rapapo 01.07.04, 10:21 Czy ktoś z Was wiedział o powiązaniach posła Rokity z Przemyślem??? On sam m.in. w swoim "Alfabecie Rokity" pisze że jego matka wychowała się w Przemyślu przy Sienkiewicza, a dziadek wykładał witraże... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rychu_z_przemysla Re: Jan M. Rokita 01.07.04, 13:35 Nawet ja Rysiek o tym nie wiedzialem... Prosze o szczegoly. Odpowiedz Link Zgłoś
rapapo Do Rycha 01.07.04, 14:00 W pewnym momencie książki, dziennikarka zapytuje JMR o cytuję : "rodzinne gniazdo, Przemyśl". Poseł odpowiada że jego matka urodziła się w Przemyślu. Dziadek wykładał witraże, mieszkali przy Sienkiewicza, jest umieszczone zdjęcie domu który jednak został wysadzony w powietrze bodaj w 1941 kiedy to zaatakowany został mieszczący się tam Sztab Wojska Polskiego (rodzina zamieszkiwała górną część, dół został zarekwirowany). Widać tam też charakterystyczne odrodzenie... Tyle wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
rychu_z_przemysla Re: Do rapapo! 01.07.04, 14:14 Rapapo nie sadze, zeby w tej ksiazce byly takie bzdury wynikajace z nieznajomosci historii... :))) Rapapo z historii pała!!! Jaki sztab polskiego wojska w 1941r. w Przemyslu? :))) Nie slyszales o linii demarkacyjnej pomiedzy III Rzesza, a ZSRR, czyli granicy na Sanie do 22 czerwca 1941r. wynikajacej z paktu Ribbentrop- Molotow? Zapewne chodzi o zniszczenia jakie dokonaly wojska niemieckie tego dnia i nastepnych w wyniku ataku na ZSRR. Wtedy zostala zniszczona zabudowa zydowskiego miasta w Przemyslu (m.in. Jagiellonska, Walowa). ----- Odpowiedz Link Zgłoś
rapapo Re: Do rapapo! 01.07.04, 14:33 Jeżeli już to z tajnego porozumienia dołączonego do Traktatu (sam traktował o nieagresji dwu umawiących się stron) :-P Owszem i słyszałem, jeżli już to ta dwója dla Pana Posła, ja tylko przekazuje co Pan Poseł odpowiedział, miał wielki żal że "nasi" poddali się bez jednego strzału... Odpowiedz Link Zgłoś
rychu_z_przemysla Re: Do rapapo! 03.07.04, 16:52 rapapo napisał: > Jeżeli już to z tajnego porozumienia dołączonego do Traktatu (sam traktował o > nieagresji dwu umawiących się stron) :-P > Owszem i słyszałem, jeżli już to ta dwója dla Pana Posła, ja tylko > przekazuje co Pan Poseł odpowiedział, miał wielki żal że "nasi" poddali się > bez jednego strzału... Zapętliłeś na 102. Ktorzy "nasi"? Kazdy ma swoich "naszych". :))) Czy naprawde w tej ksiazce jest mowa o polskim wojsku w Przemyslu w 1941 roku? :)))) Odpowiedz Link Zgłoś