Dodaj do ulubionych

Bałagan na Cmentarzu Głównym

IP: *.107.115.253.mediahost.pl 25.12.13, 17:33
Odwiedzając z rodziną groby moich bliskich zauważyłem sterty śmieci zalegających w głównych alejkach i śmieci z zamiatania alejek. Rozumiem , że "wysyp" odpadów to efekt sprzątania grobów przez bliskich, ale skoro ktoś zadał sobie trud pozamiatania alejek to dlaczego te śmieci nie zostały uprzątnięte? Za utrzymanie Cmentarza Głównego odpowiada PGK. A za nadzór nad porządkiem i dotrzymaniem warunków umowy Wydział Gospodarki Komunalnej. Może ktoś po Świętach wyciągnie z tego wnioski? Niestety nie wiem jak jest na Cmentarzu Zasanie. Spokojnych i radosnych Świąt.
Obserwuj wątek
    • Gość: Spoko Re: Bałagan na Cmentarzu Głównym IP: *.play-internet.pl 25.12.13, 19:29
      A ja byłem wczoraj na Cmentarzu Głównym, ok. 15 już się ściemniało i widziałem sprzątających pracowników PGK . Mimo późnej pory i zbliżającej się pory wigilii było bardzo dużo osób odwiedzających groby, które sprzątały groby z ozdób stawianych na Wszystkich Świętych. Większość z tych osób nie zadawała sobie trudu z odniesieniem śmieci do koszy ustawionych w alejkach tylko wyrzucała je kawałek dalej od odwiedzanego grobu. Więc może warto czasami tak chociażby z okazji Świąt Bożego Narodzenia rozliczyć siebie z własnych postępków a nie pluć jadem i szczuć bliźnich przeciw sobie.Życzę pełnych miłości, pogodnych z chwilą refleksji Świąt Bożego Narodzenia.
      • Gość: obserwator Re: Bałagan na Cmentarzu Głównym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.13, 22:49
        A ja obserwowałem, nagrobki, które poddano renowacji przed Wszystkimi Świętymi, alejka prowadząca do kaplicy. Myślę, że brak spadu na płytach bocznych(a nawet nachylenie ku środkowi) i zatrzymywanie się na nich wody, spowoduje przy zamarzaniu pękanie i niedługo trzeba będzie robić renowację.
        Co do sprzątania, to raczej widać służby sprzątające a sporo osób sprząta groby bliskich tak, że byle odsunąć od siebie, a nie zebrać śmieci do worka i zanieść do kosza. To prawda.
        • Gość: Observer Re: Bałagan na Cmentarzu Głównym IP: *.107.115.253.mediahost.pl 26.12.13, 12:50
          Oczywiście Pani ( była) naczelnik.Jedno jest pewne damy radę. Do policzenia kasy.Pozdro.
          • Gość: Spokojny Re: Bałagan na Cmentarzu Głównym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.13, 19:01
            Dajcie sobie siana.Dość często chodzę na obydwa cmentarze i zawsze jest porządek.Ostatni wysyp odwiedzających groby w wigilie jest imponujący.Kosze zapełniały sie w ciągu dwu godzin.
            Nikt nie jest w stanie tego sprzątnąć w krótkim czasie .Może to się jedynie udać tym co potrafia w tym wątku tylko krytykować .A może ekipa ma pracować w święta .
            • Gość: Observer Re: Bałagan na Cmentarzu Głównym IP: *.107.115.253.mediahost.pl 26.12.13, 21:06
              Przepraszam (byłą) Panią Naczelnik , że śmiałem zapytać. I za to przepraszam, że inne służby też pracują w Święta. Szpital,Policja Straż Pożarna i Policja i wiele wiele innych. Jakiś dyżurów pewnie nie można było zrobić , bo pracownicy muszą przecież świętować. Ale ja za to płacę w podatkach (opłaty cmentarne) i najwyższa pora popatrzeć na spółki miejskie i ich pracę.
              • Gość: Spoko Re: Bałagan na Cmentarzu Głównym IP: *.play-internet.pl 27.12.13, 18:30
                Observer , do Twoich postów można dodać tylko " wpis sponsorowany". Miłego weekendu życzę, i proponuję spacer na Cmentarz Zasanie i inne cmentarze w Przemyślu celem sprawdzenia porządków i " popatrzeć na spółki miejskie i ich pracę".
    • Gość: pe Re: Bałagan na Cmentarzu Głównym IP: *.toya.net.pl 27.12.13, 20:15
      prawda jest taka, że ludzie przypominają sobie o grobach tylko raz w roku. Przyniesie chryzantemę w doniczce i na rok ma spokój. Niedawno byłem świadkiem jak służby z cmentarza jechały melexem i zbierały pogniłe, poprzewracane chryzantemy z grobów. A przepełnienie koszy wynika tylko z tego, że wystarczy trzy doniczki i są pełne. Cały rok nie ma z tym problemu, więc proszę ograniczyć malkontenctwo.
      • Gość: es Re: Bałagan na Cmentarzu Głównym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.13, 21:09
        A czemu PGK ma sprzątać po kimś? Kto postawił kwiatki czy znicze niech je sam zabierze z cmentarza. Swoją drogą, te polskie cmentarze .... nie dość, że za kupę kasy robione nagrobki, grobowce, to jeszcze przy każdym często ławeczka, jeszcze tylko brakuje tam stolika na telewizor. Wolę kremację, bez tego zbędnego zbytku i czekam, kiedy będzie można urnę trzymać w domu albo prochy rozsypać gdzie popadnie. Oby tylko władza, która wchodzi do dupyy, a zwłaszcza PSL nie wywinęła jakiegoś numeru, bo mają taki zamiar zmienić ustawę o cmentarzach i chowaniu zmarłych, żeby kler mógł nadal brać kasę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka