Dodaj do ulubionych

Malpeczki z naszej poleczki - wznowienie!

23.02.12, 17:23
Po raz pierwszy od 1978r. wznowiona zostaje urocza ksiazeczka dla dzieci "Malpeczki z naszej poleczki" Kristy Bendovej. To moja ukochana ksiazka z dziecinstwa, ktora chyba milion razy wypozyczalam z miejskiej biblioteki (bo kupic jej wtedy nie mozna bylo) :)))
Wznawia ja wydawnictwo Proszynski w marcu.

Czy ktos z Was moze tez pamieta???
Mam nadzieje, ze sie nie rozczaruje po latach czytajac ja synkowi...
Obserwuj wątek
    • anndelumester Re: Malpeczki z naszej poleczki - wznowienie! 23.02.12, 17:52
      Pamięta.
      Czytałam ją wiele razy, teraz jest na półce mojego dziecka, ale nie widziałam zainteresowania.
      • alistar1 Re: Malpeczki z naszej poleczki - wznowienie! 23.02.12, 18:00
        Nie znamy! Ale wiem, że to kultowy tytuł, więc na pewno o niej pomyślę, o ile pięciolatek nie jest na nią zbyt duży.
        • maniaczytania Re: Malpeczki z naszej poleczki - wznowienie! 23.02.12, 19:53
          alistar1 napisała:

> Nie znamy! Ale wiem, że to kultowy tytuł, więc na pewno o niej pomyślę, o ile pięciolatek nie jest na nią zbyt duży.

Hmm, ja wiem, ze dzieci teraz ogolnie sa lepiej rozwiniete, ale ja to czytalam w podstawowce ...
          • anick5791 Re: Malpeczki z naszej poleczki - wznowienie! 23.02.12, 20:11
            Mnie mama czytała (w kółko :) ) jak miałam ze 4 lata, może właśnie pięć. I mam jeszcze ten egzemplarz - niestety pozbawiony okładki.
          • alistar1 Re: Malpeczki z naszej poleczki - wznowienie! 23.02.12, 20:15
            maniaczytania napisała:

> Hmm, ja wiem, ze dzieci teraz ogolnie sa lepiej rozwiniete, ale ja to czytalam
            > w podstawowce ...

Haha, mój pięciolatek to po prostu pięciolatek:) Może trochę w błąd wprowadziły mnie "małpeczki" z tytułu i stąd skojarzenie z lekturą dla młodszych dzieci. Jak napisałam nie czytałam tej książki. Cieszę się zatem, że będę mogła ją kupić z czystym sumieniem:))

Książkowo pięciolatek chichotał dziś na innej małpce, a mianowicie na Ciekawskim Georgu. To dość dziecinna książka (i już za krótka dla nas w treści), ale jego radość, kiedy ją dostał i przeczytaliśmy - bezcenna:)
    • niebioska Re: Malpeczki z naszej poleczki - wznowienie! 23.02.12, 21:35
      Uwielbiałam to stado małp :). Miałam nawet swój egzemplarz, kupiony przez ojca w antykwariacie. Niestety, poszedł w świat.
    • mama_kasia Re: Malpeczki z naszej poleczki - wznowienie! 23.02.12, 21:53
      Ale nowina :))

My znamy, lubimy i posiadamy :)
    • zona_mi Znamy i BARDZO mamy! 23.02.12, 22:45
      https://www.kasiab.vot.pl/wordpress/wp-content/uploads/2011/04/frycek.jpg
      • tymianek21 Re: Znamy i BARDZO mamy! 23.02.12, 23:52
        Znamy, znamy - czytalam synkowi kiedy miał 5 lat i bardzo mu sie podobała.
      • maniaczytania Zona_mi - Frycek przecudny! Czy Ty 24.02.12, 06:57
        go sama robilas?
        • zona_mi Re: Zona_mi - Frycek przecudny! Czy Ty 24.02.12, 12:50
          Nie, to nasza Mama_Kasia!

• mama_kasia Re: Zona_mi - Frycek przecudny! Czy Ty 24.02.12, 13:09
            "Nasza" - jak to ładnie brzmi :)
            • zona_mi Re: Zona_mi - Frycek przecudny! Czy Ty 03.03.12, 10:45
              Prawie jak "ten mały Tuwim" ;)))
      • alistar1 Re: Znamy i BARDZO mamy! 24.02.12, 07:21
        Piękny:)) Wieszczę ogromne zainteresowanie tym eksponatem po ukazaniu się książki:)
        • chaber69 Re: Znamy i BARDZO mamy! 24.02.12, 08:05
          Miałam swój egzemplarz, ale gdzieś się "zapodział". Córce wypożyczałam z biblioteki i to dość często. Teraz "na starość" kupię dla siebie... albo dla wnuków. W końcu córka ma prawie 17 lat i nigdy nie wiadomo kiedy kolejne pokolenie się pojawi na świecie. A tu już będą czekały na wnuczę małpki.
      • ewold Re: Znamy i BARDZO mamy! 24.02.12, 08:33
        Ha, ja mam identyczny zestaw w domu -ukochana ksiazka z dziecisntwa i Frycek zrobiony na szydelku ktorego dostalam kilka miesiecy temu od meza bo od zawsze o nim marzylam !!!

Skoro bedzie wznowienie to chyba kazdemu dziecku kupie po 1 egzemplarzu to nie wyobrazam sobie zeby nie mieli tego kiedys w swoich domach - zreszta uwielbiaja ta ksiazke :)
        A moja z dziecinstwa zostawie na swojej polce :D

• mama_kasia Re: Znamy i BARDZO mamy! 24.02.12, 13:12
          > Ha, ja mam identyczny zestaw w domu -ukochana ksiazka z dziecisntwa i Frycek z
          > robiony na szydelku ktorego dostalam kilka miesiecy temu od meza bo od zawsze
          > o nim marzylam !!!

O, miło wiedzieć, że posiadaczka na forum jest :) ...Obiecałam sobie, że nigdy więcej
          małpy tej na szydełku nie zrobię, ale mąż forumki błagał niemalże na kolanach (mailowo
          oczywiście) i nie dałam rady odmówić ;-)
          • ewold mama_kasia 24.02.12, 15:15
            Haha to niniejszym dziękuję za Frycka :))

Małpeczki z naszej półeczki kocham miłością absolutną, a najbardziej Frycka i Jupka oczywiście. Nie to żebym się podmawiała o Jupeczka szydełkowego, ale wtedy byłaby już kompletna rodzinka ;)
    • steffa Re: Malpeczki z naszej poleczki - wznowienie! 24.02.12, 16:32
      Mnie ta miłość ominęła, choć tytuł pamiętam.
      • racuch76 Re: Malpeczki z naszej poleczki - wznowienie! 24.02.12, 18:25
        pomyślcie jak ubogi był wtedy rynek książek skoro większość z nas pamięta tę książkę a przecież nie jest to arcydzieło na miarę Kubusia Puchatka. Ja też pamiętam i bardzo się cieszę, że będzie wznowiona, na pewno kupię dla swoich dzieci. To była jedna z pierwszych książek, którą pożyczyłam z biblioteki.
        • maniaczytania Re: Malpeczki z naszej poleczki - wznowienie! 24.02.12, 19:03
          Moj zelazny zestaw biblioteczny to byly bardzo dlugo trzy ksiazki - "Malpeczki..." wlasnie oraz "Babcia na jabloni" (szczesliwie juz wznowiona) i "Jednorozec" (mam nadzieje, ze wznowienia sie doczekam) :) Te dwie ostatnie to bralam przy okazji kazdej wizyty w bibliotece naprzemiennie ;)
          • bruy-ere Re: Malpeczki z naszej poleczki - wznowienie! 24.02.12, 20:12
            Mnie również "Małpeczki..." ominęły. Ale "Jednorożec" - brzmi znajomo, otwiera się jakaś klapka w pamięci... Czytałam na pewno! Choć szczegółów sobie nie przypominam.
            • madagalia Re: Malpeczki z naszej poleczki - wznowienie! 26.02.12, 21:03
              Fantastyczna wiadomość. To jedna z moich najukochańszych książek z dzieciństwa. Mam nadzieję, że ponowna lektura nie sprawi mi zawodu.
    • bruy-ere Re: Malpeczki z naszej poleczki - wznowienie! 03.03.12, 10:43
      "Małpeczki..." już są w sprzedaży:
      aros.pl/ksiazka/malpeczki-z-naszej-poleczki
      • sylwina76 Re: Malpeczki z naszej poleczki - wznowienie! 03.03.12, 12:35
        Bardzo zaintrygowała mnie ta książka, fajnie, ze już jest - ja zupełnie jej nie kojarzę. Jedyna małpa którą w dzieciństwie bardzo lubiłam to małpka Fiki - Miki.
        • nashle Re: Malpeczki z naszej poleczki - wznowienie! 04.03.12, 17:08
          o, jak tylko przeczytałam tytuł wątku, to od razu mi się przypomniało! Na pewno kupię z sentymentu, żeby jeszcze raz przeczytać historię małpek. Mam nadzieję, że córze się spodoba :-)
    • rykam Nowe tłumaczenie 20.03.12, 08:16
      "(we wcześniejszym wydaniu tłumaczem była Maria Erhardt-Gronowska, w obecnym Sara Kubus) , zamiast znajomych braci Darka, Marka i Jarka, mamy Jożka, Samka i Ferka a Frycek ma na imię Fricko." Info stąd: zaczytani.blox.pl/2012/03/Krista-Bendova-ilustracje-Danuta-Imielska.html
      • bir.ke Re: Nowe tłumaczenie 20.03.12, 10:32
        oo, to mi sie nie podoba, ale ja konserwatywna jestem;)
        dobrze, ze mam swoj stary egzemplarz:)
        uwielbialam frycka, a jak sie malp namnozylo, to w ogole bylo fajnie:)
    • aneladgam Re: Malpeczki z naszej poleczki - wznowienie! 11.04.12, 12:53
      nie znałam tej książki jako dziecko, ale teraz mąż ją wygrał na stronie Qlturki i będziemy ją wspólnie z dzieciakami odkrywać :)
    • alistar1 Re: Malpeczki z naszej poleczki - wznowienie! 10.05.12, 13:11
      Moje dzieci pokochały tę książkę miłością absolutną, Fricko i Jupko rządzą. Nie muszę dodawać, że na parapecie ustawiono także domowe małpeczki;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka