Dodaj do ulubionych

Rok 2014 Rokiem Czytelnika

29.10.13, 11:13
ROK CZYTELNIKA

Rok 2014 będzie "Rokiem czytelnika". Organizacje zrzeszające bibliotekarzy, księgarzy, wydawców i drukarzy chcą w ten sposób uczcić 650 lat działań na rzecz książki.

Sześć i pół wieku temu w Polsce pojawił się "stacjonariusz", czyli osoba, która pełniła zarazem trzy funkcje: wydawcy, księgarza i bibliotekarza. Pod nadzorem uczelni organizował on wytwarzanie, udostępnianie i rozprowadzanie ksiąg, wówczas jeszcze rękopiśmiennych. Król Kazimierz Wielki wymienił stacjonariuszy w dokumencie z 12 maja 1364 r., w którym ustanawiał Studium Generale, czyli późniejszą Akademię Krakowską (obecnie Uniwersytet Jagielloński).

"Chcemy podczas obchodów przypomnieć o historii, ale przede wszystkim promować czytelnictwo" - powiedział PAP Krzysztof Kaleta z Komitetu Organizacyjnego Obchodów Jubileuszu "650 lat w służbie książki". Komitet przedstawił swoje zamierzenia podczas 17. Targów Książki w Krakowie. "Chcemy przypomnieć, że aby coś zrozumieć, nie wystarczy o tym usłyszeć, trzeba o tym przeczytać. Nie ogłaszamy roku wydawcy, bibliotekarza czy księgarza, ale właśnie czytelnika, bo my wszyscy służymy czytelnikowi. Książka istnieje tylko wtedy, gdy jest czytana" - dodał Kaleta.

Obchody zostaną oficjalnie zainaugurowane 12 grudnia w Klubie Księgarza w Warszawie. "Rok czytelnika" będzie się odbywał pod hasłem "650 lat w służbie książki". Zaplanowano m.in. konkursy, spotkania i wykłady na temat bibliotekarstwa, księgarstwa, ruchu wydawniczego i typografii oraz przeprowadzenie serii lekcji bibliotecznych w szkołach.

W marcu na Uniwersytecie Warszawskim ma się odbyć konferencja naukowa "Na co dzień i od święta. Książka w życiu Polaków w XIX - XXI wieku", a w maju na Uniwersytecie Szczecińskim planowana jest konferencja "Książka dobrem kultury".

Do szkół, bibliotek i Dyskusyjnych Klubów Książki ma trafić prezentacja multimedialna obrazująca znaczenie książki. Będzie ona pokazywana także na wystawach i targach książki.

Kulminacja przedsięwzięcia nastąpi w maju przyszłego roku podczas Warszawskich Targów Książki.

W organizację obchodów zaangażowali się przedstawiciele dziewięciu organizacji: Stowarzyszenia Bibliotekarzy Polskich, Polskiego Towarzystwa Wydawców Książek, Stowarzyszenia Wydawców Szkół Wyższych, Stowarzyszenia Wydawców Katolickich, Stowarzyszenia Księgarzy Polskich, Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Księgarzy, Izby Księgarstwa Polskiego, Polskiej Izby Książki i Polskiej Izby Druku.

Partnerami obchodów są Instytut Książki, Biblioteka Narodowa i Biblioteka Jagiellońska. (PAP)
Obserwuj wątek
    • steffa Re: Rok 2014 Rokiem Czytelnika 29.10.13, 22:32
      Hura, mamy swój rok!
      • abepe Re: Rok 2014 Rokiem Czytelnika 29.10.13, 23:01
        Właśnie się zastanawiam co mogę zrobić z tej okazji:) Na przykład w szkole moich dzieci.
        • abepe a dzisiaj Dzień Bibliotekarza 08.05.14, 18:35
          Podziękowałam dzisiaj (via facebook) mojej bibliotece, a Wy???

Pozdrowienia dla naszej Bibliotekarki - chaber!!!
          • chaber69 Re: a dzisiaj Dzień Bibliotekarza 09.05.14, 09:01
            Dziękuję bardzo. Akurat trwa Tydzień Bibliotek i jak zwykle jesteśmy zagonieni, a za chwilę kolejna nocna impreza, wiec gdyby wczoraj nie zaemesowała koleżanka, to pewnie zupełnie bym o tym zapomniała. Nawet nie miałam czasu zerknąć na forum. A tak na serio, to nie zapomniałam, bo musiałam bardzo poważnie rozważać kwestie nagród dla pracowników. To jest zawsze stresujące, bo trzeba oddzielić dobre lub nawet wzorowe wykonywanie przydzielonych obowiązków od przejawiania własnej inicjatywy, co zmierza do uatrakcyjnienia naszej pracy, a w perspektywie do zwiększenia poziomu czytelnictwa. Biblioteka jest niewielka i kiedyś był tu zwyczaj, że w maju wszyscy pracownicy dostawali nagrody, a ja przechodząc z poprzedniej pracy tutaj zabrałam ze sobą zwyczaj, że za wykonywanie obowiązków, nawet wzorowe, nagrody nie ma, ale jak zrobisz coś poza obowiązkami, wyjdziesz z inicjatywą, z czego powstanie coś fajnego, to nagroda murowana.
        • abepe Re: Rok 2014 Rokiem Czytelnika 08.05.14, 18:38
          abepe napisała:

> Właśnie się zastanawiam co mogę zrobić z tej okazji:) Na przykład w szkole moic
          > h dzieci.

O! Zupełnie zapomniałam o tym planie, ale w pewnym, niewielkim stopniu plan zrealizowałam prowadząc zajęcia dla klasy mojego pierwszaka w bibliotece miejskiej (część dzieci teraz myśli, że tam pracuję;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka