Dodaj do ulubionych

ksiazki O historii...

10.05.06, 09:22
Witam,

Moj 12-latek lubi historie, i widze ze czytanie na ten temat mu sprawia
przyjemnosc. Gdy mial konkurs o Janie Nowaku, przeczytal kilka ksiazek
szybko i z bardzo duzym zainteresowaniem.

Mnie niestety historia niezbyt interesowala, wiec nie znam takich ksiazek.

Moze znacie jakies pozycje, niezbyt naukowe, strawne dla 12-latka (ale nad
wyraz rozwinietego intelektualnie). Nie musi byc to okres 2 giej wojny, nie
musi byc historia Polski, ale aby bylo ciekawe i wartkie.

Oczekuje na jakies propozycje z wdziecznoscia !
Obserwuj wątek
    • nchyb Re: ksiazki O historii... 10.05.06, 11:39
      a syn zna książki w stylu: Monstrualna erudycja i Straszna historia?
      Polecam, na wesoło podana historia w formie niby komiksów.
      • agatka_s Re: ksiazki O historii... 10.05.06, 11:55
        nchyb napisała:

> a syn zna książki w stylu: Monstrualna erudycja i Straszna historia?
        > Polecam, na wesoło podana historia w formie niby komiksów.
        >

zna ! chyba generalnie zaliczyl wszystkie (niekoniecznie historyczne), chyba ze
        cos nowego sie ukazalo przez ostatni rok. "Zagmatwane Zabory" jakos mu nie
        lezaly. Ale monstrualna erudycja to byla ze 2 lata temu, teraz wolalby
        cos "ambitniejszego". "Kurier z Warszawy" bardzo mu sie spodobal, tudziez na
        kompletnie innym biegunie "Mity greckie" roberta Gravesa. Dzis idziemy do
        Muzeum Powstania, bo choc byl tam juz z 5-6 razy (i indywidualnie i ze szkoly i
        z harcerzami) to wciaz mu malo...

A ja historycznie tabaka

Moze mu kupie Kamienie na Szaniec, ale czekam na inne propozycje. Moga byc tez
        z historii religii (rok po przeczytaniu Kodu da vinci zorientowal sie ze to
        fikcja literacka...)
        • i2h2 Re: ksiazki O historii... 10.05.06, 12:05
          Skoro syn generalnie z historii jest niezły - proponuję różnego rodzaju
          wspomnienia, biografie. Zazwyczaj są ciekawsze od opracowań historycznych.
          Postaram się w najbliższym czasie podrzucić kilka tytułów na początek.
          Pozdrawiam
          • agatka_s Re: ksiazki O historii... 10.05.06, 12:14
            i2h2 napisała:

> Skoro syn generalnie z historii jest niezły - proponuję różnego rodzaju
            > wspomnienia, biografie. Zazwyczaj są ciekawsze od opracowań historycznych.
            > Postaram się w najbliższym czasie podrzucić kilka tytułów na początek.
            > Pozdrawiam

Dzieki !

Trudno powiedziec czy jest niezly, raczej zaczyna go to interesowac. Masz
            racje biografie to dobry trop...No wlasnie ten Jezioranski go tak zafrapowal, a
            to byla wlasnie autobiografia. Ja zreszta tez uwielbiam biografie i
            autobiografie, to moze przyjemne z pozytecznym !!!

Bede wdzieczna za jakies konkretne wskazowki !
        • nchyb Re: ksiazki O historii... 10.05.06, 12:08
          hm, Kamienie na szaniec, kiedyś tam lektura...
          Skoro jesteśmy w tematyce 2 wojny światowej...
          Kamienie czytałam, nie pamiętam kiedy, ale już jako 12-latka znałam to,
          podobnie jak Kolumbów i Najeźdźców Dobraczyńskiego. Są sceny, które wrażliwego
          wczesnego nastolatka mogą przerazić, ja przeżywałam je dlugo, ale już w tym
          okresie byłam też po 5 latach kacetu Grzesiuk (wszystko przez mojego starszego
          o 4 lata brata ciotecznego - on mnie zaraził czytywaniem takich książek).
          Skoro 2 wojna światowa, będę nudna, powtórzę się, ale mimo wszystko polecam
          Kaktusy (3 części) Wiktora Zawady. Niepopularnonaukowa, tylko czysto
          beletrystyczna przygodówka dla wcześniutkich nastolatków. Na forum pojawiły się
          głosy zastrzeżeń, ja jednak proponuję podsunąć dziecku. Szczególnie, że o
          wojnie na zamojszczyźnie, w dodatku wojnie widzianej oczyma dziecka - nie ma za
          dużo książek...
          Oprócz Mitologii Gravesa - proponuję też Mity greckie, czyli świat, bogowie,
          ludzie - autorstwa Jeana Pierre'a Vernanta. Dość nowe wydanie, powinno być w
          księgarniach, czasem w bibliotekach.

A wracając do historii Polski - ja w okresie wczesnego nastolęctwa zaczytywałam
          się Jasienicą: Polską Piastów i Jagiellonów. Rzeczpospolita Obojga Narodów mi
          nie podchodziła, historycznie zresztą nie podchodzi mi do dziś.
          Dodatkowo proponuję poszukać w bibliotekach (w mojej osiedlowej np. są) takie
          zeszyty historyczne, każdy poświęcony osobnemu władcy, lub osobnemu zdarzeniu
          historycznemu, zeszyt formatu A4, grubości średnio pół centymetra, sporo
          ilustracji, spora dawka dość przystępnie podanej wiedzy. Teraz za nic sobie nie
          mogę przypomnieć wydawnictwa, ani ogólnego zbiorczego tytułu. Jak będę szła do
          biblioteki sprawdzę i Ci napiszę...
          • nchyb Re: ksiazki O historii... 10.05.06, 12:12
            Agatko, jeszcze mi się przypomniało. Skoro mitologia i historia, to może i
            historia starożytna? Jeżeli tak, to polecam niezmiennie i na niejednym forum
            książkę, o której się dowiedziałam od I2H2, że jest onbowiązkowa dla studentów
            archeologii. Ja ją jako nastolatka własnie czytałam. Bogowie, gorby i uczeni
            Cerama. Powieść o archeoogii. Z pewną dawką wiedzy o historii starożytnej, dość
            przekrojowa, nie tylko Egipt i piramidy, ale i Mezopotamia, aż po Amerykę
            Południową. Dla mnie książka bombowa. Dla czystej przyjemności od wielu już lat
            do niej dość często powracam. Może i Twojemu dziecku się spodoba...
            • agatka_s Re: ksiazki O historii... 10.05.06, 12:17
              nchyb napisała:

> Agatko, jeszcze mi się przypomniało. Skoro mitologia i historia, to może i
              > historia starożytna? Jeżeli tak, to polecam niezmiennie i na niejednym forum
              > książkę, o której się dowiedziałam od I2H2, że jest onbowiązkowa dla
              studentów
              > archeologii. Ja ją jako nastolatka własnie czytałam. Bogowie, gorby i uczeni
              > Cerama. Powieść o archeoogii. Z pewną dawką wiedzy o historii starożytnej,
              dość
              >
              > przekrojowa, nie tylko Egipt i piramidy, ale i Mezopotamia, aż po Amerykę
              > Południową. Dla mnie książka bombowa. Dla czystej przyjemności od wielu już
              lat
              >
              > do niej dość często powracam. Może i Twojemu dziecku się spodoba...

Dzieki tez !

Postaram sie skorzystac.

No wlasnie jego tematyka obozow koncentracyjnych tez interesuje, mnie zreszta
              tez jakos to zawsze fascynowalo. Razem z holocaustem...

Nie jestem jakims znawca ani nic z tych rzeczy, ale mialam taki okres.

A "Pianista" ? to chyba za ciezkie, co ?
              • embarras Re: ksiazki O historii... 10.05.06, 13:47
                agatka_s napisała:

>
                > No wlasnie jego tematyka obozow koncentracyjnych tez interesuje, mnie zreszta
                > tez jakos to zawsze fascynowalo. Razem z holocaustem...
                >
                > Nie jestem jakims znawca ani nic z tych rzeczy, ale mialam taki okres.
                >
                >
                > A "Pianista" ? to chyba za ciezkie, co ?

Jeśli chodzi o Holocaust to mogę polecić dwie książki, które nam poleciła
                kiedyś Agnieszka_azj -"Sprawę honoru" Marii Kann i "Walizkę Hany", o której
                sama napisała tu:
                poczytajmi.blox.pl/2006/03/Walizka-Hany.html
                "Pianista" może być rzeczywiśćie za ciężki.
                • embarras Re: ksiazki O historii... 16.05.06, 14:04
                  embarras napisał:

>
                  > Jeśli chodzi o Holocaust to mogę polecić dwie książki, które nam poleciła
                  > kiedyś Agnieszka_azj -"Sprawę honoru" Marii Kann i "Walizkę Hany",

Są dwie książki o tytule "Sprawa honoru". Pierwsza, autorstwa Marii Kann, jest
                  powieścią dla młodziezy o okupacji i powstaniu w ghetcie warszawskim, o
                  przyjaźni dwóch chłopców oddzielonych murem - wydana była dość dawno temu.
                  Druga, nowsza - autorstwa dwójki historyków brytyjskicj, dotyczy lotników
                  polskich w Anglii. Jest dość obszerna, ale ciekawa. Pokazuje losy lotników
                  poprzez przybliżenie postaci pięciu z nich, sięga do historii lotnictwa w
                  Polsce i kampanii wrzesniowej. ta książka jest adresowana do czytelnika na
                  Zachodzie, więc pewne sprawy opisuje "łopatologicznie", na poziomie ich wiedzy
                  historycznej. Jeśli dwunastolatek nie przestraszy się rozmiaru, powinno mu sie
                  spodobać. Mojemu (wtedy) czternastolatkowi podobało się bardzo w zeszlym roku.
              • anndelumester Re: ksiazki O historii... 11.05.06, 11:22
                Mnie jest cięzko coś polecić bo mam mieszane uczucia co do lektur historycznych
                dla młodej młodziezy, bo ja jestem wypaczona z domu i teraz po latach uwazam, ze
                w podstawówce za duzo przeczytałam ksiązek za wczesnie, bo mój ojciec bez
                ograniczeń pozwalał mi wybierać sobie do czytania z jego biblioteki.

No tak, skoro go interesuje II wojna, to polecam Chlebowskiego (mnie ojciec dał
                mw. własnie w podstawówce) są Pokaż zęby (ja miałam wersje jedną chyba
                ocenzurowaną, a drugą pełniejszą ??) i Nocne szlaki.
                Po Kamieniach obowiązkowo też Zoskę i Parasol.
                o Zagładzie - pomysle, ale w zasadzie wszystko wydaje mi sie "za mocne",
                Starozytnośc jesli Ceram, to też Pokazcie mi testament Adama i Siódma minęła ,
                osma przemija (no to nie jest o starozytnosci ale daje przekrój)...
                Może Krawczuk? Poczet cesarzy i inne, czyta sie wysmienicie.
                Jest też seria Królowie przekleci - o sredniowieczu, Francji i całej reszcie..
                Wtreszcie są PIWowskie Biografie sławnych ludzi, niektóre przycięzkawe, ale
                niektóre czyta sie jednym tchem - tak teraz mi sie przypomniało, może skoro
                starozytnośc coś o Aleksandrze Wielkim?
                pozdrawiam i jak coś mi jeszcze sie przypomni dam głos :)
                • i2h2 Re: ksiazki O historii... 11.05.06, 11:29
                  "Królowie przeklęci" to raczej dla trochę starszych, ale skoro już mowa o
                  Druonie, to napisał też powieść o Aleksandrze Wielkim (tytuł chyba po
                  prostu "Aleksander Wielki")- rewelacyjną, moim zdaniem.
                  Seria ceramowska generalnie niezła, poza tym ja np. lubiłam jeszcze czytać
                  różne "Życia codzienne..." (też PIW).
                  Pozdrawiam
                  • jol5.po historia Polski 15.05.06, 14:58
                    polecam:
                    ksiegarnia.bellona.pl/index.php?c=boo&bid=776
                    ksiegarnia.bellona.pl/index.php?c=boo&bid=1187
                    Historia Piastów i Jagiellonów
                    Czyta się bardzo przyjemnie, dużo anegdot, wplecione fabularne historyjki, a z drugiej strony bardzo rzetelna wiedza historyczna oparta na źródłach
                    mój syn zainteresowany historią czytał bardzo chętnie, co prawda był wtedy troche młodszy(10), ale myślę, że dla dwunastolatka tez będzie to dobra i ciekawa lektura
    • j.martunia Re: ksiazki O historii... 21.05.06, 21:59
      znalazłam coś takiego, może się przyda:

Kanon literatury historycznej dla młodzieży

- Halina Auderska: "Smok w herbie";
      - Pierre Barret, Jean-Noel Gurgand: "Templariusz z Jeruzalem", "Grosz
      ubogich", "I my pójdziemy na koniec świata";
      - Barbara Bartos-Hoppner: "Tysiąc statków gnanych wiatrem";
      - George Bidwell: powieści biograficzne;
      - Frans Gunnar Bengtsson: "Rudy Orm";
      - Karol Bunsch: "Dzikowy skarb", "Ojciec i syn", "Rok
      Tysięczny", "Bezkrólewie", "Odnowiciel", "Imiennik", "Wawelskie
      wzgórze", "Zdobycie Kołobrzegu", "Psie
      Pole", "Wywołańcy", "Przełom", "Bracia", "Przekleństwo", "Powrotna droga", "O
      Zawiszy Czarnym opowieść", "Warna 1444";
      - Antonina Domańska: "Paziowie króla Zygmunta";
      - J. T. Dybowski: "Błazen starego króla", "Wieża Czarnej Księżniczki", "Hołd
      pruski", "Wojenny pan", "Listopadowa zawierucha";
      - C. S. Forester: "Pan midszypmen Hornblower" i dalsze części cyklu;
      - Wacław Gąsiorowski: "Huragan", "Rok 1809", "Szwoleżerowie gwardii", "Pani
      Walewska", "Czarny Generał", "Księżna Łowicka", "Emilia Plater", "Bem", "Miłość
      królewicza";
      - Władysław Jan Grabski: "Saga o Jarlu Broniszu", "Rapsodia świdnicka";
      - Robert Graves: "Córka Homera", "Belizariusz", "Wyspy szaleństwa" (to ostatnie
      juz nie starożytne, ale epizod mało u nas znany);
      - Aniela Gruszecka: "Powieść o kronice Galla";
      - Józef Hen: "Królewskie sny";
      - Paweł Jasienica: "Polska Piastów", "Polska Jagiellonów", "Rzeczpospolita
      Obojga Narodów";
      - Kazimierz Korkozowicz: "Przyłbice i kaptury";
      - Alina Korta: "Gniewko, syn rybaka";
      - Zofia Kossak-Szczucka: "Krzyżowcy", "Król trędowaty", "Bez oręża";
      - Stefan Kuczyński: "Grunwaldzkie miecze";
      - Walery Łoziński: "Oko proroka", "Zaklęty dwór";
      - Witold Makowiecki: "Diossos", "Przygody Meliklesa Greka";
      - Janusz Meissner: "Czarne żagle", "Czerwone krzyże", "Zielona brama";
      - Zbigniew Nienacki: "Pan Samochodzik i templariusze" i inne historyczne z tej
      serii;
      - Ferdynand Antoni Ossendowski: "Lisowczycy";
      - C.N. Parkinson: "Tajna misja", "Pod płonącą banderą", "Wyścig z czasem";
      - Teodor Parnicki: "Tylko Beatrycze";
      - Jerzy Bohdan Rychliński: "Przygody Krzysztofa Arciszewskiego", "Był bój pod
      Oliwą", "Skarbiec Bałtyku", "Galeon kapitana Mory", "Fama kapitana
      Mory", "Madonna ze złota", "Latający Szkot", "Szczęście z morskimi oczami";
      - Maciej Słomczyński (Joe Alex): "Czarne okręty";
      - Arthur H. Smith: "Złoto z Porto Bello";
      - Anna Świderkówna: "Hellada królów", "Siedem Kleopatr".

ze strony www.historia.icenter.pl/index.php?
      sid=1&lang=pl&action=artikel&cat=8&id=660&artlang=pl
      • abepe Re: ksiazki O historii... 21.05.06, 22:50
        Bidwella świetnie się czyta, Gravesa, oczywiście też. A Mika Waltari?
        Nie wiem, czy to wszystko dla dwunastolatka, hm. Ale jak pamiętam, jak wciagałam
        "Faraona":)
        Mój mąż czyta Świderkówny "Hellenika" ale jest ciut starszy:)
        • verdana Re: ksiazki O historii... 23.05.06, 22:41
          Świderkowna jest lektura na I roku historii.
          Mam natomiast watpliwości co do dawania 11-latkowi Nowaka-Jeziorańskiego. Sa
          książki, do ktorych trzeba dorosnąć, ktorych nie powinno sie czytać bez niezlej
          znajomosci faktów. Bo wtedy umyka to, co w książce najwazniejsze.
          • agatka_s Re: ksiazki O historii... 24.05.06, 10:11
            verdana napisała:

> > Mam natomiast watpliwości co do dawania 11-latkowi Nowaka-Jeziorańskiego.
            Sa
            > książki, do ktorych trzeba dorosnąć, ktorych nie powinno sie czytać bez
            niezlej
            >
            > znajomosci faktów. Bo wtedy umyka to, co w książce najwazniejsze.

Po pierwsze wyjasnienie skad te ksiazki. Szkola syna dostala za patrona
            wlasnie Nowaka, szkola z tej okazji dla calosci (czyli podstawowka+Gimnazjum)
            zorganizowala konkurs. Dzieci mialy kilka lekcji+istnial spis lektur. Syn
            przeczytal pierwsza ksiazke: "Kurier z Warszawy", a potem poprosil o nastepne.
            Bardzo go wciagnely. W konkursie dostal wyroznienie, bo zwyciezyly dzieciaki z
            gimnazjum.

Oczywiscie ze 11-latek czyta takie ksiazki jak 11-latek a nie jak profesor
            historii. Zadawal np pytania typu "a co to gestapo ?", a najbardziej
            pasjonowaly go np opisy jak byl zorganizowany "kociol" albo tego
            typu "sensacyjne" elementy.

No ale chyba to nienajgorzej, ze czyta takie ksiazki (oczywiscie nie tylko
            takie!!!!) nawet naiwnie i troche bardziej jak powiesci sensacyjne. Na pelne
            zrozumienie, analizy i wyciaganie wnioskow przyjdzie jeszcze czas. Dzis
            jestesmy na poziomie zdobywania podstawowych informacji (no np wlasnie co to
            gestapo, a co to Radio Wolna Europa). Uzywam liczby mnogiej specjalnie, bo ja
            tez sie "douczam" bo czasem nie na wszystkie pytania umiem odpowiedziec (no np
            musialam sobie doczytac jaka byla roznica miedzy Gestapoi a SS, bo ja to mam
            taka wiedze o tym bardziej na poziome Kapitana Klossa-ale przyznaje sie do
            tego !!!).

Mysle ze nie ma nic zlego jesli dziecko czyta o historii, nawet jesli nie wie o
            tej historii. Za2wsze cos w glowie zostanie (akurat calkiem sporo, bo temat
            Jezioranski+Powstanie warszawskie, syn ma niezle "obcykane")

• anndelumester kanon 24.05.06, 12:49
        Ja nie wiem, ale dla mnie Bunsch był absolutnie niestrawny
        ani w podstawówce, ani później...
        Domańska też za bardzo współczesna (język mam na mysli) nie jest,
        Gasiorowski - no ujdzie, ale dla mnie przyjemnośc to nie była, podobnie jak
        Kossak Szczucka i Meissner,
        ja bym dziecku/nastolatkowi nie proponowała, bo to moze bardziej odstęczyć niż
        zainteresowac.
    • anka2305 A TO HISTORIA. Opowiadania z dziejów Polski 03.07.13, 20:46
      www.wyd-literatura.com.pl/kazimierz-szymeczko,aneta-krella-moch/a-to-historia-opowiadania-z-dziejow-polski.html
      Czy ktoś z Państwa ma tę książkę i może na jej temat napisać krotką recenzję. Opis brzmi bardzo zachęcająco, ale nie mogę znaleźć w sieci nic poza tym właśnie opisem.
      Z góry dziękuję:)
      • violik Re: A TO HISTORIA. Opowiadania z dziejów Polski 03.07.13, 21:57
        Opis jest zgodny z tym, co w środku: trzy skrzaty, znane fakty z historii polski, błyskotliwe dialogi. Bystre skrzaty w swych sporach odkurzają naszą historię. Autor próbuje zafascynować młodego czytelnika historią. Książka dla dziecka od klasy IV+ podstawówki. W środku także zabawne historyjki komiksowe w stylu "A masz w ten zakuty łeb. Lepiej zapamiętasz datę". To o bitwie pod Grunwaldem.
        Patrząc na podręczniki do historii z których wieje nudą, jestem za kupowaniem tego typu książek, które mogą sprawić aby historia nie obrzydła dziecku.
        Przeczytałam kilka innych książek Pana Szymeczko. Ma talent do dialogów.
        A wcześniej napisał inne historyczne książki dla dzieci, które także polecam:
        Historia Polski w opowieściach (1999) oraz Pomolowana historia. Opowieści moli książkowych (2004)
        • anka2305 Re: A TO HISTORIA. Opowiadania z dziejów Polski 04.07.13, 08:18
          Bardzo dziękuję za odpowiedź. Książki, które Pani wymieniła, są niedostępne, ale szukając ich dowiedziałam się, że "Pomalowana historia. Opowieści moli książkowych" będzie wznowiona w 2014 roku i ta druga też, ale nie wiem kiedy.
          • abepe Re: 09.07.13, 20:40
            Doniesiono mi, że 6latek naciągnął babcię na książkę Ilustrowana historia Polski dla najmłodszych z wydawnictwa SBM, autorstwa Jolany Bąk (bo rycerze na okładce). Już widzę, że będą trochę bolały mnie oczy, ale czy powinnam się bać treści? Znacie tę książkę?

• alfa36 Re: 24.07.13, 09:57
              A dla 8 latka nie będzie zbyt prosta ta ksiażka (Ilustrowana historia polski dla najmłodszych")?
              • abepe Re: 24.07.13, 10:09
                Nie wiem. Jeszcze jej nie widziałam. Skrobnę Ci jak spotkam się z dziećmi (i książką;)
                • bruy-ere Re: 24.07.13, 10:19
                  Układ książki jest taki, że po lewej jest tekst (niezbyt długi), a po prawej ilustracja. Czyli cała składa się z takich rozdzialików, np. Chrzest Polski, Gall Anonim, Krzyżacy. Jest dość gruba - 240 stron, w twardych okładkach. Informacje takie mniej więcej, jak w podręczniku do historii. Ilustacje raczej nie powalają, ale nie jest tragicznie.
                  Postaram się wrzucić jakieś zdjęcia środka, jak znajdę chwilę.
                  • bruy-ere Re: 25.07.13, 14:08
                    http://i1253.photobucket.com/albums/hh592/ewagm1/dddd_zps527fdc9d.jpg
                    http://i1253.photobucket.com/albums/hh592/ewagm1/zdjAumltradecie_zps71dc797b.jpg

• abepe Re: 25.07.13, 20:13
                      No tak, średnia krajowa byle jaka.
        • quistista Re: A TO HISTORIA. Opowiadania z dziejów Polski 21.04.15, 09:33
          Wlasnie czytam te pozycje z synem i nie zachwyca mnie. Moze sie czepiam ale dialogi sztuczne, dowcip wymuszony. Zaluje, ze kupilam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka