Dodaj do ulubionych

TUSK na prezydenta

IP: 80.51.180.* 17.08.05, 23:02
Obserwuj wątek
    • Gość: zaciura Re: TUSK na prezydenta IP: *.mcon.pl 17.08.05, 23:45
      A ja wolę Lecha Kaczyńskiego.
      • Gość: maja Re: TUSK na prezydenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 08:11
        możesz sobie woleć.
      • barbara03 Re: TUSK na prezydenta 19.08.05, 14:07
        www.platforma.org/index2.php?sub=aktualnosci&ID=759
      • Gość: free Re: TUSK na prezydenta IP: 80.51.180.* 26.08.05, 22:53
        do góry to DONALD TUSK zaciuro!
        • Gość: maja Re: TUSK na prezydenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.05, 12:41
          Tusk jest magistrem i mi to wystarczy
          • Gość: voyto [...] IP: 212.160.138.* 30.08.05, 16:01
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • Gość: free [...] IP: 80.51.180.* 30.08.05, 18:49
      • Gość: free Re: TUSK na prezydenta IP: 80.51.180.* 08.09.05, 23:07
        wolno Ci
      • Gość: maja Re: TUSK na prezydenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 15:46
        Prezydent TUSK tuż, tuż!
    • Gość: kupol [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 08:22
      • Gość: maja Re: TUSK na prezydenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 08:46
        Jestem kobietą i Tusk bardzo mi się podoba
        • Gość: karolina Re: TUSK na prezydenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 12:01
          Uroda to nie wszystko, mnie ujmuje jego "normalność".To bardzo mądry i bardzo
          przyzwoity człowiek
          • Gość: z Re: TUSK na prezydenta IP: 80.51.255.* 18.08.05, 16:57
            Jak nie wada wysokosci, to wada wymowy.Co w tej Polsce jest normalnego?
            Tylko Tadzio S.!!!!
          • Gość: free Re: TUSK na prezydenta IP: 80.51.180.* 20.08.05, 00:02
            Nie zawzięty karzeł co porusza się jak manekin i zionie nienawiścia
            • Gość: free Re: TUSK na prezydenta IP: 80.51.180.* 22.08.05, 22:59
              up
            • Gość: free Re: TUSK na prezydenta IP: 80.51.180.* 24.08.05, 21:59
              Donaldzie ratuj Polskę - dość nienawiści!!!
          • barbara03 Re: TUSK na prezydenta 31.08.05, 22:32
            I będziesz miała okazję spotkać się z Nim w Przemyślu
        • Gość: cynik Re: TUSK na prezydenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 11:47
          da ci popalić po wyborach razem z kaczorami
          • Gość: voyto Re: TUSK na prezydenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 17:00
            biedny ten donaldzik,ma ładne pośladki ale w głowie totalny chaos, ot aws
            realtywacja
            • Gość: Jerry Re: TUSK na prezydenta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.05, 17:23
              A jakie masz inne propozycje? Kaczor? Cimoszka? Tymiński? Tejkowski? Bubel? Miś
              Uszatek?Aaa, wiem! Giertych.
            • Gość: maja Re: TUSK na prezydenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 13:59
              oj pośladki to ma nieeeeeeeeeeeeezłe
          • Gość: zdecydowany Re: TUSK na prezydenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 09:13
            Tusk jest potrzebny do zneutralizowania kaczorów
    • Gość: gamper Re: TUSK na prezydenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 08:14
      NIGDY!!!
      JESLI TEN CZŁOWIEK WYGRA TO BEDZIEMY MIELI DUGA UNIE WOLNOŚCI BIS.
      • Gość: tira-rira Re: TUSK na prezydenta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.05, 09:15
        dumber? co to jest "DUGA UNIE"???
        • Gość: anty-platformers Re: TUSK na prezydenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 11:48
          To pogrobowiec unii wolności
          • Gość: anty-pisowiec Re: TUSK na prezydenta IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 25.08.05, 12:35
            I tak lepszy niż Kaczor pogrobowiec Porozumienia Centrum
            • Gość: free Re: TUSK na prezydenta IP: 80.51.180.* 28.08.05, 19:40
              tak jest!
      • Gość: gamper Re: TUSK na prezydenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 11:05
        to jest tira tira
        • Gość: Jerry Re: TUSK na prezydenta IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 19.08.05, 11:38
          Ty głąb, gameta, gamoń czy jak Cię tam zwą w tej waszej młodzieży
          wszechgłupolskiej, spadaj z forum. Idź walcz i umieraj za wodza Romana. Amen
          • Gość: maja Re: TUSK na prezydenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 12:00
            Amen
            • Gość: voyto [...] IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.08.05, 12:05
    • Gość: darino TAK !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.05, 09:30
      • Gość: aaa NIE NIE NIE !!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.05, 11:49
        Jako wicemarszałek sejmu - blady i bezradny.
        A jego kariera - to typowy wspinacz po plecach solidarnościowych "mas".
        Wspiął się w efekcie solidarnościowej legendy i ... zerwał z "solidarnoscią"
        która go wsadziła do polityki.
        W reklamówce pokazuje sie na tle Gdańska i stoczni.
        To miedzy innymi jego pasywność i jego kolesi przyczyniła się do totalnego
        upadku stoczni gdańskiej- pytanie- co on zrobił dla Gdańska ?? i odpowiedż -
        NIC. Wspiął się do polityki m.in dzięki Wałesie - jak Mu odpłacił :
        krytyką, "odcięciem się", wręcz szyderczą postawą.
        Ja wiem że dzieki manipulacji reklamowej część młodych może się z Tuskiem
        identyfikować - chociażby dzieki buziom jego dzieci pokazującym się w
        reklamach :))) Są przecież w wieku niejednego z was.
        A program PO - wolne żarty :)) Już widać że to krętacz który gotowy jest
        naginać tzw program partyjny do każdego koalicjanta jaki sie "nawinie pod
        rękę".
        Widać to już z postawy TUska wobec PIS-u.
        Przecież przy tworzeniu ewentualnej koalicji on już jest gotowy
        zaprzeczać "Podatek liniowy?? jaki podatek liniowy?? coś wam sie pomyliło-
        mówiłem o całkiem czymś innym - a poza tym nie ma z pisem żadnych róznic" :)))
        Czy krętactwo Tuska- rózni sie od kretactwa milera czy kwasa???
        Moim zdaniem to postawy bardzo zbliożone.
        Tusk liczy tylko na jedno - dorwać się do władzy- a potem jakoś to będzie :))
        Pozdrawiam zwolenników Tuska :))

• Gość: maja Re: NIE NIE NIE !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.05, 13:31
          Popatrz na rozwój Gdańska i Sopotu, a potem porównaj z Warszawą Płockiem i
          Przemyślem . W pierwszych dwóch rządzi Platforma , a w trzech pozostałych PIS.
          • Gość: slon 251 Re: NIE NIE NIE !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.05, 19:55
            Masz rację wreszcie i w Przemyslu nalezy dokonac diametralnych zmian - dosc juz
            rzadow PIS- owcow, Platforma Obywatelska - do pracy, zacznijcie robic porzadki,
            juz czas !!!!!!!!!!!!!
            • Gość: free Re: NIE NIE NIE !!!! IP: 80.51.180.* 01.09.05, 21:48
              slon251 masz rację PO do roboty!!!!!!!!!!!
              • Gość: ciumbala Re: NIE NIE NIE !!!! IP: 217.113.224.* 01.09.05, 21:57
                jak wam nic nie pasuje to ja proponuje leperka?
                on to dopiero wprowadzi zmiany
                • Gość: bbb Re: NIE NIE NIE !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.05, 22:31
                  PO wybuduje nam kilka mostów, i afer kilka w związku z tym będzie do
                  tuszowania, i znowu komuchy będą mieli ich czym terroryzować i znowu, jak w
                  Warszawie będą robili co będą chcieli Show most go on!
                  • Gość: z Re: NIE NIE NIE !!!! IP: 80.51.255.* 02.09.05, 10:33
                    Niesmialo zaproponuje dla Przemysla cos nowego.Tylko nie wiem co.I to jest dla
                    mnie tym czymś.Wole to nic nic cos nijakie, do dupy nie podobne.A tak zapowiada
                    sie to niby"Huuurrrra"PiS zrobi PO, a PO zrobi PiS.Dwa jakieś tam, przemyskie
                    zlepki przypadkowych ludzi będą licytować o swoja niemoc, nieporadność,
                    biernośc, chrześcijanizm, jakies tam inne, nie zrozumiałe dla zwykłych(choć ze
                    wzgledu na samozaparcie i chęć przezycia, niezwykłych ludzi) ludzi.
                    A Michalik i tak nie popiera prof.(???)Jarosza.Ale ten Michalik jest.Skandal!!!
                    Jarosza popiera ojciec dyrektor, a arcybiskup urzadza sobie kpiny.
                    • Gość: maja Re: NIE NIE NIE !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 12:53
                      a licytują się?
                      • Gość: maja Re: NIE NIE NIE !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.05, 08:53
                        a ja pozdrawiam wszystkich zwolenników TUSKA,
                        • Gość: voyto Re: NIE NIE NIE !!!! IP: 212.160.138.* 05.09.05, 11:03
                          człowiek, którego ugrupowanie do walki wyborczej używa podpułkowników służb
                          specjalnych powinien po takiej kompromitacji bezzwłocznie zrezygnować z
                          kandydowania.
                          • Gość: Doxa Re: NIE NIE NIE !!!! IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 05.09.05, 12:34
                            Może lepiej jak z kandydowania zrezygnują Ci, którzy doprowadzili do tego, że
                            byle kaprale, porucznicy, podpułkownicy i inne popłuczyny po SB i UOP-ie
                            mieszają w polityce i to od dawna.
                          • Gość: Doxa Re: NIE NIE NIE !!!! IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 05.09.05, 12:36
                            I jeszcze jedno! Przypomnij sobie Voyto, kogo i w jaki sposób Twoje ugrupowanie
                            polityczne używało do walki przeciwko społeczeństwu.
                            • Gość: voyto Re: NIE NIE NIE !!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.09.05, 18:55
                              Doxa, jeśli myślisz o aparatczykach z PZPR, to zgoda. Jeśli myslisz o
                              ludziach,którzy służbę dla państwa wykorzystywali dla prowadzenia własnych
                              niecnych interesów - też zgoda. Jednak bycie lewicowcem nie ma nic wspólnego z
                              błaznami i kanciarzami w polityce. Tych nie brak w każdej partii, wspomnij aws.
                              a co do lewicowości jako takiej - w Europie połowa ludzi ma poglądy lewicowe,
                              sięgnij do prasy, mądrych książek,programów... a nie kieruj się tym co ci
                              naklepały do głowy prawicowe lizusy...musisz sie wiele jeszcze nauczyć, ale
                              wierzę w Ciebie. pozdrawiam
                              • Gość: Doxa Re: NIE NIE NIE !!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.05, 22:27
                                Oooo, drogi profesorze dzięki za cenne rady, które oczywiście, jako żywo,
                                traktuję jako naukę. Bowiem człowiek - jak wiadomo - całe życie się uczy. Jak
                                zapewne pamiętasz z historii, każdego króla otaczało grono błaznów i kanciarzy.
                                Jednak za ich wygłupy czy kanty rzadko karano króla. Nie żądaj więc głowy
                                Tuska, za czyny jednego posła PO. Nie odważę się, na podstawie posiadanej
                                wiedzy, kategorycznie twierdzić czy intencje Miodowicza były szlachetne czy też
                                podłe. Ty najwidoczniej wiesz więcej. Można mówić wiele, ale zgodzisz się
                                zapewne, że tak wybitnemu politykowi i prawnikowi jak Cimoszewicz nie przystoi
                                mylić się i zapominać o sprawach, za które zwykły obywatel jest bezwzględnie
                                ścigany i często karany z mocy prawa. Pozdro
        • Gość: ąąą Re: NIE NIE NIE !!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.05, 10:21
          > Jako wicemarszałek sejmu - blady i bezradny.
          Nie stać go na solarium
          > Wspiął się do polityki m.in dzięki Wałesie - jak Mu odpłacił :
          > krytyką, "odcięciem się", wręcz szyderczą postawą.
          Pała z historii. Tylko Tusk stanął za Wałęsą, kiedy rzucano na niego oskarżenia
          o agenturalną przeszłość.
          > A program PO - wolne żarty :)
          za to programy innych partii, szczególnie PIS to uwięzione żarty.
          > Tusk liczy tylko na jedno - dorwać się do władzy- a potem jakoś to będzie :))
          > Pozdrawiam zwolenników Tuska :))
          A ja NIE chę żyć w IV Rzeczpospolitej, chcę życ w normalnym i bezpiecznym kraju.
          Pozdrawiam zwolenników Kaczyńskich :-))))
    • Gość: gamper TUSK na prezydenta-CHYBA KOZIEJ WÓLKI!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.05, 07:53
      CHYBA KOZIEJ WÓLKI
      • Gość: arti Re: TUSK na prezydenta-CHYBA KOZIEJ WÓLKI!!! IP: *.zg / 195.116.243.* 06.09.05, 08:44
        Gamper, czy na takim poziomie chciałbyś prowadzić debatę o kandydatach? Zrozum,
        że mimowolnie ściągasz nawet swego faworyta do poziomu rynsztoka (no bo takich
        ma popleczników).
        • Gość: gamper Re: TUSK na prezydenta-CHYBA KOZIEJ WÓLKI!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.05, 09:13
          A według Ciebie, kto jest moim faworytem?!
          • Gość: arti Re: TUSK na prezydenta-CHYBA KOZIEJ WÓLKI!!! IP: *.zg / 195.116.243.* 06.09.05, 15:04
            Jako wierny pretorianin z MW zapewne masz nawet moralny obowiązek oddać głos na
            Macieja G., czyż nie?
          • Gość: Jerry Re: TUSK na prezydenta-CHYBA KOZIEJ WÓLKI!!! IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 06.09.05, 16:07
            Głupiertych. Amen
            • Gość: gamper Re: TUSK na prezydenta-CHYBA KOZIEJ WÓLKI!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.05, 07:25
              ja np. głosuje na Podrzyckiego:-)
    • Gość: z centralnej Re: TUSK na prezydenta IP: *.mcon.pl 06.09.05, 10:40
      Głosujcie na Tuska,mało Wam ,że jesteśmy Polską D chcecie być Polską Z?.Mnie
      tam rybka,ja mimo,że mieszkam w Przemyślu mam rodzinę w Polsce centralnej.Moje
      dzieci skończyły UMCS i uniwersytet Kopernika w Toruniu.Gdyby nie darmowe
      mieszkanie w wyżej wymienionych miastach/u rodziny/ siedziałyby tu.Już tu nie
      wrócą.Moje wnuki uczą się angielskiego w przedszkolu.Najstarsza wnuczka ta z
      piątej klasy podstawówki ma już zdany certyfikat i to drugiego stopnia.A i tak
      mojej rodzinie daleko do tychz Warszawy.Liberalizm jest dobry dla bogatych,a
      Przemyślanie zejdą do poziomu poniżej zera.Stolica województwa będzie lepsza w
      Krakowie,czy w Lublinie? Tu nie będzie inwestycji z tąd ma pochodzić tania
      najemna siła robocza.tak trzymać!
      • Gość: free Re: TUSK na prezydenta IP: 80.51.180.* 10.10.05, 20:58
        niestety Przemyślan już chyba nic nie zmieni.
    • Gość: grypsio Re: TUSK na prezydenta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.05, 16:58
      wokól szamba słychać plusk, to kampanię zaczął tusk
      • Gość: free Re: TUSK na prezydenta IP: 80.51.180.* 06.09.05, 18:54
        Dzięki Bogu Tusk dalej wygrywa w sondażach
    • Gość: kj Re: TUSK na prezydenta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.05, 19:56
      Nie jest ważna morda kandydata, tylko program i musi być to prawica a nie komuch.
      • Gość: free Re: TUSK na prezydenta IP: 80.51.180.* 07.09.05, 21:50
        TYM najbardziej właściwym jest DONALD TUSK
    • Gość: voice Re: TUSK na prezydenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.05, 08:31
      • Gość: free Re: TUSK na prezydenta IP: 80.51.180.* 11.09.05, 22:26
        no i prowadzi w sondażach
    • Gość: karolina Re: TUSK na prezydenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.05, 11:24
      trzymamy kciuki i wierzymy w Pana Panie Donaldzie
      • Gość: karolina Re: TUSK na prezydenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.05, 13:04
        up
        • Gość: voyto Re: TUSK na prezydenta IP: 212.160.138.* 20.09.05, 13:08
          zapatrzonym w to bóstwo o najładniejszych łydkach i pośladkach w sejmie polecam
          link - Tygodnik "Nasza Polska"(bynajmniej nie lewicowy):

www.medianet.pl/~naszapol/0530/0530siei.php
    • Gość: maja Re: TUSK na prezydenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.05, 14:14
      I tak wygra
    • Gość: dark Re: TUSK na prezydenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.05, 23:38
      Podniosę wątek, bo to jeszcze tydzień do wyborów, a Kaczory szaleją !
    • darino TUSK prezydentem ! 01.10.05, 21:37
      • Gość: z Re: TUSK prezydentem ! IP: 80.51.255.* 02.10.05, 03:54
        Kaczory jednak ogłupiają.Bircza zamilkła.
        • Gość: darino Re: TUSK prezydentem ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.05, 08:03
          Nie zamilkła, z :)))
          Podobało mi się jego wystąpienie w Brukseli, nie podobał mi się stanowczo list
          Kaczyńskiego go proboszczów, oraz styl załatwiania spraw niejawnie - "pod
          stołem".
          • Gość: karolina [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.05, 12:54
    • Gość: maja Re: TUSK na prezydenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.05, 08:55
      do góry
    • Gość: God Re: TUSK na prezydenta IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 06.10.05, 14:02
      Tak!!!
    • Gość: maja Re: TUSK na prezydenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 16:17
      Jaka będzie Polska, gdy wybory prezydenckie wygra Donald Tusk? Czy potrzebne
      jest budowanie IV RP, czy wystarczy kontynuowanie III?
      - Wytyczyłem trzy cele mojej prezydentury. Po pierwsze, praca dobrem
      powszechnym. Po drugie, silna Polska w Europie i świecie. Po trzecie, uczciwa i
      skromna władza. Potrzebujemy dziś uczciwego prezydenta i silnej Polski, a nie,
      jak mówi Lech Kaczyński, silnego prezydenta i uczciwej Polski. To nie Polska
      jest chora, ale polska władza. Dzisiaj potrzeba nam wielkiej przemiany.
      Niechętnie używam etykiet. Od tego, że Polskę nazwiemy IV Rzeczypospolitą, nic
      się nie zmieni. Jeżeli ograniczymy zmiany do tego, co proponuje PiS, przegramy,
      bo sama zmiana nazwy i rozliczenie przeszłości nie wystarczy.
      - Jakim będzie pan prezydentem? Czy zrezygnuje pan z członkostwa w PO?
      - Chcę być prezydentem skutecznym, ale skromnym. Chcę zrezygnować z przepychu, z
      którym dziś kojarzy się urząd prezydenta Kwaśniewskiego. Ideałem nie jest dla
      mnie dwór w stylu prezydenta Putina, lecz skromność głowy państwa w Szwecji.
      Jeżeli zostanę wybrany, zrezygnuję z członkostwa w PO, bo Polacy oczekują od
      prezydenta, aby stał ponad sporami partyjnymi.
      - Jak będzie się układała współpraca z Kazimierzem Marcinkiewiczem, ewentualnie
      Jarosławem Kaczyńskim jako premierem?
      - Jestem przekonany, że dobrze. Zobaczycie po wyborach, że znacznie więcej nas
      łączy niż dzieli. Ale dobrze, to nie znaczy, że będę malowanym prezydentem. Są
      sprawy, których będę stanowczo bronił. Nie podpiszę ustaw, których konsekwencją
      miałaby być redukcja miejsc pracy, z wyjątkiem redukcji zbędnej biurokracji. Nie
      zgodzę się na wprowadzanie nowych lub podnoszenie dotychczasowych podatków. Nie
      podpiszę ustawy o podatku katastralnym. Nie zgodzę się też na ustanawianie
      nowych przywilejów, ani na rozwój biurokracji, obciążającej swoimi kosztami
      wszystkich Polaków. Rządowi zaoferuję szeroką współpracę. Szczególnie w sprawach
      rynku pracy, bezpieczeństwa i polityki zagranicznej oraz likwidacji przywilejów.
      W tej ostatniej dziedzinie chcę dać rządowi przykład, wprowadzając od pierwszego
      dnia swojego urzędowania gruntowne zmiany w Kancelarii Prezydenta.
      - Co by było, gdyby rozmowy z PiS-em o utworzeniu nowego rządu potoczyły się
      tak, że PO nie znalazłaby się w koalicji?
      - Nie wierzę, żeby Jarosław i Lech Kaczyńscy chcieli do tego doprowadzić. Nic
      nie jest warte spowodowania takiego kryzysu w państwie, nawet przegrana
      prezydentura. Jestem przekonany, że koledzy z PiS zdołają się powstrzymać przed
      takim sposobem prowadzenia kampanii, po którym już nie ma odwrotu. Dziś już
      ocierają się o tę granicę. Mam nadzieję, że zdają sobie z tego sprawę. Jeżeli
      zostanę wybrany prezydentem, będę gwarantem stabilności koalicji PiS i PO.
      - Jaką pozycję zajęłaby PO i Donald Tusk, gdyby wybory prezydenckie wygrał Lech
      Kaczyński?
      - Jestem przekonany, że będziemy uczestnikiem rządzącej koalicji, a PiS uszanuje
      wyniki wyborów, w których różnica między naszymi partiami była nikła. Chcemy
      wziąć pełną odpowiedzialność za Polskę, bo do tego zobowiązali nas wyborcy.
      Jeżeli to się uda, Polska będzie lepszym krajem - wierzę w to.
      - Jak silna jest władza prezydencka w Polsce?
      - Mój konkurent Lech Kaczyński mówi, że zbyt mała. Nie podzielam tej opinii. To
      nie władza prezydencka jest dziś w Polsce za mała, ale prezydent Kwaśniewski
      wydaje się zbyt słaby i nie wykorzystuje wielu konstytucyjnych prerogatyw.
      Stoi przed nami debata dotycząca zmiany konstytucji. Nie uchylam się przed
      dyskusją nad zmianami uprawnień prezydenta. Ale boję się zbyt daleko idących
      pomysłów PiS. I boję się prezydenta Lecha Kaczyńskiego z Jarosławem za plecami,
      który tych uprawnień używa.
      - Obecność naszych wojsk w Iraku budzi kontrowersje. Czy pan, jako prezydent,
      podjąłby decyzję o wysłaniu naszych żołnierzy w jakiś zapalny rejon świata?
      - Aleksander Kwaśniewski miał dość wyobraźni i odwagi, żeby w kluczowym momencie
      nie ulec populizmowi i podjął właściwą decyzję w sprawie Iraku. To, że jesteśmy
      tam już tak długo i że jesteśmy cenionym partnerem i Amerykanów, i rządu
      irackiego, pokazuje, że stać nas na to, aby wnosić do polityki i bezpieczeństwa
      międzynarodowego istotny wkład. Dziś, na szczęście, nie stoimy przed podobnym
      wyborem. Jeśli jednak taka sytuacja się powtórzy i tak się złoży, że będę
      wówczas prezydentem, to nie uchylę się przed odpowiedzialnością. Nawet gdyby
      była to bardzo kontrowersyjna decyzja.
      - Bliższy rejon świata - Ukraina. Czy nie zaangażowaliśmy się zbyt mocno w
      "pomarańczową rewolucję”?
      - Nie. Polska znalazła się tam we właściwym czasie i właściwej roli. To wzorcowy
      niemal przykład, jak powinniśmy budować naszą pozycję w Unii Europejskiej. Nie
      chcę, byśmy ulegali złudzeniu, że samodzielnie stworzymy potęgę, która może być
      przeciwwagą dla wpływów Rosji. Polska, z racji położenia oraz potencjału, jest
      krajem naturalnie predysponowanym do tego, by proponować Unii Europejskiej
      politykę wschodnią i aby była to polityka zgodna z polską racją stanu. W
      przypadku Ukrainy tak się w dużym stopniu stało. Szkoda, że nie jest tak w
      naszych relacjach z Białorusią i przede wszystkim Rosją. Ale wierzę głęboko, że
      zmiana układu sił w Europie, jaką zapowiada dochodzenie do władzy sił
      prawicowych i centrowych w najważniejszych krajach UE, spowoduje, że przestaną
      one prowadzić dwustronne rozmowy z Moskwą ponad głowami Polaków.
      - W jakim stopniu władze powinny ingerować w gospodarkę?
      - Niewątpliwie, rozwiązania proponowane przez PO idą dużo dalej w uwalnianiu
      gospodarki spod szkodliwych wpływów państwa niż rozwiązania PiS, które czasami
      idą wręcz w odwrotną stronę. To niepokoi, bo musi prowadzić do zwiększenia
      problemów, które wspólnie chcemy wyeliminować. Przykładem niech będzie postulat
      stworzenia superurzędu do zwalczania korupcji. Platforma odpowiada, że raczej
      należy wyeliminować przepisy, które rodzą korupcję, zaś taki urząd to nowe
      przepisy, nowa biurokracja i nowe możliwości korumpowania urzędników. Na to PiS
      twierdzi, że jesteśmy zwolennikiem skrajnie liberalnych rozwiązań. Dużo bardziej
      zasadnie należałoby propozycje PiS nazwać socjalistycznymi.
      - Prawie każda większa afera w Polsce odbywała się ze służbami specjalnymi w tle
      lub wręcz w roli głównej. Co należy z nimi zrobić?
      - Służbom specjalnym trzeba przede wszystkim odebrać uprawnienia śledcze. To
      było źródło ogromnej większości afer z ich udziałem. Jedyną rolą, jaką powinny
      spełniać, jest zbieranie i dostarczanie informacji i analiz.
      - W jakim stopniu Polacy powinni mieć dostęp do teczek SB?
      - W jak najszerszym. Ograniczyłbym dostęp jedynie do bardzo wąsko definiowanej
      grupy informacji o życiu intymnym.
      - Jeżeli to pan, jako prezydent, będzie żegnał ustępującego Aleksandra
      Kwaśniewskiego, to co pan mu powie?
      - Podziękuję mu.
      • Gość: Up Re: TUSK na prezydenta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.05, 19:48
        Up
    • pawel.jarema Re: TUSK na prezydenta 06.10.05, 20:00
      A ja wole Donalda i oddam na niego głos, a kaczki lubie pieczone
      • Gość: Up Re: TUSK na prezydenta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.05, 20:03
        Z jabłuszkiem!!!! Palce lizać.
        • Gość: Jerry [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.05, 20:50
          • Gość: free TUSK i tylko On IP: 80.51.180.* 06.10.05, 22:46
            Kaczor to nowe wydanie Stalina
            • Gość: slon 251 Re: TUSK i tylko On IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.05, 20:48
              Gratuluję, jesteś bystrzacha!!!!!!!!!
              Tylko TUSK naszym Prezydentem.
              • Gość: free Re: TUSK i tylko On IP: 80.51.180.* 10.10.05, 22:48
                taki jest!!!!!!! koleżanko bo jak nie to www.netspace.pl/niedaj.jpg
      • Gość: free Re: TUSK na prezydenta IP: 80.51.180.* 11.10.05, 16:54
        koniecznie musi być z majerankiem i jabłkami.No i jedna na jedną osobę, ale jakoś moja żona nie może tego zrozumieć
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka