Dodaj do ulubionych

Dzieci z Carcassone czy Carcassone?

26.11.13, 09:19
Witam,
Ta gra chodzi mi już po głowie od jakiegoś czasu i chyba najwyższa pora, żeby znalazła się pod choinką. Nie jestem tylko pewna, jaką wersję wybrać dla w miarę obytego z grami 5,5 latka. Mamy już kilka gier w wersji dziecięcej i zwykle są to porażki (Monopoly, Rummikub).
A może macie jakieś inne hity na gry wymagające strategii, zastanowienia się i pokombinowania?
Obserwuj wątek
    • pani_wrona Re: Dzieci z Carcassone czy Carcassone? 26.11.13, 10:26
      Dzieci z Carcassone jest gra prawie calkowicie losowa, dla maluszkow. Prawie jak Grzybobranie :-)
      Wydaje mi sie, ze jesli dziecko 5,5 letnie jest juz obyte z grami, spokojnie da sobie rade z "doroslym" Carcassone. Mozna najwyzej minimalnie uproscic zasady (typowe uproszczenie przy malych dzieciach to rezygnacja z tzw. chlopow - to zdecydowanie najbardziej skomplikowany element gry).
      Moj syn, rasowy gracz, przed 6 urodzinami gral w dorosla wersje (bez uproszczen) na rowni z doroslymi. Corka, ktora tak zapalonym graczem nie jest, tez grala w podobnym wieku, ale dla niej upraszczalismy (+ nie wolno bylo starszym graczom atakowac jej miast, bo to bylo dla niej zbyt frustrujace :-) )
      A jesli chodzi o sama gre - jest swietna, bardzo ja lubimy. A na Board Game Geek "od zawsze" ma wysokie oceny.

pozdr.
      Ania
    • aniam123 Re: Dzieci z Carcassone czy Carcassone? 26.11.13, 10:30
      W Dzieci z Carcassone gramy z trzylatkiem. Starszy brat (7) od ponad roku zdecydowanie woli wersję dla dorosłych. Raczej nie miej dylematu tylko kup "dorosłą" wersję :)
    • be.el Re: Dzieci z Carcassone czy Carcassone? 26.11.13, 10:41
      Starszy zna wersję dla dzieci z biblioteki szkolnej i jej nie lubi. W domu mamy dorosłą wersję i baaaardzo ją lubimy. Gramy rodzinnie już od chyba dwóch lat. Na początku pomagaliśmy naszemu - 4-latkowi, teraz (niedawno w listopadzie skończył 6 lat) nikt z nim nie może wygrać. Spokojnie - 5,5 da radę;)
    • misiamo10 Re: Dzieci z Carcassone czy Carcassone? 26.11.13, 10:53
      Zgadzam się z dziewczynami. Dzieci z Carcassonne są fajne dla dzieci 3-4 l., dla 5,5 latka spokojnie Carcassonne. Mój 5,5latek gra już od roku. Na początku miał fory, a teraz już spokojnie ogrywa babcię :) (chyba, że ma wizję budowania najdłuższej drogi, wtedy gorzej z punktami ;))
      • mama.zosi75 Re: Dzieci z Carcassone czy Carcassone? 26.11.13, 14:11
        Dzieci Carcassonne to, ile się nie mylę, coś podobnego do gry "Wilki i owce" Granny, ja również polecam dorosłą wersję, zaczynaliśmy grać z 6-latkiem.
    • rzezucha.ma Re: Dzieci z Carcassone czy Carcassone? 26.11.13, 17:19
      Nie będę oryginalna - kup dorosłą.
      Gramy z 6 latkiem zupełnie spokojnie daje radę. Zaczynał właśnie gdzieś ok 5,5.
      Do dziecięcej jakoś się nie mogłam przekonać i nie żałuję.
    • deleine Re: Dzieci z Carcassone czy Carcassone? 26.11.13, 17:28
      Zdecydowanie dorosłą wersję.
      • floury Re: Dzieci z Carcassone czy Carcassone? 27.11.13, 07:38
        Dziękuję wszystkim za rady! Dylemat rozwiązany, kupujemy wersję dla starszych i już bardzo się cieszę!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka