Dodaj do ulubionych

Dixit- polecacie?

09.01.12, 20:33
Dziewczyny przepraszam, może się powielam. Znalazłam kilka wypowiedzi, ale dość oszczędnych. Czy posiadaczki tej gry mogłyby napisać o niej coś więcej? Jak się gra, czy gra podstawowa wystarczy żeby fajnie się bawić , a może lepiej od razu uzupełnić ją o Dixit 2?
Będę wdzięczna za opinie...
Obserwuj wątek
    • anna_mrozi Re: Dixit- polecacie? 09.01.12, 21:27
      Mamy od niedawna. Dzięki Mikołajowi :).
      Wersję podstawową - wystarczy.
      Zwłaszcza, że już po kilku dniach mieliśmy swoje wersje gry.
      Generalnie, kilka rund z 4-latką i 6-latkiem może być nużące, ale kiedy partnerami są dorośli (im więcej, tym lepiej) - robi się ciekawie. Zwłaszcza, kiedy np. wymyślamy swoje wersje regulaminu.
      Karty wykorzystujemy do zabawy w tworzenie opowieści, rozmowy "o uczuciach", skojarzeniach życiowych - trochę funkcjonują jak strasznie drogi karty do pracy psychoterapeutycznej ;)
    • zona_mi Re: Dixit- polecacie? 09.01.12, 21:30
      Polecam JAK NIE WIEM CO.
      Mamy od dwóch lat wersje podstawową i wystarcza do świetnej zabawy. Wczoraj okazało się, po dłuższym czasie niegrania, że prawie ośmiolatek rozwinął się niesłychanie i zaskakiwał nas pozytywnie i zabawnie.
      • abepe Re: Dixit- polecacie? 09.01.12, 21:35
        Sądząc po moich dzieciach - gra najwłaściwsza od poziomu 7-8 lat, gdy dziecko jest w stanie zrozumieć, że musi wymyślić hasło pasujące do obrazka, ale nie tak dosłowne, żeby wszyscy od razu widzieli, że chodzi o ten obrazek.

• zona_mi Re: Dixit- polecacie? 09.01.12, 22:25
          Wczoraj wymiękłyśmy z Martyną, kiedy Kacper wybrał kartę z kompasem i zarzucił hasło Charlie.
          Nic kompletnie mi do głowy nie przychodziło, nie zgadłam, oczywiście.
          I co się okazało? Charlie był w fabryce, a Willy W. był grany przez Deepa. A Deep grał też Jacka Sparrowa. A ten miał kompas - aha!
          :)))
          • abepe Re: Dixit- polecacie? 09.01.12, 22:30
            Auć, widzę, że musimy nadrobić zaległości filmowe (ale jak tu z młodszym u boku?)
    • cipcipkurka Re: Dixit- polecacie? 09.01.12, 21:39
      Też mamy dzięki Mikołajowi i promocji w Merlinie ;)
      Polecam, ale dla starszych. U nas siedmiolatek nie jest jeszcze w stanie opanować tej sztuki, o której pisze Abepe. No i niestety dzieci nie mają łatwo, bo jednak rodzice nadają na zbliżonych falach, które dzieciom są często obce.
      • puellae_2007 Re: Dixit- polecacie? 09.01.12, 21:45
        Chcę ją kupić głównie dla nas, syn jeszcze za mały;-) Mamy jednak znajomych z dziecmi w wieku 7-12 lat, którzy często nas odwiedzają i podczas gdy młodsze rodzeństwo bawi się z naszym szkrabem ze starszym moglibyśmy grać;-) Cena jednak jest dość spora....tak , tak,wiem, że gry są drogie;/ dlatego wolę się upewnić czy naprawdę warto....Ilustracje na kartach przypadły nam do gustu;-)
    • zuzannao Re: Dixit- polecacie? 09.01.12, 22:05
      Nam też przyniósł Mikołaj - chyba w tym roku to było obowiązkowe;-) Gra się fantastycznie, zwłaszcza w gronie większym niż trzy osoby. Tak mnie wciągnęło, że na nadchodzące urodziny zażyczyłam sobie zestaw uzupełniający...
      • abepe Re: Dixit- polecacie? 09.01.12, 22:09
        Dla dorosłych i starszych dzieci - jak najbardziej. Pół forum kupiło za 50% w promocji w merlinie, zgadłam?:)

Z młodszymi warto spróbować śledząc jak dziwnym tropem podążają ich skojarzenia. Mój młodszy do hasła o wolności wybrał obrazek z chłopcem siedzącym w więzieniu z kula u nogi;)
        • cipcipkurka Re: Dixit- polecacie? 10.01.12, 08:30
          :)

Czy wiecie może, jak to jest z Dixit Odyssey? "To jest samodzielna gra. Do rozgrywki nie są wymagane pozostałe gry z serii Dixit". Nie są wymagane, ale pewnie można ich użyć?

Jakby ktoś znalazł jakieś info o obniżkach cen tych gier, to ja bardzo poproszę o podzielenie się!
          • puellae_2007 Re: Dixit- polecacie? 10.01.12, 08:50
            To ja też chcę taką promocję....nie kupila któraś dwóch zestawów zeby sie podzielic?:)
          • tattarak Re: Dixit- polecacie? 10.01.12, 09:01
            cipcipkurka napisała:
            > Czy wiecie może, jak to jest z Dixit-Odyssey?

Wiemy:)
            Tutaj masz video recenzję.

Dołączamy do grona fanów - to chyba najlepsza gra na jaką ostatnio trafiliśmy. Siedmiolatek potrafi zaskoczyć pokrętnymi skojarzeniami. Chciałabym kupić egzemplarz do świetlicy, więc jak jeszcze ktoś znajdzie fajną promocję, też będę wdzięczna.
            • cipcipkurka Re: Dixit- polecacie? 10.01.12, 11:05
              Dzięki.
              Czy mi się wydaje, czy pan Wooki ma laminowane karty?
          • anyaa Re: Dixit- polecacie? 10.01.12, 09:06
            Tak, wszystkie Dixity można łączyć, z tym że Dixit i Dixit Odyssey są samodzielne, a Dixit 2 to tylko dodatkowe karty. Karty się nie powtarzają w żadnym z tytułów serii.
            D. Odyssey ma taką przewagę nad zwykłym D., że może w niego grać do 12 osób (w zwykły od 3 do 6).
          • skarolina Re: Dixit- polecacie? 10.01.12, 23:50
            Dixit Odyssey jest najsłabszy z trzech. Karty takie, że ciężko coś wymyślić i chyba zmienił się autor grafik, bo brzydsze. Niewątpliwą zaletą jest to, że przeznaczony jest dla 12 osób, ale już plansza z płytkimi dziurkami i znaczniki z długimi nóżkami drażnią strasznie - zamysł był nawet dobry, ale wykonanie nie wyszło.

A do sprawdzania aktualnych cen gier i porównywania, gdzie najtaniej polecam

i-szop.pl/
    • agnen Re: Dixit- polecacie? 10.01.12, 12:35
      Polecam bardzo, chociaż raczej dla dorosłych (starszych dzieci?). Mam, gram całkiem często jak na MatkęDwóchMałychPotworów. Można grać w podstawową wersję i wystarczy, chociaż mam dodatek (dixit2) i gra z nim jest jeszcze ciekawsza :).
    • gopio1 Re: Dixit- polecacie? 10.01.12, 18:12
      Polecam ogromnie! Jasne, że można grać z dziećmi, my czasem gramy, ale dla mnie to gra zdecydowanie na dorosłe spotkania. My gramy tak, że każda runda to jakaś kategoria i w każdy wymyśla do niej jedno hasło. W jednej grze wychodzi zazwyczaj ok. 5-7 kategorii. A kategorie różne, od "sławnego człowieka", przez "politykę", "medycynę", "sport", "tytuł piosenki" do "seksu"... Wszystko zależy od ludzi z którymi się gra, ich poczucia humoru i wyobraźni.

Sama podstawa wystarczy żeby się dobrze bawić, ale jeśli gra Was wciągnie, zapragniecie dodatku. My dosyć szybko zapragnęliśmy. Sprawdza się świetnie, bo karty nie zdążą się powtórzyć w jednej rozgrywce. Jakby był jeszcze jeden też bym się skusiła. A co do ilości graczy - pionków jest 6, ale kiedyś graliśmy w 8 osób - dostawiliśmy po prostu dwa inne znaczniki, ale wtedy podstawowy pakiet kart to za mało.
    • rathri Re: Dixit- polecacie? 02.06.14, 14:23
      Gre DIXIT można wygrac w konkursie Sa az 2 sztuki i są tez inne gry
      Konkurs rodzinny
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka