Dodaj do ulubionych

aNKIETA nazwa mostu na Sanie

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.11, 11:55
Proponuję most im.Jeremiego Wiśniowieckiego starosty przemyskiego
Obserwuj wątek
    • Gość: a Re: aNKIETA nazwa mostu na Sanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.11, 12:04
      ja proponuję nazwę głównego nadzorcy budowy obwodnicy, specjalisty od rond , budowy ulic, oznakowania, łatania dziur , itd., człowieka niezastąpionego w sposobie wysławiania i zachwalania wszystkiego co wychodzi z pod jego ręki - Most J.C.
    • Gość: Jola Re: aNKIETA nazwa mostu na Sanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.11, 14:42
      im. Lecha Kaczyńskiego
      • Gość: gość Re: aNKIETA nazwa mostu na Sanie IP: *.pools.arcor-ip.net 21.08.11, 18:02
        im partyzantów wysadzających mosty
    • Gość: Młody Re: aNKIETA nazwa mostu na Sanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.11, 18:30
      Kot Alik to właściwy patron tegoż mostu.
    • Gość: e Re: aNKIETA nazwa mostu na Sanie IP: *.xdsl.centertel.pl 22.08.11, 14:51
      Im.ofiar band OUN-UPA
      • Gość: qwe Re: aNKIETA nazwa mostu na Sanie IP: *.183.230.55.dsl.dynamic.t-mobile.pl 22.08.11, 18:15
        O i to jest pomysł. Tylko żeby taką nazwę nadać to trzeba mieć jaja, a nasi włodarze to prędzej nazwą go mostem przyjaźni albo może lepiej spolegliwości Polskiej w stosunku do Ukrainy ((będzie poprawna politycznie)
    • Gość: kiiwi Re: aNKIETA nazwa mostu na Sanie IP: 82.177.194.* 23.08.11, 09:01
      jeżeli to most wiszący to może im. Andrzeja Leppera
    • Gość: Bilobil Re: aNKIETA nazwa mostu na Sanie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.08.11, 09:32
      Jako znawca ruchu, co prawda pieszego, ale znawca proponuję, żeby rondo było poświęcone biskupowi Tokarczukowi. To jest najlepsza propozycja, wszyscy się zgodzą na to, ale mam jeszcze jeden pomysł, aby jego postać, rzeźba, stała na środku ronda i się obracała. Tokarczuk z ręką wycięgniętą przed siebie obracając się wokół swej osi wskazywałby autom jak mają jechać i gdzie skręcać. Taki przewodnik jest potrzebny, więc wierzę, że szanowna rada miejska poprze mój pomysł. Wkrótce złożę oficjalne pisma na ręce przewodniczącego rady w tej sprawie.
      • kocur_zalogowany Pomysł dobry, tylko najpierw trzeba 23.08.11, 18:56
        to rondo na środku mostu wybudować.
    • Gość: kum Re: aNKIETA nazwa mostu na Sanie IP: *.alfaks.com 23.08.11, 19:37
      ... most im. Ofiar UPA
      ... rondo im. Jana Pawła II
      • Gość: dark albo połączyć nazwy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.11, 01:49
        Most i rondo imienia Ofiar Jana Pawła II.
    • kocur_zalogowany Ja nie wiem po co ta cała dyskusja. 23.08.11, 20:09
      Przecież to oczywiste, że po przejechaniu przez Rondo Karola Wojtyły wjedziemy na Drogę Papieska, by przejechać przez San mostem Jana Pawła II.
      • Gość: Młody Re: Ja nie wiem po co ta cała dyskusja. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.11, 21:02
        A w Rzeszowie też jest bardzo ciekawie.Oczywiście zaczynamy od Parku Papieskiego.
        Zaczynamy od jednego z kilkudziesięciu, rzeszowskich pomników Papcia Karolka , potem idziemy wzdłuż alei z kamieniami. To co pisze na tych kamykach , to złote myśli onegoż.

Następnie udajemy się na osiedle Biała, prowadząc przez ulicę Karola Wojtyły na ulicę Jana Pawła II aż do ulicy Papieskiej. Oczywiście, że idąc tymi ulicami trzeba odmawiać "zdrowaśki" padając co kilkadziesiąt metrów na kolana.
        U nas najgorzej ze zdrowaśkami najciekawiej by było na moście tym nowym oczywiście.
        • Gość: qwe Re: Ja nie wiem po co ta cała dyskusja. IP: *.152.133.114.dsl.dynamic.t-mobile.pl 23.08.11, 22:39
          A w czym tkwi problem. Jak by nie było pierwsza liga wybitnych Polaków.
        • Gość: e Re: Ja nie wiem po co ta cała dyskusja. IP: *.xdsl.centertel.pl 24.08.11, 13:49
          Masz racę w przemyślu nie można powtórzyć tego błedu z papciem Karolkiem i trzeba wystawić kilkapomników papciowi Banderze,papciowi Stalinowi,papciowi Hitlerowi itd.
          • Gość: Młody Re: Ja nie wiem po co ta cała dyskusja. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.11, 20:41
            Zaden z nich na nasze szczęście nie "goscił" w Przemyslu.Zatem pomnik się nie należy.
            • Gość: e Re: Ja nie wiem po co ta cała dyskusja. IP: *.xdsl.centertel.pl 24.08.11, 22:42
              No cóż ja rozumiem ,że dal ludzi wyprancy z mózgów najbardziej na POmniki i uwiecznienie w Przemyślu zasługuje Szwejk a co tam setki tysięcy pomordowanych bestialsko przez OUN UPA
              • wampir-wampir Re: Ja nie wiem po co ta cała dyskusja. 24.08.11, 23:00
                Gość portalu: e napisał(a):

> No cóż ja rozumiem ,że dal ludzi wyprancy z mózgów najbardziej na POmniki i uwi
                > ecznienie w Przemyślu zasługuje Szwejk a co tam setki tysięcy pomordowanych bes
                > tialsko przez OUN UPA

Gsybyś miał mózg trochę większy od laskowego orzeszka wiedziałbyś, że pomniki stawia sie z powodów dwojakich. Dla upamietnienia jakiejś postaci/wydarzenia i dla uatrakcyjnienia miejsca/miejscowości. Szwejk na pomnik w Przemyślu jak najbardziej zasłużył. Więcej ten pomnik powinien być znacznie bardziej okazały, stać na Placu Karolka, wokół niego powinny powstać ogódki z czeskim piwem i węgierskimi langoszami, a do konsumpcji powinny przygrywać kapele regionalne walczyki, czardasze itp. Powinno się tak stać dlatego, że miasto byna tym zyskało, zyskaliby też mieszkańcy, bądź więc łaskaw nie pleść andronów. Ofiary UPA zasługują na upamietnięnie, ale to nie ma nic do pomnika Szwejka.
                • Gość: Dedal 1 Re: Ja nie wiem po co ta cała dyskusja. IP: *.przemysl.hypnet.pl 25.08.11, 00:25
                  Szanowny Wampirze-(x 10 i w .......i jeszcze dalej) - proponuję krok dalej: zwielokrotnienie fantazji literackiej czeskiego pisarza; wybudujmy w centru m Rynku pomnik pięciu Szwejków, wzrostu ok 7 m.
                  A tak w ogóle: daje się zauważyć, że jednym z największych powodów do dumy zacnych mieszczan Przemyśla jest to, że gościli u siebie wyimaginowaną (na potrzeby znakomitej zresztą powieści) postać czeskiego głupka.No cóż, gratuluję inteligencji mecenasom i ......pozostałym......dumnym z historii miasta...
                  • wampir-wampir Re: Ja nie wiem po co ta cała dyskusja. 25.08.11, 01:09
                    Szanowny Dedalu (raz wystarczy) chciałbym ci zwrócić uwagę, że pomnik postaci literackiej, czy jak wolisz "wyimaginowanej" to nie jest jakaś przemyska specjalność. Ma pomnik Koziołka Matołka Zakopane, ma Bolka i Lolka Bielsko-Biała, mają takie pomniki setki miast nie tylko w Polsce, ale i znacznie dalej. To nie jest żaden ewenement. Ja wskazałem jedynie sensowniejszą moim zdaniem lokalizację i wykorzystanie pomysłu postawienia tego pomnika w celach marketingowo-turystycznych, a w zasadzie powtórzyłem, bo lata temu gdy pomnika ani jednego, ani drugiego jeszcze nie było pisalem juz o tym na tym forum. Teraz w zasadzie tylko po to, żeby wykazać bezsens porównania postaci Szwejka, który ma pomnik z ofiarami UPA, które go nie mają, na Placu Niepodległości postawiono bowiem inny pomnik, który żadnego ruchu turystycznego ani zainteresowania nie generuje, a wzystko co jego postawienie spowodowało to zdaje się zakaz gry w piłkę, jazdy na deskorolkach i dokarmianie gołębi (to akurat słusznie) na tym placu. Rozumiem oczywiście potrzeby mieszkańców Przemyśla, którzy pragną ciszy i spokoju na modlitewne skupienie i nic przeciwko temu nie mam. Módlcie się i skupiajcie do woli, ale mam prawo chyba jako niegdysiejszy Przemyślanin, ktory czasem jeszcze miasto odwiedza wyrazić odmienną od Waszej opinię? Zdawało mi się, że do tego służą dyskusyjne fora.
                    • Gość: Proste Re: Ja nie wiem po co ta cała dyskusja. IP: *.surfert.nl 25.08.11, 02:01
                      Zgadzając się tym razem z wampirem, chciałbym zaprotestować przeciwko nazywaniu Szwejka głupkiem, co raczył zrobić dedal1. Często zdarza się to osobom, które książki Jaroslava Haszka, albo nie przeczytały, albo przeczytały po łebkach, lub obejrzały marne ekranizacje tej powieści. Proponuję dedalowi by starannie zapoznał się z tym wybitnym dziełem, a wówczas na pewno zmieni zdanie.
                    • Gość: Dedal 1 Re: Ja nie wiem po co ta cała dyskusja. IP: *.przemysl.hypnet.pl 31.08.11, 01:14
                      Do P.P. Klary i Rajmundy: co do np. Bielska-Białej i "Bolka i Lolka" - to pełna zgoda: jest to pomysł, który powstał w B-B, tam też nakręcono setki, jeśli nie tysiące filmów i filmików, znanych na całym niemal świecie, należy mu się więc jakiś hołd od społeczności, w której powstał. Inaczej ze Szwejkiem: ani to pomysł nasz(lokalny), ani nawet polski, ani powód do dumy (bo jaki?). Poza tym Sz. Panny nieczęsto bywają w tych stronach (co zresztą piszą), więc nie wiedzą może , ze w wielu miejscowościach zapanowała ( z braku własnych pomysłów, a być może wzorów lub ich nieznajomości) swego rodzaju szwejkomania - najbliższy pomnik idola - w Sanoku......
                      A teraz do Prostej (Prosta, jak reklama margaryny Frosta??): na niezbyt grzeczny zarzut słabej- lub nie - znajomości powieści odpowiem w ten sam sposób (a zaznaczę nieskromnie, że nie wypowiadam się wcale n.t rzeczy, których nie znam): trzeba być na poziomie Szwejka, by nie dostrzec, że choć jest postacią b. sympatyczną (zjednującą sympatię) i w sposób dość szczególny zaradną w określonym środowisku i sytuacjach, to jest po prostu - mówiąc delikatnie -ociężały umysłowo........
                      • wampir-wampir Re: Ja nie wiem po co ta cała dyskusja. 31.08.11, 01:36
                        Gość portalu: Dedal 1 napisał(a):

> Do P.P. Klary i Rajmundy:

Panny Klara i Rajmnunda na pewno będą wzruszone odpowiedzią, jeśli ją przeczytają. Niestety nie one są autorkami mojego postu, nie wiem więc czy zajrzą do tego wątka.

> co do np. Bielska-Białej i "Bolka i Lolka" - to pełna
                        > zgoda: jest to pomysł, który powstał w B-B, tam też nakręcono setki, jeśli nie
                        > tysiące filmów i filmików, znanych na całym niemal świecie, należy mu się więc
                        > jakiś hołd od społeczności, w której powstał.

Idąc tym tropem pomnik Koziołka Matołka stać powinien w Pacanowie, to miasteczko bowiem wychwala, a fakt że Makuszyński bywał pod Tatrami niewiele ma tu do rzeczy, a moze ma właśnie twoim zdaniem?

>Inaczej ze Szwejkiem: ani to pom
                        > ysł nasz(lokalny), ani nawet polski, ani powód do dumy (bo jaki?).

Pomysł na pomnik? Lokalny jak najbardziej. W willi Panny Marii na Słowackiego, jeśli mnie pamięć nie myli, przez wiele lat odbywała sie zbiórka metali na tenże. Jeśli zaś o pomysł na postać chodzi, to faktycznie jest on czeski, ale Przemyśl to przecież część wielkiej CK Monarchii, więc i Haszka możemy adoptować, sam wojak zaś powieściowo w Twierdzy Przemyśl bawił a i ona obszernych wzmianek w powieści się doczekała.

> Poza tym Sz.
                        > Panny nieczęsto bywają w tych stronach (co zresztą piszą), więc nie wiedzą moż
                        > e , ze w wielu miejscowościach zapanowała ( z braku własnych pomysłów, a być mo
                        > że wzorów lub ich nieznajomości) swego rodzaju szwejkomania - najbliższy pomnik
                        > idola - w Sanoku......

Nie wiem jak Panny. Wydaje mi się, że są tutejsze. Ja bywam raczej często, a szwejkomania to po prostu wyraz prób marketingowego wykorzystania tej postaci. Tak to już jest, że na Szwejka da się kilku turystów do miast i miasteczek ściągnąć albo przynajhmniej ich nimi zainteresować, co może procentować w przyszłości, a na Krzyż Zawierzenia czy JP2 nie da się. Wszędzie pełno tego barachła.
                        • Gość: Dedal 1 Re: Ja nie wiem po co ta cała dyskusja. IP: *.przemysl.hypnet.pl 01.09.11, 00:20
                          Wobec wstępu: proponuję , aby po tak wielkich zasługach na tym forum, posłać obie Panny na zasłużoną emeryturę: DO BASENÓW!
                          -" Jeśli zaś o pomysł na postać chodzi, to faktycznie jest on czeski, ale Przemyśl to przecież część wielkiej CK Monarchii," .....-------może chodzi o jakis twór pt. Czesko-Królewskiej itd...???
                          -dalsze dywagacje zostawiam miłośnikom inteligencji Koziołka M. i poczciwego (....cóżem ci uczynił) Szwejka
                          -.....i jeszcze: może warto dać z siebie trochę (poczytać , poszukać, pomyśleć) i znależć jakieś fajne, jedynie oryginalne rzeczy (dane)...-a SĄ!!....(ja tak chcę, choć może nie zawsze wychodzi i nie ta siła przebicia-czyt. bezczelność)
                          • wampir-wampir Re: Ja nie wiem po co ta cała dyskusja. 01.09.11, 00:37
                            Gość portalu: Dedal 1 napisał(a):

> -" Jeśli zaś o pomysł na postać chodzi, to faktycznie jest on czeski, ale Przem
                            > yśl to przecież część wielkiej CK Monarchii," .....-------może chodzi o jakis t
                            > wór pt. Czesko-Królewskiej itd...???

Nie znasz skrótu CK, biedaku? To może faktycznie przeczytaj Haszka albo też "Zdarzenia z życia naszego monarchy" Mazana, czy "Encyklopedię Galicyjską" tegoż. Nietrudne w formie, zabawne i nostalgiczne w treści. Warto wiedzieć coś o historii i losach miasteczka i krainy, w których przyszło spędzać życie.
                            • fanka_online Re: Ja nie wiem po co ta cała dyskusja. 01.09.11, 06:31
                              Myślę, że wystarczy obejrzeć CK Dezerterów;)))
                      • satyrofotohistorys Re: Ja nie wiem po co ta cała dyskusja. 31.08.11, 10:10
                        panna Klara i panna Rajmunda zza monitora
                        • fanka_online Re: Ja nie wiem po co ta cała dyskusja. 31.08.11, 17:49
                          ;))))
    • Gość: Młody Pod skrzydłami aniołów” IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.11, 11:50
      Patrząc na most z boku to współczesna wizja"Pod skrzydłami aniołów”
      • fanka_online Re: Pod skrzydłami aniołów? 24.08.11, 20:47
        Pod skrzydłami aniołów ciemności wyleciał mój post?;)
    • Gość: renia Most im Potockiego IP: *.ptvk.pl 01.09.11, 11:22
      Skoro trumne ze szczątkami wykopano w Kaderze wPrzemyślu to myśle że lepszej opcji nie ma.
      Most im. Potockiego - kto za?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka