Dodaj do ulubionych

kara śmierci???

IP: 217.97.141.* 28.06.02, 16:23
Usłyszałem ostatnio w telewizji, że 80% społeczeństwa popiera karę śmierci.
Jaka jest Wasza opinia na ten temat? Jesteśćie za czy przeciw?
Obserwuj wątek
    • wook Re: kara śmierci??? 28.06.02, 17:26
      Jestem za karą śmierci, a wynika to z bezwględności bandytów, śmierć powinna
      być karana śmiercią, dlaczego my mamy utrzymywać wyrzutków którzy za nic mają
      nasze życie. Skazując ich na dożywocie wykluczamy ich ze społeczeństwa wolnego,
      ale czy to jest adekwatna kara do popełnionego czynu, i do krzywdy jakiej się
      dopuścili na społeczeństwie. Ktoś powie że kara śmierci to nieludzkie, ale czy
      mordercy dopuszczając się takich czynów niejednokrotnie z premedytacją,
      postępują po ludzku, czy mają choć trochę litości?
      • lelum1 Re: kara śmierci??? 28.06.02, 20:34
        Jestem stanowczo za. Przeciwnicy argumentuja ze i tak w krajach gdzie jest ona
        stosdowana przestepczosc jest tak samo wysoka, ale przynajmniej taki bandzior,
        ktory bez skrupulow morduje komus rodzine ponioslby zasluzona kare a nie
        dozywocie przy telewizorku. POtem prawo sie zmini i taki wyjdzie jeszcze na
        wolnosc. Poza tym mysle ze jeddnak zawsze oni licza przede wszystkim na
        niezlapanie a potem na krotki wyrok.

To co dzieje sie teraz jest juz przegieciem, i dla mnie kara powinna byc
        jeszcze jako egzekucja w publicznym miejscu! (na rynku)!
      • lelum1 Re: kara śmierci??? 28.06.02, 20:35
        Wiem, przesadzilem z ostatnim stwierdzeniem (ostatni akapit) ale znowu sie
        zdenerwowalem
        • Gość: Muminek Re: kara śmierci??? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 28.06.02, 23:08
          Troche przesadziłeś, a le powinno się włąśnie zacząć o tego rynku - czyli za
          błache przewinienia wymierzać karę chłosty publicznie np. na takim rynku,
          byłoby to zapewne pewnym straszakiem przed popełnianiem dalszych występków a co
          za tym idzie przestępstw wiekszego kalibru. A kara śmierci, myślę że powinna
          istnieć jako element chroniący nas przed bezkarnością bezwzglednych morderców.
          • wook Re: kara śmierci??? 29.06.02, 10:28
            mówisz Muminku o karach wymierzanych publicznie, a pamiętacie jakie głośne były
            protesty gdy w jakimś mieście właściciel swojego sklepu gdy złapał złodzieja
            zamykał go w klatce na pokaz publiczny?, to fakt że łamał w ten sposób prawo do
            wolności tego człowieka, ale on w ten sposób chciał odstraszać potencjalnych
            złodziei. Wymierzanie kar publicznie raczej nie przejdzie to by był powrót do
            średniowiecza, dyb, pręgierzy i "palenia na stosie". Za małe przewinienia
            powinnno być np, odpracowanie iluś tam godzin na cele społeczne, za rozboje
            ciężka praca w kamieniołomach, za morderstwa z premedytacją kara śmierci.
            • gofa Re: kara śmierci??? 29.06.02, 12:59
              no i prosze otho...okaze sie ze jestesmy w tych 80%... trudne pytanie, z
              gatunku tych co to budza duze emocje...i zmuszaja do zastanowienia sie nad tym
              co znaczy byc czlowiekiem... nie potrafie wypowiedziec sie jednoznacznie, tak
              jestem za kara smierci...chociaz...w pewnych przypadkach tak - mowie tu o
              seryjnych mordercach ktorzy nie czuja winy i zalu i twierdza ze jak wyjda na
              wolnosc to beda robic to samo...
              ...a taka kara to chwila...i co sie zyskuje? a czas na zrozumienie swoich
              bledow? na skruche? na wielkie wyrzuty sumienia ktore potrafia dreczyc? a do
              tego ciezka praca...od switu do nocy...
              ...łatwo powiedziec...kara śmierci...trudniej pomyślec co sie za tym kryje, co
              spowodowało ze ktos dopuscil sie nagorszego? wiele jest rzeczy ktorych nie
              widac na pierwszy rzut oka bo przeslaniaja je emocje...
              ...no i dalej nie wiem...trudne pytanie...
              • wook Re: kara śmierci??? 29.06.02, 16:36
                No właśnie gofa zaczęła się w temat wgłębiać i wtedy powstają wątpliwości, ale
                mimo tych wszytkich pytań o błedy, skruchę czy wyrzuty sumienia, zmienia się
                postępowanie tych ludzi, czy okres resocjalizacji wnosi w ich życie cos nowego.
                Napewno w niektórych obudzi się sumienie i żal, ale życie pokazuje że u wielu
                morderców nie ma ani trochę pokory, wstydu, czy współczucia i takich według
                mnie trzeba ze społeczeństwa eliminować, i tak się robi, są więzienia, ale taki
                jeden z drugim wychodzi i znowu morduje i co wtedy, z ręki jednego zginęło już
                dwóch albo i więcej czy nie lepiej wykonać wyrok na tym jednym i uratować inne
                życia.
                • Gość: artie Re: kara śmierci??? IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 02.07.02, 07:10
                  Mówiąc krótko: jestem "za". Za nic mam uwagi tzw. "postępowców" o
                  niehumanitarnym charakterze tej kary. Trzeba tylko procedurę jej orzekania
                  obarczyć takimi warunkami, aby wykluczyć pomyłki sądowe.
                  • marekwino Re: kara śmierci??? 10.07.02, 13:09
                    no tak , ale gdyby to otho był w celi smierci , co wtedy?
                    • Gość: artie Re: kara śmierci??? IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 11.07.02, 07:00
                      Kim jest Otho?
                      • chris1_gazeta Re: kara śmierci??? 11.07.02, 08:48
                        hmm, ciężki tamat. Ja byłbym skłonny do słowa tak, ale co to da? Czy rzeczywiście
                        kara śmierci może odstraszyć od popełniania przestępstw ciężkich? Być może tak.
                        Kiedyś rozmawiałem w pociągu z wychowawcami wieziennymi, którzy jechali na
                        szkolenie. Opowiadali mi przypadek człowieka, który notorycznie kradnie rowery,
                        nie dla odsprzedaży, człek ten, bierze taki rower jeździ sobie jeździ i potem
                        oddaje rower na miejsce. Zdaniem wychowawców, ten człowiek nie kwalifikuje się do
                        więzienia lecz do leczenia psychiatrycznego, dodatkowo powiedzieli, że gdyby mu
                        sprać d....., to następnym razem na widok roweru czułby pieczenie w pewnym
                        miejscu.
                        Trochę odszedłem od tematu. Czy słyszeliście o morderstwie 6 latka w Poznaniu?
                        Czy 18 letnia dziewczyna w chwili popełniania morderstwa na bracie za pomocą
                        kolegów zastanawiała się co jej grozi i jakie konsekwencje jej grożą? Pomijam tu
                        oczywiście światopogląd, pozostaję przy ziemskim wymiarze kary. Żwyczajnie,
                        dzieciak był zawadą dla niej i reszta się nie liczyła. Do końca nie wiem czy
                        naprawdę zdawała sobie sprawę z czynu, jeżeli tak, to jest to dla mnie
                        najstraszniejsza myśl jaka przychodzi mi do głowy.
                        Mimo wszytko jestem za.....
                        • georghe Re: kara śmierci??? 11.07.02, 09:15
                          Zdecydowanie "za", no chyba że byłaby możliwość dożywotnich ciężkich robót.
                          Może kamieniołom.
                          • gofa Re: kara śmierci??? 11.07.02, 10:19
                            o widze ze mamy z georghem podobne podejscie...ale zauwazyliscie ze chyba
                            wszyscy jestesmy w tych 80% o ktorych wspominal otho?
                            • Gość: otho Re: kara śmierci??? IP: 217.97.141.* 20.07.02, 18:58
                              Jeżeli jest prawdą że 80% jest za to dlaczego jeszcze jej nie ma??? Wiem że
                              jest to problem bardziej skomplikowany i że o życiu ludzkim nie można decydować
                              w sposób "demokratyczny" ale........jak czytam o takich przypadkach jak w
                              Poznaniu to mam to gdzieś.
                              • wook Re: kara śmierci??? 20.07.02, 20:00
                                dlatego, że kara śmierci jest uważana za niehumanitarną i wszystkie organizacje
                                które walczą o prawa człowieka są jej przeciwne.
                                • marekwino Re: kara śmierci??? 23.07.02, 16:21
                                  własnie , najpierw je trzeba wyeliminowac
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka