Gość: e IP: *.xdsl.centertel.pl 15.08.10, 22:58 wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Odsloniecie-krzyza-dla-bolszewikow-odwolane.-Hanba,wid,12571376,wiadomosc.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
matlak2 Re: POlszewicy przestraszyli się narodu Polskiego 16.08.10, 02:21 to jest właśnie to ''pokolenie JP II'',przesiaknięte miłościa bliźniego i wiadomymi wartościami, szacunkiem dla krzyża itd.itd. Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: POlszewicy przestraszyli się narodu Polskiego 16.08.10, 10:06 Na szczescie nie jest to pokolenie szmatlakow ktorzy jeszcze 20 lat t5emu stawiali pomniki naszym najezdzcom a dzisiaj probuja robic to ich kontynuatorzy z geba pelna postepowych frazesow.Wystawacie jeszcze szmatlaki pomnik UPO-wcomn i ich kumplom SS-manom a dokona sie dziejowy akt pojednania katow nad grobami ofiar. wiecej... To miała być mogiła, a nie monument dla najeźdźcy Nie doszło wczoraj w Ossowie do odsłonięcia pomnika poświęconego upamiętnieniu żołnierzy bolszewickich, którzy zginęli w Bitwie Warszawskiej 1920 roku. Nie pozwolił na to protest grupy osób z okolicznych miejscowości i innych rejonów Polski, które nie chcą pozwolić, by w ten sposób uhonorowano żołnierzy najeźdźczej armii. O odwołaniu uroczystości zdecydował sekretarz generalny Rady Ochrony Pamięci Walk i Męczeństwa Andrzej Kunert, który miał dokonać odsłonięcia pomnika wspólnie z przedstawicielami ambasady Rosji. Powiedział, że obawia się, iż nie przebiegnie ona z zachowaniem należytej powagi. Protestujący przybyli pod pomnik z transparentami. Na jednym z nich widniał napis: "Pomnik hańba". Jeden z protestujących, Waldemar Bonkowski, powiedział nam, że ten pomnik to pogarda dla Narodu Polskiego i Polski, dla ludzi, którzy tu zginęli, a bronili nie tylko Polski, ale i całej Europy. - Komorowski nie wyraża zgody na postawienie pomnika dwóm prezydentom, którzy zginęli w katastrofie, a w dniu Wojska Polskiego przygotowano taką prowokację i odsłania się pomnik bolszewickiej armii, która chciała nas unicestwić - mówi. Na tablicy z napisem w języku polskim i rosyjskim nieznana osoba wydrapała prawdopodobnie czerwonym kamieniem trzy sowieckie gwiazdy. Ludzie stojący wokół pytali, czyje to święto, mówili, że nie powinniśmy stawiać w Polsce takich pomników, bo to jest uhonorowanie bolszewików, którzy nie szli z krzyżem, tylko z czerwoną gwiazdą, i nieśli nam zniewolenie. Pytali, czy można być pewnym, że ci, którzy tam spoczywają, nie zabili np. ks. Skorupki. Podkreślali, że była zgoda co do utworzenia cmentarza i mogiły, ale nie pomnika. Zgromadzeni domagali się usunięcia przede wszystkim bagnetów z pomnika. Monument kosztował 50 tys. zł, więc pytano również, dlaczego tych pieniędzy nie przeznaczono na odnowienie czy budowę mogił polskich żołnierzy. Andrzej Kunert powiedział, że chodziło o upamiętnienie 22 szeregowych żołnierzy. Przypomniał, że byli oni takimi samymi najeźdźcami jak żołnierze Wehrmachtu. Przedstawiciele ambasady rosyjskiej, którzy przybyli na miejsce, uznali, że nie ma odpowiedniej atmosfery, aby dzisiaj dokonać odsłonięcia pomnika. - Okazało się, że nie można doprowadzić do godnego odsłonięcia mogiły wspólnie z przedstawicielami ambasady rosyjskiej - powiedział Kunert do dziennikarzy. Przyznał, że są błędy na tablicy i zostaną one usunięte. - To nie jest pomnik, tylko upamiętnienie miejsca pochówku - zaznaczył. Paweł Tunia Odpowiedz Link Zgłoś
jesus33 Re: POlszewicy przestraszyli się narodu Polskiego 16.08.10, 10:45 lechowski51 napisał: > Na szczescie nie jest to pokolenie szmatlakow ktorzy jeszcze 20 lat t5emu > stawiali pomniki naszym najezdzcom a dzisiaj probuja robic to ich kontynuatorzy > z geba pelna postepowych frazesow.Wystawacie jeszcze szmatlaki pomnik UPO-wcom > n > i ich kumplom SS-manom a dokona sie dziejowy akt pojednania katow nad grobami o > fiar. > > wiecej... > To miała być mogiła, a nie monument dla najeźdźcy Właśnie Panie Lechowski to miała być mogiła żołnierzy bolszewickich, którzy zginęli podczas bitwy, w czasie której żołnierz stał naprzeciw żołnierza, więc próba porównania ich do UPA która nic wspólnego z regularnym wojskiem nie miała i zajmowała się głównie bandyckimi napadami, nieopartymi na wojskowej strategii jest ogromnym nadużyciem z Pana strony. Może napisze nam Pan co zrobić z tą mogiłą? Są dwa wyjścia. Pierwsze to, odsłonięcie pamiątkowej płyty z opisem kto i dlaczego tam spoczywa. Drugie przysypanie szczątków wapnem gaszonym. I co Pan wybiera Panie Polaku Katoliku dążący do bycia wyższym typem człowieka? Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: POlszewicy przestraszyli się narodu Polskiego 16.08.10, 12:36 Moze wpierw zacznij rozrozniac mogile zolnierska od pomnika a pozniej strasz katolikami,ktorzy mogily zolnierskie zasypuja wapnem.Po drugie poczytaj o wojnie polsko-bolszewickiej a pozniej bedzie Ci latwiej przyrownac ich poczynania "zolnierskie" do zwyrodnialcow z UPA i SS. Odpowiedz Link Zgłoś
jesus33 Re: POlszewicy przestraszyli się narodu Polskiego 16.08.10, 13:28 Ja odróżniam, ale Pan raczej nie. Już kiedyś była rozmowa na podobny temat i dotyczyła cmentarzy wojskowych, wypowiadał się Pan w podobnym tonie. Jeżeli dobrze zrozumiałam tekst, to w miejscu gdzie jest mogiła 20 żołnierzy bolszewickich miała być odsłonięta tablica pamiątkowa, a nie żaden pomnik. Tablica została zniszczona przez bandę idiotów i krzykaczy. Katolikami nikogo nie straszę, a jedynie chciałam się dowiedzieć, co Pan jako Katolik zrobiłby z tą mogiłą, posypał wapnem, czy może jak prawdziwy Katolik uszanował czyjś grób i położył na nim tablicę. O wojnie polsko-bolszewickiej czytałam, jedyne wnioski jakie mogę wyciągnąć z tego co przeczytałam, to to że niczym szczególnym nie różniła się od innych wojen. Każda wojna zezwierzęca i w czasie każdej wojny są ofiary i kaci, z każdej ze stron. Odpowiedz Link Zgłoś
jesus33 Re: POlszewicy przestraszyli się narodu Polskiego 16.08.10, 13:55 Na mogile jest krzyż prawosławny, a krzyż to nie pomnik! Krzyż to symbol Męki Pańskiej i wiary chrześcijańskiej. Powinien Pan takie rzeczy wiedzieć Panie Lechowski, a nie tylko sugerować się transparentem ze zdjęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: POlszewicy przestraszyli się narodu Polskiego 16.08.10, 18:09 Podobna "rozmowe" prowadzilem z prowodykiem forum Podkarpacka u-Kraina na temat pomnika upowcow na Chryszczatej.On rowniez nie rozroznial zolnierskiej mogily od pomnika.I prosze mi nie imputowac ze bylem przeciwny zolnierskim cmentarzom,bo jest to zwykle klamstwo.Jestem za tym aby uporzadkowac gdziekolwiek sa mogily zolnierzy Wermachtu czy Armii Czerwonej,natomiast jestem przeciwko aby upamietniac ich pomnikami,obeliskami itd. Dzisiaj w niemal kazdym wiekszym miescie mamy pomniki bolszewikow ktorzy napadli na nasz kraj w 1939 a pozniej gwalcili,mordowali i niszczyli resztki majatku jakie pozostaly po wojnie.Oczywiscie towarzysz Szmaciak tego nie zauwaza,bo dla niego stawianie pomnikow naszym okupantom to wyraz jewropejskosci. Odpowiedz Link Zgłoś
jesus33 Re: POlszewicy przestraszyli się narodu Polskiego 16.08.10, 22:46 lechowski51 napisał: > Podobna "rozmowe" prowadzilem z prowodykiem forum Podkarpacka u-Kraina na tema > t > pomnika upowcow na Chryszczatej. On rowniez nie rozroznial zolnierskiej mogily o > d > pomnika. A co mnie to interesuje? Nie obchodzi mnie z kim Pan rozmawia. Proszę mnie nie stawiać niby przypadkiem w jednym szeregu z kimkolwiek z PUK-u. Niniejszy wątek nie dotyczy nielegalnego pomnika na Chryszczatej, lecz mogiły żołnierzy bolszewickich na której umieszczono płytę i krzyż prawosławny, a nie pomnik. I prosze mi nie imputowac ze bylem przeciwny zolnierskim cmentarzom,bo > jest to zwykle klamstwo. Ja Panu ani nic nie amputuje (jeszcze), ani tym bardziej nic nie imputuje. Ja po prostu nie wiem o co Panu chodzi. Zadałam proste pytanie w poście powyżej i Pan mi na nie nie odpowiedział. Wapno i coś na wzór Katnia, czy model cywilizowany, czyli mogiła zadbana i niezbezczeszczona? Założył Pan kiedyś wątek, przez który mam prawo czuć się zdezorientowana, zwłaszcza jeżeli chodzi o Pana stosunek do cmentarzy wojskowych, więc proszę nie zarzucać mi kłamstwa. forum.gazeta.pl/forum/w,165,110989757,,Zapal_swieczke_.html?v=2 Jestem za tym aby uporzadkowac gdziekolwiek sa mogily > zolnierzy Wermachtu czy Armii Czerwonej,natomiast jestem przeciwko aby > upamietniac ich pomnikami,obeliskami itd. Powtarzam po raz kolejny, to nie pomnik lecz krzyż. Ale rzeczywiście ostatnimi czasy krzyż w Polsce jest traktowany bardzo instrumentalnie, przez co nie wiadomo jak go traktować. > Dzisiaj w niemal kazdym wiekszym miescie mamy pomniki bolszewikow ktorzy > napadli na nasz kraj w 1939 a pozniej gwalcili,mordowali i niszczyli resztki > majatku jakie pozostaly po wojnie. Proszę mi napisać w którym miejscu w Przemyślu znajduje się taki pomnik, nie przypominam sobie by taki był. Na Cmentarzu Głównym są cmentarze wojskowe z symbolicznymi mogiłami na których znajdują się krzyże, ale to nie pomnik. Pomnikiem dla mnie nie jest płyta informacyjna na mogile, bo to by oznaczało, że wszystkie mogiły są pomnikami. Oczywiscie towarzysz Szmaciak tego nie > zauwaza,bo dla niego stawianie pomnikow naszym okupantom to wyraz jewropejskosc > i. Nie Panie Lechowski, to nie wyraz jewropejskości, to wyraz naszej moralnej wyższości nad okupantem i jako osoba, która ma taką sygnaturkę powinien Pan dawać przykład jak być Polakiem i powinien Pan pamiętać, że nie tylko Bóg i Ojczyzna, ale również i Honor się liczy. Dzisiaj Madonna ma 52 urodziny, więc proszę bardzo lubię ten utwór: www.youtube.com/watch?v=zXFHf8xZ1CA Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: POlszewicy przestraszyli się narodu Polskiego 16.08.10, 23:24 jesus33 napisał: > Dzisiaj Madonna ma 52 urodziny, więc proszę bardzo lubię ten utwór: > www.youtube.com/watch?v=zXFHf8xZ1CA Nie wiedziałem, że ma urodziny. 52? No, no... Piosenka na zakończenie lata w takim razie. Czy w Przemyślu na moście były już jętki jednodniówki? W Niemczech tak, więc koniec lata można odtrąbić. Swoją drogą oni z tego zrobili super atrakcję, wszystkie europejskie serwisy internetowe o tych insektach piszą co roku, a w Przemyślu co? Ano nic, jak zwykle... www.youtube.com/watch?v=li7btLzgvn0&translated=1 Odpowiedz Link Zgłoś
jesus33 Re: POlszewicy przestraszyli się narodu Polskiego 16.08.10, 23:45 A wiesz w tym roku nie widziałam. Bywały takie lata, że było ich strasznie dużo. Dzisiaj pada deszcz, więc jak się pojawią to pewnie zaraz się zmyją ;) Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: POlszewicy przestraszyli się narodu Polskiego 16.08.10, 23:51 jesus33 napisał: > A wiesz w tym roku nie widziałam. Bywały takie lata, że było ich strasznie > dużo. Dzisiaj pada deszcz, więc jak się pojawią to pewnie zaraz się zmyją ;) One żyją tylko jeden dzień, można przeoczyć. Pojawiają się w drugiej połowie sierpnia i to zawsze oznacza koniec lata. Ja lubię chodzić wtedy przez most, fajnie chrzęszczą pod nogami, ale w tym roku się nie załapię, przyjadę dopiero we wrześniu demoralizować mojego pierwszaka fortami :-))) Summer's almost gone: www.youtube.com/watch?v=DcEAI5p-wUg&translated=1 Odpowiedz Link Zgłoś
jesus33 Re: POlszewicy przestraszyli się narodu Polskiego 17.08.10, 22:14 A chodzisz po nich na bosaka? :) Mój pierwszak ostatnio się buntuje, zbiega się to na moje nieszczęście z buntem dwulatka u drugiego dziecka, więc mam wesoło w domu :) Próbuje ją utemperować na basenie ucząc pływać, tam jest zmuszona mnie słuchać :) A i jeszcze jedno. Wtedy jak mnie w nocy złapało to, następnego dnia rano pobiegłam do lekarza i okazało się, że mam zapalenie przełyku. Nie, lodzik w takich przypadkach nie jest wskazany :) Dostałam lekarstwa i po tygodniu było już ok. Faktycznie lato powoli dobiega końca, ale to nic ja lubię też jesień:) A pamiętasz ten film: www.youtube.com/watch?v=rnKuzFlReiU&feature=related ...kiedyś leciał dosyć często, puszczali go na koniec wakacji. Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: POlszewicy przestraszyli się narodu Polskiego 17.08.10, 22:27 jesus33 napisał: > A chodzisz po nich na bosaka? :) Nie, no coś Ty ;-))) > Mój pierwszak ostatnio się buntuje, zbiega się to na moje nieszczęście z buntem > dwulatka u drugiego dziecka, więc mam wesoło w domu :) Próbuje ją utemperować > na basenie ucząc pływać, tam jest zmuszona mnie słuchać :) Mój to przechodził w tamtym roku. Zabrałem go w Tatry. Zachodnie na początek. Uspokoił się. Świetny sposób, ale nie wiem czy na dziewczyny też. Z córką to żona sobie radziła. > A i jeszcze jedno. Wtedy jak mnie w nocy złapało to, następnego dnia rano pobie > głam do lekarza i okazało się, że mam zapalenie przełyku. Nie, lodzik w takich > przypadkach nie jest wskazany :) Dostałam lekarstwa i po tygodniu było już ok. Kiedyś też miałem zapalenie przełyku. To się robi po wypiciu chaustem czegoś zimnego w upał. Dalej tak piję, a co mi tam :-))) > Faktycznie lato powoli dobiega końca, ale to nic ja lubię też jesień:) A pamięt > asz ten film: > www.youtube.com/watch?v=rnKuzFlReiU&feature=related > ...kiedyś leciał dosyć często, puszczali go na koniec wakacji. Pamiętam. Kiedyś mieliśmy dobre polskie kino. Dawno to było... Odpowiedz Link Zgłoś
jesus33 Re: POlszewicy przestraszyli się narodu Polskiego 17.08.10, 22:39 Tak, to prawda. Szkoda, że w TV prawie nic już nie puszczają, a na YouTube też bardzo mało :( Myślałam, że sobie pooglądam, a tam raptem dwa fragmenty :( Ale za to przy okazji znalazłam to: www.youtube.com/watch?v=RyDHmkv3ChI Całe wieki tego nie oglądałam. Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: POlszewicy przestraszyli się narodu Polskiego 17.08.10, 23:22 jesus33 napisał: > Tak, to prawda. Szkoda, że w TV prawie nic już nie puszczają, a na YouTube też > bardzo mało :( W Empiku można dostać te stare polskie filmy na dvd. Niedawno kupiłem "Pożegnania", "Niewinnych czrodziei" i "Pętlę". Odpowiedz Link Zgłoś
jesus33 Re: POlszewicy przestraszyli się narodu Polskiego 17.08.10, 23:33 Tak, tak wiem, że można :) Tylko jak już zamówię, to później leżą na półce, a jak coś leci w TV to siadam i oglądam, podobnie na YouTube jak mam ochotę na coś to od razu to szukam i oglądam. Na przykład Pętla była ostatnio kilka razy puszczana na Canal+. www.youtube.com/watch?v=s6C8a2GYn0E Odpowiedz Link Zgłoś
matlak2 Re: POlszewicy przestraszyli się narodu Polskiego 16.08.10, 17:04 lechowski51 napisał: > Na szczescie nie jest to pokolenie szmatlakow ktorzy jeszcze 20 lat t5emu stawiali pomniki naszym najezdzcom == Daj, Klechujski, choć jeden przykład takiego pomnika postawionego przed 20 laty. I nie dziw się, ani nie protestuj, gdy odtąd będą dewastowane polskie pomniki i cmentarze w Rosji, na Litwie czy Ukrainie.Takie nawiedzone palanty jak ci w Ossowie swoim haniebnym zachowaniem dają ''zielone światło'' palantom [bo i tacy tam są] ze Wschodu.No, chyba, że o to właśnie naszym ''patriotom'' chodziło... Odpowiedz Link Zgłoś
common-sense-ltd Re: POlszewicy przestraszyli się narodu Polskiego 16.08.10, 20:48 A dlaczego mają być dewastowane polskie pomniki na wschodzie? Chyba, że miałeś na myśli hipotetyczne pomniki cara Dymitra Samozwańca;) P.S. Żadne wolne, suwerenne państwo nie stawia pomników najeźdźcom. Państwo satelickie, jak obiekt westchnień tutejszych oszołomów Peerel, owszem. Czy aby jesteśmy wolnym państwem?;) P.S.S. Kiedy na Zaolziu powstanie pomnik polskich, bohaterskich żołnierzy z 1938 r? Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: POlszewicy przestraszyli się narodu Polskiego 16.08.10, 23:27 common-sense-ltd napisała: > P.S. Żadne wolne, suwerenne państwo nie stawia pomników najeźdźcom. > Państwo satelickie, jak obiekt westchnień tutejszych oszołomów Peerel, owszem. > Czy aby jesteśmy wolnym państwem?;) Żadne cywilizowane państwo nie niszczy pomników. W Wiedniu stoi sobie do dziś w otoczeniu zieleni iluminizowany pomnik bolszewika i nikomu tam nie przychodzi do głowy go burzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: POlszewicy przestraszyli się narodu Polskiego 17.08.10, 00:02 Bitte schön, mein liebster: de.wikipedia.org/wiki/Heldendenkmal_der_Roten_Armee Odpowiedz Link Zgłoś
kocur_zalogowany To jeszcze nic 17.08.10, 11:41 Orzeł w herbie austriackim trzyma w szponach sierp i młot. I jakoś nikomu to nie przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kres Re: To jeszcze nic IP: 79.139.106.* 17.08.10, 13:14 nie da się porównać tych spraw, Austria dopiero 1955r uzyskała pełną n iepodległośc,dopiero śmierć Stalina umożliwiła zmianę zmianę koncepcji ZSRR w sprawie Austrii.Zawarty traktat zobowiązywał Austrię do wieczystej neutralności.Wracając do tematu,zapewne niewielu bedzie sprzeciwiać się upamiętnieniu poległych zołnierzy- najeżdzców,bo takimi byli bolszewicy w 1920r, i hitlerowcy w 1939r.To upamiętnienie powinno mieć skromny wymiar,krzyż dla wierzących i tablica dla pozostałych.Choćby przez szacunek dla narodu- gospodarzy ziemi w której spoczywają. Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: To jeszcze nic 17.08.10, 15:58 napisalas; Ja Panu ani nic nie amputuje (jeszcze), ani tym bardziej nic nie imputuje. Ja po prostu nie wiem o co Panu chodzi. Zadałam proste pytanie w poście powyżej i Pan mi na nie nie odpowiedział. Wapno i coś na wzór Katnia, czy model cywilizowany, czyli mogiła zadbana i niezbezczeszczona? Założył Pan kiedyś wątek, przez który mam prawo czuć się zdezorientowana, zwłaszcza jeżeli chodzi o Pana stosunek do cmentarzy wojskowych, więc proszę nie zarzucać mi kłamstwa. ...i jednoczesnie dajesz odnosnik do moich rzekomych wypowiedzi w ktorych to mam postulowac posypywanie sowieckich zolnierzy wapnem zamiast w mogilach zolnierskich.Wiec przypomne Ci te wypowiedzi bo zaczynasz manipulowac wg najlepszych wzorcow Jobnietego z Londynu; lechowski51 05.05.10, 20:17 Odpowiedz Jestem zakochany w rosyjskiej literaturze i muzyce/rosyjskiej a nie sowieckiej/,bylem w Rosji dwa razy.Spotkalem tam dobrych i wrazliwych ludzi.I coz z tego?.Palenie swieczek w polskiej tradycji jest symbolem pamieci i wdziecznosci.Odpowiedzcie wiec-Za co mam byc wdzieczny tym z 17 wrzesnia,tym ktorzy noca wyprowadzali setki tysiecy moich rodakow do bydlecych wagonow zmierzajacych na Syberie?.Mam dziekowac tym ktorzy roztrzelali nam kwiat polskiej inteligencji a pozniej dobili ich w ubeckich kazamatach?.Mam dziekowac za 50 letnia okupacje?. Uwazam jak kazdy normalny Polak,ze wszystkie cmentarze wojenne niemieckie i sowieckie powinny byc zadbane.Powinny pozostac na polskiej ziemi jako przestroga i znak pamieci tego co przezyli nasi rodzice i dziadowie z rak tych zwyrodnialcow.Nalezy pamietac a nie nienawidziec!.Nalezy pamietac a nie wyrazac wdziecznosc-bo zza grobu beda was budzic krzyki mordowanych w Katyniu,rozstrzelanych w lapankach,spalonych w Oswiecimiu i tysiecy dzieci wywiezionych z Zamojszczyzny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pysio Re: To jeszcze nic IP: 213.25.24.* 17.08.10, 16:08 Dla mnie sprawa jest prosta jak drut. Każdy kto wtargnie do mojej ojczyzny z wrogimi zamiarami powinien tu znaleźć jamę na swoje zwłoki a nie jakiekolwiek oznaki w postaci pomników, tablic czy innych symboli które należą się tylko ludziom wybitnym i zasłużonym!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kocur_zalogowany Myślę, że powinniśmy wystosować 17.08.10, 19:05 stanowczy protest do władz Ukrainy. Otóż na Cmentarzu Bajkowym w Kijowie "znajduje się kwatera 114 polskich żołnierzy poległych w Kijowie i jego okolicach podczas wojny 1920 (upamiętnia ich wysoki metalowy krzyż)." To niedopuszczalne, tym żołnierzom należy się jedynie jama na zwłoki, a nie jakiś symbol, który "należy się tylko ludziom wybitnym i zasłużonym" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pysio Re: Myślę, że powinniśmy wystosować IP: 213.25.24.* 17.08.10, 20:58 Masz rację kocurze. Problem jednak w tym czy ta wojna była agresją czy obroną. spróbuj odpowiedzieć sobie. Wyraźnie napisałem o żołnierzach z wrogimi zamiarami. Odpowiedz Link Zgłoś
jesus33 Re: Myślę, że powinniśmy wystosować 17.08.10, 21:33 lechowski51 napisał: > ...i jednoczesnie dajesz odnosnik do moich rzekomych wypowiedzi w ktorych to ma > m > postulowac posypywanie sowieckich zolnierzy wapnem zamiast w mogilach > zolnierskich. Panie Lechowski proszę nie tracić zimnej krwi i zachować spokój :)) W pierwszym poście napisał Pan: Na szczescie nie jest to pokolenie szmatlakow ktorzy jeszcze 20 lat t5emu stawiali pomniki naszym najezdzcom a dzisiaj probuja robic to ich kontynuatorzy z geba pelna postepowych frazesow.Wystawacie jeszcze szmatlaki pomnik UPO-wcomn i ich kumplom SS-manom a dokona sie dziejowy akt pojednania katow nad grobami ofiar. Napisał Pan o stawianiu pomników, a ja wyczytałam w artykule, że to mogiła 20 żołnierzy, więc zapytałam Pana jak należy postąpić z tą mogiłą, a Pan nadal manipuluje faktami twierdząc, że postępowcy stawiają pomniki najeźdźcom. To nieprawda! W artykule jasno jest powiedziane, że to mogiła, a na zdjęciu widać krzyż. Wiec przypomne Ci te wypowiedzi bo zaczynasz manipulowac wg > najlepszych wzorcow Jobnietego z Londynu; Po to dałam link do wątku, żeby nie musiał mi Pan przypominać co Pan w nim pisał :) Napisałam, że jestem zdezorientowana i nie wiem o co Panu chodzi. Raz zachwyca się Pan Rosyjską kulturą, a zaraz później wypisuje Pan posty o wrogich najeźdźcach. Ci bolszewicy, którzy leżą w zbiorowej zbezczeszczonej już teraz mogile, raczej nie mieli większego wyjścia jak tylko wykonywać rozkazy, inaczej czekałby ich sąd polowy, ale na temat żołnierskiego życia i żołnierskich obowiązków pewnie wie Pan coś nie coś z książek. Nie muszę manipulować żeby udowodnić, że się Pan myli, to widać i bez tego :) A Madonny Pan nie lubi, bo czasami wisi na krzyżu :) Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Myślę, że powinniśmy wystosować 17.08.10, 22:00 A ja ją lubiłem w tym filmie. W ogóle lubię te słodkie lata 80-te. www.youtube.com/watch?v=sND4Ppnho2Q&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: Myślę, że powinniśmy wystosować 17.08.10, 22:35 Byc moze wsrod "mieszancow" stawianie na mogile 22 bagnetow to norma bo chrzescijanie stawiaja na grobach krzyze.Prosze pojsc na pierwszy lepszy cmentarz zolnierski i przestaniesz bredzic ze jest to beszczeczenie mogily. Nie rozumiem rowniez co zachwyt nad Dostojewskim,Repninem czy Czajkowskim do odrazy jaka zywie i inni normalni ludzie do bolszewickiego bezprawia jakie zapanowalo w Rosji na ponad 80 lat. Co do muzycznego beztalencia jakim jest Madonna nie bede sie dluzej rozwodzil.Sztuka jest cos co nie wisi na krzyzu a zadziwia i czaruje swoim glosem jak chocby Demarczyk ktora nigdy chyba nie wisiala na krzyzu?! Odpowiedz Link Zgłoś
jesus33 Re: Myślę, że powinniśmy wystosować 17.08.10, 23:00 Panie Lechowski bezczeszczenie to dla mnie, malowanie czerwonych gwiazdek na krzyżu. Co do reszty to oczywiście mnie Pan niezrozumiała, więc chyba zaprzestane się wysilać :) Mówi Pan Demarczyk, a widzi Pan ona jednak coś wspólnego z Madonna ma :)): www.youtube.com/watch?v=2c4P5WWwl14 Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Myślę, że powinniśmy wystosować 17.08.10, 23:26 My o zupie, a klechujek o d... Co ma Demarczyk do Madonny? Co ma pop kultura do sztuki? To są inne kategorie zupełnie. Odpowiedz Link Zgłoś
jesus33 Re: Myślę, że powinniśmy wystosować 17.08.10, 23:52 lechowski51 napisał: > Co do muzycznego beztalencia jakim jest Madonna nie bede sie dluzej > rozwodzil. No nie wiem Panie Lechowski czy z niej takie beztalencie, ja mimo usilnych starań nie potrafię machać tak nogami: www.youtube.com/watch?v=QF7rCv6ch7M A Pan? Odpowiedz Link Zgłoś
mat120 Re: POlszewicy przestraszyli się narodu Polskiego 17.08.10, 23:26 wampir-wampir napisał: Żadne cywilizowane państwo nie niszczy pomników. Słusznie prawisz. Tylko lackim, łajdackim gojom mogą przychodzić do głowy takie pomysły:) fakty.interia.pl/galerie/historia/demontaz-pomnika-dzierzynskiego/zdjecie/duze,1154570,2,794 Odpowiedz Link Zgłoś
jesus33 Re: POlszewicy przestraszyli się narodu Polskiego 17.08.10, 23:36 Eeee Mat, ale to Polak był, a Polak Polaka może usuwać, to się nie liczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pysio Re: POlszewicy przestraszyli się narodu Polskiego IP: 213.25.24.* 18.08.10, 07:20 Wasze argumenty na rzecz mogiły czy pomnika nijak się mają do rzeczywistości. Rangę pomnika czy mogile nadaje sposób otwarcia.Mego ojca nie żegnał ruski ambasador choć on walczył w carskim wojsku. Po drugie; jak się odnieść do grobu nieznanego żołnierza? Czy to też tylko mogiła w centrum miasta? Po trzecie; Monumenty stawia się ludziom zasłużonym ale w dziedzinach pchających świat do przodu. Ta farsa ma podłoże czysto polityczne i jako taka zawsze bedzie budzić kontrowersje. Zrozumieli to nawet ruscy bo się wycofali z szumnego otwarcia a was nie stać na odrobinę krytycyzmu.Na swiecie są miliony pomników które stoją tylko dlatego że aktualna władza się utozsamia z tym co dany pomnik wyraża. Możecie mi wierzyć że jest mało a może nawet zbyt mało pomników które będą stać wiecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
jesus33 Re: POlszewicy przestraszyli się narodu Polskiego 18.08.10, 08:18 Pysio czy Ty się przypadkiem nie nazywasz Antoni Macierewicz? To by wszystko tłumaczyło :) Pysio po raz setny powtarzam, na mogile 20 bolszewickich żołnierzy jest tablica i krzyż prawosławny, i tylko tyle. Dlaczego Twojego ojca miał żegnać Rosyjski Ambasador, zginął podczas służby na obczyźnie? Nie ma przyzwoitej mogiły? Jeżeli o to nie zadbałeś to wystosuj odpowiedni list do władz Rosji i upomnij się o swojego ojca? Mój pradziadek służył 12 lat w wojsku austriackim, umarł pod koniec lat 60-tych i nagrobek ma na Cmentarzu Głównym w Przemyślu. Nikomu z rodziny nie przyszło do głowy prosić rząd Austriacki o to by go żegnał Ambasador Austriacki przecież był Polakiem. Do Ossowa miał przyjechać Ambasador Rosyjski dlatego Pysiu, że w mogile są Rosjanie. Tu masz proszę info na temat Grobu Nieznanego Żołnierza: pl.wikipedia.org/wiki/Gr%C3%B3b_Nieznanego_%C5%BBo%C5%82nierza Rosjanie wycofali się nie ze wstydu, byli zniesmaczeni zachowaniem bandy oszołomów bezczeszczących grób. Bandy podobnej do Swobody! Ale macie racje wy.pie...ć w kosmos wszystkie groby najeźdźców, zwłaszcza tej swołoczy, morderców Polaków ruskich! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeden taki Re: POlszewicy przestraszyli się narodu Polskiego IP: *.toya.net.pl 18.08.10, 09:08 Lechowski,to ty jeszcze żyjesz? Tak rozprawiasz o grobach,mogiłach i nagrobkach,że jeszcze sobie coś wywołasz.A kysz! Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: POlszewicy przestraszyli się narodu Polskiego 18.08.10, 09:17 napisalas; Pysio po raz setny powtarzam, na mogile 20 bolszewickich żołnierzy jest tablica i krzyż prawosławny, i tylko tyle. Wiec uparcie pytam co na tej "mogile" robi 20 bagnetow wystajacych z ziemi.Skoro dalej nie rozrozniasz zolnierskiej mogily to moze powolam sie na informacje, moim zdaniem dla "mieszancow" opiniotworczej gazety; Pomnik zostawić, nazwiska zmienić Co w takim razie zrobić z postawionym już pomnikiem, który miał być symbolem pojednania narodu polskiego i rosyjskiego? - Pierwszym logicznym posunięciem byłoby obciążenie kosztami pomysłodawców, dalszym pozostawienie pomnika, ale w celu upamiętnienia tego miejsca, przeznaczyć go dla naszych żołnierzy. Wpisać nazwiska na obelisku. Żeby zostało dla pokoleń - uważa Mieczysław Brodniecki. Uważa, że należy wymazać nazwiska radzieckich żołnierzy i w ich miejsce wpisać nazwiska polskich. - Polskie nazwiska; kto walczył i w którym roku. Powinni do tego się oczywiście włączyć historycy - zaznacza. Co dalej z pomnikiem? Nie wiadomo. Organizatorzy nie wyznaczyli następnej daty uroczystego odsłonięcia mogiły. wiecej;wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,8257200,Przeciwnicy_pomnika_w_Ossowie___Wypadaloby_i_Hitlerowi.html Oni rowniez jak Ty tez raz pisza o mogile a raz o pomniku. Tu masz widok tej "mogily" z wystajacymi z ziemi bagnetami; www.wiadomosci24.pl/artykul/mogila_zolnierzy_armii_czerwonej_w_ossowie_czy_pomnik_154580-1--1-a.html Tu o kulisach Odlsoniecia "mogily".Tak na marginersie!.Podobnie "odslaniano" tabliczke pamieci zaloby na Krakowskim Przedmiesciu. www.netkonkret.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=333:pomnik-bolszewikow-w-ossowie&catid=2&Itemid=25&joscclean=1 Mam nadzieje ze teraz przestaniesz wreszcie bredzic o wstrtnych Polakach i oszolomach ktorzy nie szanuja "mogil" poleglych na naszych ziemiach wrogow. Odpowiedz Link Zgłoś
jesus33 Re: POlszewicy przestraszyli się narodu Polskiego 18.08.10, 14:27 lechowski51 napisał: > Mam nadzieje ze teraz przestaniesz wreszcie bredzic o wstrtnych Polakach i > oszolomach ktorzy nie szanuja "mogil" poleglych na naszych ziemiach wrogow. > Polska ratyfikowała w roku 1927 postanowienia Konwencji Haskiej, a w roku 1952 roku postanowienia Konwencji Genewskiej w których zostały zawarte zasady postępowania z ciałami poległych oraz zmarłych z ran żołnierzy sił regularnych. Są to zasady gentlemeńskie, mówiące wiele o państwie które je podpisało i tych zasad się trzyma. ZSRR z tego co pamiętam tych umów międzynarodowych nie podpisało, ale to nie znaczy, że mamy tych umów względem nich nie dotrzymywać. Jeżeli ktoś maluje czerwone gwiazdy na krzyżu, jest oszołomem i idiotą! Wcale nie bredzę o wstrętnych Polakach, oni sami czynami pokazują swoją wartość. Ciekawy artykuł, polecam: www.wcss.wroc.pl/wroclaw/religia/cmen/woj.htm ...i jeszcze: www.vilp.de/Plpdf/p204.pdf www.vilp.de/Plpdf/p205.pdf www.pck.org.pl/pliki/konwencje/i_kg.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
jesus33 Re: POlszewicy przestraszyli się narodu Polskiego 18.08.10, 14:31 I to by był koniec tematu Panie Lechowski, chyba że nawołuje Pan do łamania prawa i traktatów międzynarodowych?! Odpowiedz Link Zgłoś
jesus33 Re: POlszewicy przestraszyli się narodu Polskiego 18.08.10, 14:52 A to dla tych, którzy nie potrafią, bądź nie chcą kliknąć w link. "Od czasów Średniowiecza ginących na polu bitwy żołnierzy grzebano zazwyczaj w pobliżu miejsca gdzie przyszło im polec. Obowiązywało w tym względzie święte prawo wojny nakładające na zwycięzcę obowiązek godnego pogrzebania poległych zarówno własnych jak i wroga. Ciało wroga należało obedrzeć ze zbroi i odzieży (też święte prawo łupów) , ale w zamian pogrzebać je godnie z udziałem osoby duchownej , która nad mogiłą odprawi nabożeństwo pogrzebowe. Tego domagał się honorowy kodeks rycerski i łamanie tych reguł było hańbiące w oczach elit ówczesnego świata. Król Władysław Jagiełło będący gorliwym neofitą chrześcijańskim po bitwie pod Grunwaldem zatrzymał się na polu bitwy przez trzy dni by pogrzebać zwłoki poległych i tracąc tym samym szansę zdobycia z marszu stolicy Zakonu Krzyżackiego - Malborka. Wykopaliska wykonane w XX wieku wskazują , że pogrzeb odbył się ze wszystkimi regułami liturgii chrześcijańskiej. Znaleziono zbiorową mogiłę kryjącą 20 szkieletów należących prawdopodobnie do dowódców wojsk zakonnych , kilkaset metrów dalej olbrzymią mogiłę kryjącą kilka tysięcy poległych żołnierzy. Zwłoki złożono do grobu ( a nie wrzucono) ponieważ leżały ułożone w równych rzędach obok siebie. Były jednak przed pogrzebem obrabowane ze wszystkich ozdób i prawdopodobnie również z odzieży, która stała się łupem zwycięzców". Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: POlszewicy przestraszyli się narodu Polskiego 18.08.10, 15:52 Zostawiam Cie wiec z land roverem i innymi "intelektualistami inaczej".Nie bedziesz musiala sie wysilac i szukac Konwencji Genewskiej,bo oni tak jak Ty rowniez nie rozrozniaja zolnierskiej mogily od pomnika na ktorym zapisano ze zginnelii w walce z Polakami.Mykola jak i Ty rowniez nie rozroznia bandytow z UPA od zolnierzy z AK,wiec pojedzie z Toba do Ossowa i poswieci pomnik a pozniej Putin z Tuskiem beda uczestniczyc tam w uroczystosci nadania im medali Za dzielnosc i odwage. Odpowiedz Link Zgłoś
jesus33 Re: POlszewicy przestraszyli się narodu Polskiego 18.08.10, 16:11 Już tak szybko się Pan poddaje?!:)) Szkoda z postu na post staje się Pan uroczo podniecający i coraz bardziej mam ochotę na realizację moich marzeń sennych :)Nie mam ochoty z nimi tylko z Panem, wiem że drzemie w Panu nieodkryty potencjał;) I wiem, że w głębi serca ją Pan lubi;) www.youtube.com/watch?v=GhJADuRCpKA&feature=related Co ma Mykoła do tego pomnika bolszewików? Co ma UPA do regularnego wojska, w konwencjach uwzględniono tylko takie i tylko takie wpisuje się w prawo należytego upamiętnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
jesus33 Re: POlszewicy przestraszyli się narodu Polskiego 18.08.10, 16:15 jesus33 napisał: > Co ma Mykoła do tego pomnika bolszewików? I widzi Pan, zrobił mi Pan pranie mózgu i zamiast mogiły napisałam pomnika :))) Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: POlszewicy przestraszyli się narodu Polskiego 18.08.10, 15:56 Gość portalu: pysio napisał(a): > Na swiecie są miliony pomników które stoją > tylko dlatego że aktualna władza się utozsamia z tym co dany pomnik wyraża. > Możecie mi wierzyć że jest mało a może nawet zbyt mało pomników które będą stać > wiecznie. Nic nie jest wieczne, a jednak są pomniki, które przetrwały rozmaite władze i ustroje i nadal sobie stoją. Taki np. pomnik Marka Aureliusza w Wiedniu. Pomnik najeźdźcy jakby nie patrzeć. Dziwni ci Austriacy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Land Rover Re: POlszewicy przestraszyli się narodu Polskiego IP: 82.46.190.* 18.08.10, 15:19 Dożyliśmy takich czasów, że co chwila jakiś kutas wyciera sobie gębę ''narodem'' i, co charakterystyczne, brylują w tym oszołomy pozujące na świętojebliwców. A ci, którzy są autorami skandalu w Ossowie, to kutasy do potęgi entej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pysio Re: POlszewicy przestraszyli się narodu Polskiego IP: 213.25.24.* 18.08.10, 16:34 To co twierdzą niektórzy że pomnik i mogiła to - to samo, mogą sobie w jakimś słowniku poczytać że to nie to samo,Ze zdjęcia widać że to jednak nie mogiła. Druga sprawa; chowanie żołnierzy. Rożnie to bywało ale najczęsciej zakopywano ich w obawie przed pomorem czy zarazą. Nie był to wcale obrządek religijny ani tym bardziej podyktowany jakimś honorem. Od starozytności obowiazuje zasada że wróg powinien w kraju który atakuje znaleźć bezimienną mogiłę.Zjawisko gloryfikowania okupantów czy agresorów jest nowe i wynika tylko i wyłącznie z aktualnych trendów politycznych. Nie jest wynikiem jakichś historycznych zaszłości czy praktyki stosowanej w dotychczasowych wojnach. Jeśli chodzi o Grunwald to zginęło tam około trzydziestu polskich rycerzy i prawie tyle samo krzyżaków. Reszta krzyżaków przeżyła bitwę i dostała sie do niewoli. Część z nich przebywała nawet w przemyskich lochach. Duże straty osobowe zanotowano po stronie chłopstwa i wojsk sprzymierzonych. I jeszcze jedno; pochówkiem na pewno nie zajmowało się regularne wojsko lecz jeńcy i nie to było powodem opóźnienia marszu na Malbork. Oszołomy moga stawiać pomniki jako dowody wdzięczności za najazd na nasz kraj - tylko gdzie tu logika? Odpowiedz Link Zgłoś
jesus33 Re: POlszewicy przestraszyli się narodu Polskiego 18.08.10, 16:48 Gość portalu: pysio napisał(a): > To co twierdzą niektórzy że pomnik i mogiła to - to samo, mogą sobie w jakimś > słowniku poczytać że to nie to samo,Ze zdjęcia widać że to jednak nie mogiła. Pan Lechowski tak twierdzi. Uważa, że mogiła 20 bolszewickich żołnierzy to pomnik :) Panie Lechowski proszę sobie poczytać w słowniku, Pysio tak radzi :) Pysio żebyś uwierzył, że to mogiła szkielety miały pozować do zdjęć? > Druga sprawa; chowanie żołnierzy. Rożnie to bywało ale najczęsciej zakopywano > ich w obawie przed pomorem czy zarazą. To na pewno w jakiś sposób warunkowało pochówek, ale.. Nie był to wcale obrządek religijny ani > tym bardziej podyktowany jakimś honorem. ...ale przede wszystkim honor rycerski to nakazywał! Od starozytności obowiazuje zasada że > wróg powinien w kraju który atakuje znaleźć bezimienną mogiłę. Poważnie, a gdzie to wyczytałeś? Zjawisko > gloryfikowania okupantów czy agresorów jest nowe i wynika tylko i wyłącznie z > aktualnych trendów politycznych. Nikt tutaj Pysio nikogo nie gloryfikuje, ja piszę tylko na temat w jaki sposób powinno się postępować z mogiłami żołnierzy innych państw. Nie jest wynikiem jakichś historycznych > zaszłości czy praktyki stosowanej w dotychczasowych wojnach. > Jeśli chodzi o Grunwald to zginęło tam około trzydziestu polskich rycerzy i > prawie tyle samo krzyżaków. Reszta krzyżaków przeżyła bitwę i dostała sie do > niewoli. Część z nich przebywała nawet w przemyskich lochach. Duże straty > osobowe zanotowano po stronie chłopstwa i wojsk sprzymierzonych. I jeszcze > jedno; pochówkiem na pewno nie zajmowało się regularne wojsko lecz jeńcy i nie > to było powodem opóźnienia marszu na Malbork. > Oszołomy moga stawiać pomniki jako dowody wdzięczności za najazd na nasz kraj > - tylko gdzie tu logika? No właśnie gdzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pysio Re: POlszewicy przestraszyli się narodu Polskiego IP: 213.25.24.* 18.08.10, 17:02 Jesus, mogiła to jest miejsce w którym leży delikwent. To co nad ziemią to może być pomnik, piramida lub tadż machal. I niech się oszołomstwo z PO nie wysila bo to nie ma sensu. Honor rycerski był kilkaset lat i właśnie tacy nowocześni jak dziś wysmiali go i doprowadzili do jego zaniku. Paradoksem jest właśnie powoływanie śię na religijność /katodebilstwo/ prawość i w ogóle bóg, honor i ojczyzna przez tych co akurat chcą zniszczyć te ideały? Odpowiedz Link Zgłoś
jesus33 Re: POlszewicy przestraszyli się narodu Polskiego 18.08.10, 17:25 Gość portalu: pysio napisał(a): > Jesus, mogiła to jest miejsce w którym leży delikwent. Ja to Pysio wiem, ale to Ty piszesz powołując się na zdjęcie z artykułu, że nie wiadomo czy ktoś tam leży :)) To co nad ziemią to moż > e > być pomnik, piramida lub tadż machal. Niesamowite, zawsze myślałam, że to ma być pod ziemia, a tu takie odkrycie! :) I niech się oszołomstwo z PO nie wysila b > o > to nie ma sensu. > Honor rycerski był kilkaset lat i właśnie tacy nowocześni jak dziś wysmiali g > o > i doprowadzili do jego zaniku. Nie Pysio, wyśmiali go przede wszystkim Ci którzy zbezcześcili mogiłę i krzyż, malując na nim czerwoną gwiazdę. Paradoksem jest właśnie powoływanie śię na > religijność /katodebilstwo/ prawość i w ogóle bóg, honor i ojczyzna przez tych > co akurat chcą zniszczyć te ideały? Paradoksem jest powoływać się na Boga i Honor, a potem postępować wbrew jednemu i drugiemu, niszcząc tym samym ideały, a przyszłym pokoleniom przykład bardzo negatywny. Odpowiedz Link Zgłoś
jesus33 Re: POlszewicy przestraszyli się narodu Polskiego 18.08.10, 17:27 Oj! Miało być: dając przyszłym pokoleniom przykład bardzo negatywny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pysio Re: POlszewicy przestraszyli się narodu Polskiego IP: 213.25.24.* 18.08.10, 18:19 Jesus, ja mam tylko jedno pytanko; czy ty rozumiesz to co czytasz? Odpowiedz Link Zgłoś
jesus33 Re: POlszewicy przestraszyli się narodu Polskiego 18.08.10, 18:30 Tak Pysio rozumiem, ale widzę że Ty nie tylko z linkami masz problem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pysio Re: POlszewicy przestraszyli się narodu Polskiego IP: 213.25.24.* 18.08.10, 20:58 jestem zdecydowanym przeciwnikiem linków z uwagi na to ze to nie są słowa dyskutanta i nigdy nie wiadomo co chce powiedzieć przez odesłanie do linka. Wczytaj się dobrze i pokaż pierwsza z brzegu moją uwagę że tam w tej mogile nie ma delikwentów. Nie mam w zwyczaju bawić się w rozbieranie i analizowanie w sposób zgodny z zasadami sofistyki tego co pisze poprzednik ale uzywam merytorycznych argumentów. Pisałem o różnicy między mogiłą i pomnikiem. Tak na zdrowy rozum to są dwie różne rzeczy i doszukiwanie się między nimi jednoznaczności jest śmieszne choćby tylko z tego powodu że po co dwa różne słowa na oznaczanie tej samej rzeczy. po za tym widzę bardzo wybiórcze posługiwanie się argumentami w różnych sprawach. Raz jest to be drugi raz cacy. Popatrz na wampira. pisze o pomniku sowieckiego żołdaka w Wiedniu. Przecież wyraźnie napisałem że chodzi o agresora a w tym wypadku to agresorem była Austria i nijak to się ma do spornego pomnika. Odpowiedz Link Zgłoś
jesus33 Re: POlszewicy przestraszyli się narodu Polskiego 18.08.10, 21:15 Gość portalu: pysio napisał(a): > jestem zdecydowanym przeciwnikiem linków z uwagi na to ze to nie są słowa > dyskutanta i nigdy nie wiadomo co chce powiedzieć przez odesłanie do linka. Ale czasami potrzebuje się czymś podeprzeć, by udowodnić że ma rację. W takich momentach sięga się po słowa autorytetów w danej dziedzinie. > Wczytaj się dobrze i pokaż pierwsza z brzegu moją uwagę że tam w tej mogile ni > e > ma delikwentów. Gość portalu: pysio napisał(a): >Ze zdjęcia widać że to jednak nie mogiła. Wystarczy? >Nie mam w zwyczaju bawić się w rozbieranie Szkoda :) i analizowanie w > sposób zgodny z zasadami sofistyki tego co pisze poprzednik ale uzywam > merytorycznych argumentów. Pisałem o różnicy między mogiłą i pomnikiem. Też o tym pisałam, zresztą podobnie jak Ty tylko Pan Lechowski nie zrozumiał. Ale to dobrze niech trzyma się swojego, to znaczy, że ma jaja :) Tak na > zdrowy rozum to są dwie różne rzeczy i doszukiwanie się między nimi > jednoznaczności jest śmieszne choćby tylko z tego powodu że po co dwa różne > słowa na oznaczanie tej samej rzeczy. po za tym widzę bardzo wybiórcze > posługiwanie się argumentami w różnych sprawach. Raz jest to be drugi raz cacy. > Popatrz na wampira. pisze o pomniku sowieckiego żołdaka w Wiedniu. Przecież > wyraźnie napisałem że chodzi o agresora a w tym wypadku to agresorem była > Austria i nijak to się ma do spornego pomnika. Ja wiem o co chodzi Wampirowi, i chyba nawet w wątku Pana Lechowskiego o paleniu świeczek przytoczyłam słowa Leszka Moczulskiego, który to wytłumaczył lepiej niż ja. Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: POlszewicy przestraszyli się narodu Polskiego 18.08.10, 21:24 Że co? Że Austria była agresorem? A na kogóż to napadła, na III Rzeszę czy na ZSRR? Odpowiedz Link Zgłoś
jesus33 Re: POlszewicy przestraszyli się narodu Polskiego 18.08.10, 21:28 Ale przecież ja nic o Austrii nie pisałam, no może tylko że pradziadek był w wojsku Austriackim. Ja już nic nie wiem i wszystko mi się już miesza. Odpowiedz Link Zgłoś
jesus33 Re: POlszewicy przestraszyli się narodu Polskiego 18.08.10, 21:30 Już wiem o co chodzi, doczytałam post Pysia do samego końca. Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: POlszewicy przestraszyli się narodu Polskiego 18.08.10, 22:09 No dopsz, austriaccy nacjonaliści i socjaldemokraci byli za przyłączeniem do Rzeszy i anschluss przyjęli z zadowoleniem. Pamiętać jednak należy, że była to mniejszość. Zarówno w 1934 jak i na początku 1938 Austriakom udało się skutecznie anschlussowi przeciwstawić, w marcu nie dali już rady i choć zdecydowana większość Austriaków głosowała w referendum za wcieleniem do Rzeszy, to już post factum, więc liczyć się musieli z represjami, bo w bajki o tajności głosowania w hitlerowskich Niemczech to chyba nawet Pysio nie wierzy. A jak wspominają radziecką strefę okupacyjną Wiedeńczycy, to można tu i ówdzie poczytać. Nie dziwiłbym się wcale, gdyby ten pominik zburzyli, ale ani im to w głowie. Dlaczego to już poczytaj sobie w tym wywiadzie z Moczulskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: armagedon Re: POlszewicy przestraszyli się narodu Polskiego IP: 188.33.113.* 18.08.10, 22:30 e- ty czarny,sprany moherowy ch.ju. idź i walcz- bałwochwalczy idioto o stolarski symbol- durniu. a tak dosadnie, to spie...j.amen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pysio Re: POlszewicy przestraszyli się narodu Polskiego IP: 213.25.24.* 18.08.10, 22:43 Jesus, zdanie że to pomnik nie mogiła wcale nie oznacza że tam nikt nie jest pochowany. Wniosek rodem z sofistyki. Chodzi o to że wystrój powiedzmy nagrobka wygląda bardziej na pomnik niż na mogiłę. Jeśli to nie jest jasne to po prostu nie umiem tego lepiej wytłumaczyć! Wampir, austriacy bardzo ochoczo wraz ze szwabami przystąpili do naprawiania świata. Niektórzy z nich byli bardziej hitlerowscy niż sami niemcy. Ale rzecz dotyczy tego czy mamy szanować naszych agresorów. Ja ci powiem że tam powinien stać pomnik na pomniku ruskiego sołdata ku przestrodze. Powiem ci jeszcze że wspomnienia austriaków i nasze są podobne i nie ma się czemu za bardzo dziwić. PS. Ale znalazłeś autorytet. Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: POlszewicy przestraszyli się narodu Polskiego 18.08.10, 22:52 Ilu ochoczo, a ilu nie miało wyboru? Mógłbyś podać dane statystyczne? A co do autorytetów, to tak bym tego nie ujął, dziś w każdym razie już nie, co nie zmienia faktu, że na historii Moczulski zna się trochę lepiej niż Ty. Odpowiedz Link Zgłoś
jesus33 Re: POlszewicy przestraszyli się narodu Polskiego 19.08.10, 05:04 Gość portalu: pysio napisał(a): > Jesus, zdanie że to pomnik nie mogiła wcale nie oznacza że tam nikt nie jest > pochowany. Wniosek rodem z sofistyki. Gość portalu: pysio napisał(a): >Ze zdjęcia widać że to jednak nie mogiła. To stwierdzenia tego czy to mogiła, została pewnie powołana specjalna komisja. Robili to pewnie bardziej dogłębnie i nie opierali się tylko na zdjęciu. :) Chodzi o to że wystrój powiedzmy nagrobka > wygląda bardziej na pomnik niż na mogiłę. Jeśli to nie jest jasne to po prostu > nie umiem tego lepiej wytłumaczyć! Pysiu wystarczy się przespacerować na starą cześć Cmentarza Głównego w Przemyślu by stwierdzić, że niektóre mogiły wyglądają jak pomniki. I co na to poradzisz, że niektórzy lubią mogiły widoczne z kilometra, a inni bardziej skromne. Odpowiedz Link Zgłoś
jesus33 Re: POlszewicy przestraszyli się narodu Polskiego 19.08.10, 05:06 oj, w pierwszym zdaniu miało być: Do stwierdzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Land Rover Re: POlszewicy przestraszyli się narodu Polskiego IP: 82.46.190.* 19.08.10, 03:01 to co sobie teraz, wampirze. pomyślisz o Austriakach; wiadomosci.onet.pl/2211530,12,francja_pomniki_lenina__mao_zedonga_i_stalina,item.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pysio Re: POlszewicy przestraszyli się narodu Polskiego IP: 213.25.24.* 19.08.10, 07:08 Jak widać dyskusja schodzi na boczne tory. Stary numer dla rozmydlenia sprawy. Podaj dane, daty, nazwiska i co jeszcze? Chodzi chyba o to by stwierdzić czy normalne jest robić szopke propagandową dla doraźnych korzyści. Przeciwnicy uwiecznienia pamieci kaczora nagle zapragnęli uczcić pamięć naszych zajadłych wrogów. Nie wiem czy to smieszne czy tragiczne czy złośliwe? Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: POlszewicy przestraszyli się narodu Polskiego 19.08.10, 09:19 ...a moze dzialaja tak jak pisze Ziemkiewicz? blog.rp.pl/ziemkiewicz/2010/08/15/wielki-konkurs-ziemkiewicza-dla-mend-internetowych-i-nie-tylko/ Odpowiedz Link Zgłoś
common-sense-ltd Re: Dobre!;))) 19.08.10, 09:49 "Trzy egzemplarze książki „Czas wrzeszczących staruszków”, z możliwością, na żądanie laureata, imiennej dedykacji od autora:" Panie Z., w/w egzemplarze książki o tak jednoznacznym tytule proszę przesłać; jedną do Huwnik, drugą do Londynu, trzecią też na zmywak. Odpowiedz Link Zgłoś
jesus33 Re: Dobre!;))) 19.08.10, 11:02 Bardzo dobre! Ty pewnie comon-bezsense teraz przestaniesz czytywać Ziemkiewicza, w końcu nazwał Cię Mendą i to by się zgadzało w 100% z twoją forumową działalnością. Brawo Panie Ziemkiewicz! Pysiu na tor boczny zjeżdża Pan Lechowski, który miał podobno nie pisać już w tym wątku, sam się zarzekał, widzę jednak że nie może mi się oprzeć ;) Co do głównego tematu, to uważam że żadna ze stron nie da się przekonać, a za chwilę jak zwykle zaczną padać wyzwiska, więc może pora go skończyć? Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: Dobre!;))) 19.08.10, 12:15 Specjalistami od wyzwisk sa czlonkowie Twojego Fan Klubu.Niektorzy ujawnili sie i w tym watku.Skoro nie trafiaja do Ciebie zadne argumenty,wiec poszerze Ci wiedze pomnikowo-mogilna. pl.wikipedia.org/wiki/Pomnik pl.wikipedia.org/wiki/Gr%C3%B3b Odpowiedz Link Zgłoś
jesus33 Re: Dobre!;))) 19.08.10, 12:39 Nie wiem Panie Lechowski, czy Wikipedią można poszerzyć wiedzę, ale jak już Pan z niej korzysta to proszę przynajmniej czytać uważnie. "Pomnik – dzieło rzeźbiarskie lub rzeźbiarsko-architektoniczne, posąg, obelisk, płyta itp., wzniesione dla upamiętnienia osoby lub zdarzenia historycznego[1]. Forma pomnika może być różna – najczęściej jest to posąg lub grupa rzeźb na cokole, może być nim jednak również kolumna, obelisk, naturalny głaz – kamień pamiątkowy, a nawet sztucznie usypane wzgórze (kopiec) lub budynek". Czy jest tu choć jedno słowo o mogile? NIE Mogiła to nie pomnik, a pomnik to nie mogiła. I przypominam, że w Ossowie miała być mogiła 22 bolszewickich żołnierzy, a nie pomnik. Jeżeli Pan uważa inaczej to proszę zerknąć do Wikipedii :) Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: Dobre!;))) 19.08.10, 12:49 Manipulujesz badz tez nie czytasz do konca.Oprocz definicji pomnika dalem Ci odnosnik do znaczenia grob inaczej mogila.Poczytaj wiec a potem dalej bron chorej idei aby na naszych ziemiach czcic pamiec naszych najezdzcow. Odpowiedz Link Zgłoś
jesus33 Re: Dobre!;))) 19.08.10, 13:00 Nie, nie manipuluję, ale Pan już wyraźnie traci grunt pod nogami:) Oto drugi link, dotyczący grobów. pl.wikipedia.org/wiki/Gr%C3%B3b Proszę mi znaleźć w nim choć jedno słowo, mówiące że mogiła to pomnik. Odpowiedz Link Zgłoś
jesus33 Re: Dobre!;))) 19.08.10, 13:02 Nie, nie manipuluję, ale Pan już wyraźnie traci grunt pod nogami:) Oto drugi link, dotyczący grobów. pl.wikipedia.org/wiki/Gr%C3%B3b Proszę mi znaleźć w nim choć jedno słowo, mówiące że mogiła to pomnik. Jest tylko napisane: "Poza symbolami religijnymi, takimi jak krzyż czy inskrypcje w postaci krótkiej modlitwy, obecnie na pomnikach nagrobkowych często znajdują się zdjęcia osób zmarłych, na specjalnie wydzielonych powierzchniach sadzone są kwiaty lub na nowszego typu nagrobkach w wazonach zamontowanych na stałe umieszcza się kwiaty". Na tym bolszewickim grobie jest tylko, krzyż prawosławny i tablica informacyjna. Odpowiedz Link Zgłoś
jesus33 Re: Dobre!;))) 19.08.10, 13:05 W całym tekście, dosyć obszernym pada raz tylko słowo pomnik nagrobkowy. Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Dobre!;))) 19.08.10, 14:23 jesus33 napisał: > W całym tekście, dosyć obszernym pada raz tylko słowo pomnik nagrobkowy. W Lublinie nie używa się nazwy nagrobek, tylko pomnik. Na określenie wszelkich kamiennych nagrobków. Gdy umarła moja mama, ojciec zaczął ze mną rozmawiać o pomniku. Chwilę trwało, zanim zrozumiałem, o co mu chodzi. Na poczatku myślałem, że mu odbiło. Odpowiedz Link Zgłoś
jesus33 Re: Dobre!;))) 19.08.10, 12:53 I jeszcze Pana bardzo proszę o zaprzestanie prowokacji i wypisywanie bzdur o moim rzekomym Fan Clubie. Ja szanuję Pana odmienne poglądy, ale w zamian oczekuję tego samego, a nie tylko pogardliwy ton Pana wypowiedzi. Jeżeli nie potrafi Pan rozmawiać z ludźmi o innym światopoglądzie to proszę tego nie robić i się nie męczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
mat120 Re: Dobre!;))) 19.08.10, 22:35 lechowski51 napisał: Skoro nie trafiają do Ciebie żadne argumenty,... "Zaszczyt" przynależności do sekty JObniętego obliguje do oddania mu w wyłączne władanie własnych szarych komórek, co skutkuje tzw. nieprzemakalnością. Nie dziw się zatem...:) Odpowiedz Link Zgłoś
jesus33 Re: Dobre!;))) 20.08.10, 00:51 Mat jak mi pokażesz tak jak obiecałeś tego swojego białego kruka to postaram się być przemakalna ;) Popatrz się lepiej na siebie, na Lechowskiego, pysia i comon-bezsense. I co widzisz? Jestem Mieszańcem - wszystko co Polskie stało mi się obce, dzięki temu przedstawiam wyższy typ człowieka. www.youtube.com/watch?v=h8tuTSi6Sck Odpowiedz Link Zgłoś
jesus33 Nożyczki! 20.08.10, 12:52 Komu przeszkadzało dwadzieścia ostatnich postów i co w nich było nie tak? W ani jednym nie złamałam prawa, ani netykiety. O co więc chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Analityk Re: Nożyczki! IP: *.toya.net.pl 20.08.10, 14:10 Dżizas; jest tu taka moralistka która widzi wszelkie zło u innych a u siebie.. szyszka co jej wypadła z leja po bombie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pysio Re: Nożyczki! IP: 213.25.24.* 20.08.10, 14:28 Ktoś nienormalny albo zwykły cenzor wycina posty. Co ci gnojku od jedynie słusznego myślenia odbiło? Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Nożyczki! 20.08.10, 14:36 Co do cholery było nie tak z moim postem, hę? Jesusku napisałem Ci maila na Valmont, chyba komuś odwala już totalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kocur_zalogowany O ile się nie mylę 20.08.10, 14:40 zostały ciachnięte posty począwszy od podpisanego nickiem zawierającym nazwisko powszechnie znanej i lubianej forumowiczki. Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: O ile się nie mylę 20.08.10, 15:07 Wycieto nawet to; Putinowska polityka historyczna Mam wrażenie, że oba wymienione wyżej czynniki spotkały się w pomyśle pomnika nagrobnego żołnierzy Armii Czerwonej poległych w sierpniu 1920 roku pod Ossowem. Rosja Władimira Putina realizuje swoją politykę historyczną. Opiera się ona na próbie syntezy dorobku imperialnego ZSRR z czasów jego największego, stalinowskiego triumfu – z dziedzictwem Rosji carskiej, ufundowanej na prawosławnej tożsamości. Triumfy ZSRR są nazywane triumfami Rosji, zbrodnie ZSRR są nazywane zbrodniami komunistycznymi albo sowieckimi. Ofiary poniesione w walce o umocnienie i poszerzenie imperium (nawet jeśli było to imperium Stalina) są usprawiedliwiane lub relatywizowane, umniejszane ("takie były czasy", "a u nich Niegrow bijut" itp.). Czczone i wyolbrzymiane są ofiary własne, czyli rosyjskie – poniesione w starciu z obcymi, czyhającymi na wielkość imperium lub stającymi na drodze do tej wielkości. Do owych "własnych", rosyjskich, godnych upamiętnienia ofiar w zdumiewający sposób zaliczani są także przedstawiciele wszystkich nierosyjskich narodowości sowieckiego imperium, jeśli tylko przyszło im "walczyć za ojczyznę", czyli za ZSRR. W ten sposób 9 maja stał się wyłącznym świętem Rosji – jakby to Rosjanie tylko stanowili Armię Czerwoną, która pobiła Hitlera. Katyń, jeśli w ogóle może być przypomniany, jako zbrodnia sowiecka oczywiście, przeciwstawiany jest w owej pamięci rzekomo analogicznej i wcześniejszej zbrodni – polskiej: śmierci żołnierzy Armii Czerwonej w polskich obozach jenieckich w 1920 roku. Przypomnijmy, że to kłamstwo zostało powtórzone z całą mocą przez premiera Putina po spotkaniu z premierem Donaldem Tuskiem w Smoleńsku na konferencji prasowej 7 kwietnia. W centrum tego kłamstwa pozostaje nie tylko uparta relatywizacja zbrodni katyńskiej (a przez to szerzej – zbrodni stalinowskich), ale także utożsamienie żołnierzy Armii Czerwonej jako ofiar – wyłącznie z Rosją, z Rosjanami. Stałe, uparte przypominanie zbrodni katyńskiej nie było tylko wyrazem "polskiego fanatyzmu". Było również apelem do pamięci rosyjskiej o ostateczne potępienie najgorszej i najbardziej niebezpiecznej spuścizny stalinowskiej – by nie relatywizować jej w żadnym kontekście. Rozumieli to doskonale wspaniali, uczciwi Rosjanie – historycy z Memoriału, bohaterscy dysydenci, tacy jak Natalia Gorbaniewska czy Władimir Bukowski i tysiące innych. Wstrząs związany z polską tragedią w Smoleńsku złączył się z nową fazą wewnętrznej debaty historycznej w Rosji. Wtedy dopiero, po 10 kwietnia, do milionów Rosjan mogła dotrzeć, choćby na chwilę, świadomość tego, czym była zbrodnia katyńska, świadomość, że wielkość czy racje imperium nie mogą być usprawiedliwieniem dla zbrodni na "innych". Dla dobra i spokoju nie tylko Polaków, ale także Rosjan, jak również milionów mieszkańców całego obszaru bliskiej zagranicy Federacji Rosyjskiej, bezcenne byłoby odcięcie drogi powrotnej do relatywizacji zbrodni sowieckich popełnionych (lub usprawiedliwianych ex post) w imię wielkości imperium. wiecej;www.rp.pl/artykul/524551_Ossow_to_rosyjski_Katyn__.html Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: O ile się nie mylę 20.08.10, 15:11 No to nie prościej poprosić Siwą o bana na tego nicka, niż truć d... dyżurnym, którzy mają zwyczaj chlastać jak leci? Powszechnie znana i lubiana Forumowiczka to przepraszam od wczoraj tu pisze, że nie czai bazy? Odpowiedz Link Zgłoś
jesus33 Re: O ile się nie mylę 20.08.10, 17:03 Rano w tym wątku Ci napisałam, że przeczytałam i odpisałam :) Pysiu tobie też odpisałam na Twój ostatni post, jak zawsze grzecznie, więc nie mogę zrozumieć komu to przeszkadzało?! Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: O ile się nie mylę 20.08.10, 17:17 jesus33 napisał: > Rano w tym wątku Ci napisałam, że przeczytałam i odpisałam :) Wiem, wiem. Też Ci odpisałem. Ja najpierw zaglądam na forum, nie cierpię się logować na pocztę :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
jesus33 Re: O ile się nie mylę 20.08.10, 17:21 Już czytam, a potem zabieram się za porządki. Odpowiedz Link Zgłoś
jesus33 Re: O ile się nie mylę 20.08.10, 17:07 Panie Lechowski myślę, że posty zostały usunięte przede wszystkim z powodu tego artykułu, ciekawe czy ze strony rp też został usunięty:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
jesus33 Re: O ile się nie mylę 20.08.10, 17:15 jesus33 napisał: > artykułu, ciekawe czy ze strony rp też został usunięty:)))) O kurcze! Zaraz przyjdzie poprawiaczka :) Miało być: artykuł Odpowiedz Link Zgłoś
jesus33 Re: O ile się nie mylę 20.08.10, 17:09 Oświadczam wszem i wobec, że nic z tym nickiem nie mam wspólnego. Na tyle lubię Fankę, że wszystko zawsze jej mówię wprost ze swojego nicka :) Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: O ile się nie mylę 20.08.10, 17:15 Nick jest chamski. Ja bym poprosił o bana, ale to nie mój interes. Odpowiedz Link Zgłoś