Dodaj do ulubionych

nacjonalistycznie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.06, 00:06
www.kki.pl/pioinf/przemysl/dzieje/pomnik_orlat/pom.html
Obserwuj wątek
    • Gość: anal_fabeta patriotycznie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.06, 01:19
      mylisz pojęcia patriotyzm to nie nacjonalizm
      • Gość: Szaliga Re: patriotycznie IP: *.mcon.pl 18.02.06, 11:30
        Istnieje takie pojęcie jak patriotyzm nacjonalistyczny, to spore naduzycie, ale
        fakt.Zależy kim jest i kogo lub co reprezentuje"taki"patriota.
        • Gość: jaa Re: patriotycznie IP: *.3web.net 18.02.06, 15:53
          Praca zawera wiele niescislosci, jakby zostala napisana przez kogos z zewnatrz,
          a nie mieszkanca Przemysla i to w pierwszej polowie lat 90-tych.
          Czy powstala w 2004r?
          Braki, braki...

• Gość: Gość Re: nacjonalistycznie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.06, 20:17
      Dla każdego Ukraińca nacjonalisty ta praca będzie miała braki albo inne
      uchybienia. I nawet jeżeli była pisana wcześniej , przed 2004 r. to nic nie
      zmienia faktu, że niektórzy Ukraińcy są nacjonalistami, negującymi znaczenie
      niektórych faktów choćby danych liczbowych i porównywanie Wołynia i Akcji Wisła.
      To co zdarzyło się na tych ziemiach to nie jest patriotyzm( zresztą w żadnym
      przypadku i polskim i ukraińskim) to czysty bandytyzm czyli nacjonalizm. I
      niestety nie po polskiej stronie było go więcej i niestety ciągle tak jest. A
      wiem co mówię bo opieram się na Lwowie, który znam i Przemyślu.Wystarczy
      porównać co jest na np. Cmentarzu Orląt Lwowskich a co jest nawet na
      przywoływanym w tej pracy cmenatrzu.
      • Gość: jam racja ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.06, 20:25
        Rzeczywiście cmentarz we Lwowie wygląda lepiej.
        Z tym nacjonalizmem też prawda, Przemyśl jest znany w tym względzie.
      • rychu_z_przemysla Re: nacjonalistycznie 20.02.06, 16:07
        Gość portalu: Gość napisał(a):

> To co zdarzyło się na tych ziemiach to nie jest patriotyzm( zresztą w żadnym
        > przypadku i polskim i ukraińskim) to czysty bandytyzm czyli nacjonalizm. I
        > niestety nie po polskiej stronie było go więcej i niestety ciągle tak jest. A
        > wiem co mówię bo opieram się na Lwowie, który znam i Przemyślu.Wystarczy
        > porównać co jest na np. Cmentarzu Orląt Lwowskich a co jest nawet na
        > przywoływanym w tej pracy cmenatrzu.

Stereotypy, stereotypy...

• Gość: G. Re: nacjonalistycznie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.06, 22:12
          Rychu nie masz racji, nie są to stereotypy.Bywam tam, mam rodzinę , też taką
          mieszaną, a tu mieszkam . I niestety obydwa muszą nauczyć sie szanować i
          chociaż jest teraz właściwie nieżle, to jeszcze trochę zostało do zrobienia. I
          jednak przede wszystkim po tamtej stronie. Może wtedy Ukraińcy (z zachodniej)
          przestaną myśleć że tam może wrócić Polska, ze pewne rzeczy są zamknięte raz na
          zawsze. A my tam jedziemy wyłącznie z wizytą.
          a historia cóż, a jaki my mamy wpływ na fakty/daty/liczby ofiar? Możemy tylko
          zaakceptować i nie wykorzystywac do jątrzenia. A może tylko zostawić
          historykom?
          • Gość: JP II Re: nacjonalistycznie IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 21.02.06, 07:56
            Popieram w całej rozciągłości. Po obu stronach granicy musi być jednak taki
            klimat, aby Ukraińcy nie bali się powrotu Polaków na obecne ich ziemie, a
            Polacy nie kryli obaw przed Ukrańcami, którzy mieliby wrócić aż po Rzeszów,
            Kraków czy, jak niedawno słyszałem okolice... Kielc.To ostatnie trzeba jednak
            złożyć na karb sklerozy jakiegoś "kombatanta" z tamtej strony. To se ne vrati -
            jasno muszą powiedzieć oba narody swoim "patriotom" o nacjonalistycznych
            zapędach. Tak na marginesie, Łukaszenka 30-40 procent poparcia Białorusinów
            zawdzięcza hasłom o "repolonizacji" i obawom tego narodu, że "wróci polski pan".
    • Gość: or Re: nacjonalistycznie IP: 83.19.248.* 21.02.06, 16:38
      Mam nadzieję, że ta praca nie była pisana pod kierunkiem żadnego z nauczycieli
      historii w II LO.

Bo jeśli była, to wstyd... Dla historyka niemal taki sam, jak dla nauczycielki
      wychowania początkowego - twierdzenie, że Kolumb był Polakiem...

Przecież tu są tezy żywcem wyjęte z propagandy komunistycznej z czasów Bieruta:

"w wywoływaniu nastrojów antypolskich przodowali księża greckokatoliccy."
      "[Biskupa Kocyłowskiego] niechlubna działalność w czasie wojny (podobnie jak
      biskupa lwowskiego Szeptyckiego i innych duchownych) spowodowała likwidację
      kościoła grekokatolickiego w Polsce (1947 r.)"

Na tym fragmencie skończyłem lekturę...
      Szkoda czasu na czytanie podobnych mądrości pana Żółkiewicza czy innych
      prawdziwych Polaków. Szkoda, że młody autor nie zapytał tych panów, co robili w
      latach 50-tych i komu wtedy służyli? ;)
      • starytraper Re: nacjonalistycznie 22.02.06, 07:57
        A tu się pan panie Orzechowski akurat myli. Z tego co wiem nie jest pan
        historykiem i chyba raczej nieprzeprowadzał pan na tym polu badań
        historycznych. Zresztą nie trzeba być historykiem, wystarczyło porozmawaić z
        ludźmi, którzy pamiętali tamte czasy. Większość duchownych greckokatolickich
        była nastawiona wyjątkowo nacjonalistycznie i wręcz antypolsko. Bardzo wielu z
        nich jawnie popierało UPA i to co nacjonaliści robili z Polakami i Żydami.
        Niektórzy biskupi też niebyli pod tym względem bez grzechu. Takie są fakty
        panie Orzechowski a z nimi się niedyskutuje. Zamiast pisać po próżnicy radzę
        panu w wolnych chwilach poczytać trochę literatury historycznej (i wcale nie
        myślę tu o Prusie).
        • Gość: młody traper a księża katoliccy popierali Polaków ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.06, 08:08
          :)
        • Gość: or Re: nacjonalistycznie IP: 83.19.248.* 22.02.06, 10:42
          > Większość duchownych greckokatolickich
          > była nastawiona wyjątkowo nacjonalistycznie i wręcz antypolsko.

Podaj więc choć jedno poważne opracowanie naukowe, w którym znajdę takie
          twierdzenie.

Tłumaczenie likwidacji Kościoła grekokatolickiego rzekomą współpracą duchownych
          z faszystami to NIEPOROZUMIENIE.

Grekokatolicy zostali skazani na zagładę przez system stalinowski jeszcze w
          czasach, gdy Stalin współpracował z Hitlerem. Powód? Sowiecki system
          totalitarny uznał Kościół grekokatolicki za symbol panowania polskiego na
          ziemiach dziś należących do Ukrainy czy Białorusi. Za symbol porozumienia i
          współżycia tych narodów z Polakami...

A to, że niektórzy księżą, niektórzy biskupi...
          Równie dobrze można powtarzać w kółko, że niektórzy Polacy mordowali Żydów
          (Jedwabne), że istniały polskie obozy śmierci...

Na jedno i drugie zgody być nie może.

Fakty są takie, że brutalna rozprawa z Kościołem grekokatolickim, mordowanie
          duchownych itp. to jedna z większych zbrodni systemu, który zawalił się ledwie
          kilkanaście lat temu. I usprawiedliwianie jej jakimiś pseudofaktami,
          powtarzanymi dziś przez tzw. prawdziwych Polaków, którzy w latach 50. służyli
          temuż systemowi jest NIEPOROZUMIENIEM.

pozdruffki!

PS. Nie jestem historykiem, ale z racji tego gdzie mieszkam, i co robię, na ten
          temat bardzo dużo czytałem i czytam (o historii Kościoła grekokatolickiego
          pisałem nawet pracę na olimpiadzie historycznej - bardzo wysoko ocenioną wtedy
          przez Rzeszów).
          • Gość: Stwórca Re: nacjonalistycznie IP: *.mcon.pl 22.02.06, 15:42
            --------------------------------------------------------------------------------
            > Większość duchownych greckokatolickich
            > była nastawiona wyjątkowo nacjonalistycznie i wręcz antypolsko.
            A co nie była? Była dziecino, moze i słusznie.Bo jak bys Ty wtargnął do kogos i
            sie szarogęsił to co?A tak było z Polakami, ktorzy opanowali wtedy od ponad
            300.laty zachodnią Ukrainę.Natomiast, że pisałes prace na olimpiadzie i
            wygrałeś nia, to gratuluję.Czy ona(praca)była obiektywna i w jakims sensie
            badawcza, to inna sprawa.Nie przejmuj się.Broń swoich racji, bo tak na oko to
            je masz.A tymi zadziorami z forum to sie nie przejmuj.Oni tacy są."nie wiem,
            ale napiszę". Pozdrawiam, zycze pomyslności.
            • Gość: or Re: nacjonalistycznie IP: 83.19.248.* 22.02.06, 16:51
              Dziękuję za wpis :)

Ale jedną rzecz wyjaśnię.
              Moja reakcja wzięła się stąd, że prawie wszyscy myślą schematami:
              grekokatolicy = ukraińcy. Ty też:
              > > Większość duchownych greckokatolickich
              > > była nastawiona wyjątkowo nacjonalistycznie i wręcz antypolsko.
              > A co nie była?
              > Była dziecino, moze i słusznie. Bo jak bys Ty wtargnął do kogos i
              > sie szarogęsił to co?A tak było z Polakami, ktorzy opanowali wtedy od ponad
              > 300.laty zachodnią Ukrainę.

Tyle że właśnie unia brzeska i grekokatolicyzm to symbol polonizacji tych ziem.
              w XVIII wieku grekokatolicy stanowili większość na wschodnich rubieżach
              Rzeczypospolitej, niektórzy historycy podają nawet liczbę 8 milionów ludzi tego
              obrządku.

Krucjatę przeciw nim zaczęli urzędnicy carscy w latach 30-tych XIX wieku.
              Dołączyła się cerkiew, duszenie Kościoła unickiego było też w interesie
              nacjonalistów ukraińskich...

W czasie II wojny światowej Kościół ten walczył o przetrwanie. Może i miał
              więcej sympatii do okupanta z Zachodu niż Wschodu. Ale trudno się dziwić - w
              końcu mniej cierpiał z rąk hitlerowców niż reżimu Stalina.

Nie znaczy to, że ponosi odpowiedzialność za takie czy inne zbrodnie. Równie
              dobrze można byłoby próbować udowodnić tezę, że to Watykan (papież zresztą jest
              zwierzchnikiem Kościoła grekokatolickiego) wspierał faszystów...

pozdruffki i zyczenia pomyslnosci :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka