Dodaj do ulubionych

Premiery - George Martin - Lodowy smok

19.07.11, 16:42
Miałam 17 lat, kiedy po raz pierwszy przeczytałam opowiadanie Georga Martina. Były to "Piaseczniki", które do dziś są dla mnie niezapomnianą lekturą. Na stronie darmowego hostingu (cokolwiek to znaczy) można od lat przeczytać to opowiadanie.
Wiosna tego roku i początek lata upływa mi znów z książkami Georga Martina, bo właśnie kończę ostatni tom jego fantastycznej sagi Pieśń lodu i ognia (pozycja NIE dla dzieci).
A tu w zapowiedziach widzę, że Pan Martin napisał pierwszą książkę dla dzieci. Więc na wyrost polecam fanom fantazy. Na moje oko to będzie dla kategorii 10+.
https://imguser.gandalf.com.pl/pd_286114.jpg

Lodowy Smok

Martin George R.R.
Wydawnictwo: Zysk I S-Ka
Zapowiedź/Premiera (przybliżona data wydania: 20.07.2011)
Opis ze strony: "Lodowy smok" jest od dawna oczekiwaną pierwszą książką dla dzieci w dorobku George'a R.R. Martina, zdobywcy wielu nagród i autora bestsellerowej sagi "Pieśń lodu i ognia". Ozdobiony pięknymi rysunkami sławnej artystki Yvonne Gilbert "Lodowy smok" jest niezapomnianą opowieścią o odwadze, miłości i poświęceniu, stworzoną przez jednego z najsławniejszych pisarzy fantasy na świecie.
Fragment książki i kilka ilustracji TU
Obserwuj wątek
    • mama_kotula Re: Premiery - George Martin - Lodowy smok 19.07.11, 19:58
      Na moje oko będzie to dla mojego 8-latka-chciałbym-jakąś-książkę-o-smoku IDEALNE.

Ilustracje bardzo mi się podobają i niecierpliwie czekam na premierę, musimy to mieć :):)
      • melmire Re: Premiery - George Martin - Lodowy smok 20.07.11, 10:38
        Dziecka nie mam, ale kupie na zapas (taka bedzie oficjalna wersja wydarzen) !

"Miotali tuowiami, co wspomagało bólowi świerzo przebitych stóp."
        "Pogoda ucichła za oknem, firanka, która była ozdobą na oknie przestała się chrzamotać"
    • mama_kotula Przeczytałam... 22.08.11, 13:30
      ...całość książki w mniej niż 20 minut :(

Czuję się rozczarowana, jak dla mnie książka ma ZA MAŁO treści i zdecydowanie za mało akcji. Ot, takie opowiadanie udające powieść, do poczytania przy kolacji ;).
      Aha - ilustracje ładne, to na plus. Na minus dodatkowo (ale to już moje subiektywne zboczenie) - gruby papier (ten charakterystyczny "żółtawy"), ogromna czcionka, duża interlinia, co powoduje, że książka jest większa objętościowo i zanim się ją otworzy, daje nadzieję na coś więcej. I tak, tak, wiem, to dla dzieci jest, ale mimo to...

Główny odbiorca, czyli Syn, jeszcze nie czytał - pewnie zabierze się wieczorem, to zdam relację. Mam nadzieję, że będzie lepiej.
    • nchyb Re: Premiery - George Martin - Lodowy smok 22.08.11, 15:37
      Też martina poznałam z Piaseczników! W Fantastyce były...
      To były dobre czasy dla Fantastyki, świetne opowiadania się tam trafiały.

A na Lodowego smoka czekam, Gra o tron na półce wśród ulubionych leży. Filmowo zresztą też lubię. I to wcale nie dlatego, ze Khala Drogo zagrał Jason Momoa :-)
      Wizualnie jako Conan ciekawszy, ta figura, ten uśmiech (gdzie tam Arniemu do niego), ach i ech i wzdech... :-))
      • donkaczka Re: Premiery - George Martin - Lodowy smok 22.08.11, 21:00
        a filmowa adaptacje piasecznikow widzialyscie?
        no i mam nadzieje, ze GM skonczy sage, bo inaczej pielgrzymki beda profanowac jego mogile przez dlugie lata ;)

na lodowego smoka czekam, w czwartek dostane i tez dorzuce slowo
        • nchyb Re: Premiery - George Martin - Lodowy smok 23.08.11, 17:45
          > a filmowa adaptacje piasecznikow widzialyscie?
          ie i nawet nie wiedziałam, ze jest. Jak wrażenia? Będę musiała poszukać, ciekawe kto gra...
          • donkaczka Re: Premiery - George Martin - Lodowy smok 23.08.11, 21:09
            to byl pierwszy odcinek serialu
            www.imdb.com/title/tt0667945/
            ciekawy, ale detali nie pamietam juz, daaawno to bylo
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka