IP: *.232.mediahost.pl 29.11.11, 18:23
mam pytanie o sygnalizowanie wjazdu na rondo? czy OBOWIĄZKOWE jest sygnalizowanie skrętu w lewo ale jeszcze przed wjazdem na rondo lewym kierunkowskazem? chodzi mi o to czy jest to jasno sprecyzowane w kodeksie drogowym?
Obserwuj wątek
    • Gość: kierowca Re: rondo IP: 83.1.238.* 29.11.11, 18:56
      nie powinno sie wlaczac kierunkowskazu i niema nigdzie w zadnych przepisach zeby wlaczac jedynie prawy to pisze w kodeksie drogowym
      • Gość: ~ Re: rondo IP: *.alfaks.com 29.11.11, 20:49
        Z tego co mi wiadomo to nie ma obowiązku włączania kierunkowskazu przed wjazdem na rondo, bo rondo samo wytycza kierunek jazdy i nie dopuszcza poruszania się w innym kierunku. Kierunkowskaz należy włączyć przy zjeździe z ronda.
    • Gość: ciekawy Re: rondo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.11, 09:46
      Jeżeli rondo i wjazd na nie są kilkupasmowe i wjeżdżasz z lewago pasa na wewnetrzny pas ronda, to musisz przejechać przez co najmniej jeden pas zewnetrzny. Skoro zmiana pasa musi być obowiazkowo sygnalizowana, to jak będzie w takim przypadku?
      • solist Re: rondo 30.11.11, 12:39
        Wjeżdżasz ze środkowego pasa na rondo na Lwowskiej i sygnalizujesz, że chcesz wjechać na wewnętrzny pas ronda.
        • Gość: ciekawy Re: rondo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.11, 12:47
          Na Lwowskiej nie ma środkowego pasa! Są tylko dwa. Wjeżdzasz z wewnętrznego (lewego) pasa Lwowskiej, na wewnętrzny pas ronda. Wjeżdżając przecinasz zewnętrzny pas ronda. Włączasz kierunek czy nie? Jeżeli tak to kiedy?
          • solist Re: rondo 01.12.11, 14:58
            Miałem na myśli wewnętrzny pas na Lwowskiej. Wjeżdżasz z kierunkowskazem na lewy pas ronda
            • Gość: ciekawy Re: rondo IP: *.toya.net.pl 01.12.11, 17:03
              No to odpowiedz proszę wprost na pytanie "niepewnego kierowcy". Lewy kierunek przed wjazdem na rondo obowiązkowy, czy nie? ( zaznaczam , że jadę z lewego Lwowskiej, na lewy ronda, a nie na prawy ronda i dopiero potem na lewy)
    • Gość: xyz Re: rondo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.11, 11:05
      Na rondzie z sygnalizacją świetlną włączasz kierunek przed wjazdem na rondo (takich nie ma w Przemyślu, ale są np. w Krakowie). Na rondzie bez sygnalizacji sygnalizujesz tylko zjazd z ronda.
      • Gość: ciekawy Re: rondo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.11, 13:26
        I powiedział co wiedział! Nie pisz mi o Krakowie, tylko odpowiedz na konkretne, wyzej dwukrotnie postawione pytanie, A jak nioe wiesz to nie ściemniaj!
        • Gość: reed Re: rondo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.11, 18:16
          nie jest obowiązkowe, ale jest pomocne dla innych
    • Gość: ciekawy Re: rondo IP: *.toya.net.pl 01.12.11, 18:25
      I widzisz "niepewny kierowco" odpowiadają tak jak jeżdżą - jak komu pasuje.
      • Gość: hmm Re: rondo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.11, 21:44
        a ja mam wrazenie, ze coraz wiecej jest 'umysłowych inwalidów', ktorzy zadaja głupie pytanie a inny "umysłowi " im podobnie odpowiadaja - normalny uzywa rozumu i gogluje -
        www.poradopedia.pl/motoryzacja/sposob-jazdy-na-rondzie-kiedy-kierunkowskaz-kto-ma-pierwszenstwo,88.html
        • Gość: niepewny kierowca Re: rondo IP: *.toya.net.pl 02.12.11, 07:43
          panie hmm wiem co to google i wpisywałem temat i szczerze mówiąc jasnej odpowiedzi nie uzyskalem,dlatego poruszyłem ten wątek na forum-po to ono chyba jest! ktoś zadaje pytanie,ktoś inny odpowiada,a jak pan forumowiczów uważa za ''umysłowych'' to po jaką cholere pan tu zagląda? dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam!
          • Gość: stary kierowca Re: rondo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.11, 12:40
            Ci wszyscy znawcy tematu ,którzy chcą ci odpowiedzieć niepewny kierowco muszą udać się na czyszczenie swioch muzgownic.Nie nie musisz włanczać kierukowskazu ,ponieważ jadąc prawym czy lewym paszem jedziesz dalej prosto a rondo jest tylko dużym kołkiem na jezdni.Ustawiając pojazd na lewym pasie już sygnalizujesz że chcesz zjechać na wewnetrzna stronę ronda ,możeszpo po nim krążyć szukając odpowiedniego zjazdu ,pamiętając o tym by włączyć prawy kierunkowskaz jak chcesz zmienić pas ,zwracając uwage czy nie ma nikogo na prawym czyli zewnętrznym pasie .Jadąc ul Lwowską zawsze mają pierwszenstwo pojazdy jadące prawym pasem ronda ,niezależnie gdzie się znajdują na rondzie ,i nieraz widziałem takich kretynów, którzy z lewego pasa przed nosem , dosłownie na centymetry jechali prosto w stronę Medyki ,przed tymi co jechali prawym pasem do Castoramy.Jak ktoś chce mieć darmowy remont starego samochodu niech troche pojezdzi prawidłowo po naszym rondzie a klient się trafi szybko.
        • Gość: ciekawy Re: rondo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.11, 12:07
          A ja jeszcze, jako " umysłowy inwalida" ( w/g hmm), zadam mu pytanie. Skoro zadałeś sobie hmm tyle trudu, by skomentować i podać link, odpowiedz proszę, no to proste pytanie "niepewnego kierowcy", nieco doprecyzowane przeze mnie. No co ci szkodzi wykazać sie wygooglowaną wiedzą i błysnąć intelektem?!
        • Gość: ... Re: rondo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.12, 23:22
          Część przemyskich kierowców nie wiedząc jak poruszać się po rondzie po prostu je omija i jedzie inną drogą.
    • Gość: spokojnyy Re: rondo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.11, 14:41
      a może odwrócić pytanie - kiedy używamy kierunkowskazów? - tu szukać odpowiedzi jak się zachować na rondzie zmieniamy pas lub kierunek na tym rondzie czy nie? dwa pasy są wyraźnie namalowane jeśji chodzi o samo rondo i jak z nich zjechać chyba też czytelne. Natomiast wjazd na nasze rondo jest pod tym względem chyba mało czytelnie oznakowane poziomo. Naturalnym jest wjeżdżając na rondo z lewego pasa na środkowy ronda i wtedy jednak przejeżdżamy przez pas zewnętrzny. Gdyby tak dla czytelności jeszcze kilka pasków przerywanych aby było to jednoznaczne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka