla dzieci w zeszłym roku chyba nie było zapisów, my skorzystalismy tylko na stoisku lektorklett. Generalnie, jak coś sie dzieje fajnego dla dzieci, to tych dzieci jest ogromna ilośc. Moje w takich warunkach wymiękają, pewnie mają to po rodzicach ;-)

Za to można podłapać jakies fajne gadżety, my np. dostałysmy kiedys fajne plakaty ksiązkowe, notesy, nie mówiąc juz o zakladkach do książek....

Jest to równiez okazja poogladac nowości (albo cos co się przegapiło), pogadać z wydawcami - myślę, ze im tez miło mieć taki feedback, ze cos się podobało, cos zafascynowało, na cos się czeka...

• mw115 Re: Targi Książki - Warszawa 09.05.11, 21:43
            Na okazje cenowe nie liczę jakoś bardzo, w Empiku już się obkupiłam:)
            Ale pewnie coś tam wpadnie w oko chłopakom co by chcieli kupić.

Obawiam się tylko czy się nie rozczarują, że np. miały być warsztaty dla dzieci i fajnie, a np. na warsztaty nie będzie wolnych miejsc i będziemy się tylko przeciskać w tłumie.
            Chyba że w niedzielę (osatni dzień) już takiego tłumu nie będzie.
            • per-vers Afera w związku z targami... 09.05.11, 22:05

Czy ten cały konflikt targowy nie zniechęca was trochę? Czy nie macie przypadkiem ochoty nieco oprotestować tych targów i się na nie nie wybrać?

---
              Tworzymy Listę naprawdę dobrych książek dla dzieci i młodzieży - zapraszam.

Mama KaOwiec
              • mamalilki Re: Afera w związku z targami... 09.05.11, 23:25
                Coś w tym jest. Dawna formuła się nie sprawdzała, ale nowy styl też jakoś nie bardzo...
                Linkuję ciekawy artykuł:
                www.rp.pl/artykul/2,654023.html
                • steffa Re: Afera w związku z targami... 10.05.11, 00:00
                  Matko, co za groch z kapustą. Słowotok panu się przydarzył.
                  Co do targów - szłam sobie dzisiaj z dziećmi 'ulicami Warszawy', patrzyłam na plakat, reklamujący targi i myślałam, że nawet pod tradycję tamtych targów się podszyli - stylistyka 'nawiązuje do przeszłości'.
                  • mamalilki Re: Afera w związku z targami... 10.05.11, 00:05
                    Napisane średnio, ale treść ciekawa. Dla mnie wejście w buty Ars Polony jest błędem, choćby dlatego, że od lat wiadomo, że PkiN jest złym miejscem dla targów. Nie spodziewam się cudów po nowych targach, ale oczywiście pójdę.
                • gopio1 Jak ja lubię takich rzetelnych dziennikarzy... 10.05.11, 14:28
                  mamalilki napisała:
                  > Linkuję ciekawy artykuł

Nie dałam rady doczytać do końca. Nie dość, że bełkot, to jeszcze straszne błędy:

"Szef Zjednoczonych Przedsiębiorstw Rozrywkowych (ZPR) przejął Wydawnictwo Murator, które posiada „Super Express", Radio Wawa, Eskę, młodzieżową Eskę Rock, czasopisma o tenisie, wnętrzach i żaglach.

Wydawnictwo Murator nie posiada Super Expresu, Radia Wawa ani całej wymienionej reszty. Super Express należy do spółki Murator SA, stacje radiowe do Grupa Radiowej Time, a targami zajmuje się Murator Expo - a wszystko to jest częścią grupy ZPR.

"(...) a gdy nie spodobało się to twórcy Wydawnictwa Murator Zdzisławowi Stępińskiemu, tego ostatniego puszczono z torbami.

A Stępiński ma na imię Zygmunt...

A wracając do zamieszania wokół przejęcia targów - chyba powinni się wypowiedzieć wydawcy - to oni najbardziej odczuli zmianę - więc to do nich pytanie: na lepsze czy na gorsze?
                  • steffa Re: Jak ja lubię takich rzetelnych dziennikarzy.. 13.05.11, 23:03
                    Wychodzi na to, że chyba jest tak samo.
    • tattarak wystawy 09.05.11, 19:10
      Wrzucam ponownie zebrane info do nowego wątku ;)

W czasie okołotargowym Bohdan Butenko w trzech odsłonach:
      - na wystawie targowej (podobno taka będzie);
      - na wystawie w bibliotece na Koszykowej (do 5 czerwca);
      - w Muzeum Karykatury (do końca czerwca).

Na targach także Papcio Chmiel.

I w Kalimbie wystawa Pawła Pawlaka 'Nocny Maciek' (do 26 maja).
      • woda.lekko.gazowana Re: wystawy 12.05.11, 20:22
        byłam!

oprócz wystawy Butenki jest tez bardzo fajna - litografii zrobionych przez dzieci - niejedną z nich chętnie widziałabym na swoich ścianach :)

Same Targi nie porażają. Myślę sobie, że - oprócz wiadomego konfliktu - trochę się jednak ta forma starzeje. Uwielbiam oglądać ksiazki, dotykac i podczytywac przed zakupem, ale zdecydowanie wolę robic to w księgarni, w której nikt nie chce mi od razu czegos tłumaczyć lub zachęcać. Nie wzięłam nawet katalogów, bo przeciez wszytsko jest w necie..
        A ceny.. warto pytać. U Prószyńskiego 25%, ale prawie na każdym stoisku około 20%.

Ostatecznie wróciłam z "Omegą", "Matką Polką", "Sagą rodu Klaptunów" (nowy Maciej Wojtyszko) i absolutnie czarodziejskim "Bombajem" - to ostatnie dla mnie :)
        (a przed pójściem na Targi zrobiłam zamówienie w Literaturze i NK ;))

Bardzo polecam zajrzenie do maleńskiego wydawnictwa NAMAS - przesympatyczne małżeństwo z maleńka córeczką, fascynaci Indii, ściagnęli do Polski cztery na razie tytuły - w tym dwa dla dzieci:

https://www.namas.pl/files/200/lenka.jpg
        https://www.namas.pl/files/200/narodziny-ksiezniczki.jpg

pięknie wydane i z ilustracjami wielokrotnie nagradzanej Katalin Szegedi.
        • abepe Re: wystawy 12.05.11, 20:36
          "Saga rodu Klaptunów" - nowość? Oj, z bardzo długą brodą!!! Po prostu Ezop przetrząchnął magazyn:) Ja Klaptunów kupiłam kilka miesięcy temu, tak się cieszyłam z tego znaleziska!!
          • bbkk Re: wystawy 12.05.11, 20:54
            to samo miałam napisać
            to książka z mojego dzieciństwa :-)
            • woda.lekko.gazowana Re: wystawy 12.05.11, 21:20
              słusznie, słusznie - o to mi właśnie chodziło ;)
              • steffa Re: 12.05 12.05.11, 22:35
                Ktoś jeszcze (był)?
                • mamalina Re: 12.05 13.05.11, 00:16
                  ja byłam!
                  z ważnych rzeczy: jakby ktoś szukał EneDueRabe, to są na targach, mimo że ich w katalogu nie ma – razem z innymi małymi pięknymi dziecięcymi w sali Trojka

wzruszyła mnie dziś dziewczynka, która w stoisku IBBY chciała koniecznie kupić „fajną książkę dla dziewięciolatki, taką, żeby kosztowała nie więcej niż 23 złote"
                  kłopotem okazało się to, że była z grupy zostawionej w tej części targów celem malowania twarzy przez nauczycielkę, z surowym zakazem oddalania się
                  wybory czytelników uwarunkowane geograficznie?
                  • mamalilki Re: 12.05 13.05.11, 22:01
                    Byłam dzisiaj. Jakoś mnie zeźliło, że wszystko miało być inaczej a jest tak samo. Tak samo jest wielki kiermasz i porozmawiać nie ma z kim ( w wielu stoiskach jacyś młodzi ludzie, którzy nic nie wiedzą).
                    Byłam na spotkaniu z Iwoną Chmielewską - fantastyczne, można było zobaczyć książki, których u nas nie ma z komentarzem autorki - piękne doświadczenie.
                    Druga rzecz która mnie bardzo ucieszyła to zapowiedź nowej książki Wojciecha Widłaka, tym razem dla starszych dzieci:
                    shop.mediarodzina.com.pl/catalogue/book/id/775/wojciech-widlak-dwa-serca-anio%C5%82a
                    Z zakupów to Mama Mu (25 zł) i nowa Basia (11). Nowych ćwiczeń z Basią nie ma co kupować, jeśli ktoś miał stare, bo wszystko jest to samo, tylko z inną okładką.
                    Nie obejrzałam wszystkiego, będę jeszcze jutro to może coś więcej napiszę.
                    • mamalina Re: 12.05 13.05.11, 22:45
                      Książka Iwony o córce powalająca.
                      Maum na żywo zobaczyć – warto było.
                      Trzymam kciuki za „Kłopot" po polsku!
                      • steffa Re: 13.05 13.05.11, 23:00
                        TO FAKT.
                        • tattarak Spotkanie z Iwoną Chmielewską 14.05.11, 10:01
                          steffa napisała:
                          > TO FAKT.

Książki niezwykłe, z komentarzem Autorki nabierały nieprawdopodobnej mocy.

mamalina napisała:
                          > Książka Iwony o córce powalająca.

Tak. Zupełnie inny wymiar. Pięknie zaprezentowane książki.

• anna_mrozi Re: 14.05 14.05.11, 19:26
                            Żałuję, że nie byłam, bo straciłam wykład i pokaz,
                            i z tego co słyszałam wczoraj było znacznie bardziej komfortowo niż dziś.
                            Zanim przedarłam się do strefy "dziecięcej" już miałam dość, uff...

z dobrych wiadomości:
                            Mam "Różowe życie" :)
                            (choć jestem z tych, które nie przepadają za różem)
                            niebawem będzie jeszcze "Czarne życie" z EneDueRabe (niech drżą pedagodzy, którzy piętnują dzieci malujące "na czarno";)
                            i uwaga, uwaga: Muminki
                            "The Book About Moomin, Mymble and Little My"
                            (mam nadzieję, że nie pomyliłam tytułu i dobrze zrozumiałam wydawczynię:)
                            https://ecx.images-amazon.com/images/I/51ZK5Z2W4DL._SL500_AA300_.jpg

Nie znalazłam wielu interesujących mnie wydawnictw (była BUKA?),
                            albo źle na mnie działa tłum, albo byłam już za bardzo zmęczona.

Współczuję tym, którzy wybrali się z dziećmi
                            • anna_mrozi Re: 14.05 14.05.11, 19:31
                              Aa.. i świetne

Niebo z "Wytwórni"https://wytwornia.com/okladki/p23.jpg

Nie zdążyłam jeszcze rozpakować "Otto" Ungerera, nowej Mamu Mu i "Ksieżniczki i smoki" (też Zakamarki) - a ostatnio zastanawiałam się (w blogu) nad "księżniczkowaniem"wizerunku dziewczynki...
                              • niebioska Re: 14.05 15.05.11, 22:39
                                anna_mrozi napisała:
                                > Aa.. i świetne
                                > Niebo z "Wytwórni"

Przeczytałam na miejscu :). Przepiękne. Przyznać się muszę, że łza mi się w oku zakręciła za dziadkami. Gdyby nie to, że budżet sobie ograniczyłam - kupiłabym dla siebie.
                              • mamalina Re: 14.05 16.05.11, 15:52
                                Niebo suuuuper!
                            • abepe Re: 14.05 15.05.11, 17:52
                              Anno - czyżby zakamarki wchodziły w kolorowe Janssony? Oj, byłoby świetnie! Mam nadzieję, że zaczną od książki, którą wkleiłaś, bo tylko tej mi brakuje (bardzo).

O targach w radiowej dwójce.

• lunatica Re: 14.05 15.05.11, 19:43
                                abepe napisała:

> Anno - czyżby zakamarki wchodziły w kolorowe Janssony? Oj, byłoby świetnie! Mam
                                > nadzieję, że zaczną od książki, którą wkleiłaś, bo tylko tej mi brakuje (bardz
                                > o).

Eeee... EneDueRabe, a nie Zakamarki jak pisze AnnaM :-) Ja tam chcę już Różowe życie i czarne też... przepadam za książkami Amandy Eriksson :-) A i Muminki z chęcią przygarnę :-)
                                • abepe Re: 14.05 15.05.11, 22:36
                                  lunatica napisała:

> abepe napisała:
                                  >
                                  > > Anno - czyżby zakamarki wchodziły w kolorowe Janssony? Oj, byłoby świetni
                                  > e! Mam
                                  > > nadzieję, że zaczną od książki, którą wkleiłaś, bo tylko tej mi brakuje
                                  > (bardz
                                  > > o).
                                  >
                                  > Eeee... EneDueRabe, a nie Zakamarki jak pisze AnnaM :-)

Auć, co za nietakt z mojej strony:)
                            • steffa Re: 14.05 16.05.11, 17:26
                              To fakt, wyjdzie jesienią pierwsza część.
                          • magtek Re: Spotkanie z Iwoną Chmielewską 17.05.11, 13:52
                            Też dośiwadczyłam tego niedawno na spotkaniu w Toruniu. Ogladałam te książki wcześniej w internecie ale na żywo, w interpretacji Pani Iwony robią baaaardzo duże wrażenie. Ucieszyłyście mnie informacją, że "Kłopot" wyjdzie w Polsce chociaż i tak snuję plany jak zdobyc je z Korei :)))
    • katrio.na Re: Targi Książki - Warszawa 12.05.11, 23:31
      My bylismy.
      Nie bylo duzo ludzi, ale tez dzisiaj widac bylo najwiecej niedociagniec.
      Z atrakcji dla dzieci najciekawszy byl pokaz wyrabiania papieru i przemili Panowie grajacy z dziecmi w gry na stoisku Egmontu.
      Najbardziej Dorastajacy zawiedziony byl Zakamarkami, gdzie wg planu mialy byc jakies zajecia a ich nie bylo.
      Ale ogolnie nastawilismy sie na ogladanie i tak bylo. Jak zwykle na czesci stoisk Panie raczej zajete soba niż czytelnikiem. Wyjatki to wydawnictwa male i sekcja IBBY.
      Bylo troche ksiazek angielskich, jak zwykle francuskie, kilka niemieckich, widzielismy chinskie, ukrainskie, rosyjskie... Ale tutaj czlowiek oprowadzal sie sam ;)

Gadzetow raczej nie mamy. Mysle, ze z roku na rok coraz lepiej sa dopracowane katalogi.
      Bylam swiadkiem "smiesznej" sytuacji na stoisku Media Rodzina, gdzie wystawione byly kontenerki z małymi ksiazeczkami Pixar. W zasadzie to ktos nieobeznany moglby sadzic, ze to gratisy, i tak pomyslal jakis starszy Pan...Biedaczek wyrzucal je pozniej z siatki garsciami, a nad nim stala sroga Pani z MR... Gdy wracalismy kontenerkow juz nie bylo ;)

Milo bylo na stoiskach Swierszczyka (choc nie przygotowal on wlasciwie zadnych atrakcji (poza kilkoma rebusami), nawet nie bylo starych archiwalnych numerow jak kiedys), Bajki (choc to nie nasz typ literatury, ale naprawde byli otwarci na zwiedzajacego), Dwoch Siostr, IBBY i stoisku anglojezycznym.

Brakowalo Naszej Ksiegarni i nie dostrzeglam Multico.

Cenowo, jak zwykle. Kupilismy Mame Mu za 25zl i Esterhazego za 15zl.
      Pomoce do angielskiego, widze, ze moglbysmy taniej kupic na promocji w Merlinie.
      Tajemnice byly chyba po 20zl.
      Generalnie to rzadko kiedy byly poprzyczepiane ceny. Szkoda, bo to dosc istotna sprawa ;)

Aha, i jeszcze przed Palacem sa stoiska z tanimi ksiazkami.
      Warto zajrzec. Nam udalo sie kupic dwie fajne ksiazki za smieszna cena.

To tyle, przepraszam za bledy, ale nie mam sily tego jeszcze raz czytac. Dzisiejszy dzien byl dlugi.

• katrio.na Re: Targi Książki - Warszawa 12.05.11, 23:35
        Zapomniala o Basiach, beda po 20zl, na targach sa po 11zl. Z ciekawostek ma zaokraglone rogi ;) Jest nowa czesc.
        • agusia913 Re: Targi Książki - Warszawa 14.05.11, 21:25
          Byłam widziałam. Warto. Udało nam się zdobyć autograf Joanny Papuzińskiej, Małgorzaty Strzałkowskiej, kupić " Kunę za kaloryferem" z autografem, zdobyć autograf ilustratorów i autora D.ES.I.G.N. -u. Kupić najnowszą mamę MU, oraz "Filozofowie dla dzieci" Muchomora Być na fantastycznych teatrankach o Brombie posłuchać pani Solarz jak opowiada magicznie o powstaniu zwykłych przedmiotów i zaprojektować własny . Generalnie targi zajęły nam ponad 5 godzin. Wymagały unikania tłumu i umiejętnośći niepogubienia się między sektorami co było trudne. A zajęcia spokojne kameralne, gdzie mozna bylo zapomnieć o całym tlumie...No i podobał nam się kącik odpoczynkowy Egmontu gdzie graliśmy w Robale:)
    • gopio1 Re: Targi Książki - Warszawa 15.05.11, 20:57
      Dzisiaj były dzikie tłumy. Ale warto i tak ;-)

Córka skakała z radości przy stoisku Zakamarków - nowa Mama Mu cudowna - wywołuje salwy śmiechu. Zdecydowanie za mało ilustracji, szkoda, że aż tak wiele obrazków powtarza się na kolejnych stronach, ale nic to. Historie to wynagradzają, a format cudownie poręczny.

Syn wybrał dla siebie Czarny młyn (Stentor) - ciekawa jestem jego recenzji - i Piratów z Karaibów na nieznanych wodach (Egmont).

Ja mam wreszcie Matkę Polka z dedykacją od Zuzanny ;-). Tylko mąż się wyłamał i kupił sobie coś spoza zakresu książek dziecięcych ;-) - Miasto Złodziei (D. Benioff'a).

Z tego co jeszcze nie zostało napisane:
      Z zupełnych nowości - od 1 czerwca startuje radio dla dzieci! Na razie tylko w paśmie przedpołudniowym, ale od 1 września już pełną parę cały dzień. Radio Bajka - grupa docelowa dzieci lat 2-7, ale będą też audycje dla rodziców.

W Egmoncie poznaliśmy Robale - prosta, ale świetna gra - trochę liczenia, trochę ryzyka.
      Granna też pokazała nam swoją nowość - Loch Ness.
    • zuzannao Re: Targi Książki - Warszawa 15.05.11, 21:42
      Byłam wczoraj "służbowo" i dzisiaj "prywatnie", chociaż okazało się, że trzeba było jeszcze trochę "odsłużyć" (przy okazji pozdrawiam Gopio i jej dzieci;)) Bilans: 7 nowych książek dla dzieci, w tym: "Mama Mu na rowerze", dwie Basie, "Księżycolud" Ungerera oraz "Tajemnica meczu", dwa irokezy a la Tzatziki posprejowane na złoto, dedykacje od pana Beręsewicza i pani Gawryluk (tę ostatnią mój starszy syn zapytał na samym wstępie: "Co będzie jutro do wygrania w Alfabecie?"), brak dedykacji od Papcia Chmiela (z powodu kolejki) i ciekawa rozmowa z panem Maleszką na temat nowych technologii i czytników( skłonię męża, żeby streścił ją w odpowiednim wątku).
      • zuzannao Re: Targi Książki - Warszawa 15.05.11, 21:44
        Irokezy a la Tsatsiki, oczywiście - przejęzyczenie przez przemęczenie.
    • niebioska Re: Targi Książki - Warszawa 15.05.11, 22:22
      Poprzeciskałam się i ja dziś trochę przez ten dziki tłum. Na tyle duży, że obok stoiska Dwóch Sióstr "przepchnięto" mnie tak szybko, że go nie zauważyłam :). Ale uparłam się i zrobiłam potem jeszcze jedną rundę w poszukiwaniu. A ostatecznie i tak nowe Mamoko zamówię w Merlinie, bo cena podobna (w Merlinie nawet lepsza), więc pieniądze wolałam wydać na co innego.
      Ostatecznie wróciłam z dwoma Elmerami z Publicatu kupionymi na stoisku przed Pałacem, "Opowieściami do poduszki" z autografem pana Widłaka (na prezent dla syna przyjaciół - posiadacza przyłóżkowego stosu "Pana Kuleczki"), z kartką z autografem wyżej wymienionego dla mojego syna, "Kamykami Astona" i "Jajuńćkiem", który według pana z Muchomora jest książką w Polsce niechcianą. Kosztował aż 9 złotych, więc nie mogłam się powstrzymać, choć młody jeszcze na niego za młody. Ale że ostatnio zafascynowany instrumentami muzycznymi - rzucił się na "Jajuńćka" właśnie :).
      Dla siebie mam "Śpimy z dzieckiem" z Mamani i nieoczekiwanie nowego Pratchetta, którego kupuję z przyzwyczajenia już chyba :).
      • steffa Re: 15 15.05.11, 22:45
        W porównaniu z piątkiem chociażby, rzeczywiście był dzisiaj 'dziki tłum'. Z trudem przepchnęłam się dalej, gdzie już było spokojnie (drugie piętro, chociażby).
        • franula Re: 15 16.05.11, 11:25
          Byłam, z dwójką dzieci 6 i 2,5 roku co było logistycznie trudne.
          Ale Autograf pani Papuzińskiej oraz dedykacja Pawła Beręsowicza na książce o zawodach po przepytaniu o plany na przyszłość: "Przyszłej lodziarce z życzeniami udanej kariery zawodowej" - bezcenne:)

Rozczarowanie szukałam wydawnicta Jedność żeby Cecylki Knedelek pooglądać - w planie istnieli a pod stosownym adresem okazało się że tylko kilka ich książek ma jakś oficyna katolicka i CK niet.
          • steffa Re: 15 16.05.11, 13:21
            Bardzo ładna dedykacja, drżałabym przed przyszłością. ;)
      • katrio.na Re: Targi Książki - Warszawa 16.05.11, 21:03
        No to juz wiem kto mi gwizdnal ostatnie Elmery i kto stal przede mna w kolejce do Pana W. ;)
        A moje Poczytajki z NK zauwazylyscie - byly po 2zł.

Niedziela to dzien wielkich tlumow. Wpierw bylam zla, ze rodzina spasowala, ale potem dziekowalam sobie w duchu, ze wyskoczylam sama. Przecisnelam sie gdzie trzeba,poogladalam wszystkie ksiazki francuskie, wzielam co mialam wziac i w deszczu pognalam do domu.

Kupilam jeszcze za 10zl Muchomorowa Operacje Czerwone Jerycho (wizualnie prezentuje sie genialnie i juz czekam na wakacje, kiedy to Dorastajacy ma ja otrzymac).
        Planowalam jeszcze kupic EkoZosie Dwoch Siostr ale nie dopchalam sie do stoiska.

• niebioska Re: Targi Książki - Warszawa 16.05.11, 22:24
          katrio.na napisał:
          > No to juz wiem kto mi gwizdnal ostatnie Elmery i kto stal przede mna w kolejce
          > do Pana W. ;)
          Oj, ale one były tylko ciut tańsze niż w regularnej sprzedaży :D.
          • katrio.na Re: Targi Książki - Warszawa 17.05.11, 11:05
            ;)
            Ojej żartuję ;)
            Ale z drugiej strony strasznie ta Warszawa mała...
            Ja nie mam pamięci do twarzy, ale do opowieści i sytuacji już tak - nawet nie skojarzyłam, że osoba od Elmera i dziecka znajomych to ta sama osoba ;)
            My i tak wiekowo już z Elmera wyrośliśmy, ale kochamy go miłością pierwszą. A różnią się te wydania od tych Dwóch Sióstr? Bo patrząc na okładkę się wzdrygam, ale jak jest wewnątrz?
            • steffa Re: Targi Książki - Warszawa 17.05.11, 12:09
              Formatem. Dwóch Sióstr jest mniejszy.
    • abepe Re: Targi Książki - Warszawa 17.05.11, 23:04
      Podsumowanie organizatora:
      rynek-ksiazki.pl/aktualnosci/zadowolenie-z-efektow_26259.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka