Gość: daro z krakowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 02:14 Co jakiś czas słyszę o tym panu - zawsze w ciekawych okolicznościach. Dzięki "aaa" za przypomnienie. Może stworzyć na tej stronie jego życiorys, aby ludzkość pamiętała ... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: aaa Re: Stanisław Żółkiewicz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.04, 21:33 Jak wiadomo "gwiazda" tego faceta zabłysła epizodem opisanym nawet na stronie "przemyskich nacjonalistów" /www.kki...coś tam...:) Przemiany polityczne w Polsce po 1989 r. spowodowały odrodzenie, Kościoła greckokatolickiego, który wysunął żądanie rewindykacji m.in. przemyskich obiektów karmelickich. Na konferencji Episkopatu Polski w 1991 r. obradującej w obecności przedstawicieli Kościoła greckokatolickiego podjęto decyzję o czasowym przekazaniu zespołu budynków karmelickich w Przemyślu wyznawcom tego obrządku. W odpowiedzi na to doszło do zorganizowania Społecznego Komitetu Obrony Polskiego Kościoła Ojców Karmelitów, który rozpoczął akcję protestacyjną. Jednoznaczna postawa członków i sympatyków Komitetu wobec żądań grekokatolików spowodowała, że papież Jan Paweł II podczas wizyty w Przemyślu w 1991 r. przekazał wyznawcom tego obrządku na cele kultowe dotychczasowy kościół garnizonowy (pojezuicki) pod wezwaniem Najświętszego Serca Pana Jezusa, pozostawiając kościół św. Teresy w rękach pracowitych właścicieli. W tej sytuacji funkcje świątyni garnizonowej przejął kościół karmelitów."" A jego gwiazdeczka "zgasła" jak sądzę - interdyktem /czyli surową karą kościelną/ odmawiającą mu uczestnictwa w sakramentach świętych... Karę tą nałozył - jak cytowałem w "przeszkadzaniu..." abp Tokarczuk. Dla niego z kolei "zadarcie" z ŻOŁKIEWICZEM też się kiepsko skończyło - emeryturą i zarzuceniem mu przez "wszechopolaków- NOPowców" na stronach internetowych ... pochodzenia ukraińskiego. A przemyslacy by jakoś przezyć kac moralny z powodu antypapieskiej awantury pisali yu na formum jakoby ów pan Ż - byl agentem Moskwy, exukraińcem,ex ubekiem i szereg innych bzdur - bo nie dociera do nich że taaaki Polak mógł tak ich osmieszyc :))) Podobnie zresztą jak nieżyjący już prezydent Królewskiego Miasta Pzemyśla - który nie pozwolilł zagrać Wielkiej Orkiestrze Oświaka :( Odpowiedz Link Zgłoś
rapapo Re: Stanisław Żółkiewicz 18.10.04, 23:07 Żółkiewicz był swego czasu vicewojewodą przemyskim, co nie zostalo tutaj wspomniane. Jeżeli chodzi o korzenie ukraińskie to zostału one "wynalezione" również Jego Świątobliwości Janowi Pawłowi II. Ja osobiście nie uważam, że powodem emerytury Jego Eksecelencji abp Tokarczuka było "wojowanie" z Żółkiewiczem i nacjonalistami polskimi ale zły stan zdrowia no i końcu wiek Seniora, że o czkeającym na igres abp Michaliku (serdecznym przyjacielu J.Ś.) nie wspomnę. Jeżeli chodzi o pochodzenie agenturalne tego Pana to nie mam o tym zupełnie pojęcia, wiem tyle, że urodził się "po tamtej stronie" i tam zdobł wykształcenie. Wstydu to narobił przede wszystkim sobie, a co do ŚP prezydenta to również nie był rodowitym Przemyślaninem. Ja odpowiadam za swoje własne słowa i czyny! A swoją drogą to może o mnie ktoś link utowrzy :D Odpowiedz Link Zgłoś
rapapo Kampania wyborcza! 18.10.04, 23:24 A może poprostu jesteśmy świadkami rozpoaczynającej się kampanii wyborczej Pana Stasia, wedle zasady nie ważne co mówią byle mówili dajemy się nabijać w butelkę... ?!?!?!? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daro z krakowa Re: Kampania wyborcza! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.04, 07:31 Nie - byłem po prostu ciekaw szczegółów biografii, a znałem tylko plotki (nawiązał do nich aaa). A co do wyborów to chyba czeka na niego tylko LPR lub Rodzina Radia Maryja ! Odpowiedz Link Zgłoś
rapapo Re: Kampania wyborcza! 19.10.04, 10:20 Daro, patrząc na sondaże aż LPR lub Rodzina Radia Maryja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Ekskomunika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.04, 17:01 Ludzie co wy wygadujecie - czy facet obłozony kościelną ekskokuniką za antypapieską akcję- klątwą !!!! może czegoś szukać w konfesyjnych partyjkach !!! Skłocony z szefem Episkopatu !!! Prosże - nie wypisujcie głupot "po linii" kościelnej on jest skończony - chyba że samoobrona lub jakieś lewaki go przygarną :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daro z krakowa Re: Ekskomunika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.04, 20:12 Jeśli Kosciół toleruje Giertycha i Wrzodaka , to na pewno znajdzie się i biskup popierający Żółkiewicza ! Odpowiedz Link Zgłoś
rapapo Re: Ekskomunika 19.10.04, 20:22 Albo jakiś "ojciec dyrektor" :) Popatrzmy na Gdańsk, ja osobiście nie uważam Jankowskiego za zło wcielone ale mimo wszystko poparcie zwierzchnika (jakb się należało spodziewać niezbędnego) okazało się nie konieczne do dalszej "posługi"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Ekskomunika zołkiewicza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.04, 21:32 Teoretycznie macie Panowie racje - bowiem owa okupacja karmelu z pewnością zaczeła sie z pewnościa za cichym przyzwoleniem władz kościelnych !!! Interdykt jeden biskup nalozył drugi zdejmie - po pokutnej dajmy na to pielgrzymce - choć by na kolanach na górkę kalwarii Pacławskiej..... :))) Ale też nie mozna porownywać gertycha czy wrzodaka z zólkiewiczem !!!! Mimo wszytko to chyba nie te same formaty !!! Ktoś mówil że ow facet był wicewojewódą za komuny ???? Ciekawe z czyjego nadania :))?? Jak to sie stało że potem wkręcił sie w stowarzyszenie budowy pomnika orląt??? kto go "wrobił" w obronę karmelu??? Musial mieć poparcie conajmniej przeora klasztoru !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
rapapo Re: Ekskomunika zołkiewicza 19.10.04, 22:13 Ja nie pisalem, ze byl vicewojewoda przed 1989, byl nim po, nie wiem niestety za ktorego premiera... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbychu z Przemyśla Re: Ekskomunika zołkiewicza IP: 80.51.255.* 20.10.04, 03:03 Wczytuję się w wypowiedzi Wasze.Wszystkie są trafne!!!Znam kretynów,znam siebie, ale takich jak Żółkiewicz to nie ma.Proponuję gO skończyć.Serdeczności. Odpowiedz Link Zgłoś