Dodaj do ulubionych

Pawłokoma – wielki skandal!!! 13 maja sobota

12.05.06, 08:36
Pawłokoma – wielki skandal!!!
W najbliższą sobotę, 13 maja, odbędzie się skandaliczna w najwyższym
stopniu „uroczystość” – upamiętnienie 150 rozstrzelanych w marcu 1945 r.
przez polskie oddziały poakowskie członków i popleczników Ukraińskiej
Powstańczej Armii w miejscowości Pawłokoma. Do tej, przyznajmy, drastycznej
akcji doszło na skutek wieloletnich działań ukraińskich nacjonalistów
począwszy od kilkunastoletniej antypolskiej działalności prowadzonej w II RP,
a zmierzającej do oderwania tych ziem od Polski, aż po trwające przez cały
okres II w. św. rugowanie polskości w różny sposób, poprzez kolaborację,
donosicielstwo aż po niezliczone morderstwa.

Jaki jest cel tej „uroczystości”? Jak należy odpowiedzieć na całkowicie
bezczelne i brutalne kłamstwa rozpowszechniane przez niepolskie,
polskojęzyczne media, przez współczesnych nam wyznawców ideologii Bandery,
wreszcie przez polskich polityków, którzy w swojej bezprzykładnej naiwności
pomylili interes narodowy Polski z interesem, nawet nie całej Ukrainy, ale z
interesem szowinizmu ukraińskiego? Więcej…

AdamSmiech | 11.05.2006

www.jednodniowka.com/
Obserwuj wątek
    • darino prezydenci Polski i Ukrainy 12.05.06, 08:57
      Myślę, że obecność prezydentów Polski i Ukrainy w Pawłokomie wskazuje, że
      sprawa mordu (a właściwie serii mordów z obydwu stron), została dostatecznie
      zbadana.
      Wszelkie tego typu sprawy powinny zostać dogłębnie zbadane przez historyków i
      temat powinien zostać zamknięty.
      Trzeba w końcu zająć się dniem dzisiejszym ...
    • Gość: Dra Re: Pawłokoma – wielki skandal!!! 13 maja s IP: *.ptvk.pl 13.05.06, 00:02
      Książkami z historii i "pracami" dyrektora archiwum najlepiej podetrzyj sobie dupę i przestań jątrzyć. Ci dla których to wydarzenie jest istotne niedługo odejdą do swojego miejmy nadzieję miłosiernego Boga a inni zaczną może żyć tym co jest teraz i ma sens. Alleluja
    • Gość: ona skandalem jestes Ty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.06, 17:23
      Rozumując Twoim tokiem- należało ich zamordować?
      Mam nadzieje, że poza tym , u Ciebie wszystko w porzadku.
      • Gość: ona dobitniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.06, 20:37
        Wsród "członków i popleczników UPA" były kobiety i dzieci.Rodzinami. Kula w
        łeb.Nic z Ukraińcami nie mam wspólnego , zgineło- wg róznych źrodeł 150-360
        ludzi. Nie przemawia to do Ciebie?
      • Gość: Dra Re: skandalem jestes Ty IP: *.ptvk.pl 14.05.06, 09:26
        Przydałaby się logika w szkołach podstawowych i średnich. Najgorsze jest gdy ktoś wyciąga wnioski z księżyca. Rozumując Twoim tokiem właśnie pościerałem kurze na biurku.
    • Gość: JP II Re: Pawłokoma – wielki skandal!!! 13 maja s IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 14.05.06, 06:28
      Byłem wczoraj w Pawłokomie. Rozmawiałem z grupą najstarszych jej mieszkańców:
      mieszkających w Pawłokomej i gdzie indziej w Polsce, a także na Ukrainie.
      Rozmawiałem z Polakami i Ukraińcami. Wszyscy mówią o grubo ponad 300 ofiarach,
      a niektórzy i o tym, że wiele zwłok leżało ... kilka tygodni, nim je "po
      katolicku" pochowano. Ciszej "darini" nad tą trumną
    • Gość: NINA Re: Pawłokoma – wielki skandal!!! 13 maja s IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.06, 09:14
      Z tym narodem nie może być żadnego pojednania - pamiętamy rodziców przekazy!!
      • cyrzej Re: Pawłokoma – wielki skandal!!! 13 maja s 14.05.06, 09:17
        Jeśli jesteś głupcem,nie musisz się z tym obnosić.
      • Gość: aaaa Re: Pawłokoma – wielki skandal!!! 13 maja s IP: *.server.ntli.net 14.05.06, 09:22
        Chyba nie do konca masz racje, Nina. Moze i powinno byc pojednanie. Ale to musi
        byc na zdrowych zasadach, tak mysle. Wedlug mnie powinno zostac wyraznie
        powiedziane, ze Polacy po prostu bronili swojej Ojczyzny, swoich rodzin, na
        SWOIM terenie. Bo jesli pojdziemy tokiem rozumowania, niektorych to dojdziemy do
        wniosku, ze Polacy, ktorzy atakowali Niemcow w Warszawie czy na terenie GG (
        oraz setek a nawet tysiecy innych miejsc), popelniali zbrodnie.
        Do tych , ktorzy powiedza (napisza), ze Ukraincy tez bronili swojej ojczyzny,
        pytanie: jesli to byla ich Ojczyzna, to dlaczego uzywa sie okreslenia
        "mniejszosc ukrainska" ?
        • cyrzej Re: Pawłokoma – wielki skandal!!! 13 maja s 14.05.06, 09:27
          Idąc twoim tokiem,na Wołyniu ukraińcy bronili swojej ojczyzny?!
          • Gość: aaaa Re: Pawłokoma – wielki skandal!!! 13 maja s IP: *.server.ntli.net 14.05.06, 09:45
            Nie, bo Wolyn nigdy nie byl ukranski.
            • Gość: ona Re: Pawłokoma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.06, 17:16
              Idąc moim tokiem - NIC nie usprawiedliwia zabijania.
              Nawet w odwecie niestety. Nawet przez AK.
              Natomiast zabici zasługuja zawsze na pamięć, groby , nie wolno udawać , że ich
              nigdy nie było, że walczyliśmy zawsze fair...
              Wiem, to niewygodne dla nas, ale bez takiej świadomości nie mielibysmy prawa
              oczekiwac podobnej postawy od strony ukrainskiej.
              • Gość: Dra Re: Pawłokoma IP: *.ptvk.pl 14.05.06, 18:01
                Zaczynasz pisać rozsądniej. Dlaczego jednak nikt nie potrafi zrozumieć, że jakaś banda szajbusów - polskich, ukraińskich, amerykańskich, meksykańskich etc. tworzy podziały poprzez granice, innowierstwo itd. tylko po to żeby się wyróżnić? Papież, przeor, i chu...j go wie kto jeszcze twierdzi, że jego religia jest najlepsza. Papież poświęcił czołgi hitlerowskie, w Polsce poświęcono te jadące do Iraku - czy to do nikogo nie przemawia? Ile można się dawać wykorzystywać, ile można korzystać z nibyrozumu innych? Jeżeli ktoś pamięta tamte wydarzenia to nie po to by wspominać pomordowanych, ale po to żeby podżegać. W znacznej większości. Tamci zostali pochowani. Codziennie chowa się w Polsce ludzi - tych co zginęli na drodze, tych co się zachlali i tych co zostali zamordowani. Jednak najlepsze medialnie są te wydarzenia sprzed kilkudziesięciu lat. Tylko po co to wspominać? Do kogo gest pojednania trafia? Bo do mnie nie! Przez kilkadziesiąt lat konflikt polsko-ukraiński podtrzymywała komuna, bo tak było komuchom na rękę. Pod koniec lat 90-tych o konflikcie w Przemyślu wspominała TV1. Jakim konflikcie, między kim? Pseudointelekualistami co się książek naczytali? Między pijakami w knajpie, dla których każdy pretekst do bijatyki jest dobry? Owszem, warto wspominać o tym , że nie zawsze Polacy walczyli fair. Była jeszcze Czechosłowacja. A, że historia Polaków niczego nie uczy widać chociażby i obecnie. Niech żyją Polscy patrioci w Iraku - na pewno dostaną od Prezydenta ordery. Bo na Wołyniu to nie było patriotów ukraińskich tylko banda UPA. Prawda?
                • Gość: LKJH Re: Pawłokoma IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.06, 18:26
                  Trzeba pamiętać, przekazywac dzieciom, potomnym, żeby wiedzieli co to za
                  sąsiedzi?
                  • Gość: Dra Re: Pawłokoma IP: *.ptvk.pl 15.05.06, 00:11
                    Nie rozumiem o co chodzi
                • Gość: ona Re: Pawłokoma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.06, 18:45
                  Dra- nie zaczynam , ale koncze, wątek dotyczył Pawłokomy, wydaje mi sie że moja
                  wypowiedx była na temat. I nie uzywałam rynsztokowego języka, osmielam sie
                  zauwazyc . Nie podniecaj sie tak, niezdrowe.
                • andrzej.sawa Re: Pawłokoma 15.05.06, 15:42
                  Piszesz o Czechosłowacji,to akurat masz problem.38 rok to był rewanż za 20
                  rok,gdy armia czechosłowacka zaanektowała Zaolzie.Niestety,nie ma prostych
                  tematów na pograniczu.
                  • Gość: Dra Re: Pawłokoma IP: *.ptvk.pl 22.05.06, 00:54
                    A jak się pije wódkę z Pepikiem to on o tym nie wspomina.
            • eryk2 Re: Pawłokoma – wielki skandal!!! 13 maja s 15.05.06, 00:28
              Gość portalu: aaaa napisał(a):

> Nie, bo Wolyn nigdy nie byl ukranski.

Chyba chciałaś napisać - polski. Nigdy w historii nie było nawet jednego
              miesiąca, aby Polacy stanowili większość na terenie Wołynia (czy to
              historycznego, ciągnącego się aż do Żytomierza, czy w guberni wołyńskiej, czy w
              województwie wołyńskim czasów II RP).
        • eryk2 Re: Pawłokoma – wielki skandal!!! 13 maja s 15.05.06, 00:32
          > Do tych , ktorzy powiedza (napisza), ze Ukraincy tez bronili swojej ojczyzny,
          > pytanie: jesli to byla ich Ojczyzna, to dlaczego uzywa sie okreslenia
          > "mniejszosc ukrainska" ?

Określenia "mniejszość ukraińska" używa się w odniesieniu np. do czasów II RP w
          sensie 5 mln. Ukraińców-obywateli II RP w stosunku do pozostałych 30 mln.
          (zwłaszcza wobec 24 mln. Polaków). Natomiast na terenach województw południowo-
          wschodnich Ukraińcy byli bezapelacyjną większością (60-70%), jedynie w
          województwie lwowskim, sięgającym daleko na zachód, Polacy stanowili liczbę
          porównywalną z Ukraińcami (po ok. 40%), ale również nie byli większością.
          • Gość: aaaa Re: Pawłokoma – wielki skandal!!! 13 maja s IP: *.server.ntli.net 15.05.06, 00:38
            Dzis nie chce mi sie odpowiadac na ukrainskie prowokacje. Johny Walker jest
            zdecydowanie wazniejszy i przyjemniejszy od ukraincow.
            Dobranoc.
            • Gość: aaaa Re: Pawłokoma – wielki skandal!!! 13 maja s IP: *.server.ntli.net 15.05.06, 00:43
              Poki pamietam... nie dalej jak kilka dni temu w watku o zapomnianych zabytkach
              , ktos z ukrainofilow uzyl okrslenia o mniejszosciach, m. in. ikrainskich, iwec
              jasno widac ,ze nie dotyczy to tylko okresu XX wieku. ( przepraszam za literowki
              a Johny Walkr jst mocniejszy :))))))))
              • Gość: historyk O tym piszesz? IP: *.chello.pl 15.05.06, 00:55
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=165&w=41560001&a=41650991
                Autor postu wyraźnie daje do zrozumienia, o co chodzi z tymi mniejszościami:

"Mniejszości karpackie - może brzmieć to niejasno, zależy z jakiej perspektywy
                się popatrzy. Nam chodziło o mniejszości żyjące w Polsce. Jeśli weźmie się pod
                uwagę, że istnieje coś takiego jak polskie Karpaty, to ludzie nie będący
                Polakami a żyjący tam mogą uchodzić za mniejszość, choć z innej perspektywy
                Karpaty, a szczególnie wschodnie to tylko niewielki obszar Polski - i to
                zamieszkany prawie w całości przez Ukraińców-Rusinów, a wtedy są oni
                większością"

I tyle, i nie ma co dorabiać ideologii do kija.
            • Gość: historyk Re: Pawłokoma – wielki skandal!!! 13 maja s IP: *.chello.pl 15.05.06, 00:45
              Cóż, jeśli prawda historyczna jest dla ciebie prowokacją - to musisz mieć
              strasznie smutne zycie (wszyscy naokoło ciągle tylko łżą i łżą - może należą do
              układu? albo do łże-elit?). A zamiast Johnny'ego Walkera na dobranoc polecam
              jako lekturę weryfikującą "prowokacje" rocznik statystyczny. Przedwojenny.
              • Gość: Zbychu Re: Pawłokoma – wielki skandal!!! 13 maja s IP: *.mcon.pl 20.05.06, 04:46
                A kto obrał Ci nazwę jako"historyk"?Co znaczy prawda historyczna.TY nic nie
                umiesz!!!!!!!!!!!!!!!Smutno miec takich"historyków"!!!!!!!!!!!!
                • Gość: Do Zbycha Re: Pawłokoma – wielki skandal!!! 13 maja s IP: *.chello.pl 22.05.06, 01:38
                  Gość portalu: Zbychu napisał(a):

> A kto obrał Ci nazwę jako"historyk"?Co znaczy prawda historyczna.TY nic nie
                  > umiesz!!!!!!!!!!!!!!!Smutno miec takich"historyków"!!!!!!!!!!!!

A można prosić jakiś bliższy konkrecik? Gdzież to niby ja wykazuję się brakiem
                  wiedzy na temat prawdy historycznej? Nb. student I roku historii dowiaduje się,
                  że nie istnieje pojęcie "prawdy historycznej" - jest prawda źródeł, w tym
                  prawda dokumentów oficjalnych, prawda wspomnień (często pisanych po latach),
                  prawda relacji bezpośrednich i wszystkie one mogą być naraz sprzeczne (casus
                  Jedwabnego, gdzie dowodliwe fakty w postaci ekshumacji mówią jedno, świadek
                  Schaper mówi dziś drugie, niemieckie dokumenty z okresu mówią trzecie, świadek
                  żydowski mówił na procesie 60 lat temu czwarte, a świadkowie polscy żyjący do
                  dzisiaj w tej miejscowości mówią piąte). Dochodzenie do ustalenia ABSOLUTNIE
                  PEWNYCH faktów przypomina w takim przypadku działanie Sherlocka Holmesa, w
                  dodatku skazane na (częściową przynajmniej) porażkę, bowiem im dalej od owych
                  wydarzeń (i im mniejszy materiał dowodowy z epoki - dokumenty, zdjęcia, filmy),
                  tym trudniej ustalić coś pewnego. Np. na podstawie zachowanych materiałów
                  archiwalnych nie sposób ustalić, czy Jan Kochanowski W OGÓLE miał córkę
                  Urszulę, "Treny" mogą więc być czystą fikcją literacką, bo w świetle dokumentów
                  Urszula Kochanowska, c. Jana z Czarnolasu, NIGDY NIE ISTNIAŁA. Poniał?
    • Gość: telewidz Re: Pawłokoma ? wielki skandal!!! 13 maja s IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.06, 11:08
      A na polskim cmentarzu w Porycku na Ukrainie kury srają na groby. Sam widziałem w telewizji.
      • Gość: aa Re: Pawłokoma ? wielki skandal!!! 13 maja s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 18:27
        a na polskim cmentarzu w starym Wiśniowcu, pasą się kozy, sam widziałem na
        własne oczy......
        • Gość: dark a co to za kozy ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 01:07
          Polki czy Ukrainki ?
      • Gość: telewidz Re: Pawłokoma ? wielki skandal!!! 13 maja s IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.06, 11:22
        Gość portalu: telewidz napisał(a):

> A na polskim cmentarzu w Porycku na Ukrainie kury srają na groby. Sam
        widziałem w telewizji.
        A tak naprawdę to nie kury tylko gołebie, nie w Porycku tylko w Przemyślu i nie
        na groby tylko na mój durny łeb
    • Gość: olek Re: Pawłokoma – wielki skandal!!! 13 maja s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 11:51
      A kiedy przepraszamy za Irak?
      • Gość: Dra Re: Pawłokoma – wielki skandal!!! 13 maja s IP: *.ptvk.pl 19.05.06, 23:13
        Olek, polscy patrioci są wszędzie. Nawet i w Iraku. Niedawno takich patriotów skazano - "afera bakszyszowa". I Irak jest dla nas lewako-prawicowców pojednaniem. Jak widać nowa władza, a kontyngent zostaje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka