Dodaj do ulubionych

Marian Orłoń

05.04.13, 23:07
Zacznę od rytualnego: przeszukałam wyszukiwarkę i nie znalazłam satysfakcjonujących odpowiedzi ;)
Chciałabym tak trochę ogólnie zagaić na temat Orłonia.
Ostatnio czytaliśmy wygrzebane w antykwariacie "Pisane łapą", którego nie znałam w dzieciństwie, i moim dzieciom bardzo się podobało.
Ja natomiast pamiętam "Detektywa Noska, Czarną Brodę i porywaczy"; w pewnym momencie była to moja ulubiona książka, czytana ze 100 razy.
Widzę, że Dwie Siostry wydają o Nosku, ale coś innego - nie znam, ale jak wskazuje tytuł, to ciąg dalszy przygód.
Mam więc pytania:
1. Co wiecie o tej książce Dwóch sióstr? Dlaczego tak dziwnie od końca jest to wydawane? Czy orientujecie się w planach/szansach na wznowienie "Detektywa Noska, Czarnej Brody..."?
2. Co ze starych książek Orłonia, dostępnych dość łatwo na allegro, poleciłybyście jako wciąż fajne lektury? Moje dzieci mają 6,5 i 4,5, ale może być też dla starszych, na zapas.

Obserwuj wątek
    • rykam Detektyw Nosek, Czarna Broda i porywacze 06.04.13, 09:09
      Od autora

Zanim zapoznacie się z przygodami detektywa Noska i jego psa Kuby, powinniście poznać historię powstania tej książki. Inaczej będziecie się dziwić, dlaczego ostatnia przygoda detektywa Noska - wcale nie jest ostatnia.

Było to tak. Przed laty napisałem książeczkę pt. "Ostatnia przygoda detektywa Noska" i pisząc ją byłem absolutnie pewien, że pan Ambroży już więcej żadnych przygód nie przeżyje. Stało się jednak inaczej. Za sprawą Tymoteusza Cybucha i jego słynnego dzieła pt. "Portrety psów niezwykłych" Ambrożego Noska i Kubę spotkała jeszcze jedna, zupełnie nieoczekiwana przygoda. Jakże ją było można przemilczeć? Opisałem tę przygodę w książeczce pt. "Detektyw Nosek i porywacze". Dziś otrzymujecie obydwie książeczki w jednym tomie pod zupełnie nowym tytułem.

Bardzo bym chciał, żebyście polubili bohaterów tej książki, tak jak ja ich polubiłem.
    • rykam Książki w cyklu Detektyw Nosek 06.04.13, 09:39
      Ostatnia przygoda detektywa Noska (tom: 1)
      Detektyw Nosek i porywacze (tom: 2)
      Jak detektyw Nosek zadziwił Lipki Nowe (tom: 3)
      Detektyw Nosek, Czarna Broda i porywacze (tom: 1-2)
      BiblioNETka

i jeszcze stąd daty:
      Ostatnia przygoda detektywa Noska (1968)
      Detektyw Nosek i porywacze (1973)
      Jak detektyw Nosek zadziwił Lipki Nowe (1976)

Przygody detektywa Noska i Jacka Karasia tłumaczone były na niemiecki, rosyjski, litewski, łotewski, serbski. Ukazały się też w alfabecie Brailleۥa. Od samego początku pod pseudonimem Marian Orłoń.

Detektyw Nosek, Czarna Broda i porywacze (1984)
    • murter1 Re: Marian Orłoń 08.04.13, 11:02
      Dzięki wielkie. Juz mi się rozjaśniło, co z tym Noskiem. Tymczasem zdążyłam juz pochopnie kupić na allegto i "Ostatnią przygodę..." i , jak się okazuje, to samo w "...Czarnej Brodzie...". Na szczęście grosze to kosztuje.
      Ponawiam pytanie - czy czytałyście dzieciom coś jeszcze?
      • abepe Re: Marian Orłoń 15.06.14, 11:32
        Napiszcie mi, proszę, jak się współczesnym dzieciom czyta "Detektywa Noska"? Szukam zestawu książek, do samodzielnego czytania na wakacjach u babci, dla mojego 7latka. Zastanawiam się jednak czy nie czyta się tej serii za szybko. Kilka dni temu poratowało nas podczas czekania na starszego syna to, że mieliśmy przy sobie kilka części "Biura Detektywistycznego Lassego i Mai". 7latek przeczytał w godzinę trzy części. Warto wysyłać go na wakacje z Noskiem?
        • joagraba Re: Marian Orłoń 15.06.14, 12:12
          Czytałam Noska z siedmiolatką - szybko się czyta, szczególnie ostatnią część "Jak Detektyw Nosek zadziwił Lipki Nowe", gdzie jest kilka opowiadań - zamkniętych historyjek.
          Sympatyczne, polecam, ale jeśli dobrze czyta i go wciągnie to połknie w 3 dni.
          Dłuższy jest "Joachim Lis - detektyw dyplomowany", ale jednak tylko jeden tomik.
          No i oczywiście "Ture Sventon w Sztokholmie" - tu już trzy części.
          I jeszcze, do głowy mi przychodzą, "Kłopoty rodu Pożyczalskich".
          • abepe Re: Marian Orłoń 15.06.14, 12:44
            Joagraba - dziękuję za odpowiedź. Wszystkie książki wymienione przez Ciebie mamy. Myślałam o Nosku z powodu sentymentu dla ilustracji Flisaka:)
            • joagraba Re: Marian Orłoń 15.06.14, 15:17
              Tak, domyślałam się że wszystkie doskonale znacie.
              Wszystkie tytuły przeze mnie wymienione pokryła już nieco patyna czasu, pewnie niektórym nie przypadnie do gustu.
              • abepe Re: Marian Orłoń 15.06.14, 23:03
                Wymyśliłam wreszcie coś jeszcze innego, ale nie ma to związku z wątkiem o Orłoniu, więc wpiszę do wakacyjnego:)
        • aggala Re: Marian Orłoń 15.06.14, 12:50
          Ja dałam "Detektywa Noska i porywacze" mojej prawie siedmiolatce, która od jakiegoś czasu czyta samodzielnie. Trudno mi powiedzieć, z jakiego powodu, ale ta książka jakoś jej nie szła i dokończyłyśmy już razem. Może kwestia wydania, my mamy stare jeszcze z biblioteczki z naszego dzieciństwa i mało wyraźna czcionka mogła sprawiać jej trudność. Z drugiej strony, mimo niewielkiej objętości i prostej historii, to może nie była najlepsza książka na początki czytania ze względu na język. To nie jest historia napisana krótkimi, prostymi zdaniami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka