Dodaj do ulubionych

Do kupienia w najblizszym czasie - lista

26.02.07, 12:00
Na pewno macie niekończące się listy książek do kupienia. Jam mam. Ciągle dopisuję, także zamiast
kurczyć lista się wydłuża. Są książki, na które możemy poczekać (nawet kilka lat). Ale zawsze jest
kilka potrzebnych na już ;-)

U nas pierwsza trójka, a właściwie piątka ;-)
1. Wampiurek - 2 i 3 część
2. Julek i Julka
3. Finusy (3 i 4)

A Wy? Co zamierzacie kupić w najbliższym czasie?
Obserwuj wątek
    • abepe Re: Do kupienia w najblizszym czasie - lista 26.02.07, 19:50
      zmywarka - żeby nie marnować czasu na mycie naczyń:))
    • bea-sjf Re: Do kupienia w najblizszym czasie - lista 26.02.07, 19:55
      Właśnie tworzę listę urodzinową dla 12-latki , długa jest i bardzo różnorodna
      (lista) i już się cieszę ,że dziecię życzy sobie m.in. kolejne tomy komiksów z
      Muminkami ,moja krew :)
      • pszczolamaja Bea(tko), uchyl rąbka... 26.02.07, 21:54
        To napisz, co jeszcze masz na tej liście, "plissss" ;-) Mojej córce brakuje
        jeszcze paru lat do 12-tych urodzin, ale skoro lista jest długa, to potrzebuję
        więcej czasu na zakupy. Czyli u Was Muminki komiksowe funkcjonują raczej jako
        lektura dla starszych?
        • abepe Re: Bea(tko), uchyl rąbka... 26.02.07, 22:24
          Hej, Pszczółko, własnie skrobnęłam Ci maila:))

Muminki komiksowe dobre w każdym wieku - Grześ przegląda je i "czytuje" (opowida
          treść obrazków)regularnie (najtrudniej jest gdy na dobranoc:)) Jak zobaczył
          pierwszy raz tłum siostrzyczek Mimbli to wpadł w taki zachwyt, że mało się nie
          skichał (przepraszam za określenie ale nie mam innego akurat pod ręką:)

Następne części są na naszej liście obowiązkowo (cóż, kiedy lista jest długa a
          zawsze kupię cos spoza niej, jak wejdę do księgarni - niedawno byliśmy na
          obiadku w Sfinksie i wybrałam się do toalety ale "po drodze" zahaczyłam o
          Matrasa i jak wróciłam po kwadransie to mąż był blady ze strachu, że tam
          urodziłam chyba:)
        • bea-sjf Re: Bea(tko), uchyl rąbka... 26.02.07, 23:05
          No właśnie ,w komiksowych Muminkach każdy coś dla siebie znajdzie :)
          A na liscie są jeszcze:
          Komiks Clive'a Barkera -Złodziej wszystkich czasów
          Trzynastka na karku
          Gwiazda -Spinelli
          Diupa - Nowak
          Eddings -tom 5 Bellgariady lub 3-5 Malloreanu
          Wilson- Lora Rose
          jakiś Thorgal
          Upadki
          Miasto śniących ksiązek
          któryś brakujący tom Adriana Mole
          Jak widać mieszanka różniastej literatury ,skąd tylko ja wezmę na to
          pieniądze ??? ;)Coś trzeba będzie z listy przerzucić na inną okazję ,ale co ?
          • natalajj Re: Bea(tko), uchyl rąbka... 27.02.07, 08:58
            O, moje dziecko też zażyczyło sobie w prezencie na najbliższe urodziny książke
            Miasto śniących książek. Że fajna słyszeliśmy na forum, a w badecie
            obejrzeliśmy obrazki i bardzo nam sie podobały.
            Chcemy też kupić Most do Terabithii, bo niedługo wchodzi film.
            • pszczolamaja Re: Bea(tko), uchyl rąbka... 27.02.07, 22:39
              "Most ..." jest przecudną książką, ciekawam filmu. Mam obawy, że jednak na
              ekranie ta historia się strywializuje, tam jednak dużą rolę odgrywa styl i
              sposób budowania nastroju przez autorkę.
              Natomiast nie wiem, czy "Upadki" nie będą za poważne jednak dla Twojej córy, Bea
              - czytałaś je? Tam jest problem jak w tragedii antycznej, naprawdę duży kaliber.
              Może to zostawisz sobie na inną okazję? Aczkolwiek książka rewelacyjna.
              Mnie się chwilowo listy wyczerpały, ale po Waszych postach zacznę, zdaje się,
              kompletować nową ;-)
              • bea-sjf Re: Bea(tko), uchyl rąbka... 03.03.07, 21:00
                Wiem ,że Upadki sa trudne , polecała mi je Agnieszka azj ,a Sara po
                przeczytaniu Gry Baileya chciała więcej takiej literatury ,ale sama najpierw
                przeczytam ,to pewne .
                • pszczolamaja Re: Bea(tko), uchyl rąbka... 04.03.07, 00:09
                  A czytałyście "Prawda i wyzwanie" Anniki Thor, Wyd. Santorski (mam nadzieję, że
                  nie pokręciłam danych)? To bardziej w młodszo-nastoletnich klimatach wiekowych
                  niż "Upadki", a też o przemocy rówieśniczej i b.dobre. Polecam.
              • natalajj Re: Bea(tko), uchyl rąbka... 17.03.07, 14:54
                Złamałam sie i poszliśmy na film (na ksiązke nadal czekamy). Zrobił na nas
                wrażenie. Po wyjściu z kina długo dyskutowaliśmy, a w domu chłopcy od razu
                pobiegli poszukać zakładek NK z książką (dzieki Iwonko!). Dziś znów temat
                powrócił, już nie możemy doczekać sie ksiązki, jeżeli jest nastrojowa, jak
                piszesz to bedzie fajna lektura. Film sprawy troche uprościł, ale i tak bardzo
                nas poruszył.
            • joanna05 Re: Bea(tko), uchyl rąbka... 02.03.07, 17:35
              Spieszę donieść (bo chyba o tej książce rozmawiałyśmy), że od poniedziałku
              będzie wreszcie dostepny "Most do Terabithii" - wydała go Nasza Księgarnia.
          • natalajj Re: Bea(tko), uchyl rąbka... 04.03.07, 23:39
            A ten komiks Barkera to od jakiego wieku? A znacie inne komiksy z tej serii?
            • i2h2 Re: Bea(tko), uchyl rąbka... 04.03.07, 23:47
              natalajj napisała:
              > A ten komiks Barkera to od jakiego wieku? A znacie inne komiksy z tej serii?
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16375&w=54959964&v=2&s=0
              Dobranoc ;-)
              • natalajj Re: Bea(tko), uchyl rąbka... 05.03.07, 13:49
                Oj faktycznie, coś mi tak świtało, że to już było. dzieki! A swoją drogą musze
                sie wybrać do jakiegoś sklepu specjalizującego sie w komiksach, bo w zwykłych
                ksiegarniach jest mały wybór, nawet w empiku.
    • kolorko Re: Do kupienia w najblizszym czasie - lista 02.03.07, 09:54
      U nas na zakup czekaja wszystkie Findusy, ale w kieszeni pustka po wielkim
      rodzinnym chorowaniu:((
      • i2h2 Re: Do kupienia w najblizszym czasie - lista 02.03.07, 10:00
        Ale widzę, że nie tylko zdrowie Wam wróciło, ale i net ;-)))
        U nas ciągle niewesoło (mój M. miał te same objawy, co Ty, z opóźnieniem
        jednodniowym), ale siadam tworzyć kolejne konkursy - już nie o Findusie, ale
        też przyjemne, więc szykuj szare komórki i miejsce na półeczce - może się Wam
        poszczęści tym razem :-)))
        • kolorko Re: Do kupienia w najblizszym czasie - lista 02.03.07, 10:18
          Net wrócił wczoraj póznym popołudniem i od razu rzuciłam sie jak szczerbaty na
          suchary:))
          Zdrowie całkiem nam jeszcze nie wróciło, młody na zapalenie oskrzeli dla
          odmiany zapadł i jeszcze ma zakaz wychodzenia, ale mam nadzieję, że najgorsze
          za nami. Mam nadzieję, że u Was na podobnych objawach sie skończyło, a diagnoza
          łaskawsza była?? Mój M własnie wybył na kontrolne przeswietlenia.
    • i2h2 Re: Do kupienia w najblizszym czasie - lista 02.03.07, 10:10
      U mnie w przechowalni głównie książki dorosłe, np. "Haiku", "Wywiad rzeka",
      kilka różnych o secesji. Z dziecięcych trzeci tom "Władcy czasu", dalsze
      tomy "Dzikich kur" (mamy tylko pierwszy). Poza tym czekam na nowy tom "Czterech
      pór baśni" o wiośnie i z utęsknieniem na nowe Erlbruchy - ale to dopiero
      wydadzą...
      • abepe Re: Do kupienia w najblizszym czasie - lista 02.03.07, 11:42
        i2h2 napisała:

> kilka różnych o secesji.

Poproszę o tytuły, wprawdzie już po urodzinach (hehe, od babci dostałam...kocyk
        dla dziecka) ale i parę złotych wpadło, może bym zaszalała:))

Proszę o chorobach nie wspominać - ja mam anginę ropną i antybiotyk, Grześ po
        zapaleniu płuc i anginie -teraz siedzi, leży, broi z wirusem, mąż zapalenie
        gardła - piętro niżej rodzice powalenie przez grypę. Siostra miłosierdzia bysię
        nam przydała:((
        • anials Re: Do kupienia w najblizszym czasie - lista 02.03.07, 12:37
          Och!!
          To ja też się doczepiam do prośby o secesję!!
          Moje urodziny dopiero będą :-))
        • i2h2 Secesssyjnie 03.03.07, 15:54
          Służę uprzejmie:
          "Art Nouveau" K.-J.Sembach
          "W kręgu secesji monachijskiej" M.Dulfer
          "W kręgu łódzkiej secesji" W.Jordan
          "Śladami Młodej Polski - Kraków"
          Pierwsza pozycja jest w języku angielskim.
          • abepe Re: Secesssyjnie 03.03.07, 19:21
            O, dzięki;))
            Szukamy motywów roślinnych secesyjnych, żeby na jakiejś ścianie zaszaleć
            (troszeczkę). Na razie przejrzeliśmy swoje albumy i oczywiście stanęło na starym
            dobrym wiedeńskim Otto Wagnerze:)
            • bea-sjf Re: Secesssyjnie 03.03.07, 20:58
              Anetko ,ciekawie Wam się mieszkanie zapowiada -Wagner w salonie ,Hundertwasser
              w łazience ,może maleństwu mobile wg Eschera powiesicie nad główką :)
              • abepe Re: Secesssyjnie 03.03.07, 21:57
                Wiesz, Bea, to jest pomysł. Brat dostał od nas kiedyś kalendarz z Escherem,
                powycinał i zawiesił ale to było w jego starym pokoju. W nowym mieszkaniu nie
                widziałam. Może da przerobić:)) Escher w sam raz na mobile.
                • i2h2 Re: Secesssyjnie 22.03.07, 21:27
                  Wisiał u mnie taki duży Escher w przedpokoju i każdy kto na niego rzucił okiem
                  miał potem takie dziwne "pomięszanie" na twarzy ;-) Dowcip plegał na zmianie
                  punktu widzenia, ale tak, że człowiek czuł, że coś jest nie w porządku, a nie
                  umiał zidentyfikować, he he.
                  Teraz za to wilkoniowy kot wbija swój hipnotyzujacy wzrok w każdego siedzącego
                  na kanapie...
          • anials Re: Secesssyjnie 05.03.07, 11:27
            Wielkie dzięki - właśnie miałam oko na tą secesję łódzką!
            Ja z secesji uwielbiam Muchę i kościół Franciszkanów w Krakowie.
            A piękne winietki odkalkowałam sobie z podręcznika do języka polskiego "Młoda
            Polska" - już chyba to stary podręcznik?
            • abepe Re: Secesssyjnie 05.03.07, 12:41
              anials napisała:

> Ja z secesji uwielbiam Muchę i kościół Franciszkanów w Krakowie.

U Franciszkanów wstrzymałam kiedyś na dobrych kilkanaście minut ruch:))
              Rozstawiłam się ze statywem, żeby sfotografowac piękne odbicia światła z witraży
              na posadzce. Kręciłam zoomem, przymierzałam się, ostrzyłam. Jak już wreszcie
              odjęłam oko od wizjera aparatu - odkryłam, że obok mnie stoi kilka zakonnic,
              które najwyraźniej nie chciały wchodzić w kadr.
              Nie ma co - Wyspiański powinien Nobla dostać ze polichromię u Franciszkanów.
              Trafiłam też kiedyś na wystawę "Opus magnum" w Muzeum Narodowym w Krakowie
              poświęconą Wyspiańskiemu. Wyszłam chora z wrażenia.
    • alistar1 Re: Do kupienia w najblizszym czasie - lista 16.03.07, 22:14
      Oj, mam oczywiście taką czarną listę.
      Co ciekawe, gdy już coś zeń kupię, nagle jakieś złośliwe duszki dopisują do
      niej nowe pozycje, tak więc lista to nigdy nie domknięta;)
      W chwili obecnej są na niej m.in.:

"Portrety Astrid Lindgren" ***
      "Uniwersytet Dziecięcy"
      "Opowieść wigilijna"/Media Rodzina
      "Ach, jak cudowna jest Panama"

***A przy okazji Lindgren, może ktoś wie, może Iwona(bo córka i ja zapałałyśmy
      ostatnio do Astrid bezgraniczną miłością, a w szczególności do "Ja też chcę
      mieć rodzeństwo" i "Ja też chcę chodzić do szkoły", no i oczywiście
      do "Lotty"!) czy Nasza Księgarnia nie planuje jakiś wnowień dwóch pierwszych???
      Albo czy nie ma może zamiaru wydać czegoś w solidniejszych oprawach, jak to
      było z "Pippi" i "Emilem"?
      Będę wdzięczna za informację:)

• i2h2 Re: Do kupienia w najblizszym czasie - lista 22.03.07, 21:23
        Robię co mogę - są świadkowie ;-P
    • gopio1 Re: Do kupienia w najblizszym czasie - lista 23.03.07, 11:46
      Juhuuuu!!!
      Mamy Findusy!
      Znaczy się, że teraz mogę coś nowego na listę ;-)

Ptaki Polski mi się marzą... ale to nie aż takie pilne, chociaż zważywaszy, że lada chwila pozlatują się
      boćki, czajki, jaskółki i inne pierzaste, może i pilne?
      • abepe Re: Do kupienia w najblizszym czasie - lista 23.03.07, 11:54
        gopio1 napisała:

>
        > Ptaki Polski mi się marzą... ale to nie aż takie pilne, chociaż zważywaszy, że
        > lada chwila pozlatują się
        > boćki, czajki, jaskółki i inne pierzaste, może i pilne?

U nas Birdsy z Collinsa zawsze na wierzchu:)) Ale nie za bardzo jest gdzie
        zobaczyć maskonura:((
        Okoliczne bocianie gniazda jeszcze puste, tropimy sóje:))))
      • i2h2 Re: Do kupienia w najblizszym czasie - lista 23.03.07, 12:00
        "Ptaki Polski" dostały nagrodę targów Edukacja XXI :-) Piękne tomiszcze (a
        właściwie dwa tomiszcza). Na pocieszenie: "za chwilę" ruszą konkursy co
        bardziej przyrodnicze, a na pewno w części ptasie, może jakieś inne drobiazgi
        na otarcie łez upolujesz dla młodzieży (książki akurat jak dla nich;-)).
        • gopio1 Re: Do kupienia w najblizszym czasie - lista 23.03.07, 12:17
          W takim razie z chusteczką w ręku ruszam na polowanie ;-)
          A kiedy to za chwilę?
        • gopio1 Re: Do kupienia w najblizszym czasie - lista 23.03.07, 12:28
          I chciałam jeszcze dodać, że wiem, że Ptaki Polski są takie fajne.
          Sama we wczesnej młodości miałam takie stare wydanie - oczywiście jak to z fajnymi książkami -
          zaginęło. Ale to nowe wiem, że prędzej czy później kupię, bo w domu rośnie mi mały ornitolog.
          • gopio1 Re: Do kupienia w najblizszym czasie - lista 12.04.07, 09:04
            gopio1 napisała:
            > Sama we wczesnej młodości miałam takie stare wydanie
            > oczywiście jak to z fajnymi książkami zaginęło.

O ludzie! Właśnie w święta się znalało!
            Prawie zaniemówiłam ze szczęścia ;-)
            Książka ma 40 lat i całkiem dobrze się trzyma ;-)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka