Dodaj do ulubionych

Operacja alfabet - ktoś ma?

19.10.11, 18:45
Jak Wasze wrażenia po przeczytanej lekturze? Czy książeczka mogłaby zainteresować 8latkę?
Obserwuj wątek
    • zo_79 Re: Operacja alfabet - ktoś ma? 19.10.11, 19:03
      O Operacji alfabet było trochę tu.
    • rzezucha.ma Re: Operacja alfabet - ktoś ma? 19.10.11, 21:26
      Jeszcze nie, ale będzie mieć ;)
    • steffa Re: Operacja alfabet - ktoś ma? 19.10.11, 22:13
      Tak. Zainteresuje 8-latkę, bo to jest trochę absurdalna opowieść o literach. Mojemu 9-latkowi podobało się, w w wątku, który już tu podlinkowano wrzucono dużo fajnych rzeczy o tej książce. MUST HAVE. ;-)
      • abepe Re: Operacja alfabet - ktoś ma? 19.10.11, 22:16
        Ja zamierzam mieć. To jedna z książek, która powinna połączyć moich synów (4,5 i 8 lat:)
        • stokrootka1 Re: Operacja alfabet - ktoś ma? 19.10.11, 22:59
          Dzięki dziewczyny:) Poczytałam, pooglądałam i zamówiłam. Też będziemy mieć:)
    • lunatica Re: Operacja alfabet - ktoś ma? 19.10.11, 23:06
      Świeżynka - dziś odebrana z księgarni :-) Podoba się. Lubię to! :-D
    • rzezucha.ma Re: Operacja alfabet - ktoś ma? 19.10.11, 23:24
      Kurcze, piszecie o 8-9latkach, a ja zamówiłam dla czterolata.....
      No nic, zobaczymy jak dojdzie.
      Niestety jak zobaczyłam obrazki wskoczyła do sekcji MUST ;)...
      • steffa Re: Operacja alfabet - ktoś ma? 19.10.11, 23:33
        E. Moja 3-latka też słuchała, ale odleciała zdziebko w trakcie. U nas problemem było, że "F" jest bardzo chude (trudno znaleźć) i nie ma go na większości stron. ;-)
      • abepe Re: Operacja alfabet - ktoś ma? 20.10.11, 09:18
        Spoko, ja też zamówiłam dla czterolatka. Nie wiem, czy nie powinnam zamówić wersji angielskiej - ostatnio bawi go głoskowanie wyrazów po angielsku, poprawia ośmiolatka:) (skutek oglądania literkowych chochlików na mini-mini)
        • bruy-ere Re: Operacja alfabet - ktoś ma? 20.10.11, 10:47
          Nie miałam tej książki w ręku, ale jak zobaczyłam ilustracje, stała się natychmiast „must have” – zamówiłam dla 3,5-latka, jak nie na teraz, to na później będzie.

abepe napisała:

> ostatnio bawi go głoskowanie wyrazów po angielsku, poprawia o
          > śmiolatka:) (skutek oglądania literkowych chochlików na mini-mini)

Mamy dokładnie to samo. Na skutek tej bajki 3,5-latek zaczął literować po angielsku, a po polsku póki co nie umie, nikt go nie uczył. I jeszcze mnie poucza: „mamo, jaka to litera?”. „Pe”. „Nieprawda, to jest pi!”
          • abepe Re: Operacja alfabet - ktoś ma? 20.10.11, 11:51
            bruy-ere napisała:

> Mamy dokładnie to samo. Na skutek tej bajki 3,5-latek zaczął literować po angie
            > lsku, a po polsku póki co nie umie, nikt go nie uczył. I jeszcze mnie poucza: &
            > #8222;mamo, jaka to litera?”. „Pe”. „Nieprawda, to jest
            > pi!”

Mój cztero-i-póllatek przeskakuje z języka na język bez problemu:)) Śpiewa alfabet po angielsku, więc wymawia "pi", ale po polsku na szczęście nauczył się krótkich - "p" (skaza zawodowa, starałam się pilnować, żeby nie uczył się "a, be, ce...", dzięki czemu dość sprawnie idzie mu czytanie, chociaż ma to w nosie i poza krótkie czteroliterowe wyrazy nie chce mu się ruszyć).
            Pamiętajcie, żeby nie uczyć dzieci nazw liter, ale głosek!!!
            • bruy-ere Re: Operacja alfabet - ktoś ma? 20.10.11, 12:03
              > Pamiętajcie, żeby nie uczyć dzieci nazw liter, ale głosek!!!

Słuszna uwaga, czasem nawet o tym pamiętam :-)
            • rzezucha.ma Re: Operacja alfabet - ktoś ma? 20.10.11, 13:47
              Dzięki, za zwrócenie uwagi. A przy okazji zapytam o jakieś pomoce do nauki czytania... czy nie warto? Wszak słowa pisanego mam pod ręką nadmiar :D
              Ale Starszak wykazuje ostatnio niebywały zapał do liter, na razie pisania co prawda i jest w stanie właściwie wszystko napisać, jak się mu dyktuje po literze... Stety-niestety drukowanymi, bo choć wiem, że pisane byłyby lepsze, jakoś nie umiałam tego uniknąć... sam tez z reguły pyta o duże... Jakoś bardziej się rzucają w oczy, czy co? ;)
              Ale z tego jego zapału też właśnie zamówienie Operacji wniknęło.
              • abepe Re: Operacja alfabet - ktoś ma? 20.10.11, 14:12
                forum.gazeta.pl/forum/w,16375,124161242,,Elementarz_potrzebna_rada.html?v=2&wv.x=1
                • rzezucha.ma Re: Operacja alfabet - ktoś ma? 30.10.11, 22:25
                  Dziękuję za linkę do wątku, jakoś mi wcześniej umknęło.
                  Ale odzywam się w temacie "Operacja Alfabet". Mamy od tygodnia. Czytamy od tygodnia. Średnio raz dziennie. Nie pamiętam, co ostatnio miało takie dobre wyniki. Sam też czasem przegląda. Szczerze mówiąc nie spodziewałam się, że aż tak chwyci tak od razu (czterolatek przypominam). Forma ładna, więc czytuję z przyjemnością, treść... chyba się już przyzwyczaiłam, że czterolatek co innego obdarzy etykietą "porywająca historia" niż ja... Ale ok. Trochę dziwnie dla mnie, że momentami się rymuje. A momentami nie. I nie rozumiem, zdania, dlaczego królowa brytyjska niby miałaby być przekorna? No ale to szczegóły z mojego punktu widzenia. Staśkowi bardzo się podoba.
                  A po obejrzeniu piosenki literkowej czasem sobie "śpiewa" literkami, albo mnie pyta jakby śpiewała dana litera... więc ćwiczymy tym samym ...eee głoski? :D
                  • steffa Re: Operacja alfabet - ktoś ma? 30.10.11, 22:34
                    Fakt, czasem się rymuje, a czasem nie. Też mnie to zdziwiło, ale trudno orzec, jeśli się nie widziało oryginału. Może tylko w tym momencie udało się tłumaczowi zrymować. ;-) W zasadzie powinno się ostrzec potencjalnych nabywców, że nie jest to książka o 'nauce alfabetu', z której w sposób bezpośredni można ''się nauczyć alfabetu''. To opowieść o tym, jak pewnemu chłopcu literki z ministerstwa przyszły na odsiecz, ale w momencie decydującym nie ma zbyt wielu wskazówek. ;)
    • kuku1978 Re: Operacja alfabet - ktoś ma? 09.11.11, 20:03
      Alfabet jest świetny! Piątka za rysunki, piątka za tekst! Podoba się bardzo nam i dziecku. Czytamy z wielką przyjemnością :)
      • ap77 Re: Operacja alfabet - ktoś ma? 26.02.12, 21:33
        Rysunki super, ale przekład nie powala. Szkoda, że piosenka rymowana jest tylko o 3 literkach A, B, C a reszty brak... Ale młody bardzo polubił.
    • irmeline Re: Operacja alfabet - ktoś ma? 29.02.12, 09:54
      Pożyczyłyśmy z sześciolatką z biblioteki, i właśnie przeczytałyśmy. Ilustracje, format, papier, ogólnie graficzny całokształt bardzo do mnie przemawiają i chętnie do tej książki wrócę, by ją sobie pooglądać. Ale sama historia jakoś mnie nie wciągnęła, choć pomysł z ministerstwem literek całkiem fajny. Tyle że jakoś ciężko mi się to na głos czytało - niepłynnie, chaotycznie. Może własnie przez tę niekonsekwencję rymowania - nierymowania?
      • steffa Re: Operacja alfabet - ktoś ma? 01.05.12, 01:17
        W sumie to fajny pomysł na kilka opowieści.
        • abepe Re: Operacja alfabet - ktoś ma? 01.05.12, 10:17
          A u nas jednak bez specjalnego entuzjazmu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka