Dodaj do ulubionych

bajka o Prosze Dziekuje i Przepraszam

23.03.05, 10:04
Witam,
czy ktoś z Was kojarzy bajkę ze swojego dzieciństwa o trzech siostrach (a
może przyjaciółkach) o imionach: Proszę, Dziękuję i Przepraszam? Pamiętam, że
jedna z nich bujała się na huśtawce. Będę dozgonnie wdzięczna.Pozdrawiam
Gosia
Obserwuj wątek
    • verdana Re: bajka o Prosze Dziekuje i Przepraszam 24.03.05, 16:57
      Moim zdaniem to "Mateuszek na zaczarowanej wyspie" Stefanii Szuchowej.
      • gopio1 Re: bajka o Prosze Dziekuje i Przepraszam 25.03.05, 10:58
        Kochana, jeśli to jest to (muszę sprawdzić w bibliotece) to chyba Cię uściskam.
        Poważnie, szukam tego od x czasu. Nie wiem naprawdę jak Ci podziękować. A jakoś
        bym chciała...
        Pozdrawiam Gosia
        • verdana Re: bajka o Prosze Dziekuje i Przepraszam 25.03.05, 11:21
          No, sprawdź, bo sama ciekawa jestem!
          • dafnezielona Re: bajka o Prosze Dziekuje i Przepraszam 25.03.05, 13:14
            NApewno, mialam to jako dziecko na kasecie :)
            - piekna tresc i swietna interpretacja, jakos na razie nie pokazalo sie w
            znowieniu BAjek-Grajek, ale moze sie doczekam?
          • gopio1 Re: bajka o Prosze Dziekuje i Przepraszam 29.03.05, 10:41
            Sluchaj, tragedia!
            Sprawdziła już w 4 bibliotekach. 3 w Warszawie i 1 w Sieradzu. Nie maja.
            Szukałam trochę w internecie, ale też niewiele znalazłam. Już uruchomiłam pół
            rodziny w różnych miastach do szukania. Najważniejze, że znam tytuł. Jak ją
            zdobędę na pewno dam Ci znać.
            Pozdrawiam Gosia
            • kawka50 Re: bajka o Prosze Dziekuje i Przepraszam 01.04.05, 11:53
              Witam.Mam książkę "Mateuszek na Zaczarowanej Wyspie" ,z ilustracjami Janiny
              Krzemińskiej (NK ,1963). Mogę ją przesłać mailem (po wcześniejszym zeskanowaniu)
              - jeśli chcesz-podaj swój adres. Tę znakomitą opowieść (ja pamiętam ją jeszcze
              ze "Świerszczyka") - można także znależć w książce "Wybór literatury do zabaw i
              zajęć w przedszkolach z komentarzem metodycznym " w oprac. Heleny Kruk, wydane
              przez WSiP w 1985 roku . Są tam jeszcze takie skarby jak: "O ciekawym
              wróbelku" ,"Ulepianki-malowanki" ,"Niebieska dziewczynka" i wiele,wiele
              innych ,wydawanych w latach pięćdziesiątych i sześćdziesiątych w
              serii "Poczytaj mi ,mamo " (te najdawniejsze, podłużne ). Jest też mnóstwo
              wierszyków i zagadki.Ksiązka znakomita do czytania dzieciom ,choć nie ma
              obrazków . Pozdrawiam,czekam na wiadomość.Pozdrawiam.
              • nchyb Re: bajka o Prosze Dziekuje i Przepraszam 01.04.05, 21:42
                Witaj Kawko50, czy to Ty jesteś ta niezawodna Kawka z forum Książki? Jeżeli
                tak, to pozdrawia Cię N.C.
                A jeżeli nie ta sama, to też Cię pozdrawiam i proszę również o przesłanie skanu
                książeczki. Szukałam, szukałam, u nas na Dolnym Śląsku nie ma w żadnej znanej
                mi bibliotece.
                Kawko, będę wdzięczna, a raczej mój młodszy synek.
                O Misiu mu wydrukowałam (przesłałaś mi rok temu) do dziś uwielbia.
                Pozdrawiam
                N.C.
                • kawka50 Re: bajka o Prosze Dziekuje i Przepraszam 02.04.05, 07:40
                  Tak,to ja ,miła N,C,Jeśli nie zmieniłaś adresu,to go znam i dziś wyślę
                  ksiażeczkę.Serdecznie pozdrawiam.
                  • nchyb Re: bajka o Prosze Dziekuje i Przepraszam 02.04.05, 08:23
                    Witaj Kawko50 ponownie :-))
                    Minimalnie adres się zmienił, było w końcówce pf.pl, teraz jest epf.pl. A
                    początek ten sam.
                    Coś ten gazetowy adres słabo mi chodzi.
                    A swój adres wysłałam jeszcze na Twój - ten "romanowy".
                    Pozdrawiam serdecznie
              • aniawitula Re: bajka o Prosze Dziekuje i Przepraszam 01.04.05, 22:57
                Ja też bardzo chętniechciłabym otrzymać zeskanoaną książeczkę o Mateuszku. Mój
                adres :aniawitula@gazeta.pl. Jestem na tej stronce pierwszy raz i już mi si
                bardzo podoba. Z góry DZIĘKUJĘ!!! Ania
              • bea-sjf Re: bajka o Prosze Dziekuje i Przepraszam 01.04.05, 23:40
                Dołączę do grona oczekujących na skan książeczki i z góry wielce dziękuję :)
                A adres bea.sjf@op.pl
                • kawka50 Re: bajka o Prosze Dziekuje i Przepraszam 02.04.05, 07:59
                  Witam, Dziś wieczorem rozpocznie się Wielkie Przesyłanie. Ksiązeczkę kupiłam w
                  ubiegłym roku za przysłowiową złotówkę . Wypatrzyłam ją na stoisku ze
                  starociami pewnej soboty na Placu Nowym (to na krakowskim Kazimierzu, gdzie
                  co tydzień jest giełda staroci). Tamże udało mi się kiedyś nabyć zbiorek
                  baśni "Wróbel czarodziej" i inne skarby za grosik : malutką drewnianą rzeżbę
                  zebry ( na pewno z Afryki) ,przepiękny jeden kryształek-wisiorek (jak z filmu o
                  Pollyannie) i święty obrazek w bursztynowej ramce( z 1937 roku-tzw."Pamiątka
                  znad morza"),kropka w kropkę taki,jaki miała na stoliku moja babcia .Po co mi
                  zebra , wisiorek i niezbyt urodziwy obrazek? Po nic, ale były takie
                  piękne...Dla swojego zbieractwa i sentymentalnego stosunku do przedmiotów
                  szukam ostatnio usprawiedliwienia w książce Andrzeja Banacha "O wdzięczności
                  przedmiotów". Pozdrawiam bardzo serdecznie.
                  • rach_ciach_ciach Re: bajka o Prosze Dziekuje i Przepraszam 02.04.05, 13:47
                    Jeśli jeszcze nie jest za późno to ja także proszę o skan tej książki. Będę
                    bardzo wdzięczna. Mój adres: magda_chmiel@wp.pl.
                    Przy okazji wyrazy uznania, Kawko, z powodu ogromnej wiedzy nt lit dziecęcej -
                    często bywam na forum Książki
                    Pozdrawiam,
                    Lenka
                  • gopio1 Z nieba mi spadasz 04.04.05, 12:43
                    Dopiero dzis sprawdzilam ten watek i az mi sie goroaco zrobila. Szukam i
                    szukam, i ciagle nic. Blagam, przeslij!! Napisz czego pragniesz w zamian! Na
                    rzesach stane zeby Cui sie odwdzieczyc! Szukam tej ksiazki od lat. Najpierw nie
                    znalam tytulu i wypytywalam jak wariatka bez ladu i skladu. A jak od niedawna
                    znam tytul to zadreczam wszystkich bibliotekarzy i ksiegarzy. Najgorsze jest
                    to, ze nikt nic nie wie i nikt nic nie ma. A tu nagle Ty. Z nieba mi spadlas>
                    Pozdaje Ci adres: gopio@go2.pl
                  • violik Re: bajka o Prosze Dziekuje i Przepraszam 11.05.05, 10:02
                    JESTEŚ PO PROSTU CUDNA! BARDZO, BARDZO DZIĘKUJĘ!!!
              • kasiana Re: bajka o Prosze Dziekuje i Przepraszam 04.04.05, 11:22
                jeżeli jest taka możliwość to bardzo bym prosiła i ja o przesłanie pocztą tej
                książeczki, mój adres: kasiana@gazeta.pl
                • kawka50 do gopio ,kasiany i innych 05.04.05, 06:48
                  Witam. Mam nadzieję,że moje przesyłka dotarła do Was bez problemu i mogłyście
                  ją sobie odtworzyć (jest spakowana).Odezwijcie się ,proszę .Pozdrawiam.
                  • bea-sjf Re: do gopio ,kasiany i innych 05.04.05, 11:38
                    Kawko ,moja skrzynka zupełnie pusta ,raz jeszcze podaję adres bea.sjf@op.pl
                  • rach_ciach_ciach Re: do gopio ,kasiany i innych 05.04.05, 14:10
                    otwiera się i drukuje bez problemu;
                    jeszcze raz dziękuję
                    Lenka
                  • nchyb Dziękuję!!! 05.04.05, 18:52
                    Kawko, powtórzę po raz setny chyba - jesteś niezawodna :-)))
                    Dziękuję!!!
                  • gopio1 Re: do gopio ,kasiany i innych 06.04.05, 12:01
                    Doszlo. Otowrzyla. Przeczytalam. Bardzo, bardzo Ci dziekuje. Wiesz, ja pamietam te bajke ze swojego
                    dziecinstwa, a to naprawde juz szmat czasu. W dodatku pamietam ja jako sluchowisko na
                    magnetofonie, takim szpulowym. Bardzo mi zapadla w pamiec, ale dopiero jak urodzilam dzici, to
                    wrocila z jakas taka podwojna sila. Szukalam jak glupia, naprawde. A wczoraj jak ja przeczytalam, to
                    owszem, podobala mi sie, ale uswiadmilam sobie, ze mojej glowie powstal jakis straszliwie
                    wyidealizowany obraz tej bajki. Jest fajna i madra, ale w moich wspomnieniach malej dziewczynki jakas
                    taka... inna. Moze w dziecinstwie umialam bardziej byc na tej wyspie. Ogromnie Ci dziekuje i prosze,
                    napisz jak moglabym sie zrewanzowac. Moze znajde cos, czego szukasz, potrzebujesz, albo co po
                    prostu Ci sie przyda.
                  • ewladyka1 Re: do kawki50 22.04.05, 12:45
                    Jęsli to aktualne, to również ja bym prosiła o przesłanie skanu książeczki na adres gazetowy.
                    Z góry dziękuję i serdecznie pozdrawiam
                    Ela
              • lulla1 Re: bajka o Prosze Dziekuje i Przepraszam 04.08.05, 21:47
                dla mnie też, bardzo prosze prześlij na gazetowy jeśli jeszcze u zagladasz. dzięki
              • nastka_75 Re: bajka o Prosze Dziekuje i Przepraszam 29.04.06, 21:13
                Czy ja tez moge prosic o tekst. Mam jeszcze pytanie czy ktoras z Was posiada
                moze nagranie sluchowiska dla dzieci wlasnie o Mateuszku. Pamietam , ze
                sluchalam tego jako mala dziewczynka...
    • coolka75 Re: bajka o Prosze Dziekuje i Przepraszam 22.04.05, 08:24
      Hmm, ja też się jeszcze załapię na skan tej książeczki?? Poproszę na adres
      mama_wiktora@interia.pl
      • zyna Re: bajka o Prosze Dziekuje i Przepraszam 22.04.05, 11:51
        Czy ja też mogłabym prosić o skan? Na adres grazynkaz@interia.pl
        Z góry dziękuję i pozdrawiam
        • na4 Re: bajka o Prosze Dziekuje i Przepraszam 22.04.05, 13:20
          Ja też poproszę o skan ksiązeczki o Mateuszku mój adres: na4@gazeta.pl.
          Z góry dzięki.
          • maak3 Re: bajka o Prosze Dziekuje i Przepraszam 22.04.05, 22:44
            jeśli można to ja też bardzo Proszę i Dziękuję :-)
            maak3@gazeta.pl
            • sysiak Re: bajka o Prosze Dziekuje i Przepraszam 23.04.05, 10:25
              ...również będe bardzo wdzięczna za przesłanie
              serdecznie pozdrawiam,
              mama Ingusi

sysiak@gazeta.pl
              • matuszka2 Re: bajka o Prosze Dziekuje i Przepraszam 24.04.05, 21:59
                Jeśli mozna i masz jeszcze siłę wysyłać to ja również bardzo prosze na adres:
                s_o@interia.pl
                Serdecznie dziekuję
    • szczura Re: bajka o Prosze Dziekuje i Przepraszam 25.04.05, 00:59
      ja też bardzo, bardzo proszę: jewka_m@o2.pl
      dziekuje!
      • mersalia_one Re: bajka o Prosze Dziekuje i Przepraszam 25.04.05, 20:56
        Ja również bardzo,bardzo proszę :-)
        • kolorko Re: bajka o Prosze Dziekuje i Przepraszam 09.05.05, 10:42
          Moze kogoś zainteresuje:)

aukcja.onet.pl/show_item.php?item=50828851
    • aga410 czy moge prosic o scan meilem? 21.05.05, 20:58
      Droga Kawko50 i inne kolezanki e-mamy,
      mieszkam w Niemczech i niestety nie mam dostepu do tej lub innych ksiazek, czy
      moglabym ktoras z Was prosic o ten scan? Nasz Kubus bedzie Wa bardzo wdzieczny.
      Pzdr.
      Aga i Kuba 9m-c
      • aga410 Re: czy moge prosic o scan meilem? 21.05.05, 21:20
        No tak to jest jak ktos jest roztzrpany - zapomnialam podac meila:
        foka2@wp.pl

dzieki
        Aga
      • izabela_741 Poproszę 23.05.05, 16:58
        Droga Kawko50 poproszę o książeczkę w wersji elektronicznej. Ja też jej
        szukałam bo pamietam z dzieciństwa treść ale niestety nie znałam autora.
        Pozdrawiam
        Iza
    • blu4 Re: bajka o Prosze Dziekuje i Przepraszam 02.06.05, 23:10
      Jeśli mogę prosić to BBBBBBbardzo proszę o przesłanie ksiązeczki.
      Będziemy z Wiką bardzoo wdzięczne.
      Jesli to możliwe to prosiłabym na gazetowy lub na Magielda@interia.pl
      Przepraszam za kłopot i bardzo dziękuje Aga
      • anka771 Re: bajka o Prosze Dziekuje i Przepraszam 24.06.05, 16:34
        Ja też tak bardzo, bardzo proszę: pwac@interia.pl
    • m_sl Re: bajka o Prosze Dziekuje i Przepraszam 04.06.05, 12:15
      Witam
      Ja też bardzo proszę o ten skan. Dziękuję ślicznie.
      m_sl
      • fikmisio Re: bajka o Prosze Dziekuje i Przepraszam 04.06.05, 18:09
        Pamiętam, że kiedyś gdy pracowałam jeszcze w przedszkolu uczyłyśmy dzieci
        uzywania tych słów na bajce Czarodziejskie słowo (jakiś rosyjski autor). Jesli
        są mamy zainteresowane to poszukam.
        Pozdrawiam
    • annalep Re: bajka o Prosze Dziekuje i Przepraszam 04.06.05, 19:58
      Jeśli to możliwe, to ja również bardzo proszę o bajeczkę. Dopiero niedawno
      odkryłam to forum, podoba mi sie bardzo, bo książki dla dzieci to moja pasja.
      MOj adres: annalep@NOSPAM.gazeta.pl

mam nadzieję, że będę miaŁa okazję się zrewanżować
      • kawka50 do wszystkich -- a do FIKMISIA w szczególności... 07.06.05, 18:41
        Witam miłych Forumowiczów. Dziś - a najdalej jutro- prześlę wszystkim
        zainteresowanym skan bajki o Mateuszku .Miałam trochę zawirowań w domu i nawet
        nie włączałam komputera. Jeśli chodzi o "Czarodziejskie słowo " W.Osiejewej -
        to rzeczywiscie tytułowe opowiadanie jest jak najbardziej "na temat" ( głównie
        chodzi o slowo "proszę" ) ., ale i pozostałe króciutkie opowiadania nadaja sie
        znakomicie na "wychowujące" czytanie nawet małym dzieciom .Mnie najbardziej
        utkwiła w pamięci historia o kredkach i znamienne końcowe zdanie :"Trzeba tak
        dawać,żeby mozna było brać". Pozdrawiam.
        Aha, jakby co-to tę książeczkę też mam....
        • nelka12 Re: do kawka50 07.06.05, 23:10
          Dołączam się do prośby o przesłanie skanu - jeśli można - obydwu książek.
          Dziękuję.
        • fikmisio Re: do Kawki 50 09.06.05, 16:14
          Dzięki za podpowiedź. Pracowałam już tak dawno ok. 13 lat temu pewne rzeczy już
          się zatarły. Opowiadanie miałam przepisane w zeszycie (Taka wyprawka młodego
          nauczyciela). Nawet nie wiedziałam, że to zbiorek. Nigdy tej książki nie
          widziałam. A szkoda. Noje dzieci w przedszkolu uwielbiały to opowiadanie. Teraz
          jestem starą mamą dziewięciomiesięczniaka. Jesli mogłabym prosić cię o skan tej
          książeczki byłabym bardzo wdzięczna. Pozdrawiam i gratuluję wiedzy. Kasia

• martelia Re: do wszystkich -- a do FIKMISIA w szczególnośc 10.06.05, 12:41
          PROSZĘ DLA MNIE skany tych dwóch w/w książeczek. Adres gazetowy lub
          pewniejszy : martelia1@interia.pl
          Dziewczyny wyślijcie !!!
        • ane_ta Re: do wszystkich -- a do FIKMISIA w szczególnośc 12.06.05, 21:09
          Jeśli to dla ciebie nie jest kłopot, to bardzo PROSZĘ i z góry DZIĘKUJĘ!
          Aneta (tutka@tlen.pl)
        • dziubulek111 Do Kawki50 28.06.05, 22:20
          Ja też pięknie proszę o scan książeczek - obu. Tylko czy to nie bezczelnie?
          Jestem tu właśnie 1. raz...

Mój adres wisi nad postem , ale na wszelki wypadek: dziubulek111@gazeta.pl.

A co można dla Ciebie zrobić w zamian?

Pozdrawiam serdecznie :)

T.
    • martelia Re: bajka o Prosze Dziekuje i Przepraszam 14.06.05, 09:21
      Wyślijcie mi proszę.
      dzięki
      • j.martunia Re: bajka o Prosze Dziekuje i Przepraszam 25.06.05, 00:49
        Czy i ja mogę się uśmiechnąć o skany obu książeczek? Z góry dziękuję w imieniu
        swoim i córeczki. Mój adres: j.martunia@gazeta.pl
    • magaretka Re: bajka o Prosze Dziekuje i Przepraszam 25.06.05, 01:46
      czy ja tez moge poprosic o zeskanowanie tych dwoch bajeczek na moj adres
      gazetowy ,
      a moze ktos kto juz ma je zeskenowane,podzieli sie,to bedzie troszke latwiej
      bede bardzo wdzieczna,m
    • slowianka3 Re: bajka o Prosze Dziekuje i Przepraszam 26.06.05, 07:17
      Kawko, czy i ja mogłabym prosic o podesłanie obu skanów
      (slowianka3@NOSPAM.gazeta.pl) - byłam bardzo bardzo wdzieczna!

Z góry dziekuję :-))))
      • krzysiowamama Re: bajka o Prosze Dziekuje i Przepraszam 26.06.05, 10:40
        Kawko a czy ja również moge prosić o przesłanie ksiażeczki??Będę bardzo
        wdzięczna, mój adres to Kszymczyk@okeey.pl--pozdrawiam serdecznie
        • betty_julcia Re: bajka o Prosze Dziekuje i Przepraszam 29.06.05, 21:55
          Jeżeli to jeszcze aktualne to ja także proszę dla mojej kochanej dwulatki na adres betty_julcia@gazeta.pl
          ------------------------------------------------------
          Betty to mama a to jestem ja:
          GWIAZDECZKA
          • pychal Re: bajka o Prosze Dziekuje i Przepraszam 04.08.05, 11:32
            Jeśli nadal aktualne to baaaardzoooo proszę

pychal@gazeta.pl
            • bogdaa Re: bajka o Prosze Dziekuje i Przepraszam 06.08.05, 21:21
              Ja też bardzo, bardzo proszę i dziękuję z góry. Bogda
              • rysa9 do Kawki 08.08.05, 09:48
                Kawko, ja też Cię bardzo proszę o przesłanie obu książeczek.
                Z góry dziękuję
                spia@wp.pl
                • kobiagni Re: do Kawki 09.08.05, 14:16
                  nie wiem czy nie za póxno się odzywam, ale może jeszcze przesyłasz proszącym o
                  książeczkę. Z góry wileki dzięki
                  podaję adres agga 7771@wp.pl
                  • blum10 Re: 08.11.05, 13:02
                    czy też mogę prosić o wysłanie na adres blum10@gazeta.pl. Serdecznie dziękuje.
    • gosiasz5 Re: bajka o Prosze Dziekuje i Przepraszam 27.08.05, 16:45
      Jesli jest to jeszcze aktualne, to bardzo prosze o przeslanie tej bajki.
      Nie mieszkam w Polsce, wiec trudno jest mi zdobyc ta ksiazeczke
      Z gory dziekuje i pozdrawiam
      gosiasz5@gazeta.pl
    • ameyer Re: bajka o Prosze Dziekuje i Przepraszam 03.05.06, 17:48
      Jejku, pewnie juz sie boisz otwierac poczte? Ja bym tez niesmialo poprosila, bo
      daleko jestem od Polski okrutnie. Jesli to nie problem o obie. W zamian zadaj.
      Moze cos z rynku amerykanskiego? Swoja droga jestem naprawde przygnebiona
      porownujac jakie ksiazki i na jakie tematy mozna tu dostac. Jest ABSOLUTNIE
      wszystko, a biblioteki dla dzieci...eh szkoda gadac. W szkole publicznej sa
      zawody w czytaniu, pokazuje sie dzieciom najpiekniejsze ksiazki, sprowadza ich
      autorow...Dobra.Nie ciagne dalej. Bardzo dziekuje z gory. Agnieszka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka