Dodaj do ulubionych

MIEJSCE NA MIOTLE WYD.ENEDUERABE NOWOŚĆ

28.11.13, 22:43
Jako wielbicielka książek duetu J.Donaldson i A. Scheffler UBOLEWAM!!!! Angielskie - oryginalne wydanie jest w małym ale poręcznym formacie w kartonowym wydaniu. Dzięki temu małym dzieciom łatwiej skupić uwagę na obrazkach a sama książka nie niszczy się tak szybko.Większość książek "duetu" jest tak wydana w Anglii. Polskie wydanie - ogromne i nieporęczne, w twardej oprawie z kredowym papierem - podarliśmy już przy pierwszym czytaniu!!!!! To jest pierwsze wrażenie, Jakby wydawcy nigdy nie widzieli oryginału! Tłumaczenie pozostawia wiele do życzenia - za bardzo zawiły tekst, zbyt wiele przestawień szyku zdania oraz słaba rytmiczności tekstu. Sama miałam problem ze zrozumieniem wszystkiego za pierwszym razem. I tak jak Gruffalo udał się Panu Rusinkowi - to rewelacyjna ROOM ON THE BROOM już niestety nie. Wspomnę tylko jeszcze, że oryginalna książka kosztuje 5Funtów - więc jest tańsza niż polska wersja...
Obserwuj wątek
    • 7oz Re: MIEJSCE NA MIOTLE WYD.ENEDUERABE NOWOŚĆ 28.11.13, 23:34
      Nie widziałam jeszcze polskiego wydania więc na temat tłumaczenia się nie wypowiem ale mam angielskie wydanie, nie jest kartonowe, nawet nie jest w twardej oprawie. I nie powiem, że jest małe i poręczne a mimo to książka ma już kilka lat i ma się dobrze :) A i tak dla ścisłości angielskie wydanie kosztuje £6.99.
    • jo-asiunka Re: MIEJSCE NA MIOTLE WYD.ENEDUERABE NOWOŚĆ 29.11.13, 16:30
      W USA jest po prostu wiele wydań tej książki, małe poręczne, duże, miękkie okładki i twarde. W Polsce zwykle wydaje się jeden format. Przynajmniej jeśli chodzi o książki dla dzieci.
    • effie1980 Re: MIEJSCE NA MIOTLE WYD.ENEDUERABE NOWOŚĆ 29.11.13, 17:16
      angielskich wydan jest kilka, tak zeby kazdemu pasowalo. Ksiazke angielska uwielbiam, ale po przeczytaniu Gruffalo Rusinka chcialo mi sie plakac, wiec innych ksiazek Donaldson w jego tlumaczeniu juz nie kupie. Zal straszny, bo to nasze ulubione ksiazki....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka