Dodaj do ulubionych

Bajkonurrr w TVP Kultura - już dziś !!!

04.01.07, 09:48
Od dzisiejszego wieczora co tydzień o 19.50 znani czytają książki dzieciom.
Dziś URSZULA DUDZIAK czyta RÓŻOWEGO PROSIACZKA.
Za tydzień KAZIK STASZEWSKI poczyta WIELKIE ZMIANY W DUŻYM LESIE.
Jestem bardzo ciekawa tego programu, zwłaszcza, że w jego opisie znalazłam
informację, że będzie to "Połączenie dobrej literatury dla dzieci z
interesującymi ilustracjami." :-)))
A tak przy okazji już zaczynam myśleć, jakie połączenie byłoby ciekawe (tzn.
kto i co mógłby przeczytać).
Tylko proszę się nie nastawiać na długą ucztę - program trwa 10 minut;-)
Obserwuj wątek
    • abepe Re: Bajkonurrr w TVP Kultura - już dziś !!! 04.01.07, 10:30
      Ja chętnie poczytam:)) Mam obecnie taki świetny sznapsbaryton na zmianę z
      bezgłosem. Mąż stwierdza także, że posługuję się alikwotami:))Mogłabym jakąś
      romantyczną bajkę przeczytać. Wczoraj mąż czytał Grzesiowi na dobranoc, ale może
      dziś ja się skuszę.

A poważnie, to godzina tych bajek mi nie pasuje,tak samo, jak godzina nadawania
      bajek w 1 programie radia naszego kochanego. Na mini-mini jest Clifford i on być
      musi, tak samo, jak wcześniej Maja. Jakie było zamieszanie w Sylwestra i Nowy
      Rok, gdy Mai nie było. W Święta były inne atrakcje, więc G zupełnie zapomniał o
      TV, ale jak się już TV włącza to tylko na Maję i Clifforda.
      • abepe Re: Bajkonurrr w TVP Kultura - już dziś !!! 04.01.07, 20:18
        Udało mi się włączyć na drugą połowę (Clifford się kończy przed 20 i Grześ
        wyłącza z informacją -nie będziemy oglądać reklam:)
        Grześ wysłuchał w skupieniu. Scenografia trochę archaiczna, prawda? Pani Urszula
        bardzo ekspresyjna,na głowę bije Magdę Umer. Ciekawie, jak by było, gdyby
        zamiast czytać wyśpiewała po swojemu tekst:))?? Jeszcze jej płyty (mamy tylko
        jedną) na Grzesiu nie próbowaliśmy. Na pewno jakas aktorka przeczytałaby to
        lepiej ale moim zdaniem całkiem zgrabnie, wyraźnie i atrakcyjnie dla dzieci.
        Mogliby tylko jakoś inaczej pokazać ilustracje. Tak, żeby naprawdę ilustrowały
        tekst. Pamiętacie jak Kowalewski czytał w 5-10-15 "Sceny z życia Smoków"?.
        Zawsze pokazywali ilustracje do tego, co akurat czytał.
        • i2h2 Re: Bajkonurrr w TVP Kultura - już dziś !!! 05.01.07, 19:51
          Też drugą połowę oglądaliśmy, bo wcześniej byliśmy w Zachęcie.
          Podobało się, chociaż mi kolor fotela nie odpowiada ;-)
          Aktorka czytałaby zbyt zgrabnie, bo one wyszkolone, nie uwazasz? A dudziakową
          lubię zwyczajnie (ostatnio miałam ochotę młodszą Młynarską zamordować, bo jej w
          najciekawszych momentach przerywała !).
          U nas będzie to stały punkt programu - od razu po skończeniu Młoda spytała,
          kiedy będzie następna czytanka ;-)
          • abepe Re: Bajkonurrr w TVP Kultura - już dziś !!! 06.01.07, 19:14
            i2h2 napisała:

> Też drugą połowę oglądaliśmy, bo wcześniej byliśmy w Zachęcie.
            > Podobało się, chociaż mi kolor fotela nie odpowiada ;-)

A my planujemy do nowego mieszkania zakup czerwonych foteli:)) Ale zasadniczo o
            3/4 mniejszych:)) Mam nadzieję, że wpadniesz na nich posiedzieć w drodze do Łeby:))
            • abepe Kazik:)) 15.01.07, 19:46
              Nikt nie oglądał Kazika w zeszły czwartek? My, owszem drgugą połowę (znowu po
              Cliffordzie). Uroczy:) Te miny:) Te gesty:) Na zakończenie Grześ się rozpłakał,
              że chce jeszcze panią, co czyta o prosiaczku (nie wiedziałam, ze zapamięta).
              Czyli - pomysł się przyjął. Może w ten czwartek uda się szybciej Clifforda wyłączyć.
              • i2h2 Re: Kazik:)) 15.01.07, 23:49
                My oglądaliśmy :-) Wrażenia moge powtórzyć za Tobą - te miny, te gesty ! Cudo
                po prostu - marnuje się człowiek, powinien częściej tak czytać dzieciom. Tekst
                dobrze mi znany usłyszałam na nowo :-)
                Teraz mam tylko problem co wieczór z odliczaniem do czwartku. Ostatni raz
                robiłam to w poprzedniej epoce, jak "Kobra" leciała w TV ;-)
                • zuzannao Re: Kazik:)) 16.01.07, 11:29
                  Mnie też zachwycił. Mam nadzieję, że szybko doczeka się wnuków, bo taki talent się marnuje:-) A moje
                  dziecko siedziało jak zahipnotyzowane...
    • i2h2 Czuj duch miłośnicy kotów !!! 16.01.07, 18:19
      W najbliższy czwartek (18 stycznia) Maria Peszek poczyta naszym dzieciom w
      ramach Bajkonuru "333 koty" :-))))
      No rozpływam się - i koty lubię, i Peszkównę..........
      A tydzień później Marcin Cecko "Potwora" z "Królewny w koronie".
      A ja chcę jeszcze "Plaster czarownicy"!!! Aczkolwiek moje chęci nie są
      uwzględniane ;-)
      • babatera A ja nie mam lablówki ;-(((( 16.01.07, 20:42
        A czy jest coś w telewizjach dostępnych dla wszystkich?
        • babatera kablówki of course 16.01.07, 20:43
          babatera napisała:

> A czy jest coś w telewizjach dostępnych dla wszystkich?
          • abepe Re: kablówki of course 16.01.07, 21:46
            babatera napisała:

> babatera napisała:
            >
            > > A czy jest coś w telewizjach dostępnych dla wszystkich?

Cała (prawie) kultura przeszła chyba do TVP Kultura. W "rządowej" oglądamy
            "Łosskot":)
      • abepe Re: Czuj duch miłośnicy kotów !!! 16.01.07, 21:43
        i2h2 napisała:

> W najbliższy czwartek (18 stycznia) Maria Peszek poczyta naszym dzieciom w
        > ramach Bajkonuru "333 koty" :-))))

Całe?

Niestety mam cały czas zastrzeżenia do sposobu pokazywania ilustracji. Ale może
        inaczej się nie da.
        • wielki.nur witam! 17.01.07, 23:36
          Tu kapitan bajkowego statku!
          :-)
          Od dziś oficjalnie przyjmuję wszelkie uwagi.
          ;-)
          Czekam z zapartym tchem.
          No i cieszę się, że coraz więcej osób - małych i dużych - ogląda Bajkonurrra.
          Dla wielbicieli Kazika wesoła informacja: Kazik pojawi się raz jeszcze (w
          przyszłości na razie niezidentyfikowanej).
          Przeczyta "Czerwonego Kapturka" z serii NIEBAŚNIE.

Kotów całych Maria Peszek oczywiście nie przeczyta, bo by się nie zmieściła w 10
          minutach.
          • i2h2 Re: witam! 18.01.07, 00:27
            Witamy, Wielki Nurze (Wielkonurze?)
            Mamy nadzieję, że program się rozrośnie i będzie to uczta półgodzinna co
            najmniej ;-)
            A do forumek apel - dziewczyny, do piór: tu nas chcą słuchać (a raczej czytać).
            Wykorzystajcie sytuację i pomarudźcie konstruktywnie !!!
            • uccello Re: witam! 18.01.07, 11:29
              Moje marudzenie konsruktywne było by o tyle cenne, że całkowicie pozbawione
              uprzedzeń i skrzywienia subiektywnego. Nie posiadam bowiem telewizora. Ale
              kiedy czytałam o Bajkonurze, cień zazdrości- nie powiem -przemknął przez moje
              robaczywe serduszko. Przynajmniej sobie o tym poczytam.
              Piszcie więc bajkonurobiorcy:)
              • abepe Re: witam! 20.01.07, 22:17
                uccello napisała:

> Moje marudzenie konsruktywne było by o tyle cenne, że całkowicie pozbawione
                > uprzedzeń i skrzywienia subiektywnego. Nie posiadam bowiem telewizora.

A my posiadamy dzięki zrzucie babci i brata (teraz brat nie ma ale się nie mam
                zamiaru zrzucać a babcia chyba im zafundowała pralkę:)

> Piszcie więc bajkonurobiorcy:)

Piszemy:) Chociaż ostatniego nie oglądaliśmy, bo u wyżej wymienionego brata
                bawiliśmy:)

Po pierwsze - apeluję ponownie o inny sposób prezentowania ilustracji.
                Wydawnictwa mają chyba jakieś kartony (tak to się nazywa, wiem, ze przy
                witrażech tak:) z ilutracjami i nie trzeba pokazywać stron z tekstem.
                Po drugie - czy Szanowny Wielki Nur ma jakiś wpływ na repertuar TVP Kultura? Nam
                tu się marzy Teatr Młodego Widza. Po staremu - w niedzielę koło południa:))
                Po trzecie - może by częściej, lub chociaż dłużej?
      • natalajj Re: Czuj duch miłośnicy kotów !!! 20.01.07, 16:50
        Napiszcie, jak było. Ja cały dzień czekałam, ale tuż przed programem zadzwonił
        mąż, że ukradli nam samochód i sie porobiło nerwowo ...
        • abepe Re: Czuj duch miłośnicy kotów !!! 20.01.07, 22:18
          natalajj napisała:

> Napiszcie, jak było. Ja cały dzień czekałam, ale tuż przed programem zadzwonił
          > mąż, że ukradli nam samochód i sie porobiło nerwowo ...

:((
    • zuza_k Re: Bajkonurrr w TVP Kultura - już dziś !!! 21.01.07, 01:45
      A ja bym się chciała dowiedzieć, czy są przewidziane powtórki programów, bo
      przegapiłam :(
      A może ktoś nagrał? Zwłaszcza czytanie przez Kazika mi się marzy, bo oprócz
      tego, że czytam duzo, również dzieciom, to fanką Kultu jestem. Może ktoś
      nagrał? Będę wdzięczna...

Pozdrawiam,
      Zuza
    • i2h2 Re: Bajkonurrr w TVP Kultura - 25 stycznia 26.01.07, 15:38
      Kto oglądał? Co było? Kto czytał?
      Wróciliśmy od lekarza po 20.00 i jestem niedoinformowana ;-)
      Poproszę sprawozdanie - najlepiej szczegółowe.
      • abepe Re: Bajkonurrr w TVP Kultura - 25 stycznia 26.01.07, 20:09
        i2h2 napisała:

> Kto oglądał? Co było? Kto czytał?
        > Wróciliśmy od lekarza po 20.00 i jestem niedoinformowana ;-)
        > Poproszę sprawozdanie - najlepiej szczegółowe.

Ja też poproszę. Byłam u lekarza z młodszym a tata a zapomniałam mężowi
        przypomniec, żeby włączył starszemu.
        • zuzannao Re: Bajkonurrr w TVP Kultura - 25 stycznia 27.01.07, 00:26
          Ha, to ja miałam dobrze, bo do mnie lekarz przyszedł do domu:-) Niestety, nie skorzystałam z tego w
          pełni, bo zasiedziałam się przy pracy słuchając książki Dehnela w Dwójce. Ale panowie oglądali i
          dobiegały mnie z drugiego pokoju ich śmiechy. Sama widziałam końcówkę - czytał poeta Marcin Cecko
          opowiadanie o potworze pani Letki. Ładnie czytał. Z tego, co dotychczas widziałam, wyciągam wniosek,
          że lepiej zatrudniać do tego nieprofesjonalistów, tzn. nie aktorów, bo jak dotąd najmniej mi się
          podobało wykonanie Marii Peszek. Jakoś tak mało naturalnie wypadła na tle bezpretensjonalnych
          amatorów:-)
          Byłabym zapomniała - na specjalne życzenie Iwony zmieniono kolor fotela;-))
          • abepe Re: Bajkonurrr w TVP Kultura - 25 stycznia 27.01.07, 19:35
            zuzannao napisała:

> Ha, to ja miałam dobrze, bo do mnie lekarz przyszedł do domu:-) Niestety, nie s
            > korzystałam z tego w
            > pełni, bo zasiedziałam się przy pracy słuchając książki Dehnela w Dwójce.

Eh, miałam zamiar tego Dehnela słuchać w dwójce ale zawsze wykorzystuję moment,
            gdy Grześ siedzi przed Mają i Clifordem i siadam do forum. Chyba wrzucę na uszy
            słuchawki i nie będę musiała tych zwierzaków słuchać:))

A co u Was za choróbska? U nas zapalenie płuc, tzn. u starszego, młodsze (tfu,
            tfu) zdrowe, wczoraj słuchałam serducha i biło jak trza:))
            • zuzannao Re: Bajkonurrr w TVP Kultura - 25 stycznia 29.01.07, 10:46
              U nas infekcje górnych dróg oddechowych (dziecko) i zapalenia zatok(rodzice), trwające już przeszło
              miesiąc, uchroniły (odpukać) Szymka przed złapaniem zapalenia płuc, które, jak widzę, szaleje. Dzisiaj
              Szymon poszedł po raz pierwszy po chorobie do przedszkola, zobaczymy co będzie dalej... Na wszelki
              wypadek pojadę do biblioteki i wymienię mu komplet książek, bo te sprzed miesiąca zaczytane na
              śmierć:)
          • wielki.nur Re: Bajkonurrr w TVP Kultura - co dalej?! 29.01.07, 00:36
            Fotel będzie jeszcze przechodził wiele przemian. ;)
            W następnym odcinku Katarzyna Figura przeczyta "Kopciuszka" z serii niebaśnie.
            Następny, czyli 1 lutego.
            A 8 lutego Andrzej Czeczot "Baśń o królu Dardanelu".
            A 15 lutego jeszcze nie wiem. ;) Nie mogę się zdecydować. ;)
            • zuzannao Re: Bajkonurrr w TVP Kultura - co dalej?! 29.01.07, 10:52
              Mieliśmy dzisiaj przy śniadaniu dyskusję panelową na temat: Jakich luminarzy polskiej kultury
              należałoby zaprosić do czytania bajek w tym programie. Moje marzenie już się nie spełni -
              wyobrażałam sobie, jak świetnie sprawdziłby się w tej roli zmarły niedawno Jerzy Grzegorzewski... Ale
              pozostając przy teatrze - może Krystian Lupa? No i jeszcze myślałam o Wojciechu Kilarze, ze względu
              na jego podobieństwo do Koszałka-Opałka z ilustracji Grabiańskiego:-) Mój mąż obstawia Świetlickiego
              i Wojtyszkę. Następne śniadanie już jutro, więc może coś jeszcze nam przyjdzie do głowy:-)
              • wielki.nur Re: Bajkonurrr w TVP Kultura - co dalej?! 29.01.07, 23:18
                Nie mogę tu zdradzać tajników realizacji. Jedno powiem: ani Wojciech Kilar,
                ani Marcin Świetlicki nie przyjęliby propozycji.
                A o tych, na których poluję nie mogę pisać :)
                Ale proszę proszę...
                Czy ja już pisałam, że w zanadrzu mam jeszcze performera Cezarego
                Bodzianowskiego i Korę?
                • abepe Re: Bajkonurrr w TVP Kultura - co dalej?! 29.01.07, 23:30
                  wielki.nur napisała:

> Czy ja już pisałam, że w zanadrzu mam jeszcze performera Cezarego
                  > Bodzianowskiego i Korę?

O rany Julek. Do tej pory mi się wydawało,że wielki.nur jest mężczyzną:))

Ciekawa jestem Kory. Nie jest fanką, mam nadzieję, że nie będzie przeraźliwie
                  wyraźna, jak zawsze. Niektóre dzieci mogą się przestraszyć:)

A czy w kwestii Teatru Młodego Widza da się coś zrobić? Przepraszam za
                  nachalność ale nam tu wszystkim na tym bardzo zależy. Prawda, koleżanki i
                  koledzy, że zależy? Jeśli Szanowna Wielki Nur nie jest władna to może nam
                  podpowie kto jest:)
                  • i2h2 Re: Bajkonurrr w TVP Kultura - co dalej?! 29.01.07, 23:35
                    abepe napisała:
                    > A czy w kwestii Teatru Młodego Widza da się coś zrobić? Przepraszam za
                    > nachalność ale nam tu wszystkim na tym bardzo zależy. Prawda, koleżanki i
                    > koledzy, że zależy? Jeśli Szanowna Wielki Nur nie jest władna to może nam
                    > podpowie kto jest:)

Rozbestwiłaś się - trzeba Cię zastrzelić ;-)
                    • abepe Re: Bajkonurrr w TVP Kultura - co dalej?! 29.01.07, 23:57
                      i2h2 napisała:

> Rozbestwiłaś się - trzeba Cię zastrzelić ;-)

Ok, jutro wychodzę w kamizelce. Są takie w moim rozmiarze -100 cm w pasie??
                      • i2h2 Re: Bajkonurrr w TVP Kultura - co dalej?! 30.01.07, 00:05
                        Nooo, jak by to powiedzieć... Zważywszy, że są dla wszelkiej maści notabli i
                        szejków (nie mylić z milkszejkami), to podejrzewam, że i 120 cm w pasie nie
                        stanowiłoby problemu ;-)
                        • abepe Re: Bajkonurrr w TVP Kultura - co dalej?! 30.01.07, 00:13
                          i2h2 napisała:

> Nooo, jak by to powiedzieć... Zważywszy, że są dla wszelkiej maści notabli i
                          > szejków (nie mylić z milkszejkami), to podejrzewam, że i 120 cm w pasie nie
                          > stanowiłoby problemu ;-)

A, no tak. Myślałam o zgrabnych paniach policjantkach:))
                • zuzannao Re: Bajkonurrr w TVP Kultura - co dalej?! 29.01.07, 23:38
                  Nie jestem wielbicielką Kory, ale Cezary Bodzianowski to świetny pomysł - on właściwie mógłby tylko
                  usiąść w fotelu i posiedzieć, a to już byłaby sztuka:)
                  • i2h2 Re: Bajkonurrr w TVP Kultura - co dalej?! 29.01.07, 23:41
                    A ja się wyłamię - lubię Korę (aczkolwiek bardziej tę sprzed jakichś 15-20 lat)
                    i bardzo jestem ciekawa, jak przeczyta (i co!)
            • i2h2 Re: Bajkonurrr w TVP Kultura - co dalej?! 29.01.07, 11:18
              wielki.nur napisała:
              > A 15 lutego jeszcze nie wiem. ;) Nie mogę się zdecydować. ;)

A czy ja mogę prosić o "Wielkie pytanie" ? Po pierwsze dlatego, że ciekawa
              jestem jak czytać to, co prawie nie ma tekstu, ale ten tekst jest jednocześnie
              ogromnie ważny, a po drugie dlatego, że abepe nie zna książki i będzie mogła ją
              sobie obejrzeć ;-D
              • abepe Re: Bajkonurrr w TVP Kultura - co dalej?! 29.01.07, 19:25
                i2h2 napisała:

>
                > A czy ja mogę prosić o "Wielkie pytanie" ? Po pierwsze dlatego, że ciekawa
                > jestem jak czytać to, co prawie nie ma tekstu, ale ten tekst jest jednocześnie
                > ogromnie ważny, a po drugie dlatego, że abepe nie zna książki i będzie mogła ją
                >
                > sobie obejrzeć ;-D

O, jak miło, że koleżanka o mnie myśli. Mam kilka dni później urodziny, więc w
                ramach prezentu:)))
              • i2h2 Re: Bajkonurrr w TVP Kultura - co dalej?! 29.01.07, 19:29
                Wielki Nurze, to co, będzie prezent urodzinowy dla abepe ?? ;-)))))
                • wielki.nur Re: Bajkonurrr w TVP Kultura - co dalej?! 29.01.07, 23:15
                  Niech was kule biją - 'Wielkie pytanie' mam już nagrane. Ale w bardzo
                  nietypowym wykonaniu, Wienio, czyli warszawski hip-hopowiec czyta. Kiedy
                  emisja, jeszcze nie wiem. Chyba lepiej kupić książkę ;)
                  • abepe Re: Bajkonurrr w TVP Kultura - co dalej?! 29.01.07, 23:20
                    wielki.nur napisała:

> Niech was kule biją - 'Wielkie pytanie' mam już nagrane. Ale w bardzo
                    > nietypowym wykonaniu, Wienio, czyli warszawski hip-hopowiec czyta. Kiedy
                    > emisja, jeszcze nie wiem. Chyba lepiej kupić książkę ;)

A niech biją:)) Mogę sezon urodzinowy przeciągnąć:)
                    • jargolka Re: Bajkonurrr w TVP Kultura - co dalej?! 29.01.07, 23:36
                      A ja chciałabym zapytac, jesli można:) - tytuły ksiązek dla dzieci, według
                      jakiego klucza są obierane? i czy te "bajkowe czwartki" bedą się dłuuugo
                      ciągneły? mam nadzieję, że jak najdłużej :) pozdrawiam
                      • i2h2 Re: Bajkonurrr w TVP Kultura - co dalej?! 29.01.07, 23:42
                        Na pytanie pierwsze odpowiada pierwszy post w tym wątku ;-)
                        Co do drugiego, to chyba nie skłamię, mówiąc, że wszyscy mamy taką nadzieję...
                      • wielki.nur Re: Bajkonurrr w TVP Kultura - co dalej?! 30.01.07, 14:32
                        Bajkowe czwartki będą przez cały rok (pewnie).
                        Książki są wyjątkowo subiektywnym wyborem moim. ;)
                        Staram się w kulturze zaszczepiać wątki dziecięce - powoli wychodzi, jak widać.
                        Poza tym kultura ma forum: tam czytają władni. :)
                        tvp.pl/4101.dzialy
                        • abepe Re: Bajkonurrr w TVP Kultura juz dziś!!! 01.02.07, 19:47
                          Nerwowo zerkam na zegarek.

Wymyśliłam swoje typy:
                          Janina Paradowska (niedawno wystąpiła na teatralnych deskach:)
                          Janusz Gajos (bosko czytał "Pana Wołodyjowskiego w "dwójce"")
                          "Kto chciałby rozweselić pechowego nosorożca"
                          • abepe 1.02 - jak Wam się podobało? 01.02.07, 20:12
                            Cóż, trzylatki nie były chyba targetem dzisiejszego programu:)?
                            Grześ wysłuchał ale chyba nic nie zrozumiał.
                            A ja nie mogłam się skupić, bo intrygowało mnie to, że pani Kasia trzymała
                            książkę do góry nogami:) Cała seria tak ma?
                            • i2h2 Re: 1.02 - jak Wam się podobało? 02.02.07, 10:53
                              Seria Santorskiego jest dla mnie poparciem tezy, że na książkach dla dzieci
                              powinno się zaznaczać orientacyjny wiek odbiorcy. Ani "Czerwony Kapturek",
                              ani "Kopciuszek", ani "Jaś i Małgosia" nie są dla małych dzieci, a powiedzmy
                              dla "młodszych nastolatków". Ja przynajmniej tak je odbieram.
                              Do góry nogami? nie zauważyłam, napawałam się tym,że mnie fotel w oko nie
                              gryzie ;-)
                              • abepe Re: 1.02 - jak Wam się podobało? 02.02.07, 13:29
                                Okładka była do góry nogami, wnętrze prawidłowo. Podejrzewam, że to taka
                                przewrotna seria:) Nigdy nie zaglądałam do środka.
                                • wielki.nur Re: 1.02 - jak Wam się podobało? 02.02.07, 21:27
                                  Owszem, była do góry nogami. :)
                                  Taki to był przewrotny egzemplarz.
                                  W Bajkonurze będą się zdarzały pozycje dla trochę starszych dzieci, ale na pewno
                                  nie przekroczę dobrego smaku. ;)
                                  No i niedługo pokaże się nowy fotel :)
                                  • abepe Re: 1.02 - jak Wam się podobało? 03.02.07, 12:59
                                    wielki.nur napisała:

> Owszem, była do góry nogami. :)
                                    > Taki to był przewrotny egzemplarz.

Czyli wzrok mam dobry (w szkłach kontaktowych:))
                                    Ale mnie to rozpraszało, hehehe.

> W Bajkonurze będą się zdarzały pozycje dla trochę starszych dzieci, ale na pewn
                                    > o
                                    > nie przekroczę dobrego smaku. ;)

Ale o krecie z kupą na głowie będzie, mam nadzieję. Proszę!!!

> No i niedługo pokaże się nowy fotel :)

Na worku sako ich posadzić. Lubię, jak się każdy inaczej na nim wierci:))
                            • tom_papioh Re: 1.02 - jak Wam się podobało? 03.02.07, 10:04
                              abepe napisała:

> Cóż, trzylatki nie były chyba targetem dzisiejszego programu:)?
                              > Grześ wysłuchał ale chyba nic nie zrozumiał.
                              > A ja nie mogłam się skupić, bo intrygowało mnie to, że pani Kasia trzymała
                              > książkę do góry nogami:) Cała seria tak ma?

Hm... dla czterolatka też się raczej nie nadaje... a zna Kopciuszka i przeróżne inne utwory literackie...
                              To jest zdecydowanie postmodernistyczna bajka dla dorosłych, a przynajmniej dla nastolatków. Przy
                              tym ciekawy łopatologiczny morał - zła konsumpcjonistka zmienia się w dobrą feministkę... Czy
                              przeczytała o tym w żurnalu dla dorastających panien?
            • jargolka Re: Bajkonurrr w TVP Kultura - co dalej?! 29.01.07, 23:18
              A czy będzie "ale ja tak chcę!"? Jesli tak, to kiedy?
              • wielki.nur Re: ale ja tak chcę! 30.01.07, 14:27
                • wielki.nur Re: ale ja tak chcę! 30.01.07, 14:28
                  O. Za szybko poszło.
                  Ale ja tak chcę będzie! Data emisji jeszcze nie znana. Przeczyta Katarzyna
                  Figura. :)
                  • jargolka Re: ale ja tak chcę! 01.02.07, 23:12
                    To ja się bardzo cieszę. bo lubie i "Ale ja tak chcę!' i p. Figurę. wspaniale
                    czytała dziś Kopciuszka :) pozdrawiam
                  • jargolka Re: ale ja tak chcę! 01.02.07, 23:15
                    jeszcze tak sobie pomyślałam, jakby to było, gdyby autorzy czytali swoje
                    utwory... :)
          • i2h2 Re: Bajkonurrr w TVP Kultura - 25 stycznia 29.01.07, 11:15
            zuzannao napisała:
            > Z tego, co dotychczas widziałam, wyciągam wniosek,
            > że lepiej zatrudniać do tego nieprofesjonalistów, tzn. nie aktorów, bo jak
            >dotąd najmniej mi się
            > podobało wykonanie Marii Peszek. Jakoś tak mało naturalnie wypadła na tle
            >bezpretensjonalnych amatorów:-)

No proszę - mam tak samo, myślałam tylko, że to dlatego, że za wysoki próg
            ustawiłam (bo i M.Peszek lubię i "Koty").

> Byłabym zapomniała - na specjalne życzenie Iwony zmieniono kolor fotela;-))

No nie mów, że dedykacja była :-D
    • mama_kasia Re: Bajkonurrr w TVP Kultura - już dziś !!! 30.01.07, 11:05
      Bardzo mnie denerwuje ten wątek, bardzo.
      Mam kablówkę, ale moja kablówka nie ma tvp kultura!
      Mogę jedynie czekać, aż tak dobry program wejdzie
      np. do tvp1. Mogę też nie zauważać tego wątku na forum,
      ale brak mi samozaparcia.

Wyraziłam swoją złość i niemoc i ...już mi lepiej ;-)
      • steffa Re: 30.01.07, 14:26
        Możesz jeszcze kablówkę zmienić ;)
        • mama_kasia Re: 30.01.07, 14:30
          Nie mogę. U mnie w mieście jest tylko jedna :-)
          W dodatku dostarcza mi internet, więc nie opłaca mi się
          zmieniać :-)
          • steffa Re: 04.02.07, 01:26
            Ponoć przez internet też można, ale nie wiem jak (jeszcze).
            • steffa Re: Można` 21.03.07, 18:34
              Można, ale jest niewiele...
              www.itvp.pl/anteny/tvpkultura/
    • wielki.nur RE: bajkonur 8 lutego I 15 lutego 06.02.07, 01:18
      8 lutego BAŚŃ O KRÓLU DARDANELU przeczyta ANDRZEJ CZECZOT.
      A 15 lutego SEN, KTÓRY ODSZEDŁ - KORA.
      ZAPRASZAM.
      • bea-sjf mój typ 06.02.07, 09:17
        książkowy to "Moje ,nie moje" www.merlin.com.pl/frontend/towar/368556
        Niestety z braku odpowiedniego odbiornika nie ogladamy Bajkonurrra ,ale
        kibicujemy mając nadzieję na jakieś wydanie na cd ( dołączone do "Dziecka" ?).
        • i2h2 Re: mój typ 06.02.07, 09:23
          Postuluję o "instrukcję obsługi" oglądania przez internet.
          • abepe za krótko czy w sam raz? 06.02.07, 19:35
            Opowiadałam teściowej o Bajkonurze i narzekałam, że taki krótki. Teściowa
            stwierdziła, że dla dzieci nie mogłoby być więcej. Na mój argument, ze Grześ
            chce więcej powiedziała, że on jest niezwykłym dzieckiem.
            Eeee tam. Grubo przesadziła, prawda? Nie zna forumowych dzieci:))
      • i2h2 Re: RE: bajkonur 8 lutego I 15 lutego 06.02.07, 09:22
        wielki.nur napisała:
        > 8 lutego BAŚŃ O KRÓLU DARDANELU przeczyta ANDRZEJ CZECZOT.
        To ja się wieczorem z domu nie ruszam!!!
        • i2h2 Baaaczność, żeby nie przegapić Dardanela!!! n/txt 08.02.07, 19:07

• abepe Re: RE: bajkonur 8 lutego I 15 lutego 08.02.07, 19:09
        Ooooo, dziś będziemy oglądać od początku. Grześ się dopiero obudził po 2,5
        godzinach spania (dawno tego nie robił, więc na wieczór prognozuję dziś długie
        czytanie na dobranoc:) i wcale nie chciał Mai i Cliforda tylko coś "na czarnym
        komputerze":)), więc sprytnie włączyłam bajkę, która nam się w odpowiednim
        momencie skończy, hehe.
        Ostrzę ząbki na "Dardanela" i większe zakupy w Wytwórni, więc sprawdzimy, jak
        się młodzieży spodoba:))
        • i2h2 Re: RE: bajkonur 8 lutego I 15 lutego 08.02.07, 20:08
          I jak??? :-)
          Mam wrażenie, że pan Czeczot się rozkręcał w trakcie czytania ;-)))
          I jedna uwaga techniczna/pytanie - nie mógłby ten podkład dźwiękowy być ciut
          cichszy? Był dziś moment, że nie słyszeliśmy tekstu. Niestety, nakłada się to
          czasem na siebie i efekt właśnie taki :-(
          • zuzannao Re: RE: bajkonur 8 lutego I 15 lutego 08.02.07, 20:15
            Właśnie siadłam do komputera, by postulować przyciszenie efektów dźwiękowych, a tu widzę, że ktoś
            mnie ubiegł:-) W każdym razie popieram prośbę Iwony - nie każdy czytający ma głos jak dzwon...
            • jargolka Re: RE: bajkonur 8 lutego I 15 lutego 08.02.07, 22:19
              oglądnęłam Dardanela z zachwyconym młodszym synem. ucieszył się, że za tydzien
              też oglądamy :)
              a przedmówczynie szanowne popieram, co do głosności muzycznego tła
              pozdrawiam
              beata
        • wielki.nur Re: RE: bajkonur 8 lutego 08.02.07, 22:29
          Przepraszam za błąd montażysty.
          • i2h2 Re: RE: bajkonur 8 lutego 08.02.07, 22:36
            Nie ma za co i ŻEBY NAM TO BYŁO OSTATNI RAZ :-P
            • abepe Re: RE: bajkonur 8 lutego 08.02.07, 22:46
              A w ramach zadośćuczynienia mógłby Dardanel pójść jeszcze raz z poprawionym
              dźwiękiem:))
              Grześ się tak bardzo, tak bardzo skupił, że zupełnie zignorował usiłującą
              zwrócić na siebie jegouwagę kuzyneczkę.
              Ilustracje bardzo się sprawdziły - strony są tak duże a ilustracje tak górują
              nad tekstem, że bardzo dobrze to wypadło w telewizorku.
              • wielki.nur Bajkonur jutro 14.02.07, 18:57
                No nie pójdzie, niestety jeszcze raz, ale jutro: KORA.
                Zapraszam!
                • jargolka Re: Bajkonur jutro 15.02.07, 10:14
                  ja sie melduję przed telwizorem na mur beton. z Młodszym
                  • abepe Korowo 15.02 16.02.07, 19:24
                    Podobało się nam. Nie jestem wielbicielką Kory i obawiałam się zbytniej
                    egzaltacji ale uważam, że przeczytała na 5 i, oczywiście, bardzo wyraźnie (jak
                    to Kora:)

Ale dotarło do mnie jeszce, że mamy prawie identyczny zielony fotel. I nawet
                    stałprzed dłuższy czas w Grzesia pokoju jako fotle do czytania na dobranoc ( w
                    czasach, gdy mieściłam się zGrzesiem na jednym fotelu:)

Na dobranoc Grześ zażyczył sobie "o zającu Filipie". Mąż zapomniał zupełnie, że
                    to mamy. A mamy, choć dla Grzesia chyba nie jest to opowieśc zupełnie jasna.
                    Więc była Onichimowska dwukrotnie tego samego wieczora:))
                    • i2h2 Re: Korowo 15.02 19.02.07, 17:46
                      abepe napisała:
                      > Ale dotarło do mnie jeszce, że mamy prawie identyczny zielony fotel. I nawet
                      > stałprzed dłuższy czas w Grzesia pokoju jako fotle do czytania na dobranoc ( w
                      > czasach, gdy mieściłam się zGrzesiem na jednym fotelu:)
                      Trenuj, moja droga, trenuj - może kiedyś jak wnerwimy wielkiego_nura to powie,
                      że jak takie mądre jesteśmy, to same poczytajmy ;-p
                      • abepe Re: Korowo 15.02 20.02.07, 19:59
                        i2h2 napisała:

> Trenuj, moja droga, trenuj - może kiedyś jak wnerwimy wielkiego_nura to powie,
                        > że jak takie mądre jesteśmy, to same poczytajmy ;-p

A wiesz, że miałam taki pomysł na brombowy konkurs - mamy czytają dzieciom
                        ulubione kawałki (a główny problem konkursu mógłby brzmieć "Kto najcierpliwiej i
                        najinteligentniej odpowiada na pytanie "dlacegooooooo?":)
                        • i2h2 Re: Korowo 15.02 20.02.07, 20:16
                          Poproszę o szczegóły techniczne i lecimy z tym koksem ;-) A jaka nagroda?
                          • abepe Re: Korowo 15.02 20.02.07, 20:24
                            i2h2 napisała:

> Poproszę o szczegóły techniczne i lecimy z tym koksem ;-) A jaka nagroda?

Kamery, dyktafony, komórki:)) Nagroda - załatwienie występu w Bajkonurrze:))
    • wielki.nur Bajkonur 22 lutego to Vienio 20.02.07, 00:35
      i książka "Kto jest górą? Lew czy mysz" Toni i Slade'a Morrisonów z ilustracjami
      Pascala Lemaitre'a.
      Zapraszam!
      PS. Dla niewtajemniczonych w zawiłości warszawskiej sceny muzycznej: Vienio
      jest raperem. ;-)
      • i2h2 Re: Bajkonur 22 lutego to Vienio 20.02.07, 11:18
        AAA, to Bea ma konkurencję ;-))))
        • bea-sjf Re: Bajkonur 22 lutego to Vienio 21.02.07, 00:17
          Vienio wystąpi przede mną ,ech ,niedobrze .Że też tego nie zobaczę ,wrrr .
          Mogłybyście miłe panie rozwinąć współpracę i na stronie Bromby otworzyć okienko
          z Bajkonurowym czytaniem ,byłoby pięknie :))))
          • i2h2 Re: Bajkonur 22 lutego to Vienio 21.02.07, 08:59
            bea-sjf napisała:
            > Mogłybyście miłe panie rozwinąć współpracę i na stronie Bromby otworzyć
            >okienko z Bajkonurowym czytaniem ,byłoby pięknie :))))
            Fantastka :-) Już widzę, jak TVP pędzi do mnie z tymi nagraniami ;-))))
            • bea-sjf Re: Bajkonur 22 lutego to Vienio 21.02.07, 11:55
              Bujanie w obłokach to moja specjalność :)
              A ja nadal nie wiem czy można zobaczyc Bajkonura w internecie ,nie wierzę ,że
              ten program sobie trafi po jakimś czasie do archiwum ,jestem za jakąś formą
              upowszechnienia go !!!!!
              • uccello Re: Bajkonur 22 lutego to Vienio 21.02.07, 12:09
                bea-sjf napisała:

>jestem za jakąś formą upowszechnienia go !!!!!<
                też się przyłączam do wniosku za formą, czy forumą większej dostępności. Może ,
                sprawdził by się układ: TVP KULTURA daje ONETOWI nagrania, a ONET- KULTURZE,
                reklamę ?

w charakterze głosu Ludu- wystąpił
                -uccello
                • bea-sjf Re: Bajkonur 22 lutego to Vienio 21.02.07, 12:46
                  Już o tym szeptałam ,ale nie zaszkodzi raz jeszcze ( buju ,buju ):
                  nagrać Bajkonura na cd i dołączyć do "Dziecka" ,w końcu się wszędzie trąbi o
                  potrzebie czytania dzieciom ;),a tu jest TAKIE czytanie ,że ho,ho :)
                  • steffa Re: re kum kum 21.02.07, 18:42
                    Fajne byłby powtórki, to fakt! Tylko pytanie, kto miałby zapłacić tantiemy.
                    Każda powtórka, to kaska, nie?
                    A jak to jest z plikami w necie?
                  • abepe Re: Bajkonur 22 lutego to Vienio 21.02.07, 19:58
                    Ale fajnie, nagadałam dziecku, że pan dziś będzie czytał o lwie i myszy,
                    włączyłam TV a tam "Jan Serce":))Na razie kończy Coralgola z płyty. Mam
                    nadzieję, że młody zaczeka na "pana" do jutra:))

Aha, szukałam czegoś o TVP Kultura w sieci ale nie znalazłam. Kto podał taką
                    informację, niech sie przyzna!!!
                    • steffa Re: 26.02.07, 23:49
                      Chyba na YouTube'ie ;)
      • i2h2 Re: Bajkonur 22 lutego to Vienio-PROTESTUJĘ !!! 22.02.07, 19:55
        Dlaczego on nie rapuje ?! Ja sie nie bawięęęęęęę !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        • abepe Re: Bajkonur 22 lutego to Vienio-PROTESTUJĘ !!! 22.02.07, 19:57
          i2h2 napisała:

> Dlaczego on nie rapuje ?! Ja sie nie bawięęęęęęę !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Iwona, własnie dopadłam do komputera z tym samym pytaniem!!!!
          Może rasowy raper nie rapuje obcych tekstów?????
          • i2h2 Re: Bajkonur 22 lutego to Vienio-PROTESTUJĘ !!! 22.02.07, 20:11
            Ale gwoli sprawiedliwości muszę powiedzieć, że czytał fajnie :-)
            • zuzannao Re: Bajkonur 22 lutego to Vienio-PROTESTUJĘ !!! 22.02.07, 20:49
              Mnie też się podobał, chociaż rzeczywiście ten tekst aż się prosił, żeby go w kilku miejscach zarapować:-)
              • abepe Re: Bajkonur 22 lutego to Vienio-PROTESTUJĘ !!! 22.02.07, 21:07
                Właśnie słucham, jak tata czyta Grzesiowi na dobranoc "W dolinie Muminków" i
                zastanawiam się dlaczego jak młody słucha z TV to rozdziawia japkę i ani razu
                nie piśnie "dlaczego"???

A pan Wienio chyba postanowił wszystkich zadziwić i nie rapować i tyle:))
                Podobało nam się, podobało:))
                • wielki.nur Re: PROTESTUJĘ !!! 22.02.07, 21:31
                  Ufff... Jak dobrze, że Wam się podobało, bo po tytule spodziewałam się
                  najgorszego ;-)
                  Rapowanie byłoby oczywiste,nie?
                  Za tydzień CEZARY BODZIANOWSKI - artysta performer.
                  Przeczyta 3 książki. Jutro napiszę tytuły, żeby podsycić ciekawość. :-)
                  Pozdrawiam wszystkich oglądających. Liczycie się już w tysiącach. :-)
                  • i2h2 Re: PROTESTUJĘ !!! 22.02.07, 21:43
                    Trzy, mówisz?
                    To ja próbuję zgadnać, a co ;-)
                    1) "Żółta zasypianka"
                    2) "Nie wiem kto"
                    3) ??? (jeszcze nie mam pomysłu)
                    • wielki.nur Re: zgadywanka 22.02.07, 22:11
                      Nie nie nie.
                      • i2h2 Re: zgadywanka 22.02.07, 22:18
                        A może by tak jakieś podpowiedzi? Bo moim kryterium była, jak łatwo zgadnąć,
                        długość utworów ;-) Zabawimy sie?
                        • bea-sjf Re: zgadywanka 22.02.07, 22:54
                          A może są to 3 książeczki z jakiejś serii ,np Tony Rossa o małej księżniczce .
                        • wielki.nur Re: zgadywanka 23.02.07, 10:01
                          Oto podpowiedź pierwsza:
                          1) króliki w kosmosie...
                          2) zwierzęta z problemami egzystencjalnymi...
                          3) popularno-naukowa...
                          :)
                          • bea-sjf Re: zgadywanka 23.02.07, 10:11
                            wielki.nur napisała:

> Oto podpowiedź pierwsza:
                            > 1) króliki w kosmosie...
                            "Hyc ,Hyc kontra Generał Gąsienica "( chyba tak to szło ,ale nie mogę tej
                            cieniutkiej książeczki namierzyć ,swoją drogą typuję książeczki Elżbiety do
                            czytania ) Dobijacie mnie :(
                            • wielki.nur Re: zgadywanka bea-sjf 23.02.07, 13:34
                              Gratuluję, pierwsza książka (prawie) rozszyfrowana. Poprawna odpowiedź (che
                              che) brzmi: 'Kic-Kic kontra generał Gąsiennica' - Monika Hanulak / Grażka
                              Lange.
                              Nagroda zostanie ujawniona na priva. :-)
                              • bea-sjf Re: zgadywanka bea-sjf 23.02.07, 14:20
                                Ano ,Kic-Kic był szeregowcem (Jędrek podpowiada ) ,Hyc-Hyc zaś naszym słynnym
                                komandorem :
                                • steffa Re: Kic-Kic 23.02.07, 18:00
                                  "Piekło to dla mnie kapusta z masłem!"
                          • smoczykowka Re: zgadywanka 23.02.07, 11:29
                            Może ad2) to "Nie każdy umiał sie przewrócić" Toon'a Tellegen a ad3) to "Prąd"
                            Koroblewskiego Witka?
                            • wielki.nur Re: zgadywanka - smoczykowka 23.02.07, 13:36
                              Gratuluję wygranej (tajemnicą jest, co będzie nagrodą ;-))!
                              Drugą książką jest "Prąd" Witka Koroblewskiego.
                              Cały czas czekam na trzecią książkę.
                              Kolejna podpowiedź: zwierzęta są lekko neurotyczne / schizofreniczne...
                              • i2h2 Re: zgadywanka - smoczykowka 23.02.07, 14:02
                                Geert De Kockere, ilustr. Johan Devrome "Niebajki" :-)
                                • wielki.nur Re: zgadywanka 23.02.07, 15:10
                                  Nie... Zwierząt jest sztuk dwie. ;) Na dwóch biegunach...
                                  • i2h2 Re: zgadywanka 23.02.07, 15:13
                                    No nie mów, że "Biały niedźwiedź Czarna krowa" Brykczyński/Lange (krowa na
                                    biegunach?hmmm...)
                                    • bea-sjf Re: zgadywanka 23.02.07, 17:02
                                      O ,to ,to : krowa na jednym biegunie książki ,miś na drugim :)
                                      Się zgadza ?
                                    • wielki.nur Re: zgadywanka - znowu wygrana! 23.02.07, 17:30
                                      No i zgadza się! Trzecią książką jest 'Biały niedźwiedź, czarna krowa".
                                      Gratuluję zwycięzcom!
                                      • i2h2 Re: zgadywanka - znowu wygrana! 23.02.07, 17:37
                                        Dziękujemy, dziękujemy;-)
                                        NB mam "Białego niedźwiedzia..." z takim pięknym podpisem p. Brykczyńskiego i z
                                        utęsknieniem czekam na limeryki jego autorstwa...
                                      • smoczykowka Re: zgadywanka - znowu wygrana! 23.02.07, 22:16
                                        Dziękuję i pozdrawiam. Dawno już chciałam zakupić pakiet z TVP Kultura, teraz
                                        chyba nie mam już wyjścia ;)
                  • bea-sjf Re: PROTESTUJĘ !!! 22.02.07, 22:18
                    Dobra ,dobra ,tysiące oglądają a reszta żebrze choć o obietnicę ,że może kiedyś
                    tam dostąpi tego zaszczytu w jakiejś alternatywnej formie .Chyba zacznę
                    nachodzić sąsiadów w porze Bajkonura .
                    Zaparzę sobie melissssę , okrutne Wy !
                    • gopio1 Re: PROTESTUJĘ !!! 23.02.07, 14:07
                      Dołączam się do protestu!!!
                      My jesteśmy totalnie antytelewizyjni.
                      Ale wiesz co, Bea - podsunęłaś mi niezły pomysł z tymi sąsiadami ;-)
                      • anials Re: PROTESTUJĘ !!! - ja też! 23.02.07, 15:00
                        No właśnie - ja nie mam blisko sąsiadów, zazwyczaj starannie omijm wątki
                        dotyczące telewizji, a tu jak wpadłam to wyjść nie mogę (z podziwu też)!
                        Czy trzeba będzie czekać na konic programu żeby znalazł się na płytce w jakiejś
                        gazecie? Trochę byłoby szkoda.
                        Ojejku, czy muszę koniecznie kupować to pudło?
                    • abepe Re: PROTESTUJĘ !!! 23.02.07, 19:51
                      bea-sjf napisała:

> Dobra ,dobra ,tysiące oglądają a reszta żebrze choć o obietnicę ,że może kiedyś
                      >
                      > tam dostąpi tego zaszczytu w jakiejś alternatywnej formie .Chyba zacznę
                      > nachodzić sąsiadów w porze Bajkonura .
                      > Zaparzę sobie melissssę , okrutne Wy !

Beatko, nagrywałabym gdybym miała czym:(( Cholerka, rodzice mają. Obiecuję, że
                      spróbuję:))
                      • abepe GRATULUJĘ!!! 23.02.07, 19:55
                        Wy to macie główki, dziewczyny:))
                      • annafox ja kupuje tv 27.02.07, 00:06
                        Kupuję jutro TV z TVP Kultura, to sobie z wami podyskutuje. Nie mogę się
                        doczekać zobaczyć dzieła wielkiego nura. Szkoda że umknęło mi tyle książek,
                        podpisuje się dwiema łapami (a mam wielkie) za jakąś formą archiowizacji -
                        INTERNET. ania
                        • annafox Re: ja kupuje tv 08.03.07, 22:13
                          no i nie kupiłam. nie mam TV i normalnie co tydzień jest gorzej i gorzej. Będą
                          powtórki?? - w JEDYNCE na dobranoc :).
                      • abepe nagrywanie 27.02.07, 00:18
                        abepe napisała:
                        >
                        > Beatko, nagrywałabym gdybym miała czym:(( Cholerka, rodzice mają. Obiecuję, że
                        > spróbuję:))

Chyba nie spróbuję - magnetowid rodziców buczy a DVD nie ma funkcji nagrywania:((
                        • bea-sjf Re: nagrywanie 27.02.07, 09:00
                          Anetko ,dziękuję za propozycję :)))),a ,że sie nie uda ,to trudno ,liczę na
                          to ,że jednak kiedyś Bajkonur będzie do zdobycia na płytach czy w necie ,bo
                          kupowanie dla jednego programu telewizora jest lekką przesadą ;)(jeszcze co
                          prawda tęskno mi za animal planet , ale na razie mówię telewizji stop ).
                  • abepe Re: PROTESTUJĘ !!! 23.02.07, 19:49
                    wielki.nur napisała:

> Pozdrawiam wszystkich oglądających. Liczycie się już w tysiącach. :-)

Ja reklamuję, gdzie mogę. Tym z dziećmi w odpowiednim wieku, tym z młodszymi
                    podpowiadam nagrywanie, tym bez dzieci też:)) I tak się zgadałam na temat
                    książek dla dzieci z bezdzietną koleżankąn z pracy, że okazało się, że słucha w
                    jedynce Mikołajka:))
    • wielki.nur Cezary Bodzianowski --- już 1 marca 23.02.07, 17:32
      I trzy książki:
      1) Kic-kic kontra generał Gąsiennica - Monika Hanulak / Grażka Lange
      2) Prąd - Witek Koroblewski
      3) Biały niedźwiedź, czarna krowa - Marcin Brykczyński / Grażka Lange.
      CZWARTEK - 19:50.
      Zapraszam!
      • abepe Re: Cezary Bodzianowski --- już 1 marca 02.03.07, 15:06
        Trochę za dużo się działo -Grześ nie zdążył sobie w główce poukładać, zwłaszcza,
        że każda książka była z innej beczki. Na dodatek pan Cezary zrobił nam numer i
        na moment zniknął i przez całego "Kic-kic" Grześ się dopytywał "dlaczego zniknął?"
        Ale "Prąd" podpowiedział mi pomysł na fajną wycieczkę - pojedziemy zobaczyć
        prawdziwe turbiny (może jeszcze nie teraz ale za rok, jak znalazł:) Turbiny
        mojego dzieciństwa:)))
    • wielki.nur 8 marca -- Maciej Maleńczuk 28.02.07, 13:12
      "Księga samych okropności" Florence Parry Heide
      "Rysunki rysunkowate" Peter H. Reynolds
    • wielki.nur 15 marca - Mariusz Grzegorzek 28.02.07, 13:13
      fragmenty "Nie każdy umiał się przewrócić" Toona Telegena
      • wielki.nur 22 marca - Wilki w ścianach 14.03.07, 11:46
        22 marca zapraszam na "Wilki w ścianach." Czyta ponownie Mariusz Grzegorzek.
        A w poniedziałek w Studiu Kultura debata poświęcona Neilowi Gaimanowi.
        Zapraszam!
        • abepe Re: 22 marca - Wilki w ścianach 15.03.07, 11:10
          wielki.nur napisała:

> 22 marca zapraszam na "Wilki w ścianach." Czyta ponownie Mariusz Grzegorzek.
          > A w poniedziałek w Studiu Kultura debata poświęcona Neilowi Gaimanowi.
          > Zapraszam!

:)))
          I bardzo jestem ciekawa reakcji Grzesia na tę książkę:))
      • abepe Re: 15 marca - Mariusz Grzegorzek 15.03.07, 11:09
        Cieszę się na dziś na pana Grzegorzka. Słyszałam rozmowę z nim w "dwójce".
        Bardzo lubię jego sposób mówienia:))
        • abepe Re: 15 marca - Mariusz Grzegorzek 15.03.07, 11:09
          No i gratuluję nagrody:))
        • abepe Re: 15 marca - Mariusz Grzegorzek 15.03.07, 20:13
          No, uroczo, z wyczuciem:)) Chyba pierwszy raz w Bajkonurze bajka była czytana
          wolniej niż robię to ja:)) Normalnie wszyscy gnaaaaaaająąąąąąąą.
          Tylko Grześ zadawał ciekawe pytania - "dlaczego (tu następował odgłos efektu
          dźwiękowego, którym okraszony był dany fragment)?":))
    • i2h2 Re: Bajkonurrr w TVP Kultura - już dziś !!! 08.03.07, 20:44
      Kto oglądał ??!! Nie wpisałam sobie do telefonu i przegapiłam, buuuu :-(((
      • 3mamy Re: Bajkonurrr w TVP Kultura - już dziś !!! 08.03.07, 21:16
        Widziałam i myśle, ze nikt nie przeczytałby tego tak, jak Maleńczuk. Genialnie,
        rytmicznie, z tym swoim charakterystycznym przekasem i przerażonym łypnięciem
        znad ksiazki uczynionym w odpowiedniej chwili. Do tego niesamowite żółte
        buty :))) Świetnie się komponowały kolorystycznie z lampą :)
        • zuzannao Re: Bajkonurrr w TVP Kultura - już dziś !!! 08.03.07, 21:29
          Ja też jestem pod wrażeniem. Butów w szczególe i całości w ogóle:-) Poza tym muszę kolejny raz
          pochwalić Wielkiego Nura za dobór treści do wykonawcy lub wykonawcy do treści. Tym razem naprawdę
          się udało.
          • wielki.nur Re: Bajkonurrr w TVP Kultura - już dziś !!! 08.03.07, 21:43
            Dziękuję, drogie Panie! :)
            Muszę powiedzieć, że książki bardzo przypadły Maćkowi do gustu.
            Za tydzień Mariusz Grzegorzek.
            • abepe Re: Bajkonurrr w TVP Kultura - już dziś !!! 08.03.07, 21:45
              Ja się nie wypowiadam, bo mnie drażni Pan Maleńczuk (bo co to za skandalista, co
              bierze udział takiej komercji jak Idol, hehe). Najgorsze, że zapowiedziałam
              młodemu, że dziś będzie "Nie każdy umiał się przewrócić" i był moment "kryzysowy".
              • abepe Re: Bajkonurrr w TVP Kultura - już dziś !!! 08.03.07, 22:17
                No dobrze, wypowiem się. Pan Maleńczuk dobrze czytał ale na "księgę okropności"
                pomysłu nie miał.
              • steffa Re: Bajkonurrr w TVP Kultura - już dziś !!! 08.03.07, 22:18
                Ojoj! Wpadka. :)
                Grzegorzek przecie za tydzień.
                A Pan Maleńczuk jaki jest każdy widzi, jednak ma w sobie pewną niewymuszoną
                zdolność do scalania słów w zgrabne zdania. Skandalista skandalistą, a podobno
                bardzo lubią go małe dzieci. ;)
                • zawsze_wolna_nilka czasem jednak żałuję 15.03.07, 19:21
                  że nie używamy telewizji:-)
                  • abepe Re: czasem jednak żałuję 15.03.07, 20:10
                    Jeśli nie macie telewizora to na pewno nie warto go kupować. My dostaliśmy w
                    prezencie, więc czasem korzystamy:)) A kablówkę mamy wspólną z rodzicami, którzy
                    mieszkają w tym samym domu.
                    W związku z tym, że się przeprowadzamy niedługo wyjdzie problem - brać kablówkę
                    czy nie brać. Ale pewnie weźmiemy ze względu na tani internet i telefon w jednym.
    • domil Re: Bajkonurrr w TVP Kultura - już dziś !!! 22.03.07, 21:19
      A co było czytane dzisiaj? Nie ma mnie w domu, dziecko streściło mi przez
      telefon dodając, że koniecznie MUSI mieć tę książkę. Nic z tego streszczenia
      nie zrozumiałam i nie mam pojęcia, jakiej książki mam szukać.
      • i2h2 Re: Bajkonurrr w TVP Kultura - już dziś !!! 22.03.07, 21:22
        "Wilki w ścianach" Gaimana - to było wycie, moja droga, żałuj,że nie
        słyszałaś ;-)) A z książką radzę się pospieszyć, bo nakład się kończy, a dodruk
        nie będzie natychmiastowy...
        • abepe Re: Bajkonurrr w TVP Kultura - już dziś !!! 22.03.07, 21:34
          Poproszę o zatrudnienie pana Grzegorzka na etat!!!
          Po pierwsze - czytał re-we-la-cyj-nie,
          po drugie - Grześ pierwszy raz po zakończeniu umiał powtórzyć nazwisko
          czytającego (podejrzewam, ze skojarzył nazwisko ze sobą:),
          po trzecie - zaraz po zakończeniu krzyczał, że ma być jeszcze raz,
          po czwarte - seria dlaczego, kto i jak (po zakończeniu na szczęście była długa).
          Mam tylko nadzieję, że będzie dziś dobrze spał:))

Aha, na dodatek właczyliśmy 5 minut przed czasem i obejrzeliśmy końcówkę
          dokumentu, który był przed Bajkonurrem. Ku swemu zdumieniu zobaczyłam na ekranie
          wiceprezydenta swojego miasta, hehe. I to nie w lokalnej telewziji ale na TAKIM
          kanale:)) Jakaś zagmantwana historia z Armią Czerwoną w tle. Na szczęście jutro
          przed obiadem powtórka, więc sprawdzę o co chłedze (jak mówią okoliczni Kaszubi:))
        • domil Re: Bajkonurrr w TVP Kultura - już dziś !!! 22.03.07, 22:13
          No tak, to by mi się zgadzało. W relacji telefonicznej przeważało wycie +
          chichoty.
        • zuzannao Re: Bajkonurrr w TVP Kultura - już dziś !!! 22.03.07, 22:33
          Trochę się obawiałam książki, bo u Szymcia w pokoju straszy zasłona i różne podejrzane cienie, i nie
          bardzo chciałam mu przymnażać strachów, ale chyba za bardzo się nie przestraszył. A na widok pana
          Grzegorzka bardzo się ucieszył: "Tego pana już znamy".
          • abepe Re: Bajkonurrr w TVP Kultura - już dziś !!! 23.03.07, 10:49
            Zuzanno, ja też z niepokojem obserwowałam Grzesia podczas emisji, zwłaszcza, że
            jego skupienie było bardzo intensywne.
            Ale spał dobrze a rano chciał o wilkach czytać, muszę na początek poszukać w
            bibliotece.
            Tyle, że on już po etapie "tych" strachów. Teraz lubi siedzieć po ciemku,
            wyłącza nam lampy i lampki. Dobrze, że mężowi sie laptop na baterię przełącza,
            bo Grześ mu raz podczas jakichś ważnych operacji listwę wyłączył, żeby lampka
            się na niej nie świeciła:))

Próbowaliście Szymona terapeutyzować teatrzykiem cieni?

U nas teraz fobia dośc specyficzna - Grześ nie chcę się myć prysznicem, bo się
            boi, że nasika do wanny (kojarzy mu się, jak po siusiaku leci woda). A przecież
            nawet po kąpieli w wannie pełnej wody dobrze się spłukać. I się nie da. W ramach
            protestu odmawiam liczenia brudnych paluszków i "O wędrowaniu przy zasypianiu"
            musiało pójśc w kąt:(
            • wielki.nur 29 marca nie ma Bajkonura 27.03.07, 22:30
              Bo jest dzień z Szymanowskim.
    • wielki.nur 5 kwietnia MAŁGORZATA BRAUNEK 27.03.07, 22:31
      I książka 'Jeż' Katarzyny Kotowskiej.
      Zapraszam!
      • i2h2 Re: 5 kwietnia MAŁGORZATA BRAUNEK 11.04.07, 22:04
        Baardzo mi się podobało (dziecku zresztą też). Czy już wiadomo, co będzie
        następne? Muszę przyznać, że zaczęłam czekać na kolejne czwartki z
        niecierpliwością ;-)
        • abepe Re: 5 kwietnia MAŁGORZATA BRAUNEK 12.04.07, 09:58
          Ach, zapomniałam napisać o pani Braunek. Nam też się bardzo podobało, tyle, że
          Grześ bardzo się skupił na kolcach chłopca i tekstu nie słuchał:)

A to dziś juz czwartek?Dzięki za przypomnienie. Muszę włączyć odpowiednio
          wcześniej dobranockę w komputerze (bo u nas teraz w kółko "Dinozaur" a to trwa
          79 minut).
        • wielki.nur 19 kwietnia: Lila i bestia z szafy 12.04.07, 22:16
          Czyta Maria Peszek.

A 26.04 Andrzej Czeczot "O malarzu rudym jak cegła"
    • i2h2 Re: Bajkonurrr w TVP Kultura - już dziś !!! 02.04.07, 01:33
      Deklaracja mojego dziecka:"Mamo, mój najulubieńszy dzień to czwartek, bo w
      czwartki jest plastyka i dobranocka-kultura" ;-)))
      • wielki.nur Re: !! 02.04.07, 13:37
        Fajnie...
        Bardzo możliwe, że będą powtórki w TVP Polonia.
        • wielki.nur dalsze zapowiedzi 18.04.07, 17:57
          3 maja: Ula Dudziak czyta "Chwilki dla Emilki"
          10 maja: Kasia Figura i "Ale ja tak chcę".
    • wielki.nur Re: kolejne odcinki 09.05.07, 18:28
      Witam ponownie!
      W najbliższy czwartek Małgorzata Braunek przeczyta "Nocne straszydła", a w
      kolejny (17.05) Kazik Staszewski "Czerwonego Kapturka".
      Zapraszam.
      • abepe Re: kolejne odcinki 10.05.07, 12:47
        Hej, jak tam z oglądaniem?
        Ja przepuściłam jeden odcinek.
        Podobał nam się pan Wilczyński ze skróconym nosorożcem (wydłużyc program!!!).
        Limeryków Grześ nie kupił, chyba jednak woli prozę.
        A dziś, bo się pogubiłam, ma być Figura czy Braunek?
        • wielki.nur Re: dziś 10.05.07, 23:07
          Dziś była Małgorzata Braunek.
          • abepe Re: dziś 11.05.07, 11:28
            wielki.nur napisała:

> Dziś była Małgorzata Braunek.

Grześ pojechał z dziadkami do kuzynki, więc nie oglądaliśmy. Szkoda, bo lubię
            panią Braunek.
            Jak było?
            • zuza_k Re: a kiedy będą powtórki? 11.05.07, 22:56
              Ojej, to jest o takiej godzinie, że zawsze nam coś wypada, albo zapominamy :(
              Kiedy będą powtórki? Mają być na Polonii? A może w czasie wakacji na TVP
              Kultura też?
              Zuza
              • wielki.nur Re: a kiedy będą powtórki? 20.05.07, 21:22
                Od 20 maja będą powtórki w TVP Polonia. Rano. Nie wiem, jakie odcinki i w jakiej
                kolejności.
                A 31 maja u nas w TVP Kultura premierowy odcinek - Katarzyna Figura i 'Ale ja
                tak chcę'. Tydzień wcześniej "Medal pana zająca" czyta Marcin Cecko.
                Zapraszam. :)
                • abepe Kazik i Czerwony Kapturek 21.05.07, 00:25
                  Jak Wam się podobał? Grześ dawno mnie nie słuchał w takim skupieniu:)) Cała
                  rodzina słuchała, bo i mąż z Kacprem na ręku:)
                  • wielki.nur Re: Kazik i Czerwony Kapturek 21.05.07, 15:58
                    Zatem był to chyba nasz najmłodszy widz.
                    :-)
                    • abepe Re: Kazik i Czerwony Kapturek 22.05.07, 13:27
                      wielki.nur napisała:

> Zatem był to chyba nasz najmłodszy widz.
                      > :-)

Grześ miał szlaban na bajki telewizyjne gdzieś do 2,5 lat. Kacperkowi pozwolę
                      chyba szybciej na Bajkonurra:))
                      • 3mamy Re: Kazik i Czerwony Kapturek 22.05.07, 18:50
                        Kazik byl wspanialy, we czworke - z dziecmi i z mezem, z ktorym darzymy Kazika
                        Wielka Sympatia, spijalismy mu slowa z ust :)) Przyznam, ze wczesniej nie
                        znalam tej wersji Czerwonego Kapturka i zakonczenie bajki bylo dla nas niezlym
                        zaskoczeniem..."leśniczy zasiedział sie w nadleśnictwie" hihi :)))
                • mama_kasia powtórki na tvp polonia 21.05.07, 08:22
                  Znalazłam w internecie :-)

27.05.2007 (Niedziela), godzina: 09:50
          • zuzannao Re: dziś 13.05.07, 14:58
            A kto widział? My się bardzo nastawialiśmy, ale niestety Szymon dostał wysokiej gorączki i odjechał do
            szpitala, by spocząć pod kroplówką. Na szczęście już mu trochę lepiej, więc najpewniej zdąży do domu
            na Kazika:)
    • wielki.nur Re: Bajkonurrr w TVP Kultura - już dziś !!! 18.06.07, 22:57
      Witam po przerwię i uprzejmie donoszę, że w ten czwartek, czyli 21 czerwca
      wyemitujemy ostatni odcinek Bajkonura. Ostatni przed wakacjami. Będzie to
      Kora i trzy książki: Smonia Moniki Hanulak, Z górki na pazurki Zofii
      Beszczyńskiej i O wędrowaniu przy zasypianiu Iwony Chmielewskiej. Zapraszam.
      Kolejne odcinki od września - w każdy czwartek, ale o 20:20.
      Do usłyszenia!
      • i2h2 Re: Bajkonurrr w TVP Kultura - już dziś !!! 18.06.07, 23:05
        Właśnie się dziś zastanawiałam, dlaczego Wielki Nur zamilkł ;-) A tu proszę...
        Czy można mieć nadzieję, że po wakacjach program będzie o te, powiedzmy, 5
        minut dłuższy?...
        • wielki.nur Re: Bajkonurrr w TVP Kultura - już dziś !!! 18.06.07, 23:10
          Ech, nie!
          Ciekawa jestem, co myślicie o nowej godzinie. 20:20 w czwartek.
          • i2h2 Re: Bajkonurrr w TVP Kultura - już dziś !!! 18.06.07, 23:15
            Ech, nie można mieć wszystkiego...
            Mnie ta godzina bardzo odpowiada, nawet bardziej niż wcześniejsza. No, chyba,
            że inny kanał zacząłby Kobrę nadawać też w czwartki, to wtedy... lepiej nie
            myśleć ;-)
            • wielki.nur Re: Bajkonurrr w TVP Kultura - już dziś !!! 18.06.07, 23:21
              Kobrę to raczej tylko Kultura miałaby chęć i odwagę nadawać. ;-)
              • abepe Re: Bajkonurrr w TVP Kultura - już dziś !!! 19.06.07, 10:17
                O jejuńciu, zaniedbaliśmy Bajkonurra ostatnio przez sezon ogródkowy. Godzina
                lepsza, bo we wrześniu sezon może jeszcze trwać a na nową godzinę będzie łatwiej
                młodego do domu ściągnąć.
              • nikkori Re: Bajkonurrr w TVP Kultura - już dziś !!! 20.06.07, 20:29
                A pamietacie taki odcinek KOBRY o sparalizowanej kobicie, ktora byla zdana na
                laske i nielaske mordercy??? Pamietam jakies palce wedrujace chyba po parawanie
                i przerazenie w oczach glownej bohaterki - srodki formalne skromne, a napiecie
                roslo jak nie przymierzajac w Szklanej Pulapce 58 i 3/4...
                uh, takie mam wspomnienia z dziecinstwa :)
                • i2h2 Re: Bajkonurrr w TVP Kultura - już dziś !!! 20.06.07, 20:33
                  To jest Kobra, którą jako jedyną pamiętam do dziś!!!
                  -----------------
                  • anials Ojejku! 21.06.07, 13:13
                    To to była Kobra? Mi rodzice generalnie zabraniali oglądania telewizji "po
                    dzienniku", ale to pamietam!! Palce i małe dziecięce buciki na parawanie! Nie
                    pamiętam jak się to rozwiązało :-(
      • 3mamy Re: Bajkonurrr w TVP Kultura - już dziś !!! 20.06.07, 18:48
        Planowana godzina nadawania nam tez bardziej odpowiada. Pozdrawiamy i do
        zobaczenia we wrzesniu. Wierna nuromaniaczka z przyleglosciami ;)
        • wielki.nur Re: Bajkonurrr w TVP Kultura - już dziś !!! 23.06.07, 17:39
          To świetnie. Nieustająco zapraszam.
    • wielki.nur Bajkonurrr PO WAKACJACH - CZWARTEK 20:20 30.08.07, 23:28
      Witam wszystkich wielbicieli i zainteresowanych po wakacyjnej przerwie
      regeneracyjnej.

Już 6 września zapraszam na nowego BAJKONURrra. Maciej Maleńczuk przeczyta
      'Jasia i Małgosię' z serii niebasni. Przypominam, mamy nowa godzinę :-).

Zapraszam także do współprcy wydawnictwa, które do tej pory jakimś cudem nie
      współpracowały z 'Bajkonurrrem', a chciałyby. Wiem, że czytają Państwo wątek,
      więc zachęcam do nadsyłania propozycji. :-)

Ale przede wszystkim ciekawią mnie opinie dzieci i szanownych forumowiczów. Po
      to jest ten wątek (za uprzejmym pozwoleniem drogiej Iwony - wielkie dzięki od
      wielkiego.nura)

Monika Obuchow / TVP KULTURA
      monika.obuchow@waw.tvp.pl
      • abepe Re: Bajkonurrr PO WAKACJACH - CZWARTEK 20:20 31.08.07, 00:09
        Dzięki:))Oderwiemy się na chwilę od dinozaurów (Clifford przegrał z serialem BBC):))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka