28.03.12, 00:09
Zastanawiam się które książki kupić na temat świąt Wielkanocnych?
Znalazłam kilkanaście tytułów, może podam je tu a Wy jeśli je macie lub znacie napiszcie które z nich warto nabyć ;)
Książki będą teraz dla 3 latki ale chciała bym pożyczyć kilka 6-latce.

1. Świętujmy Wielkanoc Bogusław Zeman SSP Edycja Świętego Pawła
2. Jezus zmartwychwstał. Dzieci świętują Wielkanoc (czytałam, że warto ją posiadać)
3. Opowiedz mi,mamo. Polskie zwyczaje i obrzędy wielkanocne Anna Jankowska - ta mnie intryguje ale nie miałam jej w rękach i nic o niej nie wiem
4. Podróż Pana Jezusa Susie Poole
5. Susie Poole Becky Bloom ( czy ta książka nawiązuje do świąt?)
6. Baranek Moore Christopcher - jestem bardzo ciekawa, czy ktoś z was posiada tą książkę i co o niej sądzicie
7. Osiołek Laurencin Genevieve - to pozycja obowiązkowa :)
8. Nowe patyki i patyczki Nowe patyki i patyczki
Małgorzata Wilk Alleluja, już Wielkanoc!

Te są chyba raczej o zwyczajach, mniej w nich info religijnych ale którąś z nich też zamierzam kupić
9.Zajączek Wielkanocny Matusiak Anna
10. Gdyby jajko mogło mówić i inne opowieści Piątkowska Renata
11. Wielkanocne majsterkowanie Wydawca: Jedność
12. Wielkanocne ozdoby i dekoracje Zrób to sam Wydawca: Wydawnictwo Olesiejuk
13. Zajączek Wielkanocny Matusiak Anna
Obserwuj wątek
    • kate.2 Re: Wielkanoc 29.03.12, 19:44
      Czy oprócz bajki "Kocia Wielkanoc" znacie jakieś filmy/bajki na ten temat?
      • abepe Re: Wielkanoc 29.03.12, 20:42
        W którymś z archiwalnych wątków polecany był film Spotkanie z Jezusem.
        • abepe Re: Wielkanoc 01.04.12, 21:30
          Wcześniejszy tegoroczny wątek.
          • kate.2 Re: Wielkanoc 15.04.14, 15:58
            Zakupiłam dwa lata temu :) i czytamy nadal w okresie Wielkiego Postu:
            1. Opowiedz mi, mamo. Polskie zwyczaje i obrzędy wielkanocne.
            2. Wielkanoc w Kisielicach Małych
            3. Świętujemy Wielkanoc ks. B. Zeman
            4. Jezus Zmartwychwstał Dzieci Świętują Wielkanoc B. Gallizio
            5. Poranek wielkanocny Mary Joslin
            6. PODRÓŻ PANA JEZUSA KSIĄŻKA+KOLOROWANKA Susie Poole

Polecam
            • abepe Re: Wielkanoc 19.04.14, 12:54
              My w tym roku pozostajemy przy Ewangeliach dla dzieci.
              • abepe Re: Wielkanoc 15.03.15, 23:33
                Czy wpadło Wam w oko lub ręce coś nowego wartościowego na temat Wielkanocy?
                • kate.2 Re: Wielkanoc 17.03.15, 19:41
                  Dziś wyciągnęłam nasze książki z czeluści strychu, zaczynamy przygotowania :)
                  • kate.2 Re: Wielkanoc 23.03.15, 14:51
                    znalazłam dziś:
                    www.mamawdomu.pl/2015/03/ksiazki-na-wielkanoc-dla-dzieci.html
    • abepe Re: Wielkanoc 23.03.15, 16:10
      Ciekawe, czy ta książka będzie przydatna w przygotowaniach:

Najpiękniejsze historie biblijne - Walter Wangerin.

Wygląda kusząco!

https://zysk.com.pl/_images/historiebiblijne_500.jpg
      • huculeczka Re: Wielkanoc 23.03.15, 16:26
        A jak myślicie, które z nich będą odpowiednie dla dwulatki? Czy "Wielkanoc w Kisielicach" już dla nas? A "Marysia i Wielkanocne jajka"? Bo z religijnymi historiami jeszcze się wstrzymam...:)
        • laemmchen79 Re: Wielkanoc 27.03.15, 23:12
          Huculeczko, myślę, że z Kisielicami warto popróbować, ja po raz pierwszy próbowałam w zeszłym roku na 3-latku i wprawdzie dość wybiórczo, ale jednak coś tam razem poczytaliśmy i porobiliśmy niektóre z zadań - w każdym razie książka rozwojowa i moim zdaniem świetnie nadaje się do oswojenia świąt także np. w rodzinach niewierzących (bardzo polecam też tę część o Bożym Narodzeniu).

Mam jeszcze kupioną książkę [url=http://merlin.pl/Wielkanoc-Swieta-W-Moim-Domu_Beata-Kolodziej-Ewa-Stadtmuller/browse/product/1,327854.html]"Wielkanoc - Swięta w moim domu"[/url],

https://merlin.pl/Wielkanoc-Swieta-W-Moim-Domu_Beata-Kolodziej-Ewa-Stadtmuller,images_product,10,83-7168-514-9.jpg

ale szczerze mówiąc nie znam jej jeszcze, odbiorę dopiero w czasie świąt, sugerowałam się inną książką z tej serii o Bożym Narodzeniu, autorstwa tych samych pań i mam nadzieję, że się nie zawiodę (tę o Bożym Narodzeniu bardzo lubię, świetnie sprawdziła się jak dotąd i u 3- i u 4- latka).

W zeszłym roku kupiłam naprawdę świetny zestaw wielkanocnych zabaw plastycznych z Bazgroszytu - był koszyczek, palemka, kilka rodzajów pisanek, bardzo dobrej jakości materiały - nie mogę znaleźć akurat takiej oferty w ich sklepie, bo chyba jeszcze raz bym się skusiła, może jeszcze się pojawi?
          • kate.2 Re: Wielkanoc 31.03.15, 15:16
            Gdzie można kupić Święta w moim domu?
            • laemmchen79 Re: Wielkanoc 31.03.15, 22:17
              Na allegro, ale po jakimś roku polowań...

A Boże Narodzenie znalazłam 2 lata temu w małej katolickiej księgarence przy katedrze na Starym Mieście w Olsztynie - i druga taka księgarnia na Rybnym Targu też ją miała, więc warto poszukać właśnie w takich małych, niepozornych przybytkach.

A przy okazji, czy ktoś z Was ma może płytę do tej książki? W ofercie, na którą się załapałam, płyty niestety już nie było.
              • huculeczka Re: Wielkanoc 01.04.15, 13:49
                Ten Olsztyn to chyba jakieś niezwykłe miasto. Byłam w wakacje w księgarni w Gdańsku pytać właśnie o różne książki z wyczerpanymi nakładami - "Pluka", "Całus na dobranoc" i takie tam. Pani powiedziała, że u nich nie ma szans, ale że w Olsztynie znalazła już parę razy interesujące je (i nigdzie indziej nie do dostania) perełki.
                • abepe Re: Wielkanoc 03.04.15, 23:06
                  Mój mąż czytał dziś dzieciom fragment "Trylogii rzymskiej" Miki Waltari. A teraz w radiowej dwójce słuchamy słuchowisko na jej podstawie.
                • laemmchen79 Re: Wielkanoc 09.04.15, 00:38
                  huculeczko, a czy pani jakoś konkretniej nazwała te miejsca w Olsztynie, gdzie trafiła na perełki? Poza księgarnią "Za rogiem" (gdzie udało mi się swego czasu wygrzebać z kosza z książkowymi odpadami Pana Tralalińskiego w wersji Boguckiej) i Centrum Książki w centrum i ewentualnie tymi katolickimi na Starówce to w tym prawie 200-tysięcznym mieście to moim zdaniem hula książkowa posucha (na moją prośbę o dobre książkowe adresy na tym forum nikt nie odpowiedział). Ale wyobrażam, sobie, że perełki, tyle, że incognito, gdzieś tam na półkach zalegają.

Swięta w moim domu - Wielkanoc po przeczytaniu z 4-latkiem serdecznie polecam - solidnie wyjaśnia religijny kontekst świąt, towarzyszy poszczególnym dniom i wydarzeniom jak wielki post, niedziela palmowa, wielki tydzień (z każdym pojedynczym dniem), wielkanoc, dodatkowo są informacje o święcie bożego miłosierdzia, wniebowstąpieniu i zesłaniu ducha świętego - do każdego tematu jest zawsze opowiadaniu o Szymku, umiejscowione w czasach biblijnych i opowiadanie o Maćku i jego siostrze, dotyczącego współczesnego wymiaru obchodzenia świąt, Tekst napisany na tyle przystępnie (ale i niestety dość łopatologicznie), że łapią go również dzieci nie osadzone na co dzień w słownictwie i obrządku religijnym - ale nie jestem pewna, czy dla dzieci regularnie uczestniczących w ceremoniach religijnych nie wyda się zbyt prosty. Ilustracje i fotografie dobrze korespondują z tekstem, chociaż same w sobie niekoniecznie zachwycą. Poza tym mnóstwo wierszyków, piosenek, zagadek, pomysłów na zabawy plastyczne (ale bardzo pobieżnie opisane), nawet teatrzyk wielkanocny, teksty modlitw.
                  Dla nas książka okazała się bardzo ciekawa i pomocna, wyciągaliśmy każdego dnia od wielkiego piątku do lanego poniedziałku.

Pozostaje jeszcze ta płyta - może ktoś z forum odnajdzie ją kiedyś z swoich zbiorach? W naszym egzemplarzu niestety jej zabrakło.
                  • abepe Re: Wielkanoc 09.04.15, 09:03
                    Ja na pewno miałam płytę, ale nie mogę jej znaleźć.
                    • laemmchen79 Re: Wielkanoc 09.04.15, 09:08
                      Szukajcie, a znajdziecie:-)

A co sądzisz o samej książce, abepe?
                      • abepe Re: Wielkanoc 09.04.15, 23:21
                        laemmchen79 napisała:

> Szukajcie, a znajdziecie:-)

Specjalnie intensywnie nie szukałam, chociaż słuchałam. Mamy inną muzykę na Wielkanoc.
                        >

> A co sądzisz o samej książce, abepe?
                        >

Przydała nam się kilka lat z rzędu, choć ostatnio nie mieliśmy czasu do niej sięgnąć. Ale pamiętam, że mojemu starszemu synowi dawały do myślenia opowieści o Szymku.
                      • huculeczka Re: Wielkanoc 10.04.15, 21:35
                        laemmchen - właśnie otrzymałam egzemplarz Świąt w moim domu Boże Narodzenie - i jest płyta! :) napisz proszę do mnie na gazetowego!
                      • huculeczka Re: Wielkanoc 16.04.15, 14:35
                        laemmchen, coś mnie tknęło i dziś, podczas pięknego słonecznego wiosennego mycia okien posłuchałam sobie płyty - a tam kolędy "W dzień Bożego Narodzenia", "Przybieżeli do Betlejem" i inne tego typu :) Więc jak chcesz mogę Ci je przegrać - ale nie wiem, czy dla 6-7 utworów warto ;)
                  • huculeczka Re: Wielkanoc 09.04.15, 13:40
                    laemmchen - niestety nie. A że ja w Olsztynie byłam ostatnio 15 lat temu, to nie dopytywałam. Ale powiedziała to młoda pani (tak po studiach) z dużej księgarni niedaleko Teatru Wybrzeże (dziewczyny z Trójmiasta poprawcie mnie proszę jeśli się mylę) - więc przy okazji może komuś udałoby się podejść i zapytać :) akurat wczoraj w Gdańsku był mój mąż, ale już wyjechał - bo bym go wysłała!
                    • abepe Re: Wielkanoc 09.04.15, 23:18
                      huculeczka napisała:

> laemmchen - niestety nie. A że ja w Olsztynie byłam ostatnio 15 lat temu, to ni
                      > e dopytywałam. Ale powiedziała to młoda pani (tak po studiach) z dużej księgarn
                      > i niedaleko Teatru Wybrzeże (dziewczyny z Trójmiasta poprawcie mnie proszę jeśl
                      > i się mylę) - więc przy okazji może komuś udałoby się podejść i zapytać :) akur
                      > at wczoraj w Gdańsku był mój mąż, ale już wyjechał - bo bym go wysłała!

Na pewno chodzi o bardzo fajną Księgarnię w Teatrze (Wybrzeże właśnie).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka