Gość: zaciura Re: TUSK na prezydenta IP: *.mcon.pl 17.08.05, 23:45 A ja wolę Lecha Kaczyńskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: TUSK na prezydenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 08:11 możesz sobie woleć. Odpowiedz Link Zgłoś
barbara03 Re: TUSK na prezydenta 19.08.05, 14:07 www.platforma.org/index2.php?sub=aktualnosci&ID=759 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: free Re: TUSK na prezydenta IP: 80.51.180.* 26.08.05, 22:53 do góry to DONALD TUSK zaciuro! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: TUSK na prezydenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.05, 12:41 Tusk jest magistrem i mi to wystarczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: voyto [...] IP: 212.160.138.* 30.08.05, 16:01 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: free [...] IP: 80.51.180.* 30.08.05, 18:49 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: TUSK na prezydenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 15:46 Prezydent TUSK tuż, tuż! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kupol [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 08:22 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: TUSK na prezydenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 08:46 Jestem kobietą i Tusk bardzo mi się podoba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolina Re: TUSK na prezydenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 12:01 Uroda to nie wszystko, mnie ujmuje jego "normalność".To bardzo mądry i bardzo przyzwoity człowiek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Re: TUSK na prezydenta IP: 80.51.255.* 18.08.05, 16:57 Jak nie wada wysokosci, to wada wymowy.Co w tej Polsce jest normalnego? Tylko Tadzio S.!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: free Re: TUSK na prezydenta IP: 80.51.180.* 20.08.05, 00:02 Nie zawzięty karzeł co porusza się jak manekin i zionie nienawiścia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: free Re: TUSK na prezydenta IP: 80.51.180.* 24.08.05, 21:59 Donaldzie ratuj Polskę - dość nienawiści!!! Odpowiedz Link Zgłoś
barbara03 Re: TUSK na prezydenta 31.08.05, 22:32 I będziesz miała okazję spotkać się z Nim w Przemyślu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cynik Re: TUSK na prezydenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 11:47 da ci popalić po wyborach razem z kaczorami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: voyto Re: TUSK na prezydenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 17:00 biedny ten donaldzik,ma ładne pośladki ale w głowie totalny chaos, ot aws realtywacja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerry Re: TUSK na prezydenta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.05, 17:23 A jakie masz inne propozycje? Kaczor? Cimoszka? Tymiński? Tejkowski? Bubel? Miś Uszatek?Aaa, wiem! Giertych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: TUSK na prezydenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 13:59 oj pośladki to ma nieeeeeeeeeeeeezłe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdecydowany Re: TUSK na prezydenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 09:13 Tusk jest potrzebny do zneutralizowania kaczorów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gamper Re: TUSK na prezydenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 08:14 NIGDY!!! JESLI TEN CZŁOWIEK WYGRA TO BEDZIEMY MIELI DUGA UNIE WOLNOŚCI BIS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tira-rira Re: TUSK na prezydenta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.05, 09:15 dumber? co to jest "DUGA UNIE"??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty-platformers Re: TUSK na prezydenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 11:48 To pogrobowiec unii wolności Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty-pisowiec Re: TUSK na prezydenta IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 25.08.05, 12:35 I tak lepszy niż Kaczor pogrobowiec Porozumienia Centrum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gamper Re: TUSK na prezydenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 11:05 to jest tira tira Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerry Re: TUSK na prezydenta IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 19.08.05, 11:38 Ty głąb, gameta, gamoń czy jak Cię tam zwą w tej waszej młodzieży wszechgłupolskiej, spadaj z forum. Idź walcz i umieraj za wodza Romana. Amen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: TUSK na prezydenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 12:00 Amen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: voyto [...] IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.08.05, 12:05 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa NIE NIE NIE !!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.05, 11:49 Jako wicemarszałek sejmu - blady i bezradny. A jego kariera - to typowy wspinacz po plecach solidarnościowych "mas". Wspiął się w efekcie solidarnościowej legendy i ... zerwał z "solidarnoscią" która go wsadziła do polityki. W reklamówce pokazuje sie na tle Gdańska i stoczni. To miedzy innymi jego pasywność i jego kolesi przyczyniła się do totalnego upadku stoczni gdańskiej- pytanie- co on zrobił dla Gdańska ?? i odpowiedż - NIC. Wspiął się do polityki m.in dzięki Wałesie - jak Mu odpłacił : krytyką, "odcięciem się", wręcz szyderczą postawą. Ja wiem że dzieki manipulacji reklamowej część młodych może się z Tuskiem identyfikować - chociażby dzieki buziom jego dzieci pokazującym się w reklamach :))) Są przecież w wieku niejednego z was. A program PO - wolne żarty :)) Już widać że to krętacz który gotowy jest naginać tzw program partyjny do każdego koalicjanta jaki sie "nawinie pod rękę". Widać to już z postawy TUska wobec PIS-u. Przecież przy tworzeniu ewentualnej koalicji on już jest gotowy zaprzeczać "Podatek liniowy?? jaki podatek liniowy?? coś wam sie pomyliło- mówiłem o całkiem czymś innym - a poza tym nie ma z pisem żadnych róznic" :))) Czy krętactwo Tuska- rózni sie od kretactwa milera czy kwasa??? Moim zdaniem to postawy bardzo zbliożone. Tusk liczy tylko na jedno - dorwać się do władzy- a potem jakoś to będzie :)) Pozdrawiam zwolenników Tuska :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: NIE NIE NIE !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.05, 13:31 Popatrz na rozwój Gdańska i Sopotu, a potem porównaj z Warszawą Płockiem i Przemyślem . W pierwszych dwóch rządzi Platforma , a w trzech pozostałych PIS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slon 251 Re: NIE NIE NIE !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.05, 19:55 Masz rację wreszcie i w Przemyslu nalezy dokonac diametralnych zmian - dosc juz rzadow PIS- owcow, Platforma Obywatelska - do pracy, zacznijcie robic porzadki, juz czas !!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: free Re: NIE NIE NIE !!!! IP: 80.51.180.* 01.09.05, 21:48 slon251 masz rację PO do roboty!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciumbala Re: NIE NIE NIE !!!! IP: 217.113.224.* 01.09.05, 21:57 jak wam nic nie pasuje to ja proponuje leperka? on to dopiero wprowadzi zmiany Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bbb Re: NIE NIE NIE !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.05, 22:31 PO wybuduje nam kilka mostów, i afer kilka w związku z tym będzie do tuszowania, i znowu komuchy będą mieli ich czym terroryzować i znowu, jak w Warszawie będą robili co będą chcieli Show most go on! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Re: NIE NIE NIE !!!! IP: 80.51.255.* 02.09.05, 10:33 Niesmialo zaproponuje dla Przemysla cos nowego.Tylko nie wiem co.I to jest dla mnie tym czymś.Wole to nic nic cos nijakie, do dupy nie podobne.A tak zapowiada sie to niby"Huuurrrra"PiS zrobi PO, a PO zrobi PiS.Dwa jakieś tam, przemyskie zlepki przypadkowych ludzi będą licytować o swoja niemoc, nieporadność, biernośc, chrześcijanizm, jakies tam inne, nie zrozumiałe dla zwykłych(choć ze wzgledu na samozaparcie i chęć przezycia, niezwykłych ludzi) ludzi. A Michalik i tak nie popiera prof.(???)Jarosza.Ale ten Michalik jest.Skandal!!! Jarosza popiera ojciec dyrektor, a arcybiskup urzadza sobie kpiny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: NIE NIE NIE !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 12:53 a licytują się? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: NIE NIE NIE !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.05, 08:53 a ja pozdrawiam wszystkich zwolenników TUSKA, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: voyto Re: NIE NIE NIE !!!! IP: 212.160.138.* 05.09.05, 11:03 człowiek, którego ugrupowanie do walki wyborczej używa podpułkowników służb specjalnych powinien po takiej kompromitacji bezzwłocznie zrezygnować z kandydowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doxa Re: NIE NIE NIE !!!! IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 05.09.05, 12:34 Może lepiej jak z kandydowania zrezygnują Ci, którzy doprowadzili do tego, że byle kaprale, porucznicy, podpułkownicy i inne popłuczyny po SB i UOP-ie mieszają w polityce i to od dawna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doxa Re: NIE NIE NIE !!!! IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 05.09.05, 12:36 I jeszcze jedno! Przypomnij sobie Voyto, kogo i w jaki sposób Twoje ugrupowanie polityczne używało do walki przeciwko społeczeństwu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: voyto Re: NIE NIE NIE !!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.09.05, 18:55 Doxa, jeśli myślisz o aparatczykach z PZPR, to zgoda. Jeśli myslisz o ludziach,którzy służbę dla państwa wykorzystywali dla prowadzenia własnych niecnych interesów - też zgoda. Jednak bycie lewicowcem nie ma nic wspólnego z błaznami i kanciarzami w polityce. Tych nie brak w każdej partii, wspomnij aws. a co do lewicowości jako takiej - w Europie połowa ludzi ma poglądy lewicowe, sięgnij do prasy, mądrych książek,programów... a nie kieruj się tym co ci naklepały do głowy prawicowe lizusy...musisz sie wiele jeszcze nauczyć, ale wierzę w Ciebie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doxa Re: NIE NIE NIE !!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.05, 22:27 Oooo, drogi profesorze dzięki za cenne rady, które oczywiście, jako żywo, traktuję jako naukę. Bowiem człowiek - jak wiadomo - całe życie się uczy. Jak zapewne pamiętasz z historii, każdego króla otaczało grono błaznów i kanciarzy. Jednak za ich wygłupy czy kanty rzadko karano króla. Nie żądaj więc głowy Tuska, za czyny jednego posła PO. Nie odważę się, na podstawie posiadanej wiedzy, kategorycznie twierdzić czy intencje Miodowicza były szlachetne czy też podłe. Ty najwidoczniej wiesz więcej. Można mówić wiele, ale zgodzisz się zapewne, że tak wybitnemu politykowi i prawnikowi jak Cimoszewicz nie przystoi mylić się i zapominać o sprawach, za które zwykły obywatel jest bezwzględnie ścigany i często karany z mocy prawa. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ąąą Re: NIE NIE NIE !!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.05, 10:21 > Jako wicemarszałek sejmu - blady i bezradny. Nie stać go na solarium > Wspiął się do polityki m.in dzięki Wałesie - jak Mu odpłacił : > krytyką, "odcięciem się", wręcz szyderczą postawą. Pała z historii. Tylko Tusk stanął za Wałęsą, kiedy rzucano na niego oskarżenia o agenturalną przeszłość. > A program PO - wolne żarty :) za to programy innych partii, szczególnie PIS to uwięzione żarty. > Tusk liczy tylko na jedno - dorwać się do władzy- a potem jakoś to będzie :)) > Pozdrawiam zwolenników Tuska :)) A ja NIE chę żyć w IV Rzeczpospolitej, chcę życ w normalnym i bezpiecznym kraju. Pozdrawiam zwolenników Kaczyńskich :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gamper TUSK na prezydenta-CHYBA KOZIEJ WÓLKI!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.05, 07:53 CHYBA KOZIEJ WÓLKI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arti Re: TUSK na prezydenta-CHYBA KOZIEJ WÓLKI!!! IP: *.zg / 195.116.243.* 06.09.05, 08:44 Gamper, czy na takim poziomie chciałbyś prowadzić debatę o kandydatach? Zrozum, że mimowolnie ściągasz nawet swego faworyta do poziomu rynsztoka (no bo takich ma popleczników). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gamper Re: TUSK na prezydenta-CHYBA KOZIEJ WÓLKI!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.05, 09:13 A według Ciebie, kto jest moim faworytem?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arti Re: TUSK na prezydenta-CHYBA KOZIEJ WÓLKI!!! IP: *.zg / 195.116.243.* 06.09.05, 15:04 Jako wierny pretorianin z MW zapewne masz nawet moralny obowiązek oddać głos na Macieja G., czyż nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerry Re: TUSK na prezydenta-CHYBA KOZIEJ WÓLKI!!! IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 06.09.05, 16:07 Głupiertych. Amen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gamper Re: TUSK na prezydenta-CHYBA KOZIEJ WÓLKI!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.05, 07:25 ja np. głosuje na Podrzyckiego:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z centralnej Re: TUSK na prezydenta IP: *.mcon.pl 06.09.05, 10:40 Głosujcie na Tuska,mało Wam ,że jesteśmy Polską D chcecie być Polską Z?.Mnie tam rybka,ja mimo,że mieszkam w Przemyślu mam rodzinę w Polsce centralnej.Moje dzieci skończyły UMCS i uniwersytet Kopernika w Toruniu.Gdyby nie darmowe mieszkanie w wyżej wymienionych miastach/u rodziny/ siedziałyby tu.Już tu nie wrócą.Moje wnuki uczą się angielskiego w przedszkolu.Najstarsza wnuczka ta z piątej klasy podstawówki ma już zdany certyfikat i to drugiego stopnia.A i tak mojej rodzinie daleko do tychz Warszawy.Liberalizm jest dobry dla bogatych,a Przemyślanie zejdą do poziomu poniżej zera.Stolica województwa będzie lepsza w Krakowie,czy w Lublinie? Tu nie będzie inwestycji z tąd ma pochodzić tania najemna siła robocza.tak trzymać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: free Re: TUSK na prezydenta IP: 80.51.180.* 10.10.05, 20:58 niestety Przemyślan już chyba nic nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grypsio Re: TUSK na prezydenta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.05, 16:58 wokól szamba słychać plusk, to kampanię zaczął tusk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: free Re: TUSK na prezydenta IP: 80.51.180.* 06.09.05, 18:54 Dzięki Bogu Tusk dalej wygrywa w sondażach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kj Re: TUSK na prezydenta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.05, 19:56 Nie jest ważna morda kandydata, tylko program i musi być to prawica a nie komuch. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: free Re: TUSK na prezydenta IP: 80.51.180.* 07.09.05, 21:50 TYM najbardziej właściwym jest DONALD TUSK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: free Re: TUSK na prezydenta IP: 80.51.180.* 11.09.05, 22:26 no i prowadzi w sondażach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolina Re: TUSK na prezydenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.05, 11:24 trzymamy kciuki i wierzymy w Pana Panie Donaldzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolina Re: TUSK na prezydenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.05, 13:04 up Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: voyto Re: TUSK na prezydenta IP: 212.160.138.* 20.09.05, 13:08 zapatrzonym w to bóstwo o najładniejszych łydkach i pośladkach w sejmie polecam link - Tygodnik "Nasza Polska"(bynajmniej nie lewicowy): www.medianet.pl/~naszapol/0530/0530siei.php Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: TUSK na prezydenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.05, 14:14 I tak wygra Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dark Re: TUSK na prezydenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.05, 23:38 Podniosę wątek, bo to jeszcze tydzień do wyborów, a Kaczory szaleją ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Re: TUSK prezydentem ! IP: 80.51.255.* 02.10.05, 03:54 Kaczory jednak ogłupiają.Bircza zamilkła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darino Re: TUSK prezydentem ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.05, 08:03 Nie zamilkła, z :))) Podobało mi się jego wystąpienie w Brukseli, nie podobał mi się stanowczo list Kaczyńskiego go proboszczów, oraz styl załatwiania spraw niejawnie - "pod stołem". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolina [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.05, 12:54 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: TUSK na prezydenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.05, 08:55 do góry Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: God Re: TUSK na prezydenta IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 06.10.05, 14:02 Tak!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: TUSK na prezydenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 16:17 Jaka będzie Polska, gdy wybory prezydenckie wygra Donald Tusk? Czy potrzebne jest budowanie IV RP, czy wystarczy kontynuowanie III? - Wytyczyłem trzy cele mojej prezydentury. Po pierwsze, praca dobrem powszechnym. Po drugie, silna Polska w Europie i świecie. Po trzecie, uczciwa i skromna władza. Potrzebujemy dziś uczciwego prezydenta i silnej Polski, a nie, jak mówi Lech Kaczyński, silnego prezydenta i uczciwej Polski. To nie Polska jest chora, ale polska władza. Dzisiaj potrzeba nam wielkiej przemiany. Niechętnie używam etykiet. Od tego, że Polskę nazwiemy IV Rzeczypospolitą, nic się nie zmieni. Jeżeli ograniczymy zmiany do tego, co proponuje PiS, przegramy, bo sama zmiana nazwy i rozliczenie przeszłości nie wystarczy. - Jakim będzie pan prezydentem? Czy zrezygnuje pan z członkostwa w PO? - Chcę być prezydentem skutecznym, ale skromnym. Chcę zrezygnować z przepychu, z którym dziś kojarzy się urząd prezydenta Kwaśniewskiego. Ideałem nie jest dla mnie dwór w stylu prezydenta Putina, lecz skromność głowy państwa w Szwecji. Jeżeli zostanę wybrany, zrezygnuję z członkostwa w PO, bo Polacy oczekują od prezydenta, aby stał ponad sporami partyjnymi. - Jak będzie się układała współpraca z Kazimierzem Marcinkiewiczem, ewentualnie Jarosławem Kaczyńskim jako premierem? - Jestem przekonany, że dobrze. Zobaczycie po wyborach, że znacznie więcej nas łączy niż dzieli. Ale dobrze, to nie znaczy, że będę malowanym prezydentem. Są sprawy, których będę stanowczo bronił. Nie podpiszę ustaw, których konsekwencją miałaby być redukcja miejsc pracy, z wyjątkiem redukcji zbędnej biurokracji. Nie zgodzę się na wprowadzanie nowych lub podnoszenie dotychczasowych podatków. Nie podpiszę ustawy o podatku katastralnym. Nie zgodzę się też na ustanawianie nowych przywilejów, ani na rozwój biurokracji, obciążającej swoimi kosztami wszystkich Polaków. Rządowi zaoferuję szeroką współpracę. Szczególnie w sprawach rynku pracy, bezpieczeństwa i polityki zagranicznej oraz likwidacji przywilejów. W tej ostatniej dziedzinie chcę dać rządowi przykład, wprowadzając od pierwszego dnia swojego urzędowania gruntowne zmiany w Kancelarii Prezydenta. - Co by było, gdyby rozmowy z PiS-em o utworzeniu nowego rządu potoczyły się tak, że PO nie znalazłaby się w koalicji? - Nie wierzę, żeby Jarosław i Lech Kaczyńscy chcieli do tego doprowadzić. Nic nie jest warte spowodowania takiego kryzysu w państwie, nawet przegrana prezydentura. Jestem przekonany, że koledzy z PiS zdołają się powstrzymać przed takim sposobem prowadzenia kampanii, po którym już nie ma odwrotu. Dziś już ocierają się o tę granicę. Mam nadzieję, że zdają sobie z tego sprawę. Jeżeli zostanę wybrany prezydentem, będę gwarantem stabilności koalicji PiS i PO. - Jaką pozycję zajęłaby PO i Donald Tusk, gdyby wybory prezydenckie wygrał Lech Kaczyński? - Jestem przekonany, że będziemy uczestnikiem rządzącej koalicji, a PiS uszanuje wyniki wyborów, w których różnica między naszymi partiami była nikła. Chcemy wziąć pełną odpowiedzialność za Polskę, bo do tego zobowiązali nas wyborcy. Jeżeli to się uda, Polska będzie lepszym krajem - wierzę w to. - Jak silna jest władza prezydencka w Polsce? - Mój konkurent Lech Kaczyński mówi, że zbyt mała. Nie podzielam tej opinii. To nie władza prezydencka jest dziś w Polsce za mała, ale prezydent Kwaśniewski wydaje się zbyt słaby i nie wykorzystuje wielu konstytucyjnych prerogatyw. Stoi przed nami debata dotycząca zmiany konstytucji. Nie uchylam się przed dyskusją nad zmianami uprawnień prezydenta. Ale boję się zbyt daleko idących pomysłów PiS. I boję się prezydenta Lecha Kaczyńskiego z Jarosławem za plecami, który tych uprawnień używa. - Obecność naszych wojsk w Iraku budzi kontrowersje. Czy pan, jako prezydent, podjąłby decyzję o wysłaniu naszych żołnierzy w jakiś zapalny rejon świata? - Aleksander Kwaśniewski miał dość wyobraźni i odwagi, żeby w kluczowym momencie nie ulec populizmowi i podjął właściwą decyzję w sprawie Iraku. To, że jesteśmy tam już tak długo i że jesteśmy cenionym partnerem i Amerykanów, i rządu irackiego, pokazuje, że stać nas na to, aby wnosić do polityki i bezpieczeństwa międzynarodowego istotny wkład. Dziś, na szczęście, nie stoimy przed podobnym wyborem. Jeśli jednak taka sytuacja się powtórzy i tak się złoży, że będę wówczas prezydentem, to nie uchylę się przed odpowiedzialnością. Nawet gdyby była to bardzo kontrowersyjna decyzja. - Bliższy rejon świata - Ukraina. Czy nie zaangażowaliśmy się zbyt mocno w "pomarańczową rewolucję”? - Nie. Polska znalazła się tam we właściwym czasie i właściwej roli. To wzorcowy niemal przykład, jak powinniśmy budować naszą pozycję w Unii Europejskiej. Nie chcę, byśmy ulegali złudzeniu, że samodzielnie stworzymy potęgę, która może być przeciwwagą dla wpływów Rosji. Polska, z racji położenia oraz potencjału, jest krajem naturalnie predysponowanym do tego, by proponować Unii Europejskiej politykę wschodnią i aby była to polityka zgodna z polską racją stanu. W przypadku Ukrainy tak się w dużym stopniu stało. Szkoda, że nie jest tak w naszych relacjach z Białorusią i przede wszystkim Rosją. Ale wierzę głęboko, że zmiana układu sił w Europie, jaką zapowiada dochodzenie do władzy sił prawicowych i centrowych w najważniejszych krajach UE, spowoduje, że przestaną one prowadzić dwustronne rozmowy z Moskwą ponad głowami Polaków. - W jakim stopniu władze powinny ingerować w gospodarkę? - Niewątpliwie, rozwiązania proponowane przez PO idą dużo dalej w uwalnianiu gospodarki spod szkodliwych wpływów państwa niż rozwiązania PiS, które czasami idą wręcz w odwrotną stronę. To niepokoi, bo musi prowadzić do zwiększenia problemów, które wspólnie chcemy wyeliminować. Przykładem niech będzie postulat stworzenia superurzędu do zwalczania korupcji. Platforma odpowiada, że raczej należy wyeliminować przepisy, które rodzą korupcję, zaś taki urząd to nowe przepisy, nowa biurokracja i nowe możliwości korumpowania urzędników. Na to PiS twierdzi, że jesteśmy zwolennikiem skrajnie liberalnych rozwiązań. Dużo bardziej zasadnie należałoby propozycje PiS nazwać socjalistycznymi. - Prawie każda większa afera w Polsce odbywała się ze służbami specjalnymi w tle lub wręcz w roli głównej. Co należy z nimi zrobić? - Służbom specjalnym trzeba przede wszystkim odebrać uprawnienia śledcze. To było źródło ogromnej większości afer z ich udziałem. Jedyną rolą, jaką powinny spełniać, jest zbieranie i dostarczanie informacji i analiz. - W jakim stopniu Polacy powinni mieć dostęp do teczek SB? - W jak najszerszym. Ograniczyłbym dostęp jedynie do bardzo wąsko definiowanej grupy informacji o życiu intymnym. - Jeżeli to pan, jako prezydent, będzie żegnał ustępującego Aleksandra Kwaśniewskiego, to co pan mu powie? - Podziękuję mu. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.jarema Re: TUSK na prezydenta 06.10.05, 20:00 A ja wole Donalda i oddam na niego głos, a kaczki lubie pieczone Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Up Re: TUSK na prezydenta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.05, 20:03 Z jabłuszkiem!!!! Palce lizać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerry [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.05, 20:50 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: free TUSK i tylko On IP: 80.51.180.* 06.10.05, 22:46 Kaczor to nowe wydanie Stalina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slon 251 Re: TUSK i tylko On IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.05, 20:48 Gratuluję, jesteś bystrzacha!!!!!!!!! Tylko TUSK naszym Prezydentem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: free Re: TUSK i tylko On IP: 80.51.180.* 10.10.05, 22:48 taki jest!!!!!!! koleżanko bo jak nie to www.netspace.pl/niedaj.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: free Re: TUSK na prezydenta IP: 80.51.180.* 11.10.05, 16:54 koniecznie musi być z majerankiem i jabłkami.No i jedna na jedną osobę, ale jakoś moja żona nie może tego zrozumieć Odpowiedz Link Zgłoś