Dodaj do ulubionych

Elementarz Falskiego

25.04.05, 14:48
Witam. Właśnie zaczynam poszukiwania elementarza. Doradźcie, który warto
kupić? Trochę było różnych wydań tego elementarza... Może ktoś z Was ma i
podzieli się opinią na jego temat. Który ma ładne ilustracje, w jakiej cenie i
gdzie mogę kupić? A może jakiś inny elementarz? Bardzo dziękuję
Obserwuj wątek
    • verdana Re: Elementarz Falskiego 25.04.05, 16:29
      W tej chwili na rynku znajdują sie dwa wydania, o ile wiem. Reprint poprzedniej
      wersji (chyba z roku 1975) i nowsze, współczesne wydania. Reprint podoba mi się
      znacznie bardziej, ale jest wydawnictwem raczej nostalgicznym, przeznaczonym
      dla osób, które z tego elementarza sie uczyły i chciałyby go mieć na pamiątkę.
      Teksty też pochodza z dawnych lat. To nowsze jest lepiej dostosowane do
      współczesnych czasów i dlatego radziłabym je kupić. Sprawdź, czy nie ma jeszcze
      pewnych "socjalistycznych" czytanek. We wcześniejszym wydaniu są - podobnie jak
      stara nazwa i herb kraju (chyba). W nowym powinno być wszystko w porządku.
      • agata_to_ja Re: Elementarz Falskiego 25.04.05, 16:40
        Reprint z 1975 roku jest nowszym wydaniem. Na rynku jest tez obecnie starsze
        wydanie. Moim zdaniem oba mają swój urok, urok nostalgii. Natomiast raczej nie
        zaserwowałabym ich moim dzieciom do nauki czytania. Sa w nich zbyt kłopotliwe
        dla mnie sytuacje, które potem musiałabynm tłumaczyć ;) Na przykład dlaczego
        tata wychodzi do pracy a mama wiecznie gania ze ścierą albo stoi przy kuchni.
        Ponadto nie trafia do mnie budowa zdań. Np. To cela. Cela je jajo. To brzmi
        sztucznie i trochę tak, jakby przybysz z buszu uczył się polskiego.
        Traktuję więc Elementarz jako pamiątkę dawnych czasów, nieprzydatną dzisiaj
    • agata_to_ja Re: Elementarz Falskiego 25.04.05, 16:43
      Reprint z 1975

www.merlin.com.pl/frontend/towar/121463
      reprint z 1957

www.merlin.com.pl/frontend/towar/327142
      • verdana Re: Elementarz Falskiego 25.04.05, 18:15
        Racja!
        Ale problem polega na tym, ze nie ma lepszych elementarzy współczesnych. Pewna
        grupa pedagogów wymyśliła sobie, że dla dzieci uczących sie czytać zbyt trudne
        jest jednocześne czytanie i rozumienie tekstu. Mamy więc kwiatki typu "ojej!
        Ćma! Wymyslę jej imię Ćmielutka! O! Do Ćmalutki leci król Ćmiel!" czy " Ojej!
        Kulisty smok! Smok kąsa Toma. Ale Skalik ma lek-sok" czy mój ulubiony o
        słoniach "Idą Dżin i Dżun, i Dżona, Dżon, Dżan, Dżilla, Dżek, Dżamila, Dżumbo i
        Mały Dżi". Pięknie tez prezentuje się elementarz, z którego dziecię może
        dowiedzieć się, że w encyklopedii znajdzie informację "co to jest
        cytrus, a co cytrynek, czy to cukierek- słodki landrynek."
        A ilustracje! Przeciętny pokój w jednym elementarzu wyposażony jest w kominek, .
        komputer, bujany fotel i stylowe lichtarze.
        Dlatego, mimo wielu niedoskonałosci, wybrałabym Falskiego.
        • nchyb Re: Elementarz Falskiego 26.04.05, 07:50
          W pierwszej klasie uczyłam się z tego Elementarza z 1975 roku, mam go do dziś!
          Iproszę, znak naszych czasów - teraz Merlin pisze, że to dla klasy zerowej! A
          ja uczyłam się w pierwszej. Czyli teraz co? W pierwszej klasie dzieci czytają
          Pana Tadzia i uczą się całkować? :-))
    • sweet.joan Re: Elementarz Falskiego 25.04.05, 18:53
      Wieeelkie dzięki za wszystkie odpowiedzi. Hmm... no cóż i nie wiem, co kupić,
      muszę chyba wszystkie najpierw obejrzeć. A czy wiecie coś o takich książkach
      jak: "Elementarz trzylatka", "Elementarz czterolatka"? Czy są warte uwagi? Co w
      nich znajdę? Prawdę mówiąc, nie potrzebuję elementarza do nauki czytania, bo
      moje dziecko dopiero kończy 3 latka i wcale nie mamy zamiaru się teraz uczyć. Po
      prostu widzę, że lubi oglądać literki, pyta o nie i lubi udawać, że czyta.
      Kiedyś u znajomych oglądaliśmy własnie elementarz i bardzo mu się podobał, ale
      niestety nie zwróciłam uwagi, co to było. Podobały mu sie litery, krótkie teksty
      i obrazki. Doradzicie coś?
      • cubus1 Re: Elementarz Falskiego 25.04.05, 21:36
        Pytasz o "Elementarz trzylatka" NK?
        Jesli,tak to bardzo polecam ta pozycje ale to nie jest chyba to czego szukasz.
        Jakby Ci to opisac...hmm...tutaj maluch musi wyciac,wklei w odpowiednie
        miejsce,pokolorowac,zaznaczyc itp.
        Jest tez "Zeszyt trzylatka" NK.
        Cala ta seria poczawszy od 2 skoczywszy na 6 latku wlasnie jest w tym stylu.

A jesli chodzi o Falskiego,to moj 3 latek bardzo go lubi-ogladac.
        Nie czesto.

Elementarzem dla nas jest "Ksiega wiedzy przedszkolaka" wyd.Skokowski.

• anetina Re: Elementarz Falskiego 18.05.05, 11:51
      a ja bardzo polecam elementarz Falskiego
      ten zielony, pierwszy
      mój synek "czyta" go już, zanim skończył 5 miesięcy
      teraz ma 19 miesięcy i wie dokładnie, co jest na każdej stronie
      i gdzie jaki ma znaleźć tekst

POLECAM !!!
      • nchyb Re: Elementarz Falskiego 18.05.05, 17:44
        W Wałbrzychu można obejrzeć wystawę, której eksponatami są własnie elementarze,
        nie tylko polskie.
        Polecam lekturę wiadomości z wirtualnej polski:
        ksiazki.wp.pl/wiadomosci/wiadomosc.html?id=30008
        Wczesniej była tam wystawa poświęcona polskim elementarzom, na przestrzeni
        wieków.
        Byłam i powiem Wam, że ten zbiór robił wrażenie.
        • nchyb Re: Elementarz Falskiego 18.05.05, 17:52
          Właśnie znalazłam link do informacji o tej wcześniejszej wystawie, jak kogoś
          interesuje wygląd strony tytułowej elementarza z połowy XIX wieku (Abecadło dla
          młodzieży wszystkich stanów z obrazkami), może zajrzeć tu:
          www.atlanty.walbrzych.pl/ogolne/022004.html
          oraz tu:
          www.atlanty.walbrzych.pl/gk/archiwum/elementarze/elementarze.html
          Natomiast tu możecie zobaczyć kilka stron tytułowych elementarzy z najnowszej
          wystawy, m.in. afrykańskie,żydowskie, azjatyckie.:
          www.atlanty.walbrzych.pl/gk/elementarze.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka