Gość: Borcio IP: *.dynamic.chello.pl 05.11.13, 11:07 Ma być 13 grudnia w Przemyślu ? Świętowanie wprowadzenia stanu wojennego ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: san Re: Co to za Marsz Orląt ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.13, 19:31 Bitwa pod Niżankowicami -resztę poczytaj sobie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: Co to za Marsz Orląt ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.13, 12:51 Proszę zapoznać się ze stroną w poniższym linku: www.facebook.com/events/584496854919981/ Pozdrawiam, Robert. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Smakosz 13 w Rzeszowie uroczyście też świętują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.13, 13:13 Na forum rzeszowskim dokładnie opisano ciekawy sposób świętowania 13 grudnia.Pozwolę sobie zacytować. "Re: Uroczyste wędzenie zawsze od 13 grudnia Dobrze,ze ten dzień jest tak wyraźny w kalendarzu i wszystkie media o nim trąbia a wrzeszczą te bardziej faszystowskie. My natomiast razem z sasiadami tegoz dnia rozpoczynamy uroczyście wędzenie świąteczne. Ponieważ wędzimy kilka dni w zależności od tego co wędzimy to ten dzień jest najbardziej uroczysty.Oczywiście przy suto zastawionym stole szczególnie w trunki różnej maści tegoz dnia w niewielkich ilosciach wznosząc stosowne toasty. Wedzenie tego roku rozpoczynamy od wędzenia na zimno półgęsek z prawdziwej polskiej gęsi sprzedawanej w promocji. Razem z nimi wędzimy polędwice wołowe i wieprzowe oraz wędliny dojrzewające nie wspominając o ozorach wołowych..To trwa kilka dni aż do świąt. Ale w tym czasie co widzą nasze żony uwijamy sie przy wedzarni i żony nie wykorzystują nas do przygotowań swiątecznych. Od trzeciego dnia wędzenia przechodzimy do rozlewania w karafki i degustacji nalewek które cierpliwie czekały na ten moment az dwa lata. Druga data to 18 też bardzo ważna.Tegoż dnia dalej degustując nalewki przystępujemy do wyrobu białych szlachetnych wedlin z szyneczkami i polędwiczkami włącznie juz znacznie wcześnie zamarynowanych. 19 to dzień śledzia.Kobietom nie pozwalamy zrobic tej ryby na świeta.Sami ja robimy oczywiście cały czas degustując i dobierając nalewki do tych potraw. 20-tego.Bardzo ważna data to wędzenie kiełbas i szyneczek na gorąco i jednoczesne ich zaparzanie. 21i 22 dalej wędzimy na zimno definitywnie rozstrzygamy jakia nalewka do której potrawy. 23-uroczyste zakończenie wędzenia i degustacji.Dzielimy wyprodukowane dobra. A dalej to sami wiecie.Uroczyście i rodzinnie. A to wszystko zawsze zaczyna się 13 grudnia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mf Re: 13 w Rzeszowie uroczyście też świętują IP: *.toya.net.pl 09.12.13, 18:13 to forum zeszło na psy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: birbant Re: 13 w Rzeszowie uroczyście też świętują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.13, 19:05 I to jest dobry pomysł, skorzystam z tego zamiast poruszać się w tłumie miłośników jakichś niewyjaśnionych i przyznam kiczowatych odmętów historii. Nie rozumiem, zamiast bawić się będą smęcić, umartwiać się ... a to mi przypomina PRL-owskie imprezy patriotyczne, których nie znosiłem, bo były sztuczne, głupie i niczego nie uczyły. To podobno nowy, właściwy sposób okazywania patriotyzmu, ale taka jego forma jedynie mnie rozśmiesza i drażni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krytyk 13 w Przemyślu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.13, 21:04 Pewnie "Orleta" znowu coś ukradna albo zrujnują, jak to zwykle kibole. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pysio Re: 13-tego na Ukrainie IP: 185.18.135.* 10.12.13, 14:55 Priwiet banderowcom! Chyba niedługo będziecie mieli swój własny stan wojenny. A orląt to nigdy nie będziecie mieć bo jesteś narodem o mentalności niewolnika czyli podstępni, fałszywi, tchórzliwi i mający pretensje do całego świata a nigdy do siebie. Zajmijcie się lepiej swoim podwórkiem! Ciekawa z kim ta baba z uni będzie chciała "gadać". Z ciasnym zbokiem czy z doktorem śmierć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . logisia pysia IP: *.dynamic.chello.pl 10.12.13, 15:13 > Priwiet banderowcom! Chyba niedługo będziecie mieli swój własny stan wojenny. A > orląt to nigdy nie będziecie mieć bo jesteś narodem o mentalności niewolnika c > zyli podstępni, fałszywi, tchórzliwi i mający pretensje do całego świata a nigd > y do siebie. W. Wjatrowycz dokonuje prób przedstawienia OUN jako reprezentanta całego narodu ukraińskiego forum.gazeta.pl/forum/w,165,148268355,148386544,Re_Konkurs_na_najwiekszego_scigacza_banderowcow.html Pytanie za 10 pkt. - czym różni się pysio od Wiatrowycza? Odpowiedz Link Zgłoś
jesus33 Marsz kiboli :-) 10.12.13, 17:06 Organizatorzy już w lutym się popisali świętując i maszerując w Dniu Żołnierzy Wyklętych ramię w ramię z ludźmi którzy reprezentują sobą dokładnie tyle samo co nasze żałosne dwa kluby sportowe. Ciekawe czy i tym razem koły będą skandować hasła o których nie mają zielonego pojęcia? :-) Wychodzi na to, że w tym mieście najwięcej kasy z podatków idzie na obsługę imprez w których biorą udział kibole, wystarczy spojrzeć na ilość Policjantów zabezpieczających w Przemyślu imprezy sportowe i imprezy takie jak ta organizowana teraz. Harcerzy będzie tam może tak jak poprzednio może 10% z całości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pysio Re: Marsz kiboli :-) IP: 185.18.135.* 10.12.13, 17:44 Zdrawstwujtie bandery! Haj żywe bandera? Słyszałem że się przeniósł do podziemia i stamtąd szczerzy zębiska. Ciekaw jestem waszych wynurzeń o ukraińskim stanie wojennym? Jak tam przygotowania do święcenia kos? Musicie się pospieszyć bo 13-ty już niedługo! A jakie miejsce na liście do czystek etnicznych zajmują lachy? Chyba priorytety się lekko zmieniły. Ostatnio czytałem taką rozprawkę o czysto etnicznych Ukraińcach; prawdopodobnie Rusini którzy kiedyś zamieszkiwali te ziemie już dawno nie istnieją. Zostali wyrznięci przez Tatarów i innych najeźdźców. Obecna ludność to pochodna różnych narodów które się tam osiedlały z najróżniejszych powodów. Ciekaw jestem zdania nacjonalistów i rasistów w jaki sposób propaganda nakazuje objaśniać tą czystą rasowo ludność samostijnej. Dajcie cynk kiedy można będzie poświęcić jakąś siekierkę. Ponoć po tej operacji nigdy nie rdzewieje. Odpowiedz Link Zgłoś
fanka_online Re: Pozdrawiam Pysia! 10.12.13, 19:57 Nasze ulubione Orlątko, jak zwykle, w formie;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Pozdrawiam Pysia! IP: *.dynamic.chello.pl 11.12.13, 00:49 fanka_online napisała: > Nasze ulubione Orlątko, jak zwykle, w formie;) chyba Cielątko... Odpowiedz Link Zgłoś
fanka_online Re: Pozdrawiam Pysia! 11.12.13, 07:01 Ach, te wsiowe skojarzenia.... Odpowiedz Link Zgłoś
tadeusz.4 No pewnie 11.12.13, 11:53 A co innego może się kojarzyć z wiochą jak nie chudoba? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zu fa Re: Marsz kiboli :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.13, 20:19 kretyn Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rysio Re: logisia pysia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.13, 20:24 mentalność niewolnika ... pysiowi marzą się czasy, gdy Ukraińcy usługiwali polskim panom. Odpowiedz Link Zgłoś
tadeusz.4 Re: logisia pysia 10.12.13, 20:28 Gość portalu: rysio napisał(a): > mentalność niewolnika ... Nie - idioty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pysio Re: tajne przez poufne IP: 185.18.135.* 11.12.13, 16:31 Jak wam się żyje banderowcy? Bo mnie ostatnio spotkało coś takiego; dostałem list od niejakiego stiopy bandery. Pisze w nim że zostałem wciągnięty na listę banderowców bo V-ta kolumna banderowska wskazała mnie jako banderowca na forum Przemyśl. Zawsze chciałem wiedzieć jak to jest być banderowcem. Mam nadzieję ze szanowni banderowcy podzielą się swoimi doświadczeniami i przemyśleniami ze mną? Piszę trochę chaotycznie ale jestem cały rozemocjonowany bo wreszcie stanąłem przed szansą na wyjaśnienie zagadki wszech czasów co taki banderowiec czuje naprawdę. I jak się z takim piętnem żyje? Czy jest przymus bycia idiotą? Stiopa wyraźnie wskazuje na ten aspekt bo z netu wie że jestem idiotą, nieukiem, ignorantem a na dodatek analfabetą czyli prawie ideał banderowski. Niedługo zostanę powiadomiony kiedy odbędzie się rozmowa kwalifikacyjna. Dlatego mam serdeczną prośbę do kolegów z sotni, co mi radzą abym wypadł celująco? Bełkot podobny do tego jaki lansują propagandyści, piaskownicę czy fanatycznie wyznanie wiary w idee nacjonalizmu ukraińskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Bried siedoj kobyły IP: *.dynamic.chello.pl 11.12.13, 23:52 V-ta kolumna banderowska wskazała mnie jako banderowca na forum Pr > zemyśl. Zawsze chciałem wiedzieć jak to jest być banderowcem. Jak mówią rodacy Putina: krysza pojechała... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytek Re: tajne przez poufne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.13, 00:56 > Bo mnie ostatnio spotkało coś takiego; dostałem li > st od niejakiego stiopy bandery. A na jaki adres przysłał list ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pysio Re: tajne przez poufne IP: 185.18.135.* 12.12.13, 07:27 Nie graj wariat pytek! Przecież wiesz dobrze że każdy list jest tajny i należy go zeżreć po przeczytaniu! Jak już będę tawariszcem banderowcem to się dowiesz. Nadawca tegoż listu czyli stiopa bandera też dosyć enigmatycznie napisał swój adres; bunker bandserowskyj pod Peremyszlem. Musiałbym posiadać jakiś wykrywacz betonu bo z tego głównie składa się substancja w głowach banderowców. Oni są z założenia durni ale na tyle cwani że się zaszyli wystarczająco głęboko aby żaden wykrywacz betonu ich nie wykrył. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytek Re: tajne przez poufne IP: *.dynamic.chello.pl 12.12.13, 10:05 Ja nie pytam, jak smakował, tylko na jaki adres przysłał. I mam jeszcze jedno pytanie - dlaczego ciągle w swoich wpisach wtrącasz rosyjskie słowa ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pysio Re: tajne przez poufne IP: 185.18.135.* 12.12.13, 10:52 A jest jakaś różnica w słowach ruskich czy ukraińskich? Albo czy w ogóle jest różnica między ruskiem a ukraińcem. U nas w Przemyślu jak ktoś jedzie na Ukrainę to zawsze mówi że do ruskich! Naucz się też troszkę uważniej czytać! Napisałem że się dowiesz jak mnie przyjmą do bandy upa. Chyba nie zaliczasz się do buców którzy tylko umią pisać? Chociaż, kto wie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Igła Re: tajne przez poufne IP: *.przemysl.hypnet.pl 12.12.13, 12:01 > Chyba nie zaliczasz się do buców którzy tylko umią pisać? A Ty bucu, nawet pisać nie umiesz :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pysio Re: tajne przez poufne IP: 185.18.135.* 12.12.13, 12:24 Wykazałeś się banderowską czujnością i teraz możesz lecieć do prowydu po laury. Co za zbieżność w nickach. Jakieś takie podobne w wyglądzie. Igła i pytek? Rożni je chyba tylko grubość? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Igła Re: tajne przez poufne IP: *.przemysl.hypnet.pl 12.12.13, 12:33 Żal mi Cię bucu, żeby tak wszystko tylko z jednym kojarzyć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytek "umią" IP: *.dynamic.chello.pl 12.12.13, 12:25 > Chyba nie zaliczasz się do buców którzy tylko umią pisać? Ty zaliczasz się do buców, którzy nie "umią" pisać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pysio Re: "umią" IP: 185.18.135.* 12.12.13, 14:09 Jest tylko jedno wyjaśnienie kto jest bucem. Tyle razy pisałeś jaki to ze mnie nieuk, ignorant i analfabeta że chyba powinno być ci już jasne że nie potrafię pisać. Jeżeli ty już nawet własnego pisania nie potrafisz zrozumieć to coś niedobrze z tobą! W przeciwieństwie do ciebie nigdy się nie kreowałem na super inteligenta i gdy coś źle stylistycznie czy ortograficznie napisałem to przeważnie dziękowałem za wykazaną czujność. Jeszcze raz ci przypomnę że dzięki szczęśliwemu zbiegowi okoliczności mam jedynie papiery o ukończeniu podstawówki. Tylko ostatni buc potrafi pokazywać jaki to z niego alfa z omegą człowiekowi który nie ma równych szans przynajmniej na polu posiadanych papierów. Pisząc podobne bzdury tylko podnosisz sobie poprzeczkę bucowatości! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pysio Re: "umią" IP: 185.18.135.* 12.12.13, 14:32 Buc to osobnik niekomunikatywny i zarozumiały. Nie potrafi formułować swoich myśli, choć o wielkiej wartości swoich przemysleń jest głęboko przekonany. Buc zakłada, że w kwestiach, w których zabiera głos, ma zawsze słuszność. Obalenie swoich argumentów w sporze uważa za atak na swoją osobę, zamyka się w sobie i obraża. Buca wizualnie rozpoznać można po nadętym wyrazie twarzy, a audytywnie - poprzez nieprzyjmowanie przezeń żadnych racji. Nie potrafi prowadzić dyskusji. Wartości większej nie posiada. Buc w popularnym znaczeniu jest to człowiek charakteryzujący się zdolnościami paradebilnymi i innymi cechami tego pokroju, jednak Buc w wąski m gronie znawców jest to wybitna jednostka społeczna funkcjonująca na dość osobliwych zasadach i regułach(oficjalnie są zasady....heh. Buce tworzą skrajną subkulturę która ma dość małe grono zarówno w Polsce i na świecie wynika to z tego że dostęp do niego jest trudny i strzeżony przez członków. Buce posiadają specyficzny tok myślowy, jest on tak prosty że aż zawiły. Komunikaty tworzone przez Buców są rozumiane tylko przez członków, gdyż ich znaczenie jest głębsze a ich cecha charakterystyczną jest dziwne, niekiedy niezrozumiałe(nawet przez ich samych) poczucie humoru i oddawaniu się nie mniej dziwnym zajęciom. Buce spotykają się na specjalnych zgrupowaniach i zjazdach, a także w sklepie w kolejce po dobre wino(gdyż Buc przyswaja tylko takie...)Jak zostać Bucem? Można się nim tylko urodzić!;) Buc to osoba pyszna, zarozumiała i wymądrzająca się bez chwili wytchnienia. Jest zamknięta w sobie, mało komunikatywna, niewyrozumiała wobec ludzi a także dzieci. Buc uwielbia czuc się lepszym. Buc nigdy nie dzieli się swoimi dobrami. Buc pragnie udowodnic jakim jest cudownym mędrcem. Chodzi zawsze wyprostowany, pała manierami i często podnosi wskazujący palec w górę.Wzrok kieruje w sufit lub słońce. Nocą śpi. Jest tu kilka definicji buca. Jeśli komuś mało to mogę dodać inne. Szczególnie proszę o chwilę refleksji banderowców i propagandystów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: do buca IP: *.przemysl.hypnet.pl 12.12.13, 14:41 Weź już przestań pisać o sobie, bucu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pysio Re: do buca IP: 185.18.135.* 12.12.13, 15:10 Lansowanie buca – czyli „miałeś chamie złoty róg” Dedykuję profesorowi Ireneuszowi Krzemińskiemu jako niezłomnemu propagatorowi budowy "Polski Kuby Wojewódzkiego i Marka Kondrata" Buc to człowiek głęboko przeświadczony o swojej nieomylności co często pozbawia go zdolności krytycznej analizy wydarzeń. Buc nie ma ambicji odkrywania prawdy bo jego osobiste przeświadczenia mają dla niego wagę aksjomatów. Nieporozumieniem było by sądzić że buc nie zgadza się ze zdaniem ludzi mających odmienne poglądy, ponieważ aby się z kimś zgadzać bądź nie, trzeba go najpierw wysłuchać. Buc natomiast u progu dyskusji uznaje że słuchać nie warto bo zdanie innych nie ma żadnej wartości, nie dopuszczając nawet możliwości konfrontacji argumentów. Bucowi wystarcza poczucie genialności swoich komunałów – ewentualnie wzbogaconych o zestaw haseł podanych przez środowiskowy kolektyw. Dyskusja z nim staje się niemożliwa – buc bowiem ma na celu nie tyle przekonanie rozmówcy ale poniżenie go i okazanie mu wyższości. Wiedza, czy rzeczowe argumenty nie są mu potrzebne – zastępuje je szyderstwem, drwiną czy pogardą. Warto mieć zrozumienie dla tych zawiłości ludzkiej ambicji – szczególnie przy okazji debat publicznych, w których często nawet renomowani profesorowie socjologii czy uznani ludzie kultury, swoimi wywodami budzą – delikatnie mówiąc – zaskoczenie. Buc musi bezwarunkowo głosić określone przez środowisko wartościowanie społeczeństwa, stosując przy tym wyrazistą stygmatyzację tych środowisk, które należy uważać za godne pogardy.Co ważne - poglądy te nie mają nic wspólnego z żadną doktryną polityczną, a wyrażają się przede wszystkim w przekonaniu że władzę w państwie mają prawo sprawować wyłącznie ludzie desygnowani przez środowisko reprezentujące buca. Wybitne walory intelektualne i osobowościowe jakimi w swoim mniemaniu dysponuje buc, dają jemu, i jego przedstawicielom wyłączne prawo sprawowania władzy nad resztą społeczeństwa – bezwarunkowo i bezkrytycznie. Efektem tego przeświadczenia jest choćby widoczny dziś w Polsce całkowity zanik odpowiedzialności politycznej, a także całkowite upartyjnienie państwa, bez ważenia merytorycznych kompetencji osób którym powierza się kierownicze stanowiska. Jakiekolwiek rozliczenie staje się automatycznie zdradą swojego środowiska. Tą podstawową zasadę nakreśliła niegdyś w swoim tekście jedna z blogerek środowiska buca, Renata Rudecka - Kalinowska w tekście pt: „Moja czerwona kartka dla ciebie Donaldzie”. Popularna RRK pisze tam m.in.: „Dzień w którym zażądałeś od legendy polskiej opozycji profesora Stefana Niesiołowskiego przeproszenia znieważającej go i łamiącej prawo pisowskiej propagandystki, autorki socrealistycznych pisowskich produkcyjniaków - może być dniem, w którym Twoi wyborcy odwrócą się od Ciebie Donaldzie./…/ Bo Twoi wyborcy znoszą już zbyt długo zniewagi, lżenie, prowokacje oszczerstwa, chamstwo, insynuacje i kłamstwa ludzi, wobec których Ty okazujesz zbyt wiele wyrozumiałości – jakbyś nie zauważał krzywdy, upokorzenia i bólu tych, którym zawdzięczasz swoją pozycję, rangę i znaczenie./…/ Życzę Ci Donaldzie, by ten błąd, który popełniłeś, wierzę, że kierując się dobrymi intencjami – nie stał się początkiem naszego odwrócenia się od Ciebie.” Tekst ten był tak celny że premier Tusk osobiście odniósł się do niego podczas swojego wystąpienia. RRK nie zauważyła rzecz jasna że sama lży ludzi językiem peerelowskich partyjnych agitek – ale głównym przesłaniem jej listu jest czytelna przestroga: jeśli dopuścisz do jakiegokolwiek rozliczenia naszego człowieka będziesz skończony – bo nam wolno wszystko i lepiej żebyś to szybko zrozumiał. Buc musi zatem wyznawać bezwarunkową hagiografię dla przedstawicieli swojego kolektywu – jakakolwiek krytyka nosi znamiona ataku na najważniejsze wartości społeczne. Merytoryczne przygotowanie ludzi, którym środowisko buca powierza sprawowanie najważniejszych funkcji w państwie przestaje mieć znaczenie. Przykładem jest choćby porównanie czterech ostatnich ministrów zdrowia mianowanych przez różne partie sprawujące kolejno władzę wykonawczą. Ministra Balickiego który miał za sobą doświadczenie jako wiceminister zdrowia czy dyrektor szpitala Bielańskiego w Warszawie, zastąpił profesor Zbigniew Religa – ikona polskiej medycyny – założyciel i wieloletni szef Kliniki Kardiochirurgii w Zabrzu, twórca polskiego sztucznego serca, człowiek przez dziesięciolecia zaangażowany w kształtowanie reformy służby zdrowia – znający jej mechanizmy jak mało kto. Po zwycięstwie partii buca ministrem zdrowia została mianowana kierowniczka przychodni zdrowia z Szydłowcu Ewa Kopacz, a następnie młody lekarz Bartłomiej Arłukowicz, mający poza występem w telewizyjnym programie rozrywkowym, doświadczenie z udziału w Komisji Śledczej badającej aferę hazardową oraz spektakularny transfer partyjny z SLD do PO. To lojalność i zasługi dla partii stają się podstawą do powierzenia najbardziej odpowiedzialnych funkcji w państwie, a wszelkie próby rozliczenia takiego człowieka z powierzonej misji są przedstawiane jako „przebieranie nogami w pogoni za władzą”. Czyli ni mniej ni więcej – uzurpowaniem sobie prawa do władzy przez ludzi którzy w oczach buca nie mają prawa decydować o zarządzaniu państwem, ponieważ przewodnią silą narodu jest wyłącznie środowisko które popiera buc. Podobieństwa optyki buca do mentalności aparatczyka z czasów PRL-u z czasem coraz trudniej jest ignorować. Bardzo znaczącym błędem poznawczym, utrudniającym dyskusję z bucem, jest przeświadczenie że buc popiera jakąkolwiek partię polityczną. Partia polityczna reprezentująca środowisko buca w jego oczach absolutnie nie ma nic wspólnego z polityką. To raczej gremium fachowców, indywidualności i ekspertów predestynowanych do wyłącznego sprawowania władzy. Nawet całkowite opanowanie publicznych stanowisk przez członków partii reprezentujących buca nie jest przez niego postrzegane jako upartyjnienie. Sam przekonałem się o tym przed laty kiedy, jako młody dziennikarz radiowy zapytałem swojego wydawcę dlaczego mam regularnie zlecenia na relacjonowanie konferencji Platformy Obywatelskiej (będącej wówczas w opozycji) a wszystkie zgłoszenia konferencji jakiejkolwiek innej partii są konsekwentnie odrzucane. Mój wydawca wyjaśnił mi to mi bez cienia zmieszania: „panie Wawrzku – nie będziemy relacjonować konferencji partii politycznych bo jako rozgłośnia publiczna jesteśmy apolityczni”. Trochę czasu minęło zanim zrozumiałem że w tej deklaracji nie było cienia cynizmu – po prostu buc swoją reprezentację polityczną traktuje jako gremium apolityczne – jako swego rodzaju kapitułę wyznaczającą standardy profesjonalizmu i nagradza swoich ekspertów publicznymi posadami. Jestem dziś absolutnie pewien że duża część dziennikarzy prowadzących agitację Platformy Obywatelskiej jest głęboko przekonanych że uprawiana przez nich propaganda nie ma zabarwienia politycznego – a jedynie rozsądne wspieranie światłego środowiska społecznej elity. Tożsamością buca jest poczucie wyższości i przynależności do wiodącej grupy społecznej. Buc potrzebuje na każdym kroku budować jaskrawy kontrast pomiędzy swoją dominacją a nikczemnością adwersarza. Podstawą tej optyki jest prezentowanie całkowitej pogardy dla ludzi i środowisk mających inne spojrzenie na świat, czy zajmujące inną pozycję społeczną. Bez tego kontrastu – bez okazywania wyższości, bez stygmatyzowania gorszych od siebie, buc utraciłby poczucie własnej wartości. I niestety ten mechanizm od dawna nie dotyczy tylko publicznych debat zza szyby telewizora, ale został zaszczepiony wśród społeczeństwa, w miejscu pracy, na ulicy czy nawet wśród członków rodziny. Świat nie jest czarno – biały, i budowanie kontrastów międzyludzkich najczęściej wymusza dokonanie niesprawiedliwej i wyrazistej projekcji ułomności cech Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pysio Re: do buca IP: 185.18.135.* 12.12.13, 15:14 Świat nie jest czarno – biały, i budowanie kontrastów międzyludzkich najczęściej wymusza dokonanie niesprawiedliwej i wyrazistej projekcji ułomności cech adwersarza. Wedle prostej zasady – jeśli buc ma uchodzić za człowieka wybitnie inteligentnego to jego adwersarz musi wystąpić z etykietą ciemnogrodu i zaścianka, jeśli buc chce objawić światu swój otwarty umysł to adwersarzowi należy przyprawić łatę fanatyka i ksenofoba, jeśli buc chce rzucić światło na jasność swojego intelektu – konkurent musi mieć wizerunek paranoika czy fanatyka. Dyskusja z bucem zawsze toczy się wyłącznie na jeden temat – na temat jego dominacji i przymiotów, ewentualnie definiowania nikczemności adwersarza. Mieliśmy tego jaskrawy przykład choćby kilka dni temu podczas występu profesora Ireneusza Krzemińskiego podczas telewizyjnej dyskusji na temat katastrofy smoleńskiej. Pan profesor nie podjął rzeczowej dyskusji na przedmiotowy temat, za to cała wartość intelektualna jego wypowiedzi skupiła się na zapewnianiu o niskich walorach intelektualnych i nikłym poziomie moralnym ludzi mających odmienne zdanie. Cała „dyskusja” z panem profesorem szybko przerodziła się w jałową pyskówkę, a miliony telewidzów publicznej telewizji musiało na to bezradnie patrzeć. Przykłady typowej retoryki buca możemy dziś w Polsce znaleźć niemal na każdym kroku. Począwszy od Piotra Stasińskiego, który w obliczu każdego przejawu odmienności poglądów adwersarza, wręcz automatycznie zaczyna się do niego zwracać pogardliwym tonem. Pogarda jest dziś tak głęboko zakorzeniona w społeczeństwie że trzeba kilku pokoleń aby zatrzeć ten żywy rozłam. Problemy polityki to jedynie krater przez który dokonuje się erupcja stosunków społecznych. Przyznam że z zainteresowaniem czytam felietony Tomasza Lisa. Trudno je co prawda uważać za źródło informacji o konkretnych wydarzeniach ale Lis, jako człowiek obdarzony niewątpliwie zdolnością syntetycznego przekazywania swoich przemyśleń, od lat projektuje i definiuje kontrasty stanowiące tożsamość środowiska buca. Misja dziennikarska Lisa polega nie na informowaniu o wydarzeniach ale o zapewnianiu jednej grupy społeczeństwa że jest lepsza od drugiej. Dlatego też Lis jest od lat jednym z najbardziej hołubionych publicystów środowiska buca. Cytaty można mnożyć, a takich perełek jak choćby słowa wypowiedziane przez Lisa na Uniwersytecie Warszawskim: „Panie profesorze my się będziemy porozumiewali – z łatwością. I oni też będą się porozumiewali – z łatwością. Tylko my z nimi, i oni z nami nie będą mogli.” - znajdziemy całe garście. Naprawdę gorąco polecam felietony redaktora Lisa – łatwiej będzie zrozumieć źródła dzisiejszego „błota” i pogardy w debacie publicznej. Uśmiechajmy się do buca, to dobry człowiek – tylko trochę się pogubił. Ale to nie jego wina – szuka swojego miejsca w państwie, w którym komuś opłacało się zniszczyć tożsamość narodowych elit. Ale panom budującym "Polskę Kuby Wojewódzkiego i Marka Kondrata" czas już podziękować, bo czas lansu buca chyba najwyższa pora zakończyć. Pro publico bono. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: do buca IP: *.przemysl.hypnet.pl 12.12.13, 15:22 "Dyskusja z bucem zawsze toczy się wyłącznie na jeden temat " No cóż... zawsze pierwszy ustępuję idiotom, więc ustępuję Ci pysio. Baw się dalej :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pysio Re: banderowcy się podszywają IP: 185.18.135.* 12.12.13, 16:34 Najprawdopodobniej tak. I nie wrócił tylko się tajniaczy banderowskim zwyczajem! Zmiana nicka to ulubiony manewr zgodny z zaleceniami prowydu. Oni są tak bucowaci że trudno im pojąć jak łatwo rozszyfrować gnoja po sposobie pisania i mentalności typowej dla sfanatyzowanego osobnika. Mam pytanie do mykoła. Czy nadal masz uprawnienia banderowskiego popa? Jeśli tak to mam prośbę! Idą święta a mnie potrzebny jest super ostry nóż. Jeśli mi go poświęcisz to zgodnie z waszą wiarą powinien być ostry jak brzytwa, bo to ciągłe ostrzenie strasznie mnie wkurza. Liczę na twoją wrodzoną empatię i dobroć tak często tutaj deklarowaną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: i.KA Re: do buca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.13, 17:23 O Lechoś? Przypominam, że nie podpisałeś wczoraj pokwitowania. Prowyndyk dziękuje za info o kretynie z Narutowicza, wykorzysta w słusznym czasie. Sława herojom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pysio Re: do buca IP: 185.18.135.* 12.12.13, 18:13 A może ty ika znasz jakiegoś banderowskiego popa? Chciałem się też dowiedzieć czy oni specjalizują się tylko w poświęcaniu narzędzi mordu czy też mają inne specjalizacje. Chodzi mi o rower bo znowu złapałem kapcia. Nie chcę korzystać z usług rodzimych kapłanów bo są mało skuteczni. Poświęcają samochody a wypadki mamy nadal. Tymczasem skuteczność banderowskich popów jest prawie stuprocentowa co widzimy na praktycznych przykładach z działalności upa. Konsekrowane narzędzia zbrodni sprawdziły się niesamowicie a upowcy mają niezaprzeczalne pierwsze miejsce w rankingach na najbardziej sadystycznych i okrutnych morderców w historii Ziemi. Mykoła jest niepewny bo mógł utracić uprawnienia. A mnie szlag trafia bo to już piąty kapeć w tym roku. Sława banderowskim popom i ich kunsztowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Wzorzec buca = pysio IP: *.dynamic.chello.pl 12.12.13, 20:38 >Dyskusja z bucem zawsze toczy się wyłącznie na jeden temat – na temat jego dominacji i przymiotów, ewentualnie definiowania nikczemności adwersarza. Dlaczego piszesz na swój temat w trzeciej osobie? Przecież to ty ze wszystkich swoich rozmówców robisz banderowców, wmawiając im, że mają zamiar wymordować Polaków... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Wzorzec buca = pysio IP: *.tktelekom.pl 12.12.13, 21:04 Kliknęłam by zobaczyć o co chodzi z marszem Orląt. Trafiłam na coś, co zwykle omijam szerokim łukiem . Idźcie może gdzieś indziej sobie wytłumaczyć (czy to możliwe?) swoje racje i przestańcie pacyfikować to forum, bo normalnie strach tu zaglądać. Jeden temat, UPA, banderowcy. Oni juz nie żyją! Żyjemy w XXI wieku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pysio Re: wiersz ku przestrodze IP: 185.18.135.* 13.12.13, 06:41 Będzie żal straconych rzeczy, zmarnowanego czasu żal, mądry wie, głupi nie wierzy, że pamięć mocniejsza niż stal. Zmazać ważnego się nie da, chroni je przodków testament, tylko zrozumieć potrzeba, że to pokoleń sakrament. Odwieczny, niezastąpiony, genotyp naszych poczynań, niezbędny, a gdzieś zgubiony... w pamięci bezsiły siła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pysio Re: wiersz ku przestrodze IP: 185.18.135.* 13.12.13, 06:59 Ku chwale ojczyzny (Stworek napisany 13 grudnia 1981r. na cześć Wojtka "Spawacza".- rymy częstochowskie) Trzynastego grudnia roku pamiętnego Wojtek zrobił wojnę dla ludu polskiego żołnierzyki brudne sieci rozłączone stoją na granicy kacapy zawszone Paraduje ZOMO całymi stadami chce uchronić system przed buntownikami wstrętni ekstremiści po więzieniach siedzą komisarze z wojska szynkę w gminach jedzą czołgi stoją w miastach bataliony w lasach bezpiecznie się żyje w tych wojennych czasach SB-owcy czuwają ofiarnie pracują połowę etatów w fabrykach zajmują za kradzieże grzywnę albo wezmą fiata za ulotkę możesz dostać i dwa lata minister Uszatek uszami wachluje solidarność depcze i na naród pluje generałów sfora ze sklerozą w głowie Polskę chce przerobić w place koszarowe Wojciechu, Wojciechu wraz z generałami będziemy potęgą wiek za murzynami kaprale do koszar ZOMO do kołchoza w kamieniołom SB Wojtek do Sojuza! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pysio Re: wiersz ku przestrodze IP: 185.18.135.* 13.12.13, 07:04 13-go grudnia roku pamiętnego Wykluła się WRONa z jaja czerwonego. Ledwie się wykluła szpony rozpostarła I "Solidarności" skoczyła do gardła. WRONo nasza WRONo, WRONo nad WRONami My cię zadusimy własnymi rękami. My cię zadusimy, jajo rozdepczemy Zapamiętaj sobie, my jeszcze żyjemy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cypis Marsz Orląt Przemyskich i Lwowskich [WIDEO] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.13, 11:48 Marsz Orląt Przemyskich i Lwowskich (WIDEO) - nowiny24.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziwne Dziwne IP: *.dynamic.chello.pl 15.12.13, 12:23 Cała Polska obchodziła 13 grudnia tragiczną rocznicę wprowadzenia stanu wojennego, tylko nie Przemyśl. Dlaczego ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tubylec. Mieliśmy poważniejsze i godniejsze zajęcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.13, 12:54 Przedwczoraj czyli 13 grudnia o godz 13.13 razem z sasiadami rozpoczeliśmy uroczyście wędzenie świąteczne. Ponieważ wędzimy kilka dni w zależności od tego co wędzimy to ten dzień jest najbardziej uroczysty.Oczywiście przy suto zastawionym stole szczególnie w trunki różnej maści tegoz dnia w niewielkich ilosciach wznosząc stosowne toasty. Toastów było co nie miara. Danie dnia prawdziwy bigos myśliwski z dyspenzą postu jakiej sobie sami udzieliliśmy. Wedzenie tego roku rozpoczeliśmy od wędzenia na zimno półgęsek z prawdziwej polskiej gęsi sprzedawanej w promocji. Razem z nimi wędzimy polędwice wołowe i wieprzowe oraz wędliny dojrzewające nie wspominając o ozorach wołowych..To trwa kilka dni aż do świąt. Ale w tym czasie co widzą nasze żony uwijamy sie przy wedzarni i żony nie wykorzystują nas do przygotowań swiątecznych. Od trzeciego dnia wędzenia przechodzimy do rozlewania w karafki i degustacji nalewek które cierpliwie czekały na ten moment az dwa lata. Druga data to 18 też bardzo ważna.Tegoż dnia dalej degustując nalewki przystępujemy do wyrobu białych szlachetnych wedlin z szyneczkami i polędwiczkami włącznie juz znacznie wcześnie zamarynowanych. 19 to dzień śledzia.Kobietom nie pozwalamy zrobic tej ryby na świeta.Sami ja robimy oczywiście cały czas degustując i dobierając nalewki do tych potraw. 20-tego.Bardzo ważna data to wędzenie kiełbas i szyneczek na gorąco i jednoczesne ich zaparzanie. 21i 22 dalej wędzimy na zimno definitywnie rozstrzygamy jakia nalewka do której potrawy. 23-uroczyste zakończenie wędzenia i degustacji.Dzielimy wyprodukowane dobra. A dalej to sami wiecie.Uroczyście i rodzinnie. A to wszystko zawsze zaczyna się 13 grudnia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rumcajs Re: Dziwne IP: *.toya.net.pl 15.12.13, 14:28 > Cała Polska obchodziła 13 grudnia tragiczną rocznicę wprowadzenia stanu wojennego, tylko > nie Przemyśl. Dlaczego ? Bo w Przemyślu mamy już prawdziwą prawicę. Pierwsza "Solidarność" to było lewactwo (wystarczy przeczytać 21 postulatów sierpniowych), generał rozpędził lewactwo i sprawił, że zamiast lewicowej odrodziła się prawicowa Solidarność. Więc prawdziwa prawica kocha generała. Polecam: nowepogranicze.com/index.php/wydarzenia/144-nasz-komentarz-rocznica Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pysio Re: Dziwne IP: 185.18.135.* 15.12.13, 19:40 Czy rudy i bul to też lewacy? Z tego co wiem to rudy działał bardzo aktywnie w związku. Największą jego zasługą było to że mieszkał blisko stoczni. Natomiast bul udzielał się w innych organizacjach "lewackich"? Odpowiedz Link Zgłoś
andjj Re: Dziwne 15.12.13, 21:40 Rudy i Bul w 1980-1981 r. byli pionkami, szeregowymi członkami szerokiego ruchu robotniczego walczącego o prawa socjalne (czyli pierwszej Solidarności), i który miał na sztandarach hasła: Socjalizm tak, wypaczenia nie. W 1989 r. wypłynęli jako liderzy drugiej Solidarności, która wcielała w życie antyspołeczny, antyrobotniczy plan Balcerowicza, i która miała na sztandarach "Precz z socjalizmem". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dark A propos rekonstrukcji IP: *.dynamic.chello.pl 16.12.13, 19:55 www.tvn24.pl/bitwa-pseudokibicow-przed-kopalnia-wujek,380149,s.html Odpowiedz Link Zgłoś