Dodaj do ulubionych

Ciekawa historia i technika

07.11.15, 10:27
Mój syn (niespełna 5-latek) uwielbia "Niezwykłe przygody latającej myszy" Torbena Kuhlmanna, wszelkie mądre myszy (o zawodach), Uwaga, budowa Rolfa Toyki - czyli połączenie ciekawej fabuły z ciekawostkami technicznymi.

Ostatnio napatoczyłam się na "Inżyniera Ciućmę, czyli śrubka, młotek i przemądrzałe roboty" G. Kasdepki, ale jak to u pana Grzegorza, temat jest tylko okazją do dość moralizatorskich wywodów i tekst niespecjalnie nam się spodobał (ale pomysł powieści dla dzieci o inżynierze i jego wynalazkach fantastyczny).

Czy mogłybyście polecić mi jakieś książki tego rodzaju dla starszych przedszkolaków? Z góry serdecznie dziękuję za odzew, sama też oczywiście będę uzupełniała listę w miarę, gdybym znalazła inne ciekawe tytuły.
Obserwuj wątek
    • laemmchen79 Re: Ciekawa historia i technika 07.11.15, 10:31
      I od razu pierwsze uzupełnienie: w ten temat świetnie wpisują się np. Mellopsy, historyjki o Kreciku (np. Krecik i rakiera czy Krecik i samochodzik), również w Panu Kleksie jest sporo majsterkowania, naprawiania, konstruowania. Co jeszcze?
    • steffa Re: Ciekawa historia i technika 17.11.15, 14:03
      Wynalazca.
      Także nowa z Muchomora o pociągach: Wielka księga pociągów.
      Przychodzi mi do głowy jeszcze angielski „Iggy Peck, Architect" oraz „Sky High".
      • laemmchen79 Re: Ciekawa historia i technika 17.11.15, 18:50
        Dzięki steffo, o wynalazcy zupełnie zapomniałam, jeszcze nie czytałam dzieciom, tylko sama, faktycznie świetnie powinna się wpisać. Angielskich nie znałam i bardzo Ci dziękuję za podanie tytułów - wyglądaą bardzo obiecująo.
    • agnieszka_azj Re: Ciekawa historia i technika 17.11.15, 19:15
      A "Ale patent !" z ilustracjami Mizielińskich ??? Co prawda na stronie jest, że dla 7+, ale dostał to niedawno rodzinny pięciolatek i przyjął z zachwytem :-)
      www.wydawnictwodwiesiostry.pl/katalog/prod-ale_patent.html
    • danaide Re: Ciekawa historia i technika 20.11.15, 01:25
      W "Pod wodą/pod ziemią" na pewno znajdą się adekwatne strony;)
    • ania.n-82 Re: Ciekawa historia i technika 11.12.15, 23:24
      Przejrzałam biblioteczkę Krzysia, ale oprócz "Uwaga, budowa!" i trzech części o zawodach z wyd. mądra mysz nic na ten temat nie mamy. Chyba że liczy się książka "Mama Mu buduje", gdzie powstaje domek na drzewie :) . Ale specjalnych ciekawostek technicznych tam nie ma.

Z książek które były tu już polecane na forum, i nad którymi zastanawiałam się przy okazji różnych zakupów książkowych ale (na razie) ich nie kupiłam, przychodzi mi na myśl:
      * Pan Tom buduje dom
      * Przygody Nieumiałka i jego przyjaciół
      * Kastor majsterkuje - chociaż to jest chyba dla młodszych dzieci

Żadnej z tych książek nie widziałam na żywo (tylko zdjęcia znalezione w internecie), więc może ktoś kto je zna mógłby się tutaj o nich wypowiedzieć?
      • laemmchen79 Re: Ciekawa historia i technika 13.12.15, 12:46
        Kolejne uzupełnienie to Niezwykły święty Mikołaj
        - idealnie wpisuje się w profil poszukiwanej książki - ciekawa historia i sporo majsterkowania w tle.

Dzięki Wam serdeczne za dotychczasowy odzew, wszystkie wymienione książki są świetne, ale np. Pod ziemią/Pod wodą czy Ale patent to nie do końca to, o co mi chodziło - brakuje mi w nich fabuły.

Dzięki za przypomnienie Mamy Mu, generalnie do tematu pasuje też seria o Percym, zwłaszcza Po burzy.

Kastor faktycznie jest dla maluchów i mnie i moich dzieci osobiście nie porwał, Nieumiałek to klasyka, faktycznie wpisuje się w profil, ale moim zdaniem dla 5-latka chyba jednak jeszcze będzie zbyt nieprzystępna (przynajmniej mój od jutra pięciolatek na razie podziękował). Pan Tom jest tak jakby literackim odpowiednikiem Uwaga, budowa:-) ale przypomniał mi O malarzu rudym, jak cegła, tutaj dodatkowo świetne i bardzo inspirujące w temacie ilustracje Janusza Stannego.
    • laemmchen79 Re: Ciekawa historia i technika 13.12.15, 19:00
      Jak mogłam zapomnieć o Albercie i części Nieźle to sobie wymyśliłeś, Albercie, wyd. Zakamarki - w książce szczegółowa instrukcja budowy domowego helikoptera i przechytrzenia własnego ojca - bardzo lubimy i świetnie nam się wpisuje w profil poszukiwanych książek.
    • dwellajna Re: Ciekawa historia i technika 14.12.15, 12:04
      "Tato, zbudujmy domek"
      i jesli lubi "niezwykłe przygody latającej myszy", to może mu się spodobać "mysia straż"
      • ania.n-82 Re: Ciekawa historia i technika 14.12.15, 13:27
        Ja kiedyś pożyczyłam z biblioteki jedną książkę z tej serii, "Tato, popłyńmy na wyspę!" i mi się nie spodobała. Chyba za bardzo abstrakcyjna jak dla mnie. Krzyś prosił ze 2-3 razy żeby mu ją przeczytać, był nią trochę zainteresowany, ale mam wrażenie że była dla niego za trudna (próbowaliśmy w okolicy czwartych urodzin).
      • laemmchen79 Re: Ciekawa historia i technika 16.12.15, 14:37
        Dzięki dwellajna za podpowiedź z Majaloumem - mamy już od dawna, kilka razy próbowałam, ale moje dziecko długo nie łapało tego absurdu, więc poszło w odstawkę, a teraz chwyciło! A Mysia straż mi osobiście bardzo się podoba, ale dla mojego 5-latka jeszcze zbyt mroczna i skomplikowana.
    • ania.n-82 Re: Ciekawa historia i technika 20.01.16, 15:56
      Znalazłam informację o takiej książce, więc od razu dopisuję:
      Jak zbudować motocykl? Techniczna historyjka
      Na żywo jej nie widziałam, ale powinna zainteresować naszych chłopaków. Zdjęcia na różnych blogach wyglądają ciekawie. Ktoś z was już ją czytał? Później mają wydać jeszcze części o samochodzie i samolocie, z tej samej serii.
      • laemmchen79 Re: Ciekawa historia i technika 04.11.16, 20:19
        Moim zdaniem historyjka techniczna bardzo dobra, ale zdecydowanie za trudna dla przedszkolaków - nie tylko bardzo mocno naszpikowana bardzo dogłębnymi detalami technicznymi, ale i same dialogi będą odpowiednie dla starszych dzieci - bo ja wiem, może 3-4 klasa SP? Ja przeczytałam do końca, ale bez solidnego przygotowania się nie podejmę się czytania - na szczęście większość pojęć / części motocyklu z tekstu jest dobrze wyjaśniona na szkicach. Można tę serię potraktować jak kontynuację mądrej myszy, od 8 lat wzwyż:-)
    • emkayoo Re: Ciekawa historia i technika 04.11.16, 19:50
      Podbijam wątek. Szukam czegoś dla oczytanego 8latka zainteresowanego techniką. Choć bardziej w formie ciekawostek, klimatu encyklopedii. Myślę, że ciekawym pomysłem będzie wspomniane już "Ale patent". Ale może coś jeszcze nowego się pojawiło? Myślę też może o jakiejś pozycji poruszającej tematy dot. elektroniki, fizyki, chemii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka