darino 26.04.10, 12:58 wyborcza.pl/1,97863,7751751,Czas_odczarowac_mit_Kresow.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pysio Re: czas odczarować mit Kresów IP: 213.25.24.* 26.04.10, 13:13 Już w samym założeniu jest fałsz! My nie dążymy do rewizji granic ani powrotu na tzw kresy. Chcemy tylko i wyłącznie aby ukrócić działalność odradzającego się nacjonalizmu ukraińskiego. Wiemy czym jest ten nacjonalizm i jaką cenę trzeba będzie zapłacić gdy nacjonaliści zdobędą władzę.Dziennikarze mogą sobie bić pianę bo na tym zarabiają a efekt ich pisania nikogo nie jest w stanie przekonać bo od razu widać jaki jest cel tego pisania. To nie Polska trąbi o potrzebie rewizji granic lecz ukraina. Tylko jak to w polityce bywa winnego szuka się zawsze nie tam gdzie on faktycznie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: czas odczarować mit Kresów 26.04.10, 13:49 Pysiu!.Tutejsi Ukraincy jak mykola i inni,poki co nie pisza jeszcze o Peremyslu ale o lemkowskiej Krynicy i Gorlicach i austrio-wegierskim Przemyslu. Na razie organizuja tylko Lemkowskie Watry i rajdy im.bandery... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jobrave Re: czas odczarować mit Kresów IP: *.range86-132.btcentralplus.com 26.04.10, 14:00 Może najpierw przeczytasz Pysio ten artykuł, pod którym zresztą, bez zastrzeżeń bym się podpisał, nie mieszaj tu ukraińskiego oszołomstwa z trzeźwym i obiektywnym spojrzeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mykola Re: czas odczarować mit Kresów IP: 79.139.112.* 26.04.10, 13:52 Właśnie przeczytalem ten artykul - wzupelności potwierdza wszystko to o czym Mykola pisał na tym forum. Zarzucaliście mu klamstwo neo banderyzm ,szowinizm nacjonalizm ,a okazuje się że Mykola ma rację zaś ci co oszukują ,klamią szowinizują to oponenci Mykoly oraz poplecznicy swojego Prowydnyka Isakowicza - judasza pierwszej kategorii od slowa JUDA ( nie mylic z JUdą Tadejem) . Tak więc Pysiu - nadal nie klam bo jak sam widzisz klamstwo ma krotkie nogi zaś Mykola nie jest odosobniony w swoich poglądach aby wkońcu ZROZUMIEĆ Wybaczać i Prosic o Wybaczenie . Bandyta jak zabija mowi że się lituje i stosuje eutanazję ( np. siekierą ) nie rewiduje lecz tylko sprawdza ,nie chce aby odrodzil się czyś nacjonalizm zaś aby jego nacjonaliżm byl jak największy i najbardziej agresywny wręcz krwawy a nacjonaliści w Polsce juz rządza 20 lat i aż z tego rządzenia z hukiem spadaja. Nie słyszalem nigdy aby Ukraińcy dążyli do rewizji granic lecz że dążą do Unii europejskiej w której nie ma granic - widać Pysio nadal nie w temacie i żyje rewizjonizmem i nacjonalizmem JUDY nie TADEJA - O! motto Wybaczać i Prosic o Wybaczenie - Jednać nam sie Potrzeba !-O! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pysio Re: czas odczarować mit Kresów IP: 213.25.24.* 26.04.10, 16:16 Najlepiej prawdę o tym artykule odzwierciedla to że mykoła jest nim zachwycony! A ty jo jak się zapatrujesz na twierdzenie o podobieństwie działań jakie ma ta cała eryka? Tekst jest pisany szyfrem i trzeba czytać między wierszami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mykola Re: czas odczarować mit Kresów IP: 79.139.112.* 26.04.10, 17:01 Pysio- przecież ten atykul pisal Polak jak myślę patriota i nacechował go prawdą oraz obiektywizmem .To nie pisal Rusin - Ukrainiec ani Łemko - z grupy etnicznej (Skansen Poland) lecz doswiadczony historyk oraz dziennikarz.To nie do Mykoly teraz pretensje lecz do kogoś innego za ten stan rzeczy .Lecz jakie można miec pretensje skoro czlowiek ten ( podobbnie jak Mykola) pisze prawdę z chęcia spojrzenia na wlasne winy aby osądzać cudze winy. Nie nawołuje do nienawiści lecz do pojednania i zbliżenia poprzez pryzmat historii i niepotrzebnych nikomu konfliktów na tle narodowościowym oraz religijnym . To popieram i cały czas jestem tego promotorem . To że Mykola ma taki same pogląd jak ten dziennikarz to nie znaczy, że jesteśmy w zmowie oraz pomstujemy na Polakow. Nie - poprostu ukazujemy prawde - ta nie manipulowana lub ćwierć prawdę lecz tak jak ona wyglądała i wygląda z punktu widzenia ludzi o pochodzeniu zwanym mniejszościowym . Należy rozwiązywać problemy mediacja ,persfazją pokojowo i z poczuciem wyrozumiałości nie zaś silowo i wulgarnie jak to niektórzy czynią ( choćby ks.Isakowicz Zalewski) szukający rozglosu oraz sensacji na krzywdzie bliźniego. Nigdy nie zywiłem ani do Ciebie ani do Lechowkiego ,Fani ,Valmont itd ,żadnej urazy lub nienawiści , zawsze starlem się tłumaczy sytuację z mojego ( Rusina) punktu widzenia - autentyczną nie zaś przez tzw. konfidentow oplacanych przez Urząd aby propagować że jest dobrze podczas gdy jest źle. Czy np. NIK pytal sie choćby w internecie a forum ilu jest Ukraińcow oraz Cyganow w Przemyslu oraz czy są tolerowani zgodnie z prawem polskim i miedzynarodowym. NIE NIK o to nie pytal lecz sam za tych kraińcow i w imieniu tych Ukraińcow sporządzil falszywy raport -zresztą wyśmiewany nawet przez ciebie ( WAS) na tym forum . Czy klamie - czyy zapytuje o rawde . Widac pytam o prawdę - choc nie wygodną ale prawdę ,Tak jak to uczynil ten dziennikarz - historyk i socjolog .Napisal prawdę choć nie wygodnną, ale prawdę . Tak czyni Mykola -stąd tylu ma oponentow ( zlośliwych i klamliwych) .podobnie jak Pan Jobrawo co łaczy ledwo koniec z końcem w Londynie i jeszcze znachodzi czas aby jakoś przemowić wam ( POLAKOM - nienawistnym i złym) do rozsądku. Podziwiam tez tego chłopca - że ma tyle determinacji i uporu . POZDRAWIAM - Wszystkich bez wyjątku i tych dobrych i tych zlych i tych nie zdecydowanych ,życząc rozsądnych przemysleń oraz mądrych wpisow - bez jadu i falszu nacechownych zlośliwościa .. Odpowiedz Link Zgłoś
wolyniak2 czas odczarować mit Kresów 26.04.10, 18:44 Wołyniak 2 (nick na cześć kpt. Zadzierskiego) prosi, by mykola się zamknął. Jak mykola dużo pisze na forum, a wołyniak widzi nick czyli pseudo mykoły, to u wołyniaka pojawia się dyspepsja!!! Jeżeli mykola kocha bliźnich, niech weźmie słowa wołyniaka do swego banderowskiego serca (!?). Chyba mykola ma serce? Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: czas odczarować mit Kresów 27.04.10, 20:08 żeby zostać członkiem UE trzeba być Europejczykiem.To nacjonalistom ukraińskim i wielbicielom Bandery i UPA nie grozi. Odpowiedz Link Zgłoś
wolyniak2 czas odczarować mit Kresów 26.04.10, 18:34 Darino, nie ty będziesz odczarowywał i nie twoje puknięte, upowskie środowisko.Czyżby znudziła ci się dyskusja z petrem, nocniczkiem i paroma innymi maniakami? Biedny ty darino, nadal wyszczekany rezun na forum, poprawny i patriotyczny po polsku wśród znajomych. Jak długo tak można żyć/rzyć? Odpowiedz Link Zgłoś
darino do szkoły, ciemny wołyniaku ! 26.04.10, 20:03 Sprawdź, zanim coś napiszesz. To nie ja jestem autorem artykułu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jobrave Re: do szkoły, ciemny wołyniaku ! IP: *.range86-132.btcentralplus.com 26.04.10, 20:27 Już teraz nie mam wątpliwości - Wołyniak 2, to Fanka. Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: do szkoły, ciemny wołyniaku ! 26.04.10, 21:32 Gość portalu: jobrave napisał(a): > Już teraz nie mam wątpliwości - Wołyniak 2, to Fanka. To wirus jakiś czy inne licho? Najpierw Fanka, potem Valmont, teraz Ty - spiskowe teorie bywają niekiedy jak samospełniające się przepowiednie. Tak łatwo w nie uwierzyć. Poczytaj "Wahadło Foucaulta" Umberto Eco. Tam nie było szczęśliwego zakończenia :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
lep.na.modliszki Re: do szkoły, ciemny wołyniaku ! 26.04.10, 21:54 Nie,nie,nie! Jak Eco to na początek polecam Zapiski na pudełku od zapałek, świetne przezabawne felietony i wszystkie maja dobre zakończenie. Wampirku jeżeli jesteś miłośnikiem Eco to polecam Ci również felietony Jobrave, to super mieszanka Rolanda Topora i Umberto Eco. Prawie zawsze mają szczęśliwe zakończenie :) Odpowiedz Link Zgłoś
jobrave Re: do szkoły, ciemny wołyniaku ! 26.04.10, 22:09 E, gdzież mi tam, za wysokie progi dla wyrobnika. Do Wapira: a to podejrzenie w sprawie Wołyniaka - ot podobieństwo w formułowaniu zdań, podobne "frazowanie" i jeszcze parę niuansików, ale nie upieram się. Odpowiedz Link Zgłoś
lep.na.modliszki Re: do szkoły, ciemny wołyniaku ! 26.04.10, 22:40 Ale ja nie jestem e, to Fanka! :) Fanka przyznaj się, ale to już, bo jest na mnie! Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: do szkoły, ciemny wołyniaku ! 26.04.10, 22:57 Lubię i Eco i Topora :-))) Felietony Jo czasem czytam. Niektóre mi się podobają, inne mniej. Dobre zakończenia? Nie przepadam - szczęście się nie nadaje na literaturę, zbyt osobiste. A może byśmy założyli wątek pt. wszyscy tęsknimy za Fanką? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dark Re: do szkoły, ciemny wołyniaku ! IP: 77.236.0.* 27.04.10, 07:00 Przecież jest następne wcielenie - lep, więc nie tęsknimy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: do szkoły, ciemny wołyniaku ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.10, 07:09 lep to zabanowana chamica val Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: do szkoły, ciemny wołyniaku ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.10, 08:10 valnieta80? Odpowiedz Link Zgłoś
wolyniak2 do szkoły, ciemny wołyniaku ! 27.04.10, 08:52 Już teraz nie mam wątpliwości - Jobrave, to Valmont. Odpowiedz Link Zgłoś
wolyniak2 do szkoły, ciemny wołyniaku ! 27.04.10, 08:51 Artykuł, "oświecony" upowcu czytałem, zanim go zalinkowałeś. Fakt, że zrobiłeś to ty na tym forum po pierwsze zakrawa na kpinę, po drugie sugeruje, że w jakiś sposób identyfikujesz się z poglądami autora artykułu. Darino, napisałem kiedyś, że jesteś tępy. Ty naprawdę jesteś tępy, nawet bardzo tępy. I daruj sobie te "intelektualne", krakowskie umizgi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spokojny Re: do szkoły, ciemny wołyniaku ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.10, 09:03 e tam. valmną to analityk. tylko on tak bluzga. Odpowiedz Link Zgłoś
lep.na.modliszki Re: do szkoły, ciemny wołyniaku ! 27.04.10, 11:01 wampir-wampir napisał: > A może byśmy założyli wątek pt. wszyscy tęsknimy za Fanką? Nie można tęsknić za kimś kto jest na forum cały czas obecny! Odpowiedz Link Zgłoś
valmont80 Re: do szkoły, ciemny wołyniaku ! 27.04.10, 11:11 Gość portalu: xyz napisał(a): > lep to zabanowana chamica val Fanka jak zwykle łżesz! Nikt nie miał powodu mnie zbanować, jedyne miejsce gdzie dostałam bana to PUK. :) I dlaczego chamica? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jobrave Re: do szkoły, ciemny wołyniaku ! IP: *.range86-132.btcentralplus.com 27.04.10, 13:46 Fanka, to Valmont, Valmont, to Jobrave, Jobrave, to Mykoła, Mykoła, to Darino, Darino, to Lechowski, Lechowski, to Bandera. Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: do szkoły, ciemny wołyniaku ! 27.04.10, 14:06 A pies Bandery to moja kotka ;D Odpowiedz Link Zgłoś
lep.na.modliszki Re: do szkoły, ciemny wołyniaku ! 27.04.10, 15:21 uff mnie ominęło, ale Lep podejrzewał, że musi tak być :) Wracając do tematu. Autor pisze: "Pan, z którym rozmawiałem, całkowicie przeszedł do porządku dziennego nad tym, że jego rodzice przyjechali na Wołyń jako koloniści. Państwo przyznało im ziemię, żeby nie trafiła ona w ręce pogardzanych przez sanację "prawosławnych". Osadnicy z głębi kraju - często weterani wojny polsko-bolszewickiej 1920 r. - mieli polonizować tereny wschodnie. Podobnie jak na Wołyniu było na zamieszkanym przez Białorusinów Polesiu. Koloniści mieli zmieniać tam proporcje demograficzne na korzyść żywiołu polskiego, rzymskokatolickiego. Narzucać polskie wzorce kulturowe, językowe, polityczne, społeczne na nawet gospodarcze, bo uznawano je wówczas za lepsze, bardziej cywilizowane. Państwo miało być narodowe i jak najbardziej jednolite. Nic dziwnego, że miejscowi nie traktowali przybyszy z sympatią. Oczywiście, nie wszyscy Polacy mieszkający na dawnych Kresach byli przybyszami. Wielu jest związanych z tymi ziemiami od wieków. Ale pamięć o kolonistach, polonizacji, prowadzonej na siłę misji cywilizacyjnej jest słabo obecna w polskiej świadomości Kresów". Mogło być gorzej, można było przesiedlić Rusinów do centralnej Polski już na początku lat dwudziestych. Nie wiem co autor w tej części sugeruje?! Gdyby rząd II RP faktycznie chciał zmienić proporcje demograficzne to zasiedlanie tych ziem odbyłoby się na szerszą skalę, a tak jak zwykle daliśmy ciała, zaczęliśmy coś robić i jak zwykle tego nie skończyliśmy. Kolejne rządy II RP olewały Polaków mieszkających na Wołyniu, Podolu i Galicji Wschodniej, woleli się kłócić, robić przewroty niż rozstrzygać sprawy najbardziej palące, a do tego jeszcze w sprawach z Rusinami dolewali oliwy do ognia, a zapłaciły za to niewinne osoby. Moja rodzina we Lwowie i pod Lwowem mieszkała od dawien dawna. Nie marzy mi się powrót na te ziemie jest mi dobrze tak jak jest, jednak dla wielu rodzin odzyskanie tego co się utraciło byłoby jakąś formą zadośćuczynienia za doznane krzywdy. Ja swoją część majątku mogę oddać Fance żeby mogła pojechać na jakieś fajne wakacje na których solidnie wypocznie i po których nie będzie tworzyła teorii spiskowych. Porównywanie sytuacji Polaków z Kresów z przesiedlonymi Niemcami jest nadużyciem. Ich nikt siłą do tego nie zmuszał chcieli zostać zostawali, chcieli jechać to jechali. Wiele niemieckich rodzin mieszkających np. w Olsztynie z tego pięknego miasta nie wyjechało, zostali i żyli w zgodzie ze swoimi polskimi sąsiadami. Porównywanie Kresowiaków do Eriki Steinbach jest kpiną, nie zamierzam się rozwodzić nad tym kto zaczął zabawę i dlaczego poniósł karę, powiem tylko tyle, że wszelkie pretensje niech sobie Niemcy kierują do Anglików, Amerykanów i Rosjan, bo to w końcu oni mieli decydujący wpływ na kształt granic po wojnie, a nie Polacy. Polacy nie mordowali niemieckich kobiet i dzieci, mogli to robić sowieci ale nie Polacy. Polskie kobiety przez sowietów były tak samo gwałcone i bite jak Niemki o czym Pani Steinbach stara się zapomnieć i na swoich wystawach pokazuje tylko upokorzony naród Niemiecki, a tych upokorzonych narodów było znacznie więcej. Natomiast o Kresach Wschodnich bardzo chcę zapomnieć gdy oglądam takie zdjęcia wiadomosci.onet.pl/155499,21,0,pokaz.html i tylko mi szkoda Polaków którzy tam jeszcze mieszkają. Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: do szkoły, ciemny wołyniaku ! 27.04.10, 16:25 lep.na.modliszki napisał: > Porównywanie sytuacji Polaków z Kresów z przesiedlonymi Niemcami jest > nadużyciem. Ich nikt siłą do tego nie zmuszał chcieli zostać zostawali, chcieli > jechać to jechali. Wiele niemieckich rodzin mieszkających np. w Olsztynie z teg > o > pięknego miasta nie wyjechało, zostali i żyli w zgodzie ze swoimi polskimi > sąsiadami. Ty też upraszczasz, Lep. Nie wszyscy Niemcy, któzy chcieli, mogli zostać. Nie wszyscy Kresowiacy wyjeżdżali dlatego, że musieli z powodu banderowskich represji. Moja babcia i jej rodzeństwo znaleźli się na sowieckiej liście wywózkowej i dlatego zwiali do Przemyśla, do niemieckiej strefy okupacyjnej, choć to z innych względów była bardzo ryzykowna decyzja. Wielu przyjechało do Polski już po wojnie, dlatego że nie chcieli mieszkać w ZSRR. Ale było mnóstwo Polaków, którzy zostali. Nikt ich nie wyrzucał, ani nie szykanował. U mojej koleżanki mieszkała kilka lat temu dziewczyna z Mościsk, Polka. Przyjechała na studia doktoranckie do Lublina, ale zawsze mówiła, ze nie wyobraża sobie życia gdzie indziej niż w tej swojej dziurze, dziś ukraińskiej. Nigdy nic złego jej na tej Ukrainie nie spotkało. Ja nie twierdzę, że nie było banderowskiego ludobójstwa i ludzi, którzy musieli uciekać, ale wrzucanie wszystkich tzw. Kresowiaków do jednego worka to gruba przesada. Porównywanie Kresowiaków do Eriki Steinbach jest kpiną, nie zamierza > m > się rozwodzić nad tym kto zaczął zabawę i dlaczego poniósł karę, powiem tylko > tyle, że wszelkie pretensje niech sobie Niemcy kierują do Anglików, Amerykanów > i > Rosjan, bo to w końcu oni mieli decydujący wpływ na kształt granic po wojnie, a nie Polacy. Autor nie porównywał do Steinbach Kresowiaków tylko księdza Zaleskiego. Pewnie nie do końca słusznie, ale jakieś podobieństwa są - taki sam stopień nawiedzenia np. Co do pretensji - to samo, co Niemcom mógłbyś powiedzieć Kresowiakom. Ukraińcy mieli po wojnie jeszcze mniej do gadania niż Polacy. Nie oni zdecydowali o przejęciu zobowiązań majątkowych wobec Kresowiaków przez państwo polskie. Zdecydował Stalin. I dzisiaj nikt nie będzie rewidował powojennych traktatów. Sny o odzyskiwaniu majątków na Kresach to takie same mrzonki jak znowu polski Lwów albo niemiecki Breslau. Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: do szkoły, ciemny wołyniaku ! 27.04.10, 15:17 Sam tworzysz kretynskie teorie spiskowe o podszywaniu sie fanki pod rozne nicki...a potem jak kabotyn smiejesz sie z samego siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: do szkoły, ciemny wołyniaku ! 27.04.10, 16:02 Powyzszy moj wpis oczywiscie odnosi sie do jonrave. Wracajac do tematu.Ogladnalem te zdjecia z trwoga,bo ogladajac zastanawialem sie jak wygladalyby te zdjecia gdyby dac im w rece noze i siekiery?! Mykola ciagle pisze o "dzikim kraju"-tu go ma na tych zdjeciach w pelnej krasie. Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: do szkoły, ciemny wołyniaku ! 27.04.10, 16:30 lechowski51 napisał: > Ogladnalem te zdjecia z trwoga,bo ogladajac zastanawialem si > e > jak wygladalyby te zdjecia gdyby dac im w rece noze i siekiery?! Ale bez trwogi oglądałeś słynną demonstrację z paleniem kukły Lesia jako główną atrakcją. I na pewno nie zastanawiałeś się, co by było gdyby chomiki mogły rozpalić prawdziwy stos. Ciekawe dlaczego... Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: do szkoły, ciemny wołyniaku ! 27.04.10, 16:47 Nie lubie palenia ksiazek,kukiel i walenia sie po mordzie w parlamencie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jobrave Re: do szkoły, ciemny wołyniaku ! IP: *.range86-132.btcentralplus.com 27.04.10, 17:03 Mam nadzieję KLechoś, że nie pos.rałeś się ze strachu. Nie? To dobrze, czyli nie było jednak tak strasznie. Po drugie chciałem dodać, że wymieniłem chyba wszystkie swoje nicki, które przyjąłem wyłącznie dla zabawy i obśmiania różnych narodowych durniów i nekromanów i wcale nie kryłem, że to ja. No i jeszcze to, że bardzo mi się podoba rzeczowa i trafna analiza Wampira, który nie zachowuje się jak Polski Narodowy Koń Dorożkarski, czego i innym życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: do szkoły, ciemny wołyniaku ! 27.04.10, 17:09 Ogladajac te zdjecia mialem tez takie mysli.Gdyby nie Stali,gdyby nie ludobojstwo na Wolyniu mielibysmy w Lwowie,Stanislawowie czy w Zytomierzu kulturalna Europe...a nie dziki kraj. ..a do strachliwych jak Ty nie naleze i nie musze potwierdzac swoja meskosc znecajac sie nad kobieta.Tak damski bokserze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jobrave Re: do szkoły, ciemny wołyniaku ! IP: *.range86-132.btcentralplus.com 27.04.10, 18:03 Gdyby nie Stalin, KLechowski, to bałbyś się dzisiaj chodzić po Przemyślu i gębę po polsku otworzyć, Polska miałaby 8-10 mln mniejszości ukraińskiej, 3 mln białoruskiej i 1,5 mln litewskiej, i byłbyś w tej Polsce taki malutki, jak rybi chujek. Co do bicia kobiet - masz jakieś kwity na mnie, że tak twierdzisz, czy wzorem "pobitej" znów bezczelnie kłamiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zakochana Re: do szkoły, ciemny wołyniaku ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.10, 19:17 > No i jeszcze to, > że bardzo mi się podoba rzeczowa i trafna analiza Wampira, który nie zachowuje > się jak Polski Narodowy Koń Dorożkarski, czego i innym życzę. A mi się podoba Wampir :)))))) wiem gdzie mieszka forum.gazeta.pl/forum/w,62,110517544,110638114,Re_malpiaty_i_aaaaaronek_D.html wiem gdzie pracuje forum.gazeta.pl/forum/w,62,109213165,109253260,Re_zona_nie_wraca_ranki_i_wieczory_.html wiem gdzie robi zakupy forum.gazeta.pl/forum/w,62,109472363,109472363,Promocje_w_Tesco.html wiem co je i pije forum.gazeta.pl/forum/w,62,110626826,110638920,Re_a_od_kiedy_to_2_nalesniki_za_ok_10_PLN.html wiem, o kogo jest zazdrosny forum.gazeta.pl/forum/w,62,110626826,110648061,Re_swoja_czu_cudza_nalezy_trzymac_sie_zasady_.html wiem, ze jest okrutny dla kobiet forum.gazeta.pl/forum/w,62,109101244,109105978,Re_Forumowe_Topienie_Marzanny.html forum.gazeta.pl/forum/w,62,109101244,109105978,Re_Forumowe_Topienie_Marzanny.html i zonaty, ale i tak go kocham :))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
lep.na.modliszki Re: do szkoły, ciemny wołyniaku ! 27.04.10, 19:43 wampir-wampir napisał: > Ty też upraszczasz, Lep. Może i upraszczam, natchnął mnie do tego omawiany artykuł! Nie wszyscy Niemcy, któzy chcieli, mogli > zostać. Ci co mieli albo coś na sumieniu, albo po prostu bali się sowietów uciekali, więc na pewno chcieli ale nie mogli. Nie wszyscy Kresowiacy wyjeżdżali dlatego, że musieli z > powodu banderowskich represji. Nie, nie wszyscy wyjeżdżali z tego powodu. Niektórzy zostali wywiezieni na Syberię, a inni uciekli ponieważ bali się że ich spotkają banderowskie represje. Moja babcia i jej rodzeństwo znaleźli > się na sowieckiej liście wywózkowej i dlatego zwiali do Przemyśla, > do niemieckiej strefy okupacyjnej, choć to z innych względów była > bardzo ryzykowna decyzja. Mieli więc ogromne szczęście, ale należy myśleć też o tych którzy tego szczęścia nie mieli. > Wielu przyjechało do Polski już po wojnie, dlatego że nie chcieli > mieszkać w ZSRR. Ale było mnóstwo Polaków, którzy zostali. Nikt ich > nie wyrzucał, ani nie szykanował. ZSRR na szykany nie pozwalał, miało być pięknie i wszyscy mieli się kochać. To milczenie, mówienie półgębkiem o zbrodniach stalinowskich i o zbrodniach OUN-UPA ze zdwojoną siłą daje o sobie znać teraz, za dużo żalu który jest wynikiem milczenia. U mojej koleżanki mieszkała kilka > lat temu dziewczyna z Mościsk, Polka. Przyjechała na studia > doktoranckie do Lublina, ale zawsze mówiła, ze nie wyobraża sobie > życia gdzie indziej niż w tej swojej dziurze, dziś ukraińskiej. I słusznie, że tak uważa przecież jest u siebie podobnie jak Darino. > Nigdy nic złego jej na tej Ukrainie nie spotkało. I niech tak nadal będzie, a wszelkie przejawy nacjonalizmu zarówno z jednej jak i z drugiej strony powinno się tępić. > Ja nie twierdzę, że nie było banderowskiego ludobójstwa i ludzi, > którzy musieli uciekać, ale wrzucanie wszystkich tzw. Kresowiaków do > jednego worka to gruba przesada. Dziękuje Ci bardzo, że tak nie twierdzisz, wiele to dla mnie znaczy;) I dzisiaj nikt > nie będzie rewidował powojennych traktatów. Sny o odzyskiwaniu > majątków na Kresach to takie same mrzonki jak znowu polski Lwów albo > niemiecki Breslau. I całe szczęście, nikt rozsądny tego nie chce i o tym nie mówi. Granice powinny zostać w takim kształcie jak są obecnie. Dlaczego odzyskanie majątków to mrzonka? Niemcy w Polsce już odzyskują majątki, w czym więc gorsi są Polacy że nie mogą myśleć o tym samym? Moja rodzina gotowa by była odzyskany majątek przeznaczyć na kulturalną działalność mniejszości polskiej na Ukrainie. Po wojnie nadano nam majątek w Polsce, ale akt nadania nie został nigdy zrealizowany i nigdy nie będzie, nie ograbię swojego kraju wystarczy, że inni to robią. Odpowiedz Link Zgłoś
lep.na.modliszki Re: do szkoły, ciemny wołyniaku ! 27.04.10, 19:46 Gość portalu: jobrave napisał(a): No i jeszcze to, > że bardzo mi się podoba rzeczowa i trafna analiza Wampira, który nie zachowuje > się jak Polski Narodowy Koń Dorożkarski, czego i innym życzę. Dziękuję bardzo :))) ihahaha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jobrave Re: do szkoły, ciemny wołyniaku ! IP: *.range86-132.btcentralplus.com 27.04.10, 20:08 Miałem na myśli KLechoMatosiów, Twoja analiza jest też rzeczowa, ale wg. mnie wnioski Wampira są trafniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: do szkoły, ciemny wołyniaku ! 27.04.10, 20:41 lep.na.modliszki napisał: > Nie wszyscy Niemcy, któzy chcieli, mogli > > zostać. > > Ci co mieli albo coś na sumieniu, albo po prostu bali się sowietów uciekali, wi > ęc na pewno chcieli ale nie mogli. Nie wszyscy "mieli coś na sumieniu", nie wszyscy bali się Sowietów. Niektórzy także zemsty polskich rzezimieszków utożsamiających Niemców z hitlerowcami i nie bezzasadnie. > Nie, nie wszyscy wyjeżdżali z tego powodu. Niektórzy zostali wywiezieni na Sybe > rię, a inni uciekli ponieważ bali się że ich spotkają banderowskie represje. Bardzo wielu uciekło po prostu dlatego, że życie pod niemiecką okupacją wydawało im się atrakcyjniejsze. Dysponuję zdjątkami z przemyskiego mostu, z krótkiego okresu, gdy granica była otwarta. Ruch ogromny i jednostronny. Nie pisz, że wszystkim tym ludziom groziły sowieckie lub banderowskie represje, bo to nieprawda. > Moja babcia i jej rodzeństwo znaleźli > > się na sowieckiej liście wywózkowej i dlatego zwiali do Przemyśla, > > do niemieckiej strefy okupacyjnej, choć to z innych względów była > > bardzo ryzykowna decyzja. > > Mieli więc ogromne szczęście, ale należy myśleć też o tych którzy tego szczęści > a nie mieli. Nie mieli szczęścia, mieli przyjaciół, którzy jakoś się o tej liście dowiedzieli i uprzedzili ich, gdy jeszcze mogli uciec. Tak się złożyło, że byli to Ukraińcy. > ZSRR na szykany nie pozwalał, miało być pięknie i wszyscy mieli się kochać. Różnie bywało. Na ogół nie pozwalał, ale zdarzały się okresy, że podsycał wzajemne antagonizmy. > To milczenie, mówienie półgębkiem o zbrodniach stalinowskich i o zbrodniach OUN-UP > A ze zdwojoną siłą daje o sobie znać teraz, za dużo żalu który jest wynikiem milczenia. Żal nie jest kategorią, która powinna odgrywać decydującą rolę w stosunkach międzynarodowych. Ci, którzy chcieliby, żeby było inaczej mogą w sprzyjających im okolicznościach stać się niebezpieczni. Nie widzę nic złego ani dziwnego w pisaniu o tym. > > Ja nie twierdzę, że nie było banderowskiego ludobójstwa i ludzi, > > którzy musieli uciekać, ale wrzucanie wszystkich tzw. Kresowiaków do > > jednego worka to gruba przesada. > > Dziękuje Ci bardzo, że tak nie twierdzisz, wiele to dla mnie znaczy;) Niezasłużona ironia. Pisząc to nie Ciebie miałem na myśli. Na tym forum w dobrym tonie jest pisanie o ludobójstwie na Kresach. Pisanie o czym innym w kontekście Kresów budzi podejrzenia o probanderowskie sympatie i chęć negowania ludobójstwa, do którego tam doszło. Tak na wszelki wypadek dodał, że nie neguję :-))) > Dlaczego odzyskanie majątków to mrzon > ka? Niemcy w Polsce już odzyskują majątki, w czym więc gorsi są Polacy że nie m > ogą myśleć o tym samym? Moja rodzina gotowa by była odzyskany majątek przeznacz > yć na kulturalną działalność mniejszości polskiej na Ukrainie. Po wojnie nadano > nam majątek w Polsce, ale akt nadania nie został nigdy zrealizowany i nigdy ni > e będzie, nie ograbię swojego kraju wystarczy, że inni to robią. Dlatego, że sprawa kresowych majątków została rozwiązana w traktatach międzynarodowych po wojnie. Raz na zawsze. Państwo polskie wzięło na siebie zobowiązania finansowe wobec swoich obywateli i tym obywatelom wypłacało i nadal wypłaca rekompensaty za mienie pozostawione na Kresach. Podobnie zresztą jak państwo niemieckie swoim obywatelom, którzy majątki pozostawili w Polsce. Niestety, w Polsce nie zadbano o porządek w księgach wieczystych ani za PRL-u, ani po jego szczęśliwej śmierci i niektórzy Niemcy nadal figurują tam jako właściciele, mimo że de iure zostali wywłaszczeni. Domniemanie o prawdziwości danych zawartych w księgach wieczystych jest jedną z kardynalnych zasad prawa cywilnego i jest nadrzędne, dlatego odzyskiwanie majątków w niektórych przypadkach jest możliwe. Jeśli w ukraińskich papierach panuje podobny bałagan i obowiązują podobne zasady prawne, to przeszkód nie ma, można próbować odzyskiwać, ale szczerze mówiąc mocno w to wątpię. Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: do szkoły, ciemny wołyniaku ! 27.04.10, 22:54 Gość portalu: zakochana napisał(a): > ale i tak go kocham :))))))))) Mam nadzieję, że to nie jest platoniczne uczucie :PPP Jeśli nie to zapraszam na priv. Tylko się pospiesz, jestem w Przemyślu do końca długiego weekendu :DDD Odpowiedz Link Zgłoś
wolyniak2 Jobrave, 27.04.10, 19:49 a co ze mną? Czy on to ja, a ja czy to on? Może być każdy, byle nie goście z pukniętego forum! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jobrave Re: Jobrave, IP: *.range86-132.btcentralplus.com 27.04.10, 20:13 Teraz, to ja już nic nie wiem, jestem zdezorientowany, jak kot z Monty Pythona. www.modrzew.stopklatka.pl/kota.html Odpowiedz Link Zgłoś
polak_katoliklive Re: Jobrave, 27.04.10, 21:30 Ukrajińce to takie som ży wszystku chcom piniędzy. Jak my zy Staszkim Kiślakiem cu na grynwaldzki mieszka zadzwunili pu prastytutky rzeby przyjihała du niegu du hałupy bu Staszka baba het du szpitalu pujichała a jiemu si grać chciału i mi tyż. I przyjichała Ukrajinka ztgu burdelu co si na Medyki jedzi i Stachu gada do nij rzeby cycki pikazała a una sy każy 10 dularów a za piczki dwadzieścia a za grani pińdziunt. No tu my jom zbili i wyżucili i a poszyd pu ślepy Jadźkie cu na ratuszowy mieszka tam kułu Kiby jak jegu pikarnia tam była i Jadżka z jednu winu pukazała cycki, piczki i jeszczy dupy dała i wszystku za jednu winu tera widać jaki som ukrajince zy wszystku tylku piniędzy i piniedzy a Polaki tu som guścinne zy tylku z zwyły winu wszystku zrombiom. Bandytu jedyn, ty ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fanka Re: Jobrave, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.10, 00:36 Fanka jest alter ego Jobrave Nigdy nie istniała Dlatego nie może bez niej żyć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jobrave Re: Jobrave, IP: *.range86-153.btcentralplus.com 28.04.10, 02:06 Może. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan fanki Re: Jobrave, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.10, 08:41 możesz? po co ku..wa mać wciąż o niej piszesz? po co jej szukasz? już jej nie ma i zapomnij że była. tylko najgorsza gnida mogła zrobić to co ty. zamilcz. Odpowiedz Link Zgłoś