Dodaj do ulubionych

"Berek literek

11.04.07, 10:22
czyli psoty od A do Z" duetu Agnieszka Frączek, Iwona Cała. Znlazłam opis na
brombie:
www.bromba.pl/zapo_AWM_0407.html
Drążę temat od kiedy gopio obliczyła koszt "ABC..uczę się".
Autorki zachęcają do kupna (nie osobiście jak jedna Pani wczoraj na forum, hehe:)
Czy ktoś już tę ksiązkę miał w rękach? Spodobał mi się pomysł z "ABC "
polegający na podkreśleniu literki, której wiersz jest poświęcony, żeby jej
wzór dziecku utrwalić. Czy tu jest podobnie?
Pozdrowionka poświąteczne
Obserwuj wątek
    • bea-sjf Re: "Berek literek 11.04.07, 12:02
      "Berek .." w merlinie w sprzedaży od 23.04 ,więc musimy się uzbroić w
      cierpliwość ,a temat literkowy u nas też gorący ,bo Fryc chce jak Jędrek robić
      zadania w książeczkach i chodzić do szkoły ;).Na razie wałkujemy "Naucz mnie
      mamo" na okrągło .
      • abepe Re: "Berek literek 11.04.07, 12:21
        U nas gorący cały czas temat dinozaurów i innych gadów "starożytnych". A jak
        allozaur oraz a jak apatozaur, e jak elasmozaur, t jak tyrannozaur itd.
    • frania_z Re: "Berek literek 11.04.07, 12:30
      Też jestem ciekawa. Ale książki chyba jeszcze nie ma w księgarniach. Za to w merlinie można obejrzeć kilka stron:
      www.merlin.com.pl/frontend/browse/product/1,508586.html
      Wygląda nieźle :-)
      • pszczolamaja Re: "Berek literek 11.04.07, 12:58
        Ano właśnie, czy coś poza wyglądaniem ta książka sobą przedstawia? Kilkakrotnie
        już robiłam podejście do tych "alfabetów dla poetów", ale po entuzjazmie przy
        spotkaniu internetowym nadchodziło realne rozczarowanie, w rezultacie mamy tylko
        coś Chotomskiej o literkach, ale czeka gdzieś w kącie na swoją kolej.
        Czy wiatr "świszczy" czy "świszcze"??? Dalibóg, nie wiem.
        • abepe Re: "Berek literek 11.04.07, 13:17
          W tym wypadku chodzi mi głównie o utrwalanie liter, więc głębi poetyckiej nie
          wymagam.
          Niech sobie tylko wygląda. A literki chyba maznę markerem:))Wybaczycie profanację??
          :))
        • frania_z Re: "Berek literek 11.04.07, 13:55
          pszczolamaja napisała:

> Czy wiatr "świszczy" czy "świszcze"??? Dalibóg, nie wiem.

Świszczy, oczywiście. Co zresztą można sprawdzić w słowniku, polecam tę metodę :-)
          Zajrzałam jeszcze raz do merlina, przejrzałam zamieszczone tam strony, odnalazłam wspomniane przez Ciebie świszczenie. I co? I jest ok! Bezbłędnie.

I co właściwie z tego wynika? Poza tym, że czepiasz się bez uzasadnienia?

Proszę, nie zaniżajmy merytorycznej wartości tego forum takimi pochopnymi opiniami. Szkoda bromby!
          • i2h2 Re: "Berek literek 11.04.07, 14:42
            frania_z napisała:

> pszczolamaja napisała:
            >
            > > Czy wiatr "świszczy" czy "świszcze"??? Dalibóg, nie wiem.
            >
            > Świszczy, oczywiście. Co zresztą można sprawdzić w słowniku, polecam tę
            metodę
            > :-)
            A otóż jest pani w błędzie, franiu_z miła, bo "świstać" w sensie wydawania
            dźwięku (a tak wynika z kontekstu: A wiatr świszczy i rzępoli...") odmienia się
            wg tego samego wzoru, co "pisać" (grupa koniugacyjna IX). Proszę się więc nie
            czepiać czepiania ;-)
            • czytelniczka1975 Re: "Berek literek 11.04.07, 14:56
              Zaintrygowałyście mnie :-) Lubię takie zagadki! A ponieważ tym razem nie byłam pewna, sprawdziałam. Podaję przykłady za "Uniwersalnym słownikiem języka polskiego" PWN pod red. Dubisza:

świsnąć - świstać, świszczeć [...] 2. 'o wietrze' [...] (Wiatr) komuś świszczy, śwista, swiszcze w uszach [...]

I jeszcze "Inny słownik języka polskiego" (to samo wydawnictwo, innym jakoś nie dowierzam), red. Bańko:

świszczeć, czy. Jeśli wiatr świszczy, to wydaje wysokie, przenikliwe dźwięki.

Wynika z tego jednoznacznie, że w konstrukcji "wiatr świszczy" błędu nie ma.
              Czyli wszystkie miałayście rację!
              Również frania-z, czepiając sie czepiania :-)
              • i2h2 Re: "Berek literek 11.04.07, 15:06
                Ja sprawdziłam w trzytomowym PWN pod red. prof. Szymczaka. Odmienia się różnie
                w zależności od znaczenia ;-) A tak w ogóle to mnie cieszy, że zwracamy uwagę
                na takie rzeczy.
                I pytanie OT - co myślisz o tym słowniku pod red. Bańko ? Bo zamierzam odnowić
                i uzupełnić zapasy, a nawet w PWN niektóre słowniki się dublują tematycznie,
                jest tylko różna redakcja.
                • czytelniczka1975 Re: "Berek literek 11.04.07, 15:14
                  W cytowanych przeze mnie przykładach chodzi właśnie o to 'wietrzne' znaczenie :-)

Masz rację: fajnie, że zwracamy na to uwagę! ja sama zresztą ciągle mam jakieś wątpliwości językowe.
                  Bańkę polecam. jest taki lekki, całkiem inny niż Dubisz, bardziej "dla ludzi". I dużo w nim przykładów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka