Dodaj do ulubionych

Sąd y 24 godzinne, nowy szał władzy czy potrzeba?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.07, 22:26
Ciekawe jak sprawdzą się " 24 godzinne sądy" Ziobro? Czy to nie będzie
polowaniem na "czarownice" co objawiło się kiedyś na początku lat 70 w związku
z otwarciem IZBY WYTRZEŻWIEŃ w Żurawicy? Wielu ludzi wtedy zakończyło swój
żywot w wytrzeżwiałce jak i też wielu pielęgniarzy poszło siedzieć tak samo
jak milicjantów. Co będzie teraz? Chyba to samo! Miejsc w więzieniach nie ma a
policja jak i prokuratura ma atut ! Prikaz od Ziobro! Ale niestety nie ma
kompetencji w sensie wykształcenia jak i praktyki. Słuchają i muszą słuchać
Ziobry bo dostana kopa w d... Taka to jest niezawisłość połączona z
niezależnością.
Obserwuj wątek
    • cfaniaczka Re: Sąd y 24 godzinne, nowy szał władzy czy potrz 12.03.07, 23:00
      Ja popieram.
      Nic nie słyszałam o jakis przemyskich ofiarach Izby Wytrzezwien z lat 70-tych,
      ale mam nadzieje, że będzie to straszak dla pospolitych bandytów mniejszego
      kalibru. O to loto.
    • jobrave Re: Sąd y 24 godzinne, nowy szał władzy czy potrz 12.03.07, 23:49
      Bodajże w 1969 roku, czyli za dość głębokiej komuny,weszły w życie przepisy na
      mocy których powołano takie "ekspresowe" co miało przeciwdziałać chuligaństwu
      ale też zniechęcić "wrogów ludu" do ewentualnych demonstracji i zamieszek
      skierowanych przeciwko socjalistycznemu państwu. sama idea owych szybkich
      procesów nie jest głupia, bo np. doskonale sprawdza się w realiach anglosaskich,
      no ale 40.letni dystans dzieli nas od Wlk. Brytanii nie tylko w gospodarce
      nietety. Skoro jestes adwokatem, to na codzień masz do czynienia z polskim
      wymiarem sprawiedliwości i organami ścigania, i tu należy się kilkakrotnie
      przeżegnać, bo obawiam się , że będzie tak, iż za kraty będa trafiać : pijany
      woźnica, rowerzysta, facet, który, głośno śpiewał wracając podpity do domu czy
      jegomość, który nie miał siły dojść do domu i przysnął na skwerku.
      tacy delikwenci powinni-co najwyżej- zostac ukarani ograniczniem a nie
      pozbawieniem wolności i , niekoniecznie wysoką ale nieuchronną, grzywną. Zakłady
      karne, w których powinni siedzieć bandyci, złodzieje i oszuści, powinne być
      opróznione z alimenciarzy, bo choć ci ostatni naruszają porządek prawny, to nie
      są przestępcami w rozumieniu przepisów prawa karnego. Niepłacenie alimentów nie
      stanowi bezposredniego zagrożenia dla życia lub zdrowia, tak więc izolacja i
      represja są tu niepotrzebne. Zwolnią się wtedy miejsca dla wandali, "miłośników
      bejsbola", pseudokibiców i innych sprawców pospolitych przestępstw kryminalnych.
      Słusznie jednak podnosisz tu zagrożenie w postaci łatwizny, na którą będą
      próbowali pojść sędziowie i prokuratorzy napędzając statystyki przy pomocy
      wspomnianych na początku pijaczków. Najjaśniejszym punktem w tym wszystkim jest
      to, że wzięto wreszcie za d... sędziów i prokuratorów- bedą zmuszeni wziąć sie
      do roboty: za dokładne ale i szybsze czytanie akt, staranniejsze prowadzenie
      prowadzenie postępowań, skończyć z tolerowaniem nieudolności autorów postępowań
      przygotowawczych. Możnaby o tym długo, długo. W najbliższy weekend, w kilku
      miastach w Polsce kobole planują zadymy, tak więc za kilka dni przekonamy się,
      czy ów pomysł z doraźnym sądownictwem miał sens.
      • cfaniaczka Re: Sąd y 24 godzinne, nowy szał władzy czy potrz 13.03.07, 00:30
        "nie robi błedów tylko ten, co nic nie robi" - Ziobro odwazył sie, ryzykuje.
        Najwyzsza pora na próbę reformy sądownictwa, czort wie, czy skuteczną, ale
        jestem tak zdesperowana, ze mysle sobie.....lepsza taka niz zadna.
        • jobrave Re: Sąd y 24 godzinne, nowy szał władzy czy potrz 13.03.07, 01:04
          Rzecz w tym,że Ziobro żadnej reformy nie robi, zero zmian systemowych, jedynie
          kosmetyka, zaostrzanie sankcji. Rzecz nie w tym, żeby podnosić widełki jesli
          chodzi o wymiar kary lecz o kosekwentne stosowanie juz istniejących-nie moiże
          byc tak, że alimneciarz, który "wisi" ZUS 15 czy 20 tys. zł siedzi za to w
          kryminale a głwałciciel czy bandyta przebywa na wolności, bo w kryminale nie ma
          miejsca. Uwżam też za idiotyzm, że 30. letnia osoba może juz zostac sędzią tzn.
          asesorem ale to na jedno wychodzi, uważam, że godne nasladowanie w tej kwestii
          jest Wlk. Brytania, bo tam, by zostać sędzią, trzeba mieć co najmniej 40 lat i
          mieć za sobą wieloletni staż prokuratorski lub adwokacki, albo i taki, i taki.
          Nieopierzeni i niedoświadczeni sędziowie, to przekleństwo naszego wymiaru
          sprawiedliwości, od samego początku popełniaja błędy, które rodzą następne i tak
          do końca kariery (nie wszytskich to dotyczy na szczęscie). PiS utrwala
          komunistczną instytucję ministra sprawiedliwości, który jest jednocześnie
          prokuratorem genralnym, tymczasem prokuratura powinna być urzędem niezależnym
          od ministra sprawiedliwości, bo w innym przypadku będzie (jest) ubezwłasnowolniona.
          • cfaniaczka Re: Sąd y 24 godzinne, nowy szał władzy czy potrz 13.03.07, 01:46
            Robi Jobrave, na moje oko. Cos sie rusza w mediacjach, słyszę o elektronicznym
            areszcie też, na wzór skandynawski, jest projekt aresztu weekendowego.Do tej
            pory był marazm i drobne opryszki smiały sie z wymiaru spr, wiedziały, że
            trzeba czekac w kolejce na miejsce w kiciu.
            Nie sztuka ich hurmem wsadzać < hm, dobrze ? nie mam pojęcie, intuicja>, sztuka
            wsadzać mądrze a do tego rośniemy. Przed Ziobrem nikt nie myślał w ten
            sposob .Przypuszczam też, że skończyły się czasy niewyjasnionych samobójstw
            mafiozów, dzięki Bogu.Pa pa Forum Przemyskie, pora nynać:)))
            • Gość: darek Re: Sąd y 24 godzinne, nowy szał władzy czy potrz IP: *.ptvk.pl 13.03.07, 20:42
              A ja analizując z przekazów sprawę Gruszeckiego nie jstem do końca przekonany o tej reformie. G. został zastrzelony bo posiadał broń, czy dlatego, żeby nie sypał?
              • Gość: darek Re: Sąd y 24 godzinne, nowy szał władzy czy potrz IP: *.ptvk.pl 13.03.07, 22:46
                Poprawka: Gruszczyńskiego
            • Gość: xxx Re: Sąd y 24 godzinne, nowy szał władzy czy potrz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.07, 17:25
              Elektroniczny areszt to bardzo sensowny projekt połsanki SLD Katarzyny
              Piekarskiej ( prawniczka) złozony w poprzedniej kadencji. Teraz go odgrzewają
          • hermenegildo Re: Sąd y 24 godzinne, nowy szał władzy czy potrz 13.03.07, 01:56
            Tyle słóńca jest w areszcie, nie widziałeś tego jeszcze.........
            • Gość: Facio Re: Sąd y 24 godzinne, nowy szał władzy czy potrz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.07, 22:34
              "cfaniaczka " nie znając realiów jak i lat nie wrzynaj sie jak majtki w cipę!
              Spytaj tylko "jobrave" ile milicja jak i pielęgniearze wykończyli ludzi jak i
              tez ostrzygli w "Śródmiejskiej" Skakałaś wtedy z jajka na jajko i jesteś pi..
              za głupia by podjąć temat
              • jobrave Re: Sąd y 24 godzinne, nowy szał władzy czy potrz 13.03.07, 23:17
                E, no nie krzycz tak nma "Cfaniaczkę", to całkiem sympatyczna dziewczyna; moze
                za młoda jest by to wszystko pamiętać? My z "Faciem" pamiętamy te czasy.
                Kiedys miałem taką przygodę: Pewnego razu wraz z kolegą, starym hippisem o
                ksywie "Dyszel" przystanęliśmy w sobie bramie kamienicy przy ul.
                Kazimierzowskiej, czekalismy na kolegę , który mieskzał na II piętrze, był
                styczeń 1984 roku, nagle drzwi sie otwierają i wpada trzech
                milicjantów:-Dokumenty! -krzyczą. -Nie mamy-brzmi nasza odpowiedź. Bez ceregieli
                skuwają nas, pakują do kabaryny i wiozą do izby wytrzeźwień. Nawet nie
                sprwadzali czy piliśmy. Zostawili nas i odjechali, badający nas lekarz a
                dokładniej felczer o nazwisku, jak pamiętam, Jan Drotlef, był bardzo zdziwiony
                kiedy okazało się , że jesteśmy absolutnie trzeźwi, mimo to przetrzymano nas do
                następnego dnia, traktowano nas przyzwoicie, do tego stopnia, że gralismy tam
                nawet w ping-ponga. Nazajutrz złożyłem Rejonowym Urzędzie Spraw Wewnęrznych
                (tak w owym czasie nazywała się Komenda Rejonowa Milicji Obywatelskiej) skargę.
                Na począkiu starano siemnie zniechęcić ale uparłem się, by nadać bieg
                sprawie-niestety nie udało się rzekomo ustalić, kto w tym czasie był na patrolu.
                Ale kiedy otrzymaliśmy wezwanie na kolegium, milicjanci w cudowny sposób się
                odnaleźli i byli świadkami. Dostaliśmy grzywny i tak to się skońćzyło. Pamię
                tam też wcześniejsze łapanki na długowłosych i obcinanie im włosów ale pamiętam
                tez kolegia za uchylanie się... od pracy.
                Co do mafiosów, nie mam nic przeciwko temu , by popełniali samobójstwa, nawet
                jeśli to nie będę samobójstwa, nie mam też nic przeciwko temu, żeby zabijała ich
                policja lub żeby sami nawzajem się wystrzeliwali, choc wiem, że to nioezgodne z
                prawem. Nie przesadzajmy z tym rozczulaniem się nad bandytami, jesli zachowuja
                się nieprzewidywalnie, trzeba -po prostu- do nich strzelać. Nie mam nic
                przeciwko temu, żeby Ziobro stał się drugim Gulianim i jeśli mu się uda
                odszczekam wszytsko co do tej pory mówiłem o PiS i z kartka w zębach na czterech
                łapach wrzucę swój głos do urny (na PiS oczywiście).
                • cfaniaczka do Jobrave 13.03.07, 23:30
                  Dzięki Jobrave, doceniam, ale i umiem sobie radzic niexle sama:)
                • Gość: darek Re: Sąd y 24 godzinne, nowy szał władzy czy potrz IP: *.ptvk.pl 14.03.07, 09:12
                  Też jestem za tym żeby mafiosi się wystrzeliwali, chodzi mi konkretnie o sprawę G. Widać, że ta reforma działa dość wybiórczo. Co do "facia" to chyba śledzik lub zapitka z innego postu mu zaszkodził
              • cfaniaczka do facia nijakiego 13.03.07, 23:28
                no coments
    • Gość: Judeks ~suspektus? Re: Sąd y 24 godzinne, nowy szał władzy czy potrz IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 14.03.07, 11:47
      Ziobro jest najsłabszym Ministrem Sprawiedliwości nowozytnej historii. Zamiast
      robić to co należy do ministra zajmuje się indywidualnymi sprawami, należącymi
      do prokuratorów. Ziobro kocha szoł i kamery, stąd jego spektakularne
      wypowiedzi w stylu komentarza do zatrzymania w świetle fleszów kardiochirurga,
      cyt.: "ten człowiek już nigdy nikogo nie zabije". Nigdy dotychczas ministrowie
      nie wyręczali prokuratorów w ich pracy , Ziobro jest pierwszy, (wprawdzie
      prezydent Łukaszenko coś próbował ale nie wychodziło) dlatego posługując sie
      casusem Łukaszenki nie wróżę mu sukcesu bo wymiarem sprawiedliwości nie sposób
      sterować ręcznie. Szkoda tylko , że poświęcając się indywidualnym sprawom Pan
      Minister niekiedy zapomina o zadaniach które na nim spoczywają jako na
      Naczelnym Organie Administracji Państwowej w zakresie wymiaru sprawiedliwości.
      Jakie akty prawne opracował i wdrożył dotychczas oprócz owej nieszczęsnej
      ustawy 24 godzinnej? Tak dla ścisłości nadmienię, że ten proces jest 24
      godzinny tylko na użytek propagandowy bo ustawa przewiduje 72 godziny , więc
      nawet sama nazwa ustawy jest obarczona kłamstwem. Konsekwencją tej ustawy jest
      wprowadzenie do procesu karnego trzeciej instancji, bowiem każdy skazany
      będzie skarżył orzeczenie, co w konsekwencji może doprowadzić do ponownego
      rozpoznania sprawy w trybie zwykłym. Błędów proceduralnych w takim pośpiechu
      nie da sie uniknąć, więc adwokaci już zacierają ręce mysląc o płodzeniu
      apelacji. Słyszałem w telewizji, że w tym trybie bedzie można szybko ścigać
      pijanych kierowców, co również bedzie trudne bo osoby nietrzeźwej nie można
      przesłuchać, a godzinki lecą. Jedno jest pewne, niewatpliwie niedługo Pan
      Minister poinformuje nas za pomoca telewizji, że sądy 24 godzinne funkcjonują
      znakomicie, natomiast prawdziwie weryfikującą ocenę przyniesie próba czasu.
      • Gość: darek Re: Sąd y 24 godzinne, nowy szał władzy czy potrz IP: *.ptvk.pl 14.03.07, 14:21
        Inna sprawa, jak to będzie z nieuchronnością kary: do dzisiaj był problem, a od powstania sądów 24-godzinnych ma się coś zmienić na lepsze? A jak sprawa byłego przemyskiego strażnika miejskiego, w toku, zakończoan, czy jeszcze nierozpoczęta?
      • cfaniaczka Re: Sąd y 24 godzinne, nowy szał władzy czy potrz 14.03.07, 15:18
        Rozumiem Darku, że uważasz iż Cimoszewicz, Jaskiernia czy Suchocka byli
        mocniejsi? W jakims sensie pewnie tak, nie musieli walczyć z mediami.
        Piszesz, "najsłabszy w nowożytnej historii" - nie chcę sie czepiać, zresztą
        marna ze mnie historyczka, ale bez kompleksów, nikt mi sie nie wrył jednak w
        pamięć z ministrów powojennych (zostawmy starszych), jedynie tych z III RP
        pamiętam. Byli , Twoim zdaniem, mocniejsi, jednak żaden z nikt nie wywalił z
        sądów maszyn do pisania i nie wprowadził kompów.Prosty przykład, ułatwiający
        niezwykle organizację pracy, sam wiesz, bo korzystasz. Każdy z nich bał się
        zmain, reform, i nic dziwnego bo popatrz jaka jest reakcja na nie. Wygodniej
        jest zgarniac niezłą pensję i nie wychylać się . Nie jestem fanką Ziobry
        (przesadna medialnośc) uwierz, ale z nich wszystkich on , jak na razie , tylko
        daje szansę na reformy sądownictwa. Jestem realistką, to może zrobić tylko
        ktoś odważny i bezkompromisowy, trochę idealista. Robi błędy ( a któż nie?) ,
        ale dajmy mu szansę i nie szczekajmy, łatwo narzekać, gorzej gdy przychodzi
        zmierzyc sie z problemem i znaleźć rozwiązanie.Wracać do Cimoszki? Kto, po
        Ziobrze, odważy się? Mamy dalej stać w miejscu?
        Straszymy się nawzajem , gdzieś tu Jobrave opisywał noc w areszcie za stanie w
        bramie w 80 -tych latach. Złe porównanie , nie wrócimy do tych haniebnych
        czasów, porządnych gości nikt nie będzie więził , a Jobrave nie wygląda na
        takiego, którego mozna przyłapać na rozbijaniu wystawy.
        Wcześniej pisałam o samobójstwach mafiozów, nie zrozumielismy sie, chodziło mi
        o nie do konca wyjasnione zgony więzniow- mafijnych szyszek, rzekomo pilnie
        strzezonych. Myślę, że ten czas naprawdę się skończył.
        PS. I na co mi to było, obiad w proszku :)
        • cfaniaczka do Darka i Judeksa 14.03.07, 15:20
          ups, pomyliłam Wasze nicki, sorry.
        • Gość: Judeks Re: Sąd y 24 godzinne, nowy szał władzy czy potrz IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 14.03.07, 15:30
          Krótka dygresja cfaniaczka – piszesz o poprzednikach Ziobry cyt. „ ... żaden z
          nich nie wywalił z sądów maszyn do pisania i nie wprowadził kompów ... „
          wyraźnie mijasz się z prawdą bo maszyny zniknęły z sądów już parę lat temu i
          zrobili to właśnie poprzednicy Ziobry. On sam napewno chciałby pochwalić sie
          takim wymiernym działaniem, ale nie sposób tego czynić.
          • cfaniaczka Re: Sąd y 24 godzinne, nowy szał władzy czy potrz 14.03.07, 17:52
            Poprzednicy bili pianę tak skutecznie, że hucząc o programach informatyzacji
            sądownictwa wbili społeczenstwu fałszywą prawdę do głowy ( jak widać).
            W Przemyślu widziałes te komputery sprzed czasów Ziobry? Wykorzystywane do
            protokołowania przebiegu procesów? Bo ja pamietam je tylko w sekretariatach . A
            na policji widziałeś na czym jeszcze do niedawna pracowali?
            Dlaczego, skoro od dawna , Twoim zdaniem , są - teraz zapanowała panika wsród
            pracowników sądu, policji, nawet więziennictwa? Zmiana mentalnosci to osobna
            bajka, w każdym badź razie noż na gardle bywa najskuteczniejszy.
            Gazeta Prawna jest obiektywna , polecam .
            • Gość: Judeks Re: Sąd y 24 godzinne, nowy szał władzy czy potrz IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 15.03.07, 07:53
              Protokolantki pracuja na komputerach od jakiś czterech lat. Z faktami sie nie
              dyskutuje.
          • Gość: Adwokat Re: Sąd y 24 godzinne, nowy szał władzy czy potrz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.07, 17:55
            Dziwi mnie jedno... Jak można polemizować z małolatą a na dodatek kompletnie nie
            znającą tematu?
            Co człowiek który urodził sie po tzw. "stanie wojennym" może wiedzieć na tematy
            tutaj poruszane? NIC! Kompletnie nic! Wie tylko to co usłyszy od rodziców lub
            dziadków i to zależnie od ich interpretacji! W szkole też tego nie uczyli. To
            trzeba przeżyć by dyskutować a nie udawać "cfaniaczka-jaki głupi dziecinny nick"
            mądralę która nie posiada nawet 1% wiadomości na ten temat. Jobrave, Bogus
            "dyszel" był OK. Nawet Mareczek . Kuchciński koło "swini" łyknął przy nim trochę
            wiedzy...:)
            • Gość: darek Re: Sąd y 24 godzinne, nowy szał władzy czy potrz IP: *.ptvk.pl 14.03.07, 18:31
              Po nicku "cfaniaczka" nie sposób dotrzeć do jej wieku, po języku jakim się posługuje można od razu wywnioskować, że nie tylko nie jest małolatą, a na dodatek nie w ciemię bita. Na sprawy powinno patrzeć się obiektywnie i jeżeli reforma Ziobry dojdzie do skutku w takim kształcie w jakim ją przedstawia to ma to sens. Pod warunkiem, że zaniedługo nie okaże się, że razem z Wassermanem nie stworzyli przedwyborczej policji politycznej. A jak na razie, nie ubliżając tym kto w te reformy wierzy, mam wrażenie, że wszelkie działania Ziobry zmierzają do tego żeby złapać wszystkich za mordę i siać strach i nienawiść.
            • cfaniaczka Re: Sąd y 24 godzinne, nowy szał władzy czy potrz 14.03.07, 18:39
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=165&w=58981748
              podpadasz pod kryterium - wiek, troche tez gust ( nie podoba Ci sie nick, ale
              ma przewage nad Twoim , bo nie jest tymczasowy), jednak dopiero sie rozkręcasz
              zatem grozi Ci towarzystwo niechlubnego Facia.
              Jesteś autorem wątku, pytasz o opinie. Gdy Ci sie nie podobają, głowisz sie jak
              dokopać przeciwnikowi. Rozśmieszyłeś. Może odwołasz się do tego, co napisałam o
              przemyskich realiach a zostawisz w spokoju moją metrykę i nick?
              Będę wieczorkiem, masz mnóstwo czasu na inteligentną odpowiedź.Możesz nawet
              zadzwonić do przyjaciela :)
              • Gość: Adwokat Re: Sąd y 24 godzinne, nowy szał władzy czy potrz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.07, 20:05
                By znać przemyskie realia, jedne z najdziwniejszych w Polsce trzeba być
                rodowitym i nie-przylepianym mieszczuchem naszej prowincjonalnej
                pseudo-aglomeracji. Co zaś się tyczy składni zdań jak i fabuły postów można
                krótko powiedzieć, rozbić to o doopę! To nie z braku szacunku dla kobiety ale z
                powodu braku rozumu, którego "centrum" znajduję się tam gdzie ...? No właśnie
                gdzie? Pomyśl!
                • Gość: Prokurator Re: Sąd y 24 godzinne, nowy szał władzy czy potrz IP: *.chello.pl 14.03.07, 20:15
                  Sądy 24-godzinne to jedynie propagandowy chwyt Ziobry, które tylko komplikują pracę sędziom i prokuratorom, i tak już przepracowanym. To nie jest sposób na uzdrowienie wymiaru sprawiedliwości. Poza tym w sprawach rozpoznawanych przez sądy 24-godzinne każdy oskarżony musi mieć obrońcę, co jest nieporozumieniem. To Skarb Państwa płaci adwokatom za obronę ich klientów.
              • ameka40 Re: Sąd y 24 godzinne, nowy szał władzy czy potrz 14.03.07, 20:28
                moja kochana Cfaniacho madrze piszesz...chyba jedynym w miare sprawnym
                ministrem w tym rzadzie jest Zioberek..w kazdym razie widac ze ma jakis
                pomysl,moze troche przesadza czasem (konferencje w mediach) ale cos robi.Nie
                robia bledow tylko Ci ktorzy nic nie robia.A swoja droga Kochana dlaczego
                niektorzy Panowie podejrzewaja ze masz 15 lat?O ile znam pietnastolatki to nie
                maja tak duzej wiedzy o sadownictwie jak Ty.Caluski,milego wieczoru.
              • ameka40 Re: Sąd y 24 godzinne, nowy szał władzy czy potrz 14.03.07, 20:30
                Plissss...tylko nie wal mnie przy najblizszej okazji mlotem<jezor>
                • cfaniaczka Re: Sąd y 24 godzinne, nowy szał władzy czy potrz 14.03.07, 21:02
                  Maupa, ale jestes, nie bawię się tak :) Nie wiedziałam, że jednak zaglądasz
                  tu , ale o moim "cfanym" nicku chyba nie wiedziałas. No nic, trzeba żyć dalej,
                  rozbawiłas mnie, Ty za Ziobrem ???? Przykład dla forum, mozna się przyjaxnic i
                  miec odmienne poglądy.
                  Popatrz , jak fajnie bawię się z jakims indywiduum na 2 nickach ? Wiesz, stale
                  daję szansę ludziom, liczyłam, że się łopamieta i napisze coś mądrego:) Kiszka.
                  PS. dokonczmy rozmowę przez telefon, dzwonie
                  PS2. Po młotku poznałaś????
                  • ameka40 Re: Sąd y 24 godzinne, nowy szał władzy czy potrz 14.03.07, 22:48
                    cfaniaku....po mlotku?<SZOK>rzadko tutaj wlaze ale wkurzyli mnie Ci ktorzy nie
                    maja nic do powiedzenia a wypowiadaja sie autorytatywnie...to typowe dla tego
                    pieknego kraju nad Wisla
                • jobrave Re: Sąd y 24 godzinne, nowy szał władzy czy potrz 14.03.07, 22:01
                  Obeserwuję Ziobrę od czasu kiedy zaczął pojawiać się w różnych telewizyjnych
                  programach intrewencyjnych, jako rzecznik ofiar napadów dokonanych przez kiboli
                  i innych młodocianych bandytów, podobała mi się jego młodzieńcza żarliwość
                  odwaga, determinacja i zaangażowanie w pomoc tym ofiarom czy rodzinom ofiar, jak
                  również rzeczowość wypowiedzi dotyczących zmian systemowych, nie widziałem w nim
                  jednak przyszłego ministra sprawiedliwości, bo już wówczas zauważyłem, że nie
                  jest wyważony, że zbytnio się ekscytuje. Takie cechy dyskwalifikowały go jako
                  osobę, której nie tylko podlega sądownictwo, prokuratura zakłady karne (wraz z
                  "zawartością" ale również jako osobę, która ma zarządzać tym wszystkim, gdzie
                  konieczna jest bezwzględność ale też spokój, cierpliwość, konsekwencja i
                  doświadczenie nie tylko zawodowe ale i życiowe i tu zdecydowanie wyzej
                  stawiałbym zarówno Lecha Kaczyńskiego jak i Cimoszewicza, choć w kolejności
                  odwrotnej. Obecnie Ziobro sprawia wrażenie żarliwego komsomolca i czekisty z
                  pierwszych lat formowania się Riespubliki Sawietow a to juz niestety nie te
                  czasy, kiedy to brak predyspozycji zastępowała żarliwość przekonań. Takie
                  populistyczne pokrzykiwanie przed kamerami robi oczywiście wrażenie na
                  przeciętnym zjadaczu chleba, który słysząc płomienne deklaracje "hiPiSów" w
                  telewizorze, popijąc browara, krzyknie do krzątającej się w kuchni żony: "No
                  Zośka, skończy sie bandyctwo, złodziejstwo i "biurokractwo" też!". Niestety
                  samymi wrażniami nie da się opędzić czegoś co wymaga absolutnej przebudowy.
                  Najwybitniejsi i najuczciwsi prokuratorzy przepadną tylko nieliczni nie ulegną
                  demoralizacji w tak złym systemie jakiego od lat i obecnie również
                  doświadczamy. To tak jak w fabryce, w której pracuje niezła kadra, nieźle
                  wyszkoleni robotnicy ale mendżer do dupy i XIX. wieczna technologia oraz system
                  pracy i żle ustawiona struktura. Ziobrę, z tym jego tempramentem i żarliwością
                  widziałbym raczej jako przewodnicżącego paramentarnej komisji d/s prawa i
                  sprawiedliwości, w której mogłby kontrolować działanie wymiaru sprawiedliwości i
                  organów ścigania w imieniu społeczeństwa, i tu by się sprawdził. Co się zaś
                  tyczy 24. godzinnych sądów, to -jak już wspominałem-powinno się udać jeśli
                  prokuratorzy i sędziowie wezmą wreszcie do solidnej roboty. W rzeszowskim sądzie
                  rejonowym jest co najmniej 40 spraw,kwalifikujących się do natychmiastowego
                  umorzenia ale ciągna się, bo są niby rozwojowe, w niektórych przypadkach z kolei
                  jest tak, że policja ma haki na prokuratorów (jazda po pijaku, ku.. w
                  agencjach, łapówki itp.), to policja niejako wymusza owo wydłużanie "spraw
                  rozwojowych", chociażby po to, żeby uzasadnić wydatki na działania operacyjne.
                  Przeciętny sędzia nie czyta akt nie tylko dlatego, że jest leniwy ale również
                  dlatego,że musiałby nie spać , nie jeść itd. (nie mówię o pospolitych
                  ewidentnych sprawach), dlatego daje wiarę prokuratorowi i zamiast umorzyć
                  postępowanie, zatwierdza sankcję przepisując uzasadnienie wniosku prokuratora,
                  jako swoje. tymczasem w cywilizowanych krajach nie do pomyslenia jest, żeby
                  prokurator przedłożył sądowi np. 200 tomów akt, co u nas wcale nie jest
                  rzadkoscią. Kiedy biedak ma to przeczytać? A jesli jakimś cudem przeczyta i
                  okaże sie, ze trzeba uzupełnić? No cóż, otrzyma to uzupełnienie w postaci... 50
                  tomów np. W Niemaczech, Wlk. Brytani. USA, Szwecji, sędzia otrzymuje od
                  prokuratora referat dot, całej sprawy, jej istoty, nie więcej jak 3-6 kartek a i
                  same akta są b. zwięzłe i zawierają tylko istotne informacje dla sprawy reszta
                  rozgrywa się przed sądem. Nie da sie wszystkiego w jednym poscie zawrzeć stąd
                  moze i troche chaosu w tym co napisałem. Końcem końców pierwsze dni
                  "ekspresowych" sesji były udane, okazało się, że niepewni przysłosci sędziowie i
                  prokuratorzy stanęli na wyskokosci zadania i sami twioerdza, że dadza sobie
                  radę, pmaietajmy jednak o tym, że łatanie dachu,podpieranego przez spróchniałe
                  krokwie, to działanie na krótką metę.
                  • ameka40 Re: Sąd y 24 godzinne, nowy szał władzy czy potrz 14.03.07, 22:44
                    popieram Cie w pelni ale nie do konca............
                    • Gość: hehe Re: Sąd y 24 godzinne, nowy szał władzy czy potrz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.07, 09:04
                      fajna bzdura, hehe <popieram w pełni ale nie do końca> to jest naprawde
                      inteligentna wypowiedz hehe
                  • Gość: darek Re: Sąd y 24 godzinne, nowy szał władzy czy potrz IP: *.ptvk.pl 15.03.07, 00:53
                    A tymczasem w zakładach karnych więźniowie mają rację żywieniową większą niż pacjent w szpitalu lub żołnierz w zasadniczej. Zatrudnić ich przy sprzątaniu nie można, bo mogą zgody nie wyrazić, pilnowanie ich w pracy to też dodatkowy koszt. Wracając do reform, czy Ziobro coś wspominał o sprawiedliwości społecznej i kasach fiskalnych u prawników?
    • Gość: Judeks Re: Sąd y 24 godzinne, nowy szał władzy czy potrz IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 20.03.07, 08:23
      Elity prawnicze występują przeciwko Ziobrze
      "Gazeta Wyborcza": Demokracja jest zagrożona. Rządzące partie polityczne psują
      prawo, podważają autorytet sądów, zawłaszczają kolejne instytucje państwowe -
      protestują warszawscy prawnicy.
      "Uchwałę w sprawie zagrożeń dla demokratycznego państwa prawnego" podjęła
      wczoraj w południe Rada Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu
      Warszawskiego. - Tak mocnego głosu protestu prawników przeciw praktyce
      rządzących jeszcze nie było - akcentuje gazeta.

Co było języczkiem u wagi przesądzającym o wystąpieniu prawników? Dziekan
      wydziału prawa prof. Tadeusz Tomaszewski powiedział "GW", że przesądziły
      wypowiedzi ministra sprawiedliwości po zatrzymaniu dr. Mirosława G.,
      kardiochirurga ze szpitala MSWiA. Został publicznie przez ministra Zbigniewa
      Ziobrę skazany bez wyroku. - To się nie mieści w standardach prawniczego
      myślenia - dodaje dziekan. W odpowiedzi, resort sprawiedliwości przedstawił
      stanowisko, przekazane "Gazecie Wyborczej" przez Edytę Żyłę z Wydziału
      Informacji MS, w którym napisano: - Próby torpedowania reformy wymiaru
      sprawiedliwości nie są dla nas zaskoczeniem. Ta uchwała brzmi jak powtórka z
      rozrywki, bo podobny głos ze świata prawników wyszedł dokładnie rok temu.
      wiadomosci.onet.pl/1505505,11,item.html

• jobrave Re: Sąd y 24 godzinne, nowy szał władzy czy potrz 21.03.07, 02:18
        Jarosław Kaczyński pogroził ostyatnio palcem Trybunałowi Konstytucyjnemu za to,
        że orzeczenie w sprawie H.Gronkiewicz-Waltz, nie było po premierowskiej myśli.
        Mędrcy z PiS kombinują właśnie jakby tych "bezczelniaków" z TK spacyfikować-
        właśnie gmerają w projekcie eseldowskiej (sic) ustawy o TK, z zamiarem
        znalezienia w niej kruczków umożliwiających rozprawienie się z dotychczasowym
        składem.
        Jesteśmy świadkami bolszewizacji IV już RP, podobnej do tej z lat 1944-48 kiedy
        to komuniści rozpoczęli montaż totalitarnego państwa. Boję się, że niedługo
        odbiorą nam możliwość swobodnego wypowiadania się na forach, bo coraz więcej na
        nich "zaplutych karłów reakcji" i innych "warchołów" i "sprzedawczyków".
        • Gość: Judeks Re: Sąd y 24 godzinne, nowy szał władzy czy potrz IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 21.03.07, 08:00
          Gdy obserwuję ataki władzy wykonawczej na władzę sądowniczą smutek mnie
          ogarnia, bo w ten sposób własnie rodzi się totalitaryzm. Czyżby Polska w tym
          kierunku zmierzała? Za 100 lat dzieci w podręcznikach szkolnych mogą czytać o
          okresie rządów braci Kaczyńskich w rozdziale zatytułowanym „II PRL”.
        • Gość: JP II Re: Sąd y 24 godzinne, nowy szał władzy czy potrz IP: *.mcon.pl 21.03.07, 12:17
          Jesteśmy świadkami bolszewizacji IV już RP, podobnej do tej z lat 1944-48 kiedy
          > to komuniści rozpoczęli montaż totalitarnego państwa. Boję się, że niedługo
          > odbiorą nam możliwość swobodnego wypowiadania się na forach, bo coraz więcej
          na nich "zaplutych karłów reakcji" i innych "warchołów" i "sprzedawczyków
          --------
          Masz, jobrave, 200 procent racji. To jest cały PiS i ta ich nieuleczalnie
          chora, irracjonalna od "poczęcia" IV RP. Bolszewia całkowita, przy której
          ideoologiczny polski "komunizm" za czasów PRL, to dziecinada, niewinne
          przedszkole. Oni muszą mieć wrogów i "zaplutych karłów reakcji", za wszelką
          cenę, nawet kłamstwa, pomówienia i prowokacji (piąty raz odgrzewane "rewelacje"
          Dochnala, zabawy papierami IPN itd.). Skończy się temat SB i PZPR, zaczną jakis
          nowy, bo ich rewolucja nie może zawisnąc w próżni. Kto jeszcze tego nie
          zrozumiał, ten coraz bardziej boleśnie będzie sie o tym się przekonywał na
          własnmej skórze. Co do Ziobry, to o czym tu mówić, jak facet bodajże dwa razy
          oblał egzamin na prokuratora. Oczywiście za sprawą "spisku" egzaminatorów o
          komunistycznym rodowodzie, no bo jak mogłoby być inaczej, kiedy z takim
          Einsteinem prawa mamy do czynienia. W tym ich całym państwie brakuje jeszcze
          namiastki Berezy Kartuskiej, ale wszystko jeszcze przed nami, bo juz kombinują
          nad tym jakby zamknąc nas za druty pod byle jakim pozorem. Wystarczy jeden
          donos, "świadek koronny", który zezna, ze brałeś udział w jakiejś aferze i juz
          jesteś ugotowany: nim wyjdzie na Twoje - posiedzisz, pocierpisz, nabierzesz
          szacunku dla władzy, moze jakąś samokrytykę złożysz, moze pomożesz kogoś innego
          tak załatwić. Skąd my to znamy?
          • jobrave Re: Sąd y 24 godzinne, nowy szał władzy czy potrz 21.03.07, 16:09
            Teraz krakowscy prokuratorzy sprawdzają, czy nie doszło kolejnego-używając
            Ziobrowego języka -"mordu medycznego". Tym razem ofiarą "morderców medycznych"
            miałby być śp. Tatuś Pana Ministra. Pan Minister pytany o tę sprawę,
            dyplomatycznie milczy lub odpowiada nie na temat.
            Czy ktoś dyponuje jakimiś danymi na temat liczby wykroczeń i przestępstw
            pospolitych, czy zanotowano spadek, czy spokojniej na ulicach, mniej pijanych
            kierowców? Nie pytam z przekąsem lecz z nadzieją, że sytuacja uległa poprawie.
            • hermenegildo Re: Sąd y 24 godzinne, nowy szał władzy czy potrz 21.03.07, 23:35
              L'ordre regne a Varsovie:-)
    • Gość: Judeks Re: Sąd y 24 godzinne, nowy szał władzy czy potrz IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 26.03.07, 08:06
      Kosztowny wymiar szybkiej sprawiedliwości
      (Gazeta Prawna/26.03.2007, )

Funkcjonowanie trybu przyspieszonego budzi niezadowolenie sędziów. Nakłady na
      sądy 24-godzinne nie są adekwatne do wagi osądzanych spraw. Rosną koszty
      udziału adwokatów broniących oskarżonych wbrew ich woli.

Podwyższony stan gotowości w sądach rejonowych orzekających w trybie
      przyspieszonym budzi krytykę sędziów. Ich zdaniem zaangażowanie w tym celu
      całej machiny wymiaru sprawiedliwości jest nieadekwatne do ciężaru gatunkowego
      rozpatrywanych spraw.

Zdecydowana większość z nich dotyczy bowiem pijanych kierowców i rowerzystów,
      którzy mogli być dotychczas sądzeni w postępowaniu nakazowym.

Rowerzysta w 24 godziny

Uruchomienie trybu przyspieszonego to olbrzymie przedsięwzięcie dla każdego
      sądu rejonowego. Oprócz zapewnienia odpowiednich warunków lokalowych potrzebne
      były również zmiany organizacyjne, czyli zabezpieczenie dyżurów sędziowskich i
      adwokackich oraz ustalenie współpracy z prokuraturą i policją. Tryb
      przyspieszony miał uderzyć w chuliganów siejących spustoszenie np. podczas
      imprez sportowych. Pierwsze tygodnie funkcjonowania sądów 24-godzinnych
      pokazały jednak, że oprócz awantur podczas meczu piłkarskiego w Łodzi, nowe
      rozwiązania nie zadziałały zgodnie z założeniem.

Andrzej Kryże, wiceminister sprawiedliwości, pyta, dlaczego sędziowie
      dotychczas nie korzystali z kodeksowych możliwości szybkiego sądzenia.

Nieadekwatne koszty

- Generalnie instytucja trybu przyspieszonego jest skuteczna, gdyż pozwala
      szybko osądzić sprawcę. Jednak jej wykorzystywanie w drobnych sprawach zaczyna
      budzić wątpliwości, zwłaszcza że sądy miały do dyspozycji, mniej kosztowne
      środki pozwalające na ukaranie przestępcy - mówi Jerzy Podgórski, wiceprezes
      Sądu Rejonowego Warszawa Mokotów. Dodaje, że jednym z nich był tryb nakazowy, w
      którym wyrok był wydawany zza biurka sędziego, bez konieczności udziału stron.
      Szybki wyrok mógł zapaść również na wniosek prokuratora w trybie artykułu 335
      k.p.k., czy też na rozprawie poprzez skorzystanie z instytucji dobrowolnego
      poddania się karze. Stosowanie tych instrumentów pozwalało zamknąć postępowanie
      w ciągu jednego, dwóch miesięcy od momentu wpłynięcia aktu oskarżenia.

- Bez rozprawy załatwialiśmy 90 procent drobnych spraw - mówi Zygmunt
      Przytulski, wiceprezes Sądu Rejonowego w Lesznie.

- Dotychczasowe instytucje, mimo że działały wolniej, były skuteczne, a przede
      wszystkim tańsze - dodaje Krzysztof Chmielewski, wiceprezes Sądu Rejonowego
      Warszawa Wola.

- Teraz koszty okazują się większe niż efekty, gdyż sądy muszą ponosić
      dodatkowe koszty m.in. na honoraria adwokackie - dodaje Barbara du Chateau,
      rzecznik prasowy Sądu Okręgowego w Lublinie.

Oskarżeni nie chcą adwokata

Przepis wprowadzający w trybie przyspieszonym przymus adwokacki sprowadził
      sprawę do absurdu, gdyż oskarżony musi mieć obrońcę.

- Dyżurującemu adwokatowi płacimy 400 zł plus VAT za prowadzenie obrony -
      tłumaczy sędzia Krzysztof Chmielewski.

- W naszym sądzie na ośmiu oskarżonych sądzonych w trybie przyspieszonym aż
      czterech odmówiło skorzystania z obrońcy, obawiając się dodatkowych kosztów. W
      efekcie sędzia sam musiał wybrać adwokata. Teraz pieniądze będzie trudno
      wyegzekwować od osądzonych - tłumaczy sędzia z Leszna.

Zmęczenie materiału

Sędziowie narzekają również na narzucony im tryb pracy. Mimo że ich czas pracy
      regulowany jest zakresem obowiązków, to i tak nie może przekraczać 40 godzin
      tygodniowo.

- Ten wymiar godzin, zwłaszcza w przypadku sędziów w wydziałach karnych, był
      już przekraczany, zanim wszedł w życie tryb przyspieszony. Nie otrzymujemy
      gratyfikacji, nie możemy odebrać nadgodzin - tłumaczy sędzia Jerzy Podgórski.
      Dodaje, że dodatkowe obciążenia mogą być czynnikiem destabilizującym.

- Sędziowie orzekający w trybie przyspieszonym nie mają komfortu pracy. Muszą
      dyżurować od 8.00 do 16.00, a potem być pod telefonem do godziny 20.00,
      czekając na sprawę - mówi sędzia z Lublina.

Za szeroki zakres

Zdaniem sędziego Jerzego Podgórskiego zakres stosowania trybu przyspieszonego
      jest zbyt szeroki. Zrozumiałe jest jego wprowadzenie np. podczas imprez
      masowych. Natomiast stosowanie go w sprawach pijanego rowerzysty jest
      nieuzasadnione.

Tomasz Pietryga
      • jobrave Re: Sąd y 24 godzinne, nowy szał władzy czy potrz 26.03.07, 08:59
        Potiwerdzaja się więc najgorsze przypuszczenia -wszystko to "ad captandum
        vulgus", kolejny chwyt propagandowy, zamykanie pijaczków, nawalonych furmanów
        itp. czyli to co można załatwiąć trybem nakazowym. Gdyby ograniczono się z tym
        ekspresowym sądzeniem jedynie do czynów chuligańskich, być może, byłoby lepiej.
        • Gość: Judeks Re: Sąd y 24 godzinne, nowy szał władzy czy potrz IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 27.03.07, 08:31
          Jobrawe, szacunek dla ciebie. Masz sporą wiedze i widzę, że znasz się chyba na
          wszystkim. Tak jak pisałeś od lat w dziale X kpk obowiązuje rozdz. 53
          regulujący tzw. postępowanie nakazowe. W tym trybie można szybko i bez
          komplikacji sądzić drobnych przestępców (wyrok zapada na podstawie akt
          postępowania przygotowawczego). Nie potrzeba tam adwokatów, dyżurów itp. Tak
          więc narzędzia były od dawna, natomiast Pan Minister wprowadził drogą,
          zagmatwaną procedurę , która pochłania publiczne pieniądze i niczemu poza
          propagandą nie służy.
          • jobrave Re: Sąd y 24 godzinne, nowy szał władzy czy potrz 27.03.07, 09:27
            Az takim człowiekiem renesansu nie jestem, po prostu wiele lat temu edukowałem
            się na prawnika, co trwało- niestety-prawie osiem lat, i juz o tym niemal
            zapomniałem. Wracając do wątku głównego; większość autorytetów naukowych z
            dziedziny prawa oraz czynnych prawników, którzy na codzień stykają się ze
            stosowaniem prawa są zdania, że majstrowanie przy kodeksach wprowadza chaos i
            nie moga być tego nieświadomi osobnicy legitymujące się nie tylko dyplomami
            prawniczymi jak np. Gosiewski lecz również praktycy w rodzaju Wassermana czy
            Ziobry czy doktorzy nauk prawnych b-cia Kaczyńscy, którzy przeciez maja za sobą
            karierę naukową w tej dziedzinie. Sądy doraźne-jak juz chyba widać-mają jednak
            zatkać gęby tym, którzy głosowali na PiS wierząc, że stan bezpieczeństwa w
            Polsce poprawi się radykalnie i natychmiast. Tryb nakazowy ma to do siebie, że
            nie brzmi tak atrakcyjnie jak "tryb doraźny", "sąd ekspresowy", "sąd 24.
            godzinny" itp. Przybyła więc kolejna instytucja i prawdopodobnie niebawem okaże
            się, że też niewiele wniosła i wówczas miłościwie nam panujący znów cos wymyślą,
            np. podwojenie wysokości wszystkich przewidzianych (i nie przewidzianych) w
            kodeksie kar. Najgorsze jest jednak to, że prawo w Polsce tworzone jest na
            polityczny obstalunek i przez dyletantów.
      • Gość: piter Re: Sąd y 24 godzinne, nowy szał władzy czy potrz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.07, 09:58
        Co bysmy na ten temat nie napisali i tak najwazniejsze beda statystyki i one
        tak jak za komuny zdecyduja o jakosci prowadzonych spraw! Dla prokuratorow i
        sedziow nie wazna jest sprawiedliwosc,lecz liczy sie li tylko aby kazdego
        szaraka udupic akogo stac na lapowe uniewinnic!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka