abepe 09.04.13, 20:10 Autor: zuzannao 09.04.13, 19:45 Interesują mnie atrakcje londyńskie dla 10- i 5-latka. Może ktoś coś podpowie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abepe Re: Londyn 09.04.13, 20:11 Ja nie byłam w Londynie, ale koleżanka mojego trzecioklasisty gorąco poleca Muzeum Harrego Pottera. (A przy okazji znalazłam The World of Beatrix Potter, ale to kawałek na północ;) Odpowiedz Link
abepe Projekt Londyn 09.04.13, 20:13 rykam napisała: Może coś stąd się przyda :) Projekt Londyn 2014 Odpowiedz Link
violik Londyn a Warner Bross Studio z Harrym Potterem 10.04.13, 16:22 Warner Bros. Studio Tour London z studiami Pottera jest oddalone ok godziny jazdy autem od Londynu. Info na ich stronie. Nie zaliczyłabym tego jako zwiedzania Londynu. Dla dzieci czasem wystarczające jest zobaczenie peronu 9 i 3/4 na dworcu King's Cross - peron 9 i 3/4 (za darmo), w centrum Londynu. Co prawda to nie jest peron 9 i 3/4, ale ilość piszczących Japończyków w to wierzy. Ze ściany wystaje wózek. Moi fani Pottera byli usatysfakcjonowani. Odpowiedz Link
abepe Re: Londyn a Warner Bross Studio z Harrym Pottere 11.04.13, 08:03 violik napisała: > Dla dzieci czasem wystarczające jest zobaczenie peronu 9 i 3/4 na dworcu King's > Cross - peron 9 i 3/4 (za darmo), w centrum Londynu. Co prawda to nie jest per > on 9 i 3/4, ale ilość piszczących Japończyków w to wierzy. Ze ściany wystaje wó > zek. Moi fani Pottera byli usatysfakcjonowani To jest opcja dla dzieci nieświadomych istnienia muzeum;) Odpowiedz Link
abepe Re: Londyn 09.04.13, 20:56 Literacko do Londynu można się przygotować, ze ho-ho! Odpowiedz Link
zuzannao Re: Londyn 10.04.13, 09:48 O, tak, literacko przygotowujemy się na całego:) Dzisiaj np. znalazłam w Google Maps dom, w którym mieszkał miś Paddington:) Odpowiedz Link
aniam123 Re: Londyn 10.04.13, 10:25 Moja córka chodzi do gimnazjum z klasami językowymi. Wymiany międzynarodowe i wycieczki zagraniczne są w tych klasach naturalną częścią edukacji (... tylko budżet rodzinny trochę protestuje ;-)). Na stronie szkoły "wisi" właśnie plan tygodniowej wycieczki do Londynu. Jadą na nią uczniowie klasy II. Myślę, że jej plan został ułożony pod kątem gimnazjalistów. Wycieczka do Londynu Odpowiedz Link
violik Re: Londyn 10.04.13, 16:48 Ten plan to ramowy plan tego, co powinno się zobaczyć w Londynie i okolicy. No i aby to zobaczyć, trzeba się nabiegać na takiej wycieczce. To wymagający plan. I dla nastolatków, 15-latków. I tu nawet mam wątpliwość, czy przetrawią wszystko. Moim osobistym zdaniem Londyn jest niezwykle przyjaznym miastem dla zwiedzania indywidualnego. Na przykład jak niezwykle pasjonująca może być przejażdżka najzwyklej wyglądającą linią metra z Greenwich do centrum przez City, kiedy usiądzie się tuż za motorniczym. Na oddcinku w City widoki zapierają dech. Przy umiarkowanej prędkości można się pobać - dla 5-latka w sam raz. Cudne są motylarnie. Zoo jest zorganizowane w sposób bardzo inny i gdy spacerujemy między ptakami, czy oglądamy z bilska mrówki, bardziej fascynuje, niż lew zza ogrodzenia. Acha - w zoo jest pawilon gadów z którego uciekł wąż dzięki Harremu (dobrze oznaczone). Warto popłynąć z dziećmi łódką spacerową przez kanał Camden, jeśli ktoś ma dużo czasu. Warto i polecam Natural History Museum - i tu nie galerię z dinozaurem i wypchanymi zwierzakami, ale galerię Ziemi (boczne wejście od Exhibition Rd.). Takie Centrum Kopernik inaczej. Koniecznie z maluchem na London Eye trzeba się wybrać, jeśli maluch nie cierpi na lęk wysokości. W miejscach, które dla mniejszego dziecka wydają się zbyt poważne - Westmister Abby, Tower, Buckingham Palace - należy prosić o activities books/pads. Wszędzie są, choć nie każdy wie i nie są widoczne. My oglądamy sobie porcelanę królowej, a dziecko szuka zagadek polegających na spostrzeganiu detali wystawy lub domalowywaniu elementów związanych ze zwiedzanym obiektem.... itp. Dość zajmuje dzieci i nie pozwala im się zanudzić. W British Museum znajdziemy wiele obiektów, które dzieci od 4 klasy SP wzwyż znają ze swoich książek do historii (polskiego, biologii). BM jest za darmo, ale ma monopol na sprzedaż zdjęć swych eksponatów. Warto też wypatrywać pań aktywistek, które dadzą dziecku potrzymać złoty posążek buddy lub ostrze siekerki z neolitu. I ręka im nie zadrży. Super sprawa. Londyn jest cudny. Odpowiedz Link
bruy-ere Re: Londyn 10.04.13, 17:02 Muzeum Dzieciństwa i Zabawek - Museum of Childhood Muzeum Sherlocka Holmesa London Fire Brigade Museum - Muzeum Straży Pożarnej SEA LIFE London Aquarium Warto wiedzieć, że te muzea są bezpłatne: • British Museum • Bank of England Museum • Imperial War Museum • Museum of London • National Army Museum • National Maritime Museum • Natural History Museum • Science Museum • Theatre Museum • Royal Air Force Museum • Royal Observatory • Victoria and Albert Museum Odpowiedz Link
violik Re: Londyn 10.04.13, 17:27 Z tego co widzę, Museum of Childhood jest także za darmo. Londyn jest ogromnym miastem. Lista miejsc do zobaczenia może być niezwykle długa. Lecz mamy zwykle ograniczony czas i środki. Londyn to bardzo drogie miasto. Bilety na przejazd są drogie, bilety w miejscach turystycznych płatnych są drogie oraz bardzo drogie jest jedzenie. W centrum najbardziej zaskakuje kompletny brak czegoś, co my mamy za każdym rogiem - zwykłego sklepu spożywczego. Przy planowaniu Londynu, a zwłaszcza z dziećmi, sprawdza się metoda modułowa - w 1 dzień tylko miejsca bliskie, obiekty w miarę blisko położone, krótkie dystanse do przejechania, najlepiej na jednej linii metra. Na same przejazdy z miejsca do miejsca można tracić godziny. I uwaga na weekendy - niektóre linie mogą być po prostu zamknięte, zamknięte częściowo lub stacje metra mogą być na danej linii wyłączone z powodu remontu (w miesiące wakacyjne). Należy sprawdzić to przed wyjazdem na stronie metra londyńskiego. Takie kłopoty mogą zepsuć weekend. A jeśli jedziemy na przykład tylko na weekend, to jest to ważna sprawa. W Londynie opłaca się zakupić London Pass (w odróżnieniu od innych znanych mi stolic europejskich, tu jest to bardzo korzystny układ). Atrakcje bardzo słynne (i o drogich biletach) można kupować w dogodnych pakietach (przez internet: London Eye, Madame Tussauds i lochy - na przykład). Wybierając się z dziećmi do Londynu radzę kupić lub zarezerwować bilety przez internet. Stanie w kolejkach może zrazić małego turystę, a cena biletu kupowanego w kasie jest zwykle najwyższa z możliwych. Odpowiedz Link
bruy-ere Re: Londyn 10.04.13, 18:13 Zwiedzanie Londynu dla dorosłych jest męczące, a co dopiero dla dzieci - myślę, że nie warto planować zbyt wiele. Co do metra, w weekendy poza wszystkim wymienionym bywa w nim niesłychany tłok. Jedzenie - tanio można zjeść fish&chips chyba tylko :-) Albo kanapkę w Pret a manger, tzn. tanio jak na Londyn. Sklepy spożywcze to faktycznie problem, ja po cos do picia chodzę do działu spożywczego Marks & Spencer albo do Boots (drogeria). Odpowiedz Link
fraktalek Re: Londyn 14.04.13, 01:08 Bylam z dziecmi (8, 9, 11 lat) w pazdzierniku w Londynie. Bylismy w muzeum Harrego Pottera, dzieci byly zadowolone. My dojechalismy metrem, a potem pociagiem do stacji Watfort Junction, stamtad jezdzi juz darmowy autobus do studia Warnera. Zdjec mozna tam robic do woli, niestety prawie niczego nie mozna dotykac. Wiem, ze jezdza tam tez autokary z centrum Londynu. Bilety wstepu trzeba kupic wczesniej przez internet. Impreza dosc droga, ale fanom Harrego sprawi frajde. Odpowiedz Link
violik Re: Londyn 08.07.13, 13:17 Nic, tylko się wybierać do studia :) Odtworzyli nawet Ulicę Pokątną - artykuł na ten temat tutaj. Odpowiedz Link
violik Londyn - Warner Bros. Studio Tour Harry Potter 06.06.14, 11:12 Bardzo szczegółowa relacja pewnego blogera o wizycie w studiu WB, gdzie kręcono filmy o Harrym Potterze. Mnóstwo zdjęć. Warto się zapoznać przed planowaną wizytą. Relacja z października 2013 w dwóch częściach. Warner Bros. Studio Tour London - Harry Potter, część 1 Warner Bros. Studio Tour London - Harry Potter, część 2 Odpowiedz Link
violik Warner Bros. Studio Tour Harry Potter - Leavesden 19.01.15, 18:24 Trochę info po naszej wizycie w Potterolandzie: forum.gazeta.pl/forum/w,16375,150813842,156243650,Swiat_Harrego_Pottera_pod_Londynem.html Info podstawowe: to nie jest w Londynie, tylko w Leavesden = 30 km od Londynu. W Londynie udajemy się na stację kolejową Euston, tam wsiadamy w pociąg linii Midlands do Watford Junction (3 przystanki, ok 20 minut), z Watford Junction przy stacji kursuje autobus dowożący (1,5 funta w jedną stronę za osobę; ok 15 minut) i dopiero jesteśmy na miejscu. Odpowiedz Link
pszczolamaja O Londynie w Londynie. 15.03.15, 15:43 Pytanie powtarzam już we właściwym miejscu - nie zorientowałam się, że tu warto, przepraszam :-) A zatem: dla dorosłego i 8-letniego turysty w Londynie, żeby w klimat wprowadzić, lektury poszukiwane. Z góry dziękujemy. Odpowiedz Link
zuzannao Re: O Londynie w Londynie. 15.03.15, 17:49 Nasze dzieci chodziły po Londynie tropiąc ślady Paddingtona (Portobello Road, dworzec Paddington, gdzie stoi nawet pomnik misia oraz można dokonać zakupu w potwornie drogim sklepie z Paddingtonami najróżniejszych rozmiarów), Piotrusia Pana (Kensington Gardens), i Sherlocka Holmesa (Baker Street). Świat Harry'ego Pottera darowaliśmy sobie, woleliśmy wyszukiwać lokalizacje z filmów o Potterze w samym mieście. Można także przekonać się na własne oczy, czy naprawdę z domu Phileasa Fogga przy Savile Row jest 576 kroków do Reform Club na ulicy Pall Mall jak podaje Verne w "W 80 dni dookoła świata". Niezłą zabawą było wyszukiwanie w mieście kościołów, o których mowa w wyliczance "Oranges and lemons" (o londyńskich dzwonach, z których każdy mówi coś innego). Ulicy Czereśniowej nie udało się namierzyć, ale przed katedrą św. Pawła spotkaliśmy panią, na widok której moje dzieci zawołały "Mary Poppins!", bo miała taki płaski słomkowy kapelusik i parasolkę. Jeśli chodzi o lektury dorosłych, to zdecydowanie polecam książkę Petera Ackroyda "Londyn. Biografia."W ogóle Londyn dla maniaków książek jest miastem wymarzonym, bo wszędzie wiszą tabliczki upamiętniające mieszkających tu pisarzy, zupełnym przypadkiem trafialiśmy a to na miejsca związane z Dickensem, a to Virginią Woolf, lub dom, w którym mieszkał Orwell albo Rudyard Kipling. Mój mąż poleca także z lektur londyńskich "Neverwhere" Neila Gaimana, ale koniecznie w oryginale, bo w przekładzie polskim ("Nigdziebądź") gubi się mnóstwo gier słownych związanych np. z nazwami stacji metra. Ach, no i dzienniki pana Pepysa! Uważam Londyn za najbardziej "literackie" miasto, jakie znam. Moje dzieci natomiast uznały wakacje tam spędzone za najlepsze w życiu, więc bardzo polecam:) Odpowiedz Link
violik Re: O Londynie w Londynie. 15.03.15, 19:17 Z książek dla dorosłego polecam niesztampowy gawędziarski przewodnik "Sekrety Londynu". Ośmiolatek to już raczej nie mój target, ale jeśli pierwszego dnia Twoi Panowie mogą zajrzeć do darmowego Muzeum Historii Naturalnej, to w tamtejszym sklepie (wielkości sporego boiska piłkarskiego) znajdą dział książkowy z niezwykłymi pozycjami a'la przewodnik, pozycjami tematycznymi, których u nas nie znajdziesz, a mogą zainspirować do innego spojrzenia na Londyn. Odpowiedz Link
pszczolamaja Re: O Londynie w Londynie. 15.03.15, 22:48 Dziewczęta, lata mijają, a forum jak zawsze niezastąpione! Mówiłam mężowi, że tak będzie :-) Dzięki!!! Odpowiedz Link
violik O Londynie z TV 17.03.15, 19:59 Z niedawno zaobserwowanych nowości w telewizji (kablówka) mogę polecić do obejrzenia: 1/ Królewskie rezydencje (The Queens Palaces), gdzie pierwszy odcinek jest o wnętrzach Buckingham Palace, a drugi o Windsorze, który jest pod Londynem i na niejednym kawalerze może zrobić wrażenie. BBC HD powtarza to co i rusz. 2/ Z serii Tajemnice słynnych budowli: Pałac Buckingham - to taki plotkarski film (kloszard u królowej, afera z Edwardem VII, sekretne małżeństwo królowej Wiktorii...), poziom Pudelka, ale co tam kto lubi. Na kanale Travel. 3/ Świetne, 5 minutowe filmiki turystyczno-informacyjne o różnych miejscach w Londynie wartych obejrzenia i zwiedzenia oraz krótkie info ogólne o mieście - seria Engineering Enigmas - niestety, są to przerywniki między głównymi punktami programu na kanale Travel. Filmiki są świetne. W kilka minut można się zorientować, czy atrakcja jest dla mnie interesująca, czy nie; gdzie, jak - i wykorzystać na miejscu. Obejrzałam o Cutty Sark, o Tower Bridge, o Millenium Bridge - i jestem pod wrażeniem. Odpowiedz Link
18buzka Re: O Londynie z TV 19.03.15, 23:07 witam ja była z 9,5 latkiem w lodnynie. z lekturą nie pomogę, bo moj syn uwielbia przewodniki warto zwócic natomiast uwagę na strone london 2for1, bylismy w trojke w londynie ( 2 osoby dorosłe i 1 dziecko) i korzystając z tej oferty 1 dorosły wchodził zawsze za darmo www.daysoutguide.co.uk/2for1-london aby skorzystac z tej ofery, trzeba kupic travel card na przejazdy komunikacją. aby ją wyrobic trzeba miec jakiekolwiec zdjęcie legitymacyjne i kupic kartę na stacji kolejowej ( ważne nie kupowac tej karty na stacji metra) zksiazek przewodników polecam merlin.pl/Oto-jest-Londyn_Miroslav-Sasek/browse/product/1,1277803.html?gclid=CjwKEAjw56moBRD8_4-AgoOqhV4SJADWWVCcmDeOtwbcmQE253oHm2q6S-GfI4i8iGIMXhFaXcgEaxoCqtHw_wcB merlin.pl/Spacerem-po-Londynie_Sara-Calian/browse/product/1,1209145.html?gclid=CjwKEAjw56moBRD8_4-AgoOqhV4SJADWWVCcUpomEjvFZjaX4uDQcRWhAJw_IjAOdrlpgpujyELz9RoCw83w_wcB aha dziecko do lat 11 jedzi pol londynie zawsze za darmo pozdrawiam 18buzka Odpowiedz Link