Dodaj do ulubionych

Stanisław Żółkiewicz

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 02:14
Co jakiś czas słyszę o tym panu - zawsze w ciekawych okolicznościach.
Dzięki "aaa" za przypomnienie.
Może stworzyć na tej stronie jego życiorys, aby ludzkość pamiętała ...
Obserwuj wątek
    • Gość: aaa Re: Stanisław Żółkiewicz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.04, 21:33
      Jak wiadomo "gwiazda" tego faceta zabłysła epizodem opisanym nawet na
      stronie "przemyskich nacjonalistów" /www.kki...coś tam...:)

Przemiany polityczne w Polsce po 1989 r. spowodowały odrodzenie, Kościoła
      greckokatolickiego, który wysunął żądanie rewindykacji m.in. przemyskich
      obiektów karmelickich. Na konferencji Episkopatu Polski w 1991 r. obradującej w
      obecności przedstawicieli Kościoła greckokatolickiego podjęto decyzję o
      czasowym przekazaniu zespołu budynków karmelickich w Przemyślu wyznawcom tego
      obrządku. W odpowiedzi na to doszło do zorganizowania Społecznego Komitetu
      Obrony Polskiego Kościoła Ojców Karmelitów, który rozpoczął akcję
      protestacyjną. Jednoznaczna postawa członków i sympatyków Komitetu wobec żądań
      grekokatolików spowodowała, że papież Jan Paweł II podczas wizyty w Przemyślu w
      1991 r. przekazał wyznawcom tego obrządku na cele kultowe dotychczasowy kościół
      garnizonowy (pojezuicki) pod wezwaniem Najświętszego Serca Pana Jezusa,
      pozostawiając kościół św. Teresy w rękach pracowitych właścicieli. W tej
      sytuacji funkcje świątyni garnizonowej przejął kościół karmelitów.""

A jego gwiazdeczka "zgasła" jak sądzę - interdyktem /czyli surową karą
      kościelną/ odmawiającą mu uczestnictwa w sakramentach świętych...
      Karę tą nałozył - jak cytowałem w "przeszkadzaniu..." abp Tokarczuk.
      Dla niego z kolei "zadarcie" z ŻOŁKIEWICZEM też się kiepsko skończyło -
      emeryturą i zarzuceniem mu przez "wszechopolaków- NOPowców" na stronach
      internetowych ... pochodzenia ukraińskiego.

A przemyslacy by jakoś przezyć kac moralny z powodu antypapieskiej awantury
      pisali yu na formum jakoby ów pan Ż - byl agentem Moskwy, exukraińcem,ex
      ubekiem i szereg innych bzdur - bo nie dociera do nich że taaaki Polak mógł tak
      ich osmieszyc :)))
      Podobnie zresztą jak nieżyjący już prezydent Królewskiego Miasta Pzemyśla -
      który nie pozwolilł zagrać Wielkiej Orkiestrze Oświaka :(
      • rapapo Re: Stanisław Żółkiewicz 18.10.04, 23:07
        Żółkiewicz był swego czasu vicewojewodą przemyskim, co nie zostalo tutaj
        wspomniane. Jeżeli chodzi o korzenie ukraińskie to zostału one "wynalezione"
        również Jego Świątobliwości Janowi Pawłowi II. Ja osobiście nie uważam, że
        powodem emerytury Jego Eksecelencji abp Tokarczuka było "wojowanie" z
        Żółkiewiczem i nacjonalistami polskimi ale zły stan zdrowia no i końcu wiek
        Seniora, że o czkeającym na igres abp Michaliku (serdecznym przyjacielu J.Ś.)
        nie wspomnę. Jeżeli chodzi o pochodzenie agenturalne tego Pana to nie mam o tym
        zupełnie pojęcia, wiem tyle, że urodził się "po tamtej stronie" i tam zdobł
        wykształcenie. Wstydu to narobił przede wszystkim sobie, a co do ŚP prezydenta
        to również nie był rodowitym Przemyślaninem. Ja odpowiadam za swoje własne
        słowa i czyny!

A swoją drogą to może o mnie ktoś link utowrzy :D
    • rapapo Kampania wyborcza! 18.10.04, 23:24
      A może poprostu jesteśmy świadkami rozpoaczynającej się kampanii wyborczej Pana
      Stasia, wedle zasady nie ważne co mówią byle mówili dajemy się nabijać w
      butelkę... ?!?!?!?
      • Gość: daro z krakowa Re: Kampania wyborcza! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.04, 07:31
        Nie - byłem po prostu ciekaw szczegółów biografii, a znałem tylko plotki
        (nawiązał do nich aaa). A co do wyborów to chyba czeka na niego tylko LPR lub
        Rodzina Radia Maryja !
        • rapapo Re: Kampania wyborcza! 19.10.04, 10:20
          Daro, patrząc na sondaże aż LPR lub Rodzina Radia Maryja...
          • Gość: aaa Ekskomunika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.04, 17:01
            Ludzie co wy wygadujecie - czy facet obłozony kościelną ekskokuniką za
            antypapieską akcję- klątwą !!!! może czegoś szukać w konfesyjnych partyjkach !!!
            Skłocony z szefem Episkopatu !!!
            Prosże - nie wypisujcie głupot
            "po linii" kościelnej on jest skończony - chyba że samoobrona lub jakieś lewaki
            go przygarną :))))
            • Gość: daro z krakowa Re: Ekskomunika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.04, 20:12
              Jeśli Kosciół toleruje Giertycha i Wrzodaka , to na pewno znajdzie się i biskup
              popierający Żółkiewicza !
              • rapapo Re: Ekskomunika 19.10.04, 20:22
                Albo jakiś "ojciec dyrektor" :)

Popatrzmy na Gdańsk, ja osobiście nie uważam Jankowskiego za zło wcielone ale
                mimo wszystko poparcie zwierzchnika (jakb się należało spodziewać niezbędnego)
                okazało się nie konieczne do dalszej "posługi"...
                • Gość: aaa Re: Ekskomunika zołkiewicza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.04, 21:32
                  Teoretycznie macie Panowie racje - bowiem owa okupacja karmelu z pewnością
                  zaczeła sie z pewnościa za cichym przyzwoleniem władz kościelnych !!!
                  Interdykt jeden biskup nalozył drugi zdejmie - po pokutnej dajmy na to
                  pielgrzymce - choć by na kolanach na górkę kalwarii Pacławskiej..... :)))

Ale też nie mozna porownywać gertycha czy wrzodaka z zólkiewiczem !!!! Mimo
                  wszytko to chyba nie te same formaty !!!
                  Ktoś mówil że ow facet był wicewojewódą za komuny ???? Ciekawe z czyjego
                  nadania :))??
                  Jak to sie stało że potem wkręcił sie w stowarzyszenie budowy pomnika orląt???
                  kto go "wrobił" w obronę karmelu??? Musial mieć poparcie conajmniej przeora
                  klasztoru !!!!!
                  • rapapo Re: Ekskomunika zołkiewicza 19.10.04, 22:13
                    Ja nie pisalem, ze byl vicewojewoda przed 1989, byl nim po, nie wiem niestety
                    za ktorego premiera...
                    • Gość: Zbychu z Przemyśla Re: Ekskomunika zołkiewicza IP: 80.51.255.* 20.10.04, 03:03
                      Wczytuję się w wypowiedzi Wasze.Wszystkie są trafne!!!Znam kretynów,znam siebie,
                      ale takich jak Żółkiewicz to nie ma.Proponuję gO skończyć.Serdeczności.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka