Dodaj do ulubionych

Czy już o nich myślicie?

06.11.11, 10:51
Zaczynam poszukiwania książek o tematyce Świąt Bożego Narodzenia i Świętym Mikołaju.
Wiele książek, które polecane były na forum mają od dawna wyczerpane nakłady.
Na tę chwilę nie boli mnie jeszcze głowa od nadmiaru nowości :)
Dla trzylatka zamierzam kupić Pan Brumm obchodzi Boże Narodzenie , Tato, kiedy przyjdzie Święty Mikołaj?, Gąska Zuzia i pierwsza gwiazdka.
Dla dziewięciolatki mam jeszcze pustą listę...
Jakie nowości warto poznać?
Jakie mikołajkowe i świąteczne książki macie w planach podsunąć dzieciom w tym roku?
Obserwuj wątek
    • katrio.na Re: Czy już o nich myślicie? 06.11.11, 11:15
      Z obrazkowych mamy nową dla nas książkę 12 prezentów dla Świętego Mikołaja Kunnasa.
      Mam nadzieje również na to, iż Dorastający przeczyta samodzielnie Kiedy Święty Mikołaj spadł z nieba Funke.
      Mam zamówione też Tato, kiedy przyjdzie Święty Mikołaj? To tak raczej na raz dla 9 latka, ale bardzo lubimy tę rodzinkę.

Dla nas kultową książką jest Jak pracuję Święty Mikołaj? Mamy już ją od lat a cieszy niezmiennie tak samo.

A kalendarze adwentowe już zrobione?
      My mamy zakupione 2 - z figurkami Mikołajowymi z Playmobil (jako dekoracja) i Star Wars z Lego (Yoda jest w przebraniu Mikołaja).
      Myślałam jeszcze o kalendarzu świeczkowym - ostatnio lubimy czytać wieczorem przy świecach.
    • ophelia78 Re: Czy już o nich myślicie? 06.11.11, 12:26
      Ja właśnie zamówiłam "Jak pracuje Święty Mikołaj?" oraz "Pan Brumm obchodzi BNarodzenie" . Na półce czeka już ilustrowany "Paddington i świąteczna niespodzianka" www.znak.com.pl/kartoteka,ksiazka,2543,tytul,Paddington%20i%20%C5%9Bwi%C4%85teczna%20niespodzianka
    • agulle Re: Czy już o nich myślicie? 06.11.11, 19:40
      Ja dla moich 2,5 latków mam z zeszłego roku: "Cichutko Mikołaju", "Choineczka" i "Boże Narodzenie. Obrazki dla maluchów". W tym roku czekamy na "Czupieńki Gwiazdka" i "Tato, kiedy przyjdzie Święty Mikołaj?".
    • bruy-ere Re: Czy już o nich myślicie? 06.11.11, 20:12
      Gromadzę od jakiegoś czasu na różnych promocjach i wyprzedażach, albo i bez. I tak dla 3,5-latka mam (nie wiem, czy wszystko w tym roku wyciągnę):
      "Puk, puk! Kto tam?"
      "Jak aniołki Jezusa kołysały"
      "Dwanaście prezentów dla św. Mikołaja"
      "Św. Mikołaj zna się na świętach"
      "Jak pracuje św. Mikołaj"
      "Gąska Zuzia i pierwsza gwiazdka"
      "Boże Narodzenie w Bullerbyn"
      Z "ogólnozimowych" chomkuję "Mama Mu na sankach" i "Patrz Madika, pada śnieg"
      Można powiedzieć, że dużo tego, ale i tak się ograniczałam. Z listy na podstawie tego forum było o wiele więcej pozycji, w tym wiele dostępnych i wiele korciło...
      • abepe Re: Czy już o nich myślicie? 06.11.11, 20:22
        Mamy bardzo bogaty zestaw książek na temat Bożego Narodzenia z różnych punktów widzenia:)) Zastanawiam się czy się na coś jeszcze skuszę.

A może jednak warto wyciągnąć stare wątki? Tam były dziesiątki tytułów.
        • abepe Stare wątki 06.11.11, 20:30
          Książki dla dwulatki

Zbiorczo - Święta i zima.
        • anna_mrozi Re: Czy już o nich myślicie? 06.11.11, 20:39
          A "Dziadek do orzechów i król myszy" w nowym tłumaczeniu?
          • steffa Re: Czy już o nich myślicie? 06.11.11, 21:23
            Pewnie, że tak. A do tego "Pinokio". Tam taka ładna zimowa okładka. ;-)
            Myślę, że już w ogóle można wyciągnąć zimowe zapasy. Chłód okrył nasz kraj beznadziejnie i tak jeszcze z pół roku... Pozwolę sobie wyciągnąć zeszłoroczne mikołajowe zestawienie z zorrobloga. A tu Sekrety Świętego Mikołaja sauté.
            I jeszcze Christmas Alphabet Sabudy.
            W tym roku dorzucimy cykl komiksów Przygody Mikołajka Thierry Robina i Lewisa Trondheima.
            Poza tym zagraniczne zakupy.
            Babar and Father Christmas Jeana de Brunhoffa
            Father Christmas Raymonda Briggsa
            Christmas Jana Pieńkowskiego

Jak myślę o tych wszystkich książkach, to już się cieszę, że są święta. I zima.
    • rzezucha.ma Re: Czy już o nich myślicie? 06.11.11, 23:02
      Już mamy nowego Tatę...
      I Madikę śniegową wreszcie kupiłam.
      Jeszcze planuję Gąskę Zuzię.

W zasadzie w świetle minionego weekendu nie powinnam planować już żadnych zakupów... :D

I wreszcie znów będę mogła aktualnie czytać moje ukochane ''The Snowy Day'' i ''Little Drummer Boy'' Keatsa...
    • ma1gdas Re: Czy już o nich myślicie? 07.11.11, 17:51
      Poprawię tylko:
      ksiegarnia.jednosc.com.pl/product_info.php?cPath=14&products_id=1818&osCsid=aa9125391b9e90d5537e34f46fb5b2b7
      ma1gdas napisała:

> Myślicie....
      > widział ktoś tę pozycję? Warto?
      > <ksiegarnia.jednosc.com.pl/product_info.php?cPath=14&products_id=181
      > 8&osCsid=aa9125391b9e90d5537e34f46fb5b2b7>

• abepe Re: Czy już o nich myślicie? 07.11.11, 20:54
        Póki co - zerkając do starych wątków stwierdziłam, że pogubiłam się w tym co mamy i chyba zacznę od spisania książek świątecznych:)
    • pa_yo Re: Czy już o nich myślicie? 08.11.11, 11:08
      Ja wiem , że to może dla młodszych, ale w zimowo-sniezny nastrój zawsze wprowadza mnie wysłuchanie zimowych Misia i Margolci z Tomaszem Kammelem, znacie to?
      • sylwina76 Re: Czy już o nich myślicie? 10.11.11, 14:23
        pa_yo napisała:

> Ja wiem , że to może dla młodszych, ale w zimowo-sniezny nastrój zawsze wprowad
        > za mnie wysłuchanie zimowych Misia i Margolci z Tomaszem Kammelem, znacie to?

Znamy!!! Podoba nam się niezmiennie od chyba 5 lat. Płyta tak często słuchana od listopada do końca grudnia, że została już lekko porysowana i " rwie" się przy niektórych fragmentach. Niestety nie do zdobycia. Kiedyś widziałam na allegro ale cena ścięła mnie z nóg.

Inne nasze świąteczno - zimowe "przeboje" to Boże Narodzenie w Bullerbyn, Goście na Boże Narodzenie i Kiedy święty Mikołaj spadł z nieba. No i zakamarkowa Madika.
        Czytając wątki świąteczne na forum widzę ile mamy do nadrobienia. Wrzuciłam do schowka kilka tytułów tu wymienionych, ale tyle świetnych w tym miesiącu!!!
        • sylwina76 Re: Czy już o nich myślicie? 10.11.11, 14:26
          sylwina76 napisała:

> ale tyle świetnych w tym miesiącu!!!
          Miało być: tyle świetnych nowych książek się ukazało w tym miesiącu, tyle mam już kupionych, a następne tyle zamierzam kupić.
          • abepe Re: Czy już o nich myślicie? 10.11.11, 14:32
            :)) My dopiero kończymy robić przetwory:))
    • perpetuncja Re: Czy już o nich myślicie? 10.11.11, 15:47
      Ja w tym roku kupiłam "A w wigilie przyjdzie niedźwiedź" Janoscha, choć to starośc na rynku :) i "św. Mikołaja" Doroty Łoskot-Cichockiej wyd. Muchomor. Obie polecam!
      • abepe Re: Czy już o nich myślicie? 15.11.11, 13:43
        Na mikołajki moje dzieci zawsze dostają książki bożonarodzeniowe lub świąteczne.

W zapasach mam "Mikołaju, czekam" (kupione na promocji latem).

Moje typy do rozważenia:
        dla 4,5latka - Gąska Zuzia i pierwsza gwiazdka
        Chciałabym "Zimową wyprawa Ollego" Elsy Beskow, ale czy Zakamarki zdążą skoro jej nie ma nawet w zapowiedziach na stronie?:(

Dla 8 latka:
        Czwarty król - znacie?
        W sumie Gaardera "Tajemnica Bożego Narodzenia" byłaby dla niego ciekawa. Miałam, nie pamiętam komu pożyczyłam. Na pewno kupię drugi egzemplarz i wtedy się pierwszy odnajdzie:)

Muszę przekopać się przez wszystkie pozycje okolicznościowe:)
        • alistar1 Re: Czy już o nich myślicie? 15.11.11, 14:06
          Abepe, a napiszesz jaki jest przedział wiekowy dla "Mikołaju czekam"?

Nie miałam też pojęcia, że Zakamarki planują nową Elsę Beskow:)) Temat zimowy, skoro planowana, to na pewno na święta. jest jeszcze trochę czasu, może zdążą.
          • rzezucha.ma Re: Czy już o nich myślicie? 15.11.11, 14:36
            Na targach pani powiedziała, że na koniec listopada ma być.
          • abepe Re: Czy już o nich myślicie? 15.11.11, 18:38
            alistar1 napisała:

> Abepe, a napiszesz jaki jest przedział wiekowy dla "Mikołaju czekam"?
            >
            > Nie miałam też pojęcia, że Zakamarki planują nową Elsę Beskow:)) Temat zimowy,
            > skoro planowana, to na pewno na święta. jest jeszcze trochę czasu, może zdążą.

A zaglądasz do wątku z nowościami?;)
            • alistar1 Re: Czy już o nich myślicie? 15.11.11, 23:15
              abepe napisała:

> A zaglądasz do wątku z nowościami?;)

Raczej na stronę wydawnictwa, ale tam cicho sza. W każdym razie cieszę się:-)
              • abepe Re: Czy już o nich myślicie? 16.11.11, 08:28
                alistar1 napisała:

> abepe napisała:
                >
                > > A zaglądasz do wątku z nowościami?;)
                >
                > Raczej na stronę wydawnictwa, ale tam cicho sza. W każdym razie cieszę się:-)

To polecam jednak zaglądanie do nowości na forum. Wrzuciłam tam informację o zapowiedziach jesiennych, którą znalazłam w katalogu.

A co do "Mikołaju czekam" - hmm, książeczka niewielka, choć przyjemna. Składa się z jakby z dwóch części (jakby, bo nie są one jakoś formalnie rozdzielone). Najpierw refleksja o tym jak dzieci cieszą się z nadejścia zimy i jak się bawią, potem następuje opowieść o tym jak przez zwiększony ruch na ulicach wielkiego miasta Święty Mikołaj nie może saniami przejechać, żeby wręczyć prezenty bohaterce i jak sobie radzi. Wiek czytelników - myślę, że między 4 (dzieci o nastawieniu refleksyjnym, bo akcja nie jest wartka) a 6 lat. Starszego także może zainteresować, ale nie wydaje mi się, żeby na tyle, żeby chciał do tej historii wracać.
                • alistar1 Re: Czy już o nich myślicie? 16.11.11, 09:09
                  Dzięki za przybliżenie książki. Rozglądam się własnie za czymś świątecznym.
          • abepe Re: Czy już o nich myślicie? 15.11.11, 18:41
            alistar1 napisała:

> Abepe, a napiszesz jaki jest przedział wiekowy dla "Mikołaju czekam"?
            >

Dam znać jak wygrzebię z zapasów:)
        • abepe Re: Czy już o nich myślicie? 24.11.11, 11:27
          abepe napisała:

> Moje typy do rozważenia:
          > dla 4,5latka - Gąska Zuzia i pierwsza gwiazdka

Mówicie, że za stary na to?

> Chciałabym "Zimową wyprawa Ollego" Elsy Beskow, ale czy Zakamarki zdążą skoro j
          > ej nie ma nawet w zapowiedziach na stronie?:(

Można podejrzeć tu:)

> Dla 8 latka:
          > Czwarty król - znaci
          > e?
          > W sumie Gaardera "Tajemnica Bożego Narodzenia" byłaby dla niego ciekawa. Miałam
          > , nie pamiętam komu pożyczyłam. Na pewno kupię drugi egzemplarz i wtedy się pie
          > rwszy odnajdzie:)

Podejrzewam, że starszego mogę sobie odpuścić dopóki nie skończy Pottera (jeszcze 1,5 tomu, ale może zdąży przed Bożym Narodzeniem?:)
    • iwonp-iotr Re: Czy już o nich myślicie? 16.11.11, 11:13
      Wszystkie wymienione książki są raczej dla młodszych dzieciaków. A czy ktoś zakupił coś zimowego/świątecznego dla siedmiolatki?
      • abepe Re: Czy już o nich myślicie? 17.11.11, 21:06

iwonp-iotr napisała:

> Wszystkie wymienione książki są raczej dla młodszych dzieciaków. A czy ktoś zak
        > upił coś zimowego/świątecznego dla siedmiolatki?

Zerknij do linkowanych wcześniej wątków z poprzednich lat, tam było kilka propozycji dla starszych. O starszych zresztą było także i w tym wątku.

Chyba, że książki, o których mówiliśmy już znacie. I jakiej szukasz - powieści, książki o przygotowaniach do świąt, religijnej w wymowie, czy bardziej świeckiej?

• abepe Re: Czy już o nich myślicie? 17.11.11, 21:16
          Książki praktyczne do sprawdzenia (nie widziałam na żywo):

50 prac ręcznych na zimę,

Decoupage. Dekoracje świąteczne,

Dekoracje na Boże Narodzenie,

Kolorowe bazgroły na świąteczne stoły,

Świąteczne wzorki do kolorowania.
          • aniam123 Re: Czy już o nich myślicie? 19.11.11, 01:53
            abepe napisała:

> Książki praktyczne do sprawdzenia (nie widziałam na żywo):

> Kolorowe bazgroły na świąteczne stoły,
            >
            > Świ
            > ąteczne wzorki do kolorowania
            .

Te ksiązki wydały mi się znajome ;-), i rzeczywiście, to nasza ulubina Fiona Watt ;-)), na Amazonie można zajrzeć do środka:
            www.amazon.co.uk/Drawing-Doodling-Colouring-Christmas-Usborne/dp/1409522911/ref=pd_bxgy_b_img_c#_
            www.amazon.co.uk/Christmas-Patterns-Colour-Usborne-Colouring/dp/1409532372/ref=pd_sim_b_3
            • bea-sjf Re: Czy już o nich myślicie? 19.11.11, 12:38
              W ubiegłym okresie światecznym moich chłopców ulubioną ksiązką były własnie "Kolorowe bazgroły..." F.Watt (kupiłam w amazonie)- jest tam też część, która stanowi kalendarz adwentowy- codziennie jeden obrazek do pokolorowania.
              • abepe Lipov w promocji 23.11.11, 17:23
                Dzieciaki szykują święta
    • mochito pytanie o książkę dla najmłodszych 17.11.11, 23:21
      jestem mamą 2-letniej dziewczynki, którą z sukcesem rozkochuję w książkach. chciałabym przybliżyć jej nadchodzące święta i szukam pozycji, która w prosty sposób objaśniłaby tajemnicę Bożego Narodzenia, ale od strony religijnej nie "mikołajowej". udało mi się upolować "puk,puk, kto tam?", ale to nie do końca to. przejrzałam wątek z książkami religijnymi i znalazłam "wszyscy na ciebie czekamy". choć to pewnie będzie dla niej jeszcze za poważna lektura. będę wdzięczna za podpowiedzi czego szukać dla szkraba. i czy w ogóle jest czego szukać?
      ps. na koniec raz jeszcze się przywitam i napiszę, że to forum jest wspa-nia-łe! choć mocno portfel drenujące niestety...
    • abepe Re: Czy już o nich myślicie? 23.11.11, 22:51
      W Debicie różne różności w obniżonych cenach.
      Ciekawa (być może) w formie nowość dla maluszków:

Święta tuż-tuż, Mikołaj jedzie już

https://wydawnictwo-debit.pl/data/offer/1/00000732/916/XVhHRMPVRRfhHQNWjUJH.jpg

Ciekawe czy znajdzie się jeszcze coś dla najmłodszych?
      • abepe Wildsmith w Badecie!!! 23.11.11, 22:55
        W oryginale - tekst łatwo przetłumaczyć!

www.badet.pl/go/_info/?id=45787&idc=
        Jedna z najpiękniejszych książek o Bożym Narodzeniu. Dla maluchów także.
        • sinceramente Re: Wildsmith w Badecie!!! 23.11.11, 23:40
          Cały tekst polski (ku swojemu zdziwieniu) znalazłam kiedyś na stronie Prószyńskiego.
          • abepe A może Fąfrowicz? 23.11.11, 23:43
            ilustrujący tuwimową Choinkę?:)
            • abepe i jeszcze w zapowiedziach Zysk-u 23.11.11, 23:50
              różne Kolędy i inne książki bożnoarodzeniowe:

Kolęda Kochanowskiego,
              Kolęda Słowackiego,
              Kolęda Zegadłowicza,
              Magowie ze wschodu Staffa,
              Kulig Deotymy,
              Gwiazda Betelejmska Podhorskiej-Okołów.
              • madagalia Re: i jeszcze w zapowiedziach Zysk-u 24.11.11, 11:05
                Ostatnio czasu mi brak, żeby być na bieżąco z forum, ale ten wątek najbardziej mi podchodzi pod zapytanie. Widziała któraś z Was "24 baśnie przed nastaniem Wigilii"? Szukam jakiegoś zbioru "świątecznego".
                • abepe Re: i jeszcze w zapowiedziach Zysk-u 24.11.11, 11:11
                  madagalia napisała:

> Szukam jakiegoś zbioru "świątecznego".

Może Opowiadania wigilijne?
                  • madagalia Re: i jeszcze w zapowiedziach Zysk-u 24.11.11, 11:24
                    To akurat mamy, ale bardzo dziękuję.
                    • katikaa Re: i jeszcze w zapowiedziach Zysk-u 24.11.11, 13:27
                      www.empik.com/24-basnie-przed-nastaniem-wigilii-opracowanie-zbiorowe,p1045696597,ksiazka-p
                      Może coś takiego, czekam też aż będzie dostępne "na żywo".
              • abepe Re: i jeszcze w zapowiedziach Zysk-u 06.12.11, 09:45
                Jeszcze raz linkuję do Zyskowych nowości, ponieważ książki znikły spod adresów, które wyżej wkleiłam.
                www.zysk.com.pl/pl/Nowosci
                Widziałam kilka książek z tej serii jednowierszowych świątecznych. Niestety opracowanie graficzne bardzo kuleje - wielka brzydka czcionka, ilustracje jakoś bez pomysłu wrzucone na całą stronę (moim zdaniem lepiej wyglądałyby w ramce). Nawet Fąfrowicz nie kusi. Szkoda.
    • pa_yo A co dla prawie 8-latka? 24.11.11, 11:43
      zanotowałam propozycje Abepe i mam kilka własnych, ale co jeszcze dla starszego:

1. Czwarty król - znalazłam nawet film o takim samym tytule, nie wiem niestety czy na motywach ksiązki
      www.filmweb.pl/film/Czwarty+kr%C3%B3l-1985-10368
      2. Tajemnica Bożego narodzenia
      www.empik.com/tajemnica-bozego-narodzenia,prod29220088,ksiazka-p?gclid=CO3dqtKKz6wCFdQMfAodbUo4-Q
      3. Gdyby jajko mogło mówić - jest kilka światecznych rozdziałów, a nawet andrzejkowy ;)
      www.empik.com/gdyby-jajko-moglo-mowic-i-inne-opowiesci-piatkowska-renata,prod60176787,ksiazka-p
      4. Bóg sie rodzi z ilustracjami Wilkonia

5. A w Wigilie przyjdzie niedźwiedź
      www.empik.com/a-w-wigilie-przyjdzie-niedzwiedz-janosch,prod410173,ksiazka-p
      i co jeszcze???
      • abepe Re: A co dla prawie 8-latka? 24.11.11, 11:45
        O! Rózga Kasdepke - świetna!
        • abepe Re: A co dla prawie 8-latka? 24.11.11, 20:45
          Jeżeli nie znacie - jeszcze raz polecam "Troje dzieci i gwiazdę" (ale gdzie to możesz zdobyć?)
          • abepe Re: 24.11.11, 23:27
            I jeszcze trzy rzeczy do sprawdzenia, najwyraźniej dla maluchów:

Dana Kubick Prezent dla Świętego Mikołaja

Angelika Stubner Sekretna księga Świętego Mikołaja Zorro poleca na blogu

Tadeusz Witkowski Tymoteusz i Mikołajki

I jeszcze linkuję konkurs od czapy, tam też trochę świąteczno-zimowych klimatów.
            • abepe Re: 27.11.11, 22:56
              Na razie z mikołajkowo-świąteczno-zimowych książek zamówiłam Kolorowe bazgroły na świąteczne stoły i Świąteczne wzorki do kolorowania. Dumam nad Gąską Zuzią (dzieci niby za stare, ale może dla ilustracji i angielskiego tekstu brać?) oraz nad bożonarodzeniowym Brummem (Paweł Różyczko jakoś moich chłopców nie rusza, na Brumma też za starzy jednak chyba). I jeszcze film "Ekspres polarny" (książkę mamy od kilku lat). Z zapasów wyciągnę "Mikołaju czekam". I chyba na razie tyle mam do mikołajowych butów okolicznościowych pozycji.
              Problem z ośmiolatkiem, niestety. Oprócz filmu raczej wszystko dla czteroipółlatka.
              Brakuje mi czegoś dla starszego napisanego poważnie, jak dla dziecka przygotowującego się do I. Komunii Św.
              • abepe Re: 28.11.11, 22:31
                Troszeczkę klimatu bożonarodzeniowego (brak czasu dla dzieci z powodu przygotowań, tu: malowania mieszkania, co na szczęście nam się rzadko zdarza:) jest w "Filomenie. Bajce na dobranoc" (moi chłopcy bardzo lubią obie części).
              • steffa Re: 28.11.11, 23:03
                Dziwny jest trochę ten bożonarodzeniowy Brumm ideologicznie. Idą do lasu, by ukraść choinkę, ale nie udaje im się, bo kantuje ich inny złodziej, więc włamują mu się do domu, zżerają kolację, a na koniec zabierają przystrojone drzewko... ;)
                • abepe Re: 30.11.11, 00:20
                  steffa napisała:

> Dziwny jest trochę ten bożonarodzeniowy Brumm ideologicznie. Idą do lasu, by u
                  > kraść choinkę, ale nie udaje im się, bo kantuje ich inny złodziej, więc włamują
                  > mu się do domu, zżerają kolację, a na koniec zabierają przystrojone drzewko...
                  > ;)
                  >

Uuuuuuuuuu!
                  • abepe "Betlejem" Brylla - znacie? 30.11.11, 00:20
                    Cały czas w poszukiwaniu książki dla ośmiolatka:
                    www.sklep.zysk.com.pl/betlejem.html
                  • rzezucha.ma Brumm bożonarodzeniowy 06.12.11, 22:11
                    No właśnie wczoraj dopiero miałam okazję przeczytać w księgarni i... trochę wymiękłam. Śmieszna, ale...
                    Dlatego mam z tymi książkami problem - formalnie dla mniejszych, treść - moim zdaniem dla mocno starszych (niż 4), bo właściwie tylko w formie humoru ironii i żartu dają się normalnie odczytywać.
                    • abepe Re: Brumm bożonarodzeniowy 07.12.11, 08:09
                      rzezucha.ma napisała:

> No właśnie wczoraj dopiero miałam okazję przeczytać w księgarni i... trochę wym
                      > iękłam. Śmieszna, ale...
                      > Dlatego mam z tymi książkami problem - formalnie dla mniejszych, treść - moim z
                      > daniem dla mocno starszych (niż 4), bo właściwie tylko w formie humoru ironii i
                      > żartu dają się normalnie odczytywać.

Właśnie z Brummem mam problem. Chciałam kupić 2,5 latce, ale mój 4,5 latek nie do końca rozumie co z tym prądem w "Pan Brumm tego nie rozumie":)) Podzielam więc Twoje odczucia. Najbardziej dla małej chyba pasuje "Pan Brumm utknął na dobre".
                      Jeszcze przejrzę.
          • pa_yo Troje dzieci i gwiazda 25.11.11, 07:21
            Jest troche uzywanych na allegro, juz kupilam :)

allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=troje+dzieci+i+gwiazda
            • steffa Re: Troje dzieci i gwiazda 30.11.11, 13:44
              Wczoraj przyniósł ją ze szkoły mój syn i powiedział, że to najlepsza lektura jaką od tej pory czytał. Ale on słabo miał pod tym względem. ;)
              Z okładki:
              Pełna tajemniczego nastroju, urocza i mądra książeczka Luise Rinser opowiada o pasjonujących przygodach dzieci Trzech Królów, które - prowadzone przez tajemniczą gwiazdę - podejmują wędrówkę śladami swych ojców.
              • abepe Re: Troje dzieci i gwiazda 30.11.11, 13:51
                My czytamy tę książkę od 3 lat już chyba co rok:)) Czekam na zakończenie przez ośmiolatka 7. HP ze stosem książek okolicznościowych. Ale tę zostawię chyba na końcówkę adwentu, nawet bliżej 6. stycznia.
                Mam nadzieję, że starszak nie zgarnie tej książki do samodzielnego czytania i przeczytamy razem z młodszym. On chyba już dorósł.
    • aniam123 Boże Narodzenie. Świat w obrazkach 25.11.11, 08:59
      Jest wznowienie bardzo poszukiwanej i sprzedawanej na all. za niezłe kwoty Księgi Bożego Narodzenia. Tak jak pozostałe książki z kolekcji ukazała się w serii "Świat w obrazkach".
      Gdy jakieś sześć lat temu zaczynałam podczytywać to forum, książka była absolutnym "must have" na Boże Narodzenie.
      merlin.pl/Boze-Narodzenie-Swiat-w-obrazkach_Emilie-Beaumont/browse/product/1,967427.html
      • sylwina76 Re: Czy już o nich myślicie? 30.11.11, 22:38
        A ja wyciągnęłam wczoraj książkę którą syn dostał parę lat temu w przedszkolu: Jak czekać na Święta Bożego Narodzenia Joanny Krzyżanek i razem z pięciolatką i ośmiolatkiem odkrywamy ją na nowowww.smyk.com/jak-czekac-na-boze-narodzenie,286104,ksiazki-dla-dzieci-p
        • abepe Re: Czy już o nich myślicie? 01.12.11, 11:50
          Wieszając wczoraj nasz kalendarz adwentowy (w tym roku poszłam na łatwiznę i mamy taki) w dużym pokoju na regałach z książkami znalazłam "Tajemnicę Bożego Narodzenia" Gaardera, którą uważałam za zaginioną:))
          Pewnie starszy nie będzie czytał jak należy - od 1. grudnia po rozdziale. Przeczyta ostatni tom Pottera i wtedy zacznie. Powinien się wyrobić przed Bożym Narodzeniem.
          Zapowiedziałam, że razem zaczynamy dzisiaj "A w Wigilię przyjdzie niedźwiedź":)
          • sylwina76 Święty Mikołaj zna się na świętach? 02.12.11, 08:45
            Czy Święty Mikołaj zna się na świętach warto jeszcze kupić dla pięciolatki? Czy lepiej Jak pracuje święty Mikołaj - to by się spodobało mojemu ośmiolatkowi? Czy obie? Na forum same zachwyty, ale nie pomaga mi to w dokonaniu wyboru :)
            • rzezucha.ma Re: Święty Mikołaj zna się na świętach? 02.12.11, 12:13
              Ja tylko mogę powiedzieć, że tez nie umiem dokonać wyboru, więc znów zdefraudowałam środki i zakupiłam obie...
              A miałam już NIC nie kupować przed Świętami (nic czyli żadnych książek)
          • pa_yo Re: Czy już o nich myślicie? 02.12.11, 12:10
            I my zaczęlismy wczoraj "A w Wigilie przyjdzie niedźwiedź"
            • sinceramente Re: Czy już o nich myślicie? 02.12.11, 13:01
              Ja myślałam o "A w Wigilię..." ale w końcu się rozmyśliłam.
              Rozdzieliłam na dnia "Świąteczne opowieści" i czytamy je od niedzieli. W weekendy fragmenty odnoszące się do narodzin Jezusa (od Zwiastowania do Trzech Króli), a w tygodniu inne historie. Jak na razie moje dziewczę słucha z zainteresowaniem i zachwytem. Do tej pory najbardziej podobało jej się małe wielbłądziątko :)
              Za sobą mamy już muchomorowego Świętego Mikołaja, który "wałkowany" jest od kilku dni.

Przygotowuję się też do "Kiedy Święty Mikołaj spadł z nieba".
              • alistar1 Re: Czy już o nich myślicie? 02.12.11, 13:13
                "A w Wigilię..." czytałam sobie zaraz jak wyszło i dzieciom jakoś nie podsuwałam. Mocny to Janosz, może bardziej dla dorosłych niż dzieci. Pamiętam, że była o tym rozmowa na forum.
                • sinceramente Re: Czy już o nich myślicie? 02.12.11, 13:31
                  Właśnie po tej rozmowie uznałam, że wstrzymam się z Janoschowym Niedźwiedziem. Stoi sobie w szafie dalej.
                  • sylwina76 Kolorowe bazgroły na świąteczne stoły 06.12.11, 10:27
                    Moim dzieciom bardzo się podobają. Jestem trochę zaskoczona (bardzo pozytywnie) - myślałam, że książka jest mniejszego formatu - a tu niespodzianka. Bardzo ciekawa graficznie, fajne ilustracje. Najwięcej zadań typu " dorysuj", "narysuj", trochę kolorowania (uwaga: bardzo małych elementów), ale też np "zaprojektuj świąteczne skarpety". Ciekawy kalendarz adwentowy. Będą miały dzieci co robić!!!
                  • abepe Re: Czy już o nich myślicie? 06.12.11, 17:17
                    W ramach zadania z kalendarza adwentowego (z okazji pierwszych opadów śniegu) było dzisiaj polecenie wybrania ulubionej książki zimowej.
                    Starszy wytypował "Historię ze Świętym Mikołajem i mlecznymi zębami". Młodszy jeszcze nie wrócił do domu.
                    • katrio.na Świąteczne bazgroły... 06.12.11, 17:31
                      Nawet nie wiesz jak bardzo się cieszę, że tak pozytywnie piszesz o tej książce.
                      Ja dopiero jutro odbieram nasze zamówienia z 3 "twórczymi zeszytami".
                      A powiem Wam, że obdarowywanie dzieci w Mikołajki to wcale nie jest oczywistość. Bardzo mnie to dzisiaj zaskoczyło... No i śniegu zazdroszczę, u nas szaro-brudno.
                      • abepe Re: Świąteczne bazgroły... 06.12.11, 17:40
                        katrio.na napisał:

> Nawet nie wiesz jak bardzo się cieszę, że tak pozytywnie piszesz o tej książce.
                        > Ja dopiero jutro odbieram nasze zamówienia z 3 "twórczymi zeszytami".

Mam roztrojenie jaźni przez tą ilość świąteczno-zimowych wątków (zebrałam je w jeden, żeby się nie pogubić, ale za rok chyba zarządzimy, żeby pisać w jednym, najwyżej wyjdzie tasiemiec:)
                        O bazgrołach pisałam w innym wątku, nie mogłam się zdecydować gdzie:)

> A powiem Wam, że obdarowywanie dzieci w Mikołajki to wcale nie jest oczywistość
                        > . Bardzo mnie to dzisiaj zaskoczyło...

W sumie wszystko zależy od przyjętych zwyczajów. U nas są "tylko" książki o tematyce świątecznej i słodycze (w domu nie za dużo, bo jeszcze w szkole, przedszkolu i od dziadków; a przecież jeszcze po cukierku z adwentowo-kalendarzowej rękawiczki)

No i śniegu zazdroszczę, u nas szaro-br
                        > udno.

Śnieg był tylko na samochodach i gdzieniegdzie w krzakach:) Ale pierwsze koty za płoty:)
                      • sylwina76 Re: Świąteczne bazgroły... 06.12.11, 20:58
                        katrio.na napisał:

> Nawet nie wiesz jak bardzo się cieszę, że tak pozytywnie piszesz o tej książce.
                        > Ja dopiero jutro odbieram nasze zamówienia z 3 "twórczymi zeszytami".
                        To ja też się cieszę :))) Po południ moja dwójka "twórczo" pracowała, każde zasłaniając swój zeszyt, by to drugie nie podglądało.....

> A powiem Wam, że obdarowywanie dzieci w Mikołajki to wcale nie jest oczywistość
                        > . Bardzo mnie to dzisiaj zaskoczyło... No i śniegu zazdroszczę, u nas szaro-br
                        > udno.
                        U mnie na północy śniegu brak, ale rano był szron i zamarznięte kałuże - ku radości dzieci.
                        • abepe Re: Świąteczne bazgroły... 06.12.11, 21:19
                          sylwina76 napisała:

> To ja też się cieszę :))) Po południ moja dwójka "twórczo" pracowała, każde zas
                          > łaniając swój zeszyt, by to drugie nie podglądało.....

A! To do Ciebie Katrio_na pisała. Naprawdę trudno się połapać:) Moje dzieci nie miały dziś czasu wziąć się za bazgroły, ale przeglądały z samego rana ochoczo i ośmiolatek planował od czego zacznie. Wzięłam po jednym zeszycie, jeżeli będzie potrzeba - dokupię drugi zestaw, bo bardzo mi się podobają. Czy jest ich więcej zeszytów, czy tylko "Kolorowe bazgroły" i "Świąteczne wzorki"?

> U mnie na północy śniegu brak, ale rano był szron i zamarznięte kałuże - ku r
                          > adości dzieci.

A u mnie na północy było odrobinkę, tak, że z szyb samochodu trzeba było zetrzeć:)
                          • sylwina76 Re: Świąteczne bazgroły... 06.12.11, 22:08
                            Ja nie wiem, czy jest ich więcej - dzięki Wam dowiedziałam się o Kolorowych bazgrołach, cieszę się, że je mamy. Świątecznych wzorków nie widziałam, czy to typowa kolorowanka? (tak wynika z opisu). Wchodziłam na stronę wydawnictwa, ale tam książek z nazwą "świąteczna" w tytule jest mnóstwo, dostałam oczopląsu i nie dałam rady wszystkiego przejrzeć.
                            • abepe Świąteczne wzorki 07.12.11, 09:07
                              Dwie przykładowe rozkładówki:

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/ed/va/b7bl/TlhbP3tHrJwzxG6CaB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/ed/va/b7bl/7GKWxvW9RF6zZlxTaB.jpg

Więcej nie pokażę, nie chcę łamać praw autorskich, tyle na zachętę;)
                              • sylwina76 Re: Świąteczne wzorki 07.12.11, 13:11
                                Dziękuję, zachęciłaś mnie :) Znalazłam jeszcze Jak rysować Święta Fony Watt merlin.pl/Jak-rysowac-Swieta_Fiona-Watt/browse/product/1,825134.html - ale w tym roku już sobie darujemy te pozycje.
                              • agnzimka Kolorowe bazgroły na świąteczne stoły 06.11.14, 11:04
                                Mam pytanie odnośnie tej książki - jaki to papier? Na arosie piszą, że długopis może się rozmazać, a da się kredkami rysować? jest śliski?
                                • sylwina76 Re: Kolorowe bazgroły na świąteczne stoły 06.11.14, 12:14
                                  Papier raczej nie jest śliski. Ani kredki, ani długopis się nie rozmazują.
                                  • agnzimka Re: Kolorowe bazgroły na świąteczne stoły 06.11.14, 12:21
                                    Dziękuję :)
    • sinceramente Re: Czy już o nich myślicie? 08.12.11, 23:04
      Dziś wypatrzyłam w księgarni coś w sam raz dla maluchów: z elementami do głaskania, klapkami itp. Ilustracje przyjemne, tekstu tak w sam raz i całkiem solidna tekturka, więc powinna sporo przeżyć :)

https://allegro.1up.pl/image.php?id=1408666&x=600&y=600&s=Book24&c=82ded96849fca2e36102a50ce9e63966

Jest nawet recenzja a trochę podejrzeć można na amazonie.
      • abepe Mrówka Paruffka 19.12.11, 10:49
        Znalazłam jeszcze w zarchiwizowanym wątku wspomnienie o Świątecznych wędrówkach Mrówki Paruffki.
        Jakoś jeszcze nie trafiłam na tę książkę.
        • abepe I jeszcze starocie wątkowe 19.12.11, 10:51
          Linkuję, może gdzieś już wyżej był. Nie mam czasu sprawdzać a wydaje się ciekawy: forum.gazeta.pl/forum/w,16375,86813296,86813296,Ksiazki_mikolajowe_i_swiateczne_edycja_2008.html
          • abepe Re: I jeszcze starocie wątkowe 19.12.11, 10:52
            I ten forum.gazeta.pl/forum/w,16375,69290467,71734256,Swiateczne_wedrowanie_mrowki_Paruffki.html
            • abepe Świąteczne dla dorosłych 19.12.11, 10:55
              Co w tym roku czytacie sobie aby przygotować się (na różna sposoby) do Świąt?
              Ja dzisiaj odłożyłam wszystkie "Autyzmy" i "Pottery" i wzięłam do kolejki "Pod dobrą gwiazdą" - zbiór opowiadań polskich autorów ze Znaku. Przedarłam się na początek przez pełną śląskiej gwary historię napisaną przez Kutza;)
              • pa_yo Re: Świąteczne dla dorosłych 19.12.11, 11:00
                Czytam Cobena, nastrajam się za to filmami, taki wzrokowiec ze mnie ;)
                Zaczęłam od "Ominąc Świeta" - hehehe
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka