abepe 24.02.14, 18:49 Pojawił się wątek toruński, więc uzupełniam o Bydgoszcz i okolice, żeby domknąć Kujawsko-Pomorskie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alistar1 Re: Bydgoszcz i okolice 24.02.14, 19:03 Jak dla mnie oba miejsca można traktować razem, to naprawdę jest tuż za miedzą;) Ale z przyjemnością wpiszę moją ukochaną Wyspę Młyńską z czerwonym krzesłem i Operę Novą (tu polecam Królewnę Śnieżkę i siedmiu krasnoludków i Kota w butach). Odpowiedz Link
abepe Re: Bydgoszcz i okolice 24.02.14, 19:24 alistar1 napisała: > Jak dla mnie oba miejsca można traktować razem, to naprawdę jest tuż za miedzą; > ) Zaraz wrzucę linki we wspólny wątek. Odpowiedz Link
abepe Re: Bydgoszcz i okolice 24.02.14, 19:45 Spędziliśmy w okolicach Bydgoszczy około tygodnia, wprawdzie prawie 7 lat temu, ale myślę, że dużo się nie zmieniło a doszły mnie słuchy, że Bydgoszcz wypiękniała. Nam się podobała i te kilka lat temu - secesyjna architektura, piękny Stary Rynek (dwa razy na dobę, o 13.13 i 21.13, w oknie jednej z kamienic pokazuje się w kłębach dymu mistrz Twardowski), kanał, śluzy, spichrze. Mimo, że pogoda była fatalna (17 stopni w sierpniu) spacery po Bydgoszczy były bardzo udane. Bardzo podobał nam się na przykład pomnik Przechodzącego przez Rzekę. Podobało nam się także w podmiejskim Leśnym Parku Kultury i Wypoczynku w Myślęcinku, gdzie oprócz lunaparku mieści się Ogród Fauny Polskiej, Ogród Botaniczny i można się przejechać wąskotorówką. Nasze dzieci były wtedy naprawdę małe - młodszy miał 3 miesiące a straszy niespełna 4 lata, a na dodatek plan zwiedzania okolicy był napięty, więc na inne atrakcje, czyli np. muzea bydgoskie się nie zdecydowaliśmy. Co jakiś czas jednak miło te wakacje wspominamy i nachodzi nas ochota na powtórkę. Zwłaszcza, że młodszy nic nie pamięta. Wycieczki poza miasto, które możemy polecić to: Muzeum Kolei Wąskotorowej w Wenecji, Muzeum Archeologiczne w Biskupinie, Park Dinozaurów Zaurolandia w Rogowie - najciekawiej zaaranżowany park dinzaurów, który zwiedziliśmy (a zwiedziliśmy ich wiele). I oczywiście Toruń, który w innym wątku:) Odpowiedz Link
alistar1 Re: Bydgoszcz i okolice 25.02.14, 09:14 Z nowych rzeczy powstało chyba Muzeum Mydła i Historii Brudu. Odpowiedz Link
chaber69 Re: Bydgoszcz i okolice 25.02.14, 13:02 O, dzięki za to Muzeum. Weszłam na ich stronę i dowiedziałam się, że mają w ofercie organizację warsztatów w terenie. Już do nich napisałam z zapytaniem jak to dokładnie wygląda na i jakie są koszty oczywiście. Odpowiedz Link
monique_alt Re: Bydgoszcz i okolice 01.08.14, 14:45 Dorzucę informację. Przy moście prowadzący od Rynku w stronę ulicy Gdańskim (ulica Teatralna), na brzegu Brdy stoi od jakiegoś czasu barka Lemar. Przez całe wakacje udostępniona jest do zwiedzania za darmo. Dzieciom się podobała. express.bydgoski.pl/312781,Barke-Lemara-mozna-juz-zwiedzac-ZDJECIA.html Odpowiedz Link
violik Bydgoszcz w książce 14.01.16, 10:20 Jako 17-latka byłam pod ogromnym wrażeniem książki Jerzego Sulimy Kamińskiego "Most Królowej Jadwigi". To pochwała Bydgoszczy i jej mieszkańców, opis tego, co było. Kiedy jako nastolatka przybyłam do tego miasta, chodziłam śladami miejsc z tej książki. Pamiętam, że to było brzydkie miasto, a miejsca - tak pięknie opisane przez autora - wyglądały więcej niż skromnie. Ale ja patrzyłam na to miasto zauroczona książką. Dlatego bardzo polecam tę powieść. Może i miejscami trąci myszą, ale myślę, że warto przeczytać. Odpowiedz Link