Gość: ciekawski IP: *.mcon.pl 11.07.07, 16:57 Nowy design, nowa generacja: www.przemysl.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Imac Re: Nowy serwis:www.przemysl.pl IP: *.chello.pl 13.07.07, 20:27 Średnio mi się podoba, nie mówię o treści, tylko właśnie o designie. Za dużo białego. Niezbyt ładny napis "Przemyśl" - to kwestia gustu, ale bardzo mnie drażni ta czcionka. Zupełnie nie pasuje do miasta, a raczej do jakiegoś motelu, czy domu weselnego ;) Dziwne jest to, że w przypadku obrazków - klikamy na obrazek i uzyskujemy powiększenie - niezbyt duże, o wiele za małe w przypadku zdjęć czy widokówek - wydaje się więc że można kliknąć jeszcze raz - by uzyskać rozsądny rozmiar - a to bez ostrzeżenia powoduje powrót - głupio. Dziwne jest też to, że "powrót" jest w javascript - więc jak się wejdzie na stronę z linka (na przykład opublikowanego na forum) to nie ma do czego wracać - a często jest tak, że chce się wejść na stronę główną - wtedy nie pozostaje nic innego jak zmiana adresu wpisanego w pasku przeglądarki. Bannery też są nieładne - zwłaszcza w dziale "turystka" i "kultura" - takie bardzo prowincjonalne (z niby Szwejkiem) Sama struktura i wiadomości w głównym oknie bez konieczności wchodzenia w "seris miejski" - jak to było dawniej - to duży plus. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yy Re: Nowy serwis:www.przemysl.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.07, 20:31 Na każdej podstronie masz możliwość wejścia na stronę główną. Urząd miejski | Gospodarka | itd... <Strona główna> / itd... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Flex Re: Nowy serwis:www.przemysl.pl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.07, 20:54 "Nowy desing + nowa generacja + UM jako serwis = Jarmark", względnie odpust pod Kościołem, gdzie jest barachło ale tak na prawdę nic nie ma... Po prostu amatorszczyzna za którą, Panowie koderzy wzięli kasę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lulu a powód "ból" Re: Nowy serwis:www.przemysl.pl IP: *.tpnet.pl 13.07.07, 20:59 Panie Wierzbicki po co ta autoreklama chały? Ile Pan wziął z kolesiem za to, co nazywa Pan "nowy desing"? Szkoda pańskiego nazwiska w meta name="author" content="!! Bo i co? Ma Pan satysfakcję z tej fuchy?? Odpowiedz Link Zgłoś
radoos Re: Nowy serwis:www.przemysl.pl 14.07.07, 00:23 Dzięki za sugestie, uwzględnimy je przy pracach nad stroną. Niestety nie mamy wpływu na wielkość zdjęć, które zostały już opublikowane w poprzedniej wersji serwisu, być może zostaną poprawione. Zdjęcia w nowych artykułach / galeriach będą w bardziej rozsądnych rozmiarach choć to tak naprawdę zależy do redaktorów poszczególnych działów :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imac Re: Nowy serwis:www.przemysl.pl IP: *.chello.pl 14.07.07, 00:56 Dzięki za odpowiedź - jeśli nic się nie da zrobić, to przydałby się chociaż "dymek" "kliknij aby powrócić do galerii" czy coś podobnego. To by spowodowało przynajmniej, że wiadomo by było, że kolejne kliknięcie nie spowoduje oczekiwanego powiększenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imac Re: Nowy serwis:www.przemysl.pl IP: *.chello.pl 14.07.07, 01:06 No i wycofuję to co napisałem i powrocie do strony głównej. Wczoraj (nie wiem dlaczego) to nie działało, dziś działa poprawnie. Odpowiedz Link Zgłoś
radoos Re: Nowy serwis:www.przemysl.pl 14.07.07, 01:07 Poprawiłem nieco nawigację przy powiększaniu zdjęć, myślę że jest OK. W przyszłym tygodniu dodamy m.in. przechodzenie pomiędzy powiększonymi zdjęciami wewnątrz galerii oraz opcję wysyłania jako e-kartki. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imac Re: Nowy serwis:www.przemysl.pl IP: *.chello.pl 14.07.07, 04:41 Teraz jest dużo lepiej :) Czy nie przydałaby się zakładka "kultura" albo "kultura i nauka"? Bo teraz są tylko "wydarzenia kulturalne" w sekcji "nasze miasto", które są trochę sztucznie wydzielone, bo jest tam też zakładka zwykłe "wydarzenia" - wydaje mi się, że jest to trochę niekonsekwentne. Powinno być coś takiego, bo to dziedzina, w której Przemyśl się wyróżnia in plus. Powinny być tam informacje o muzeach (z linkami), o archiwach, o instytucjach naukowych (jak Towarzystwo Przyjaciół Nauk, czy Południowo-wschodni instytut naukowy, o innych przemyskich stowarzyszeniach jak Towarzystwo Muzyczne, o galeriach, bibliotekach, o wyższych uczelniach jak PWSW, Kolegium Języków Obcych czy WSAIZ... - te ostatnie (biblioteka!) są w zakładce "edukacja i sport" - "uczelnie, kolegia" - nigdy by mi nie przyszło do głowy tam ich szukać! Ostatnią rzeczą, którą oceniam krytycznie jest główny baner sekcji "turystyka" - w Przemyślu jest naprawdę dużo ciekawszych rzeczy, niż ponure zdjęcie dwóch panów spacerujących w Rynku - pierwszy pan w mundurze żołnierza CK armii, drugi w białej koszulce i czapce z daszkiem :) Patrzą na coś, lecz nie wiadomo na co - brzydkie to i bez sensu... Pozdrawiam i dziękuję za odzew. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomcio Re: Nowy serwis:www.przemysl.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.07, 09:33 A dlaczego zniknęły linki do rozkładu mzk i zdm? Odpowiedz Link Zgłoś
radoos Re: Nowy serwis:www.przemysl.pl 14.07.07, 12:20 Jeżeli chodzi o rozmieszczenie odnośników to przypuszczam, że położenie tego działu i kilku innych ulegnie zmianie. Na poprzedniej stronie niektóre działy były zupełnie niepodporządkowane strukturze strony (odrębne), mimo że nie powinny. Układ, który jest w chwili obecnej to jedynie nasza sugestia - redaktorzy z pewnością poukładają działy lepiej i zgodnie z sugestiami. Prócz tego (podobnie jak na poprzedniej stronie) uruchomiony zostanie katalog stron WWW, gdzie z pewnością znajdą się linki do muzeów, stowarzyszeń, uczelni itp. Ważniejsze linki będą eksponowane na stronie głównej w formie banerów. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imac Re: Nowy serwis:www.przemysl.pl IP: *.chello.pl 14.07.07, 20:02 Katalog katalogiem, ale kultura i nauka jest ważną dziedziną życia miasta, nie mniej ważną niż edukacja i sport, więc wydaje się, że powinna być - zwłaszcza że i instytucji i tematów jest trochę i dobrze by było, by wszystkie były razem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imac Re: Nowy serwis:www.przemysl.pl IP: *.chello.pl 15.07.07, 04:16 Dziwne jest też to, że wejście na stronę główną, to to samo co kliknięcie w "nasze miasto" i jeszcze w "nasze miasto" > "aktualności" Tak więc w trzech miejscach mamy tą samą, identyczną treść. Jest to marnotrawstwo miejsca, biorąc pod uwagę że postulowana przeze mnie "kultura i nauka" się nie zmieściła :) "Nasze miasto" składa się z pięciu podstron: -plan miasta -miasta partnerskie -fotorelacje -organizacje pozarządowe -aktualności i tak: "plan miasta" lepiej by posłużył w dziale turystyka (w końcu mieszkańcy rzadko będą korzystać z planu, w przeciwieństwie do turystów) "miasta partnerskie" powinny być w "urząd miejski" - bo to domena samorządowa, albo w "turystyka"> informacje i historia "organizacje pozarządowe" - to też nie jest najlepsze miejsce dla nich. W dziale "sport i edukacja" mamy "stowarzyszenia kultury" - nazwa jest bardzo myląca bo chodzi o stowarzyszenia kultury fizycznej... Zdaję sobie sprawę, że odpowiadacie za mechanizm strony i jej wygląd, a nie za znajdującą się na niej treść, ale mam wrażenie, że ten układ treści jest mało czytelny i mało przemyślany, za to mechanizm funkcjonalny strony i pomysł jest dużą zmianą na plus w porównaniu do tego co było wcześniej. Inne uwagi: jestem tutaj: www.przemysl.pl/nasze_miasto/346/ klikam w powrót i jestem dalej w tym samym miejscu :) Wchodzę tutaj: www.przemysl.pl/gospodarka/rozne_informacje/ i przycisku "powrót" nie ma w ogóle (chyba albo powinny być wszędzie, albo nigdzie?) A po wejściu tutaj: www.przemysl.pl/gospodarka/rozne_informacje/przemyski_lider_przedsiebiorczosci/ "powrót" jest, ale nie działa :) Za to jest "wstecz" i działa - czym różni się "powrót" od "wstecz"? Natomiast będąc tutaj: www.przemysl.pl/gospodarka/podstawowe_informacje/ nie ma ani "powrotu", ani "wstecz"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imac Re: Nowy serwis:www.przemysl.pl IP: *.chello.pl 15.07.07, 05:35 Np. strona partnerskiego Paderborn ma działy: * stadt landshaft (tutaj jest "wirtualny ratusz", podstawowe informacje o mieście i regionie - takie dla osoby chcącej się czegoś dowiedzieć i dla mieszkańca chcącego coś załatwić w urzędzie) * freizeit aktiv (czas wolny: sport, turystyka, rozrywka, relacje z imprez, atrakcje lokalne itd) * kultur kunst (kultura i sztuka, muzea, galerie, teatry, wystawy, koncerty) * hohschule bildung (edukacja, oświata, szkoły wyższe, biblioteki i inne tego typu instytucje itp) * wirtschaft standort (gospodarka, porządek, technologie, rynek pracy) * mehr (pozostałe, w tym katalog) uważam, że taki układ jest o wiele bardziej czytelny i dużo szybciej można w nim znaleźć poszukiwane informacje. Na przemyskie warunki powinno to wyglądać tak: * ratusz i informacje podstawowe o mieście (czyli cały przewodnik po um, podstawowe rzeczy o mieście, położeniu, miastach partnerskich) * gospodarka (tak jak jest teraz) * edukacja i sport (tak jak obecnie) * kultura, i nauka (w tej chwili chciałbym się dowiedzieć jakie są muzea w Przemyślu, nie ma takiego miejsca, jakie są uczelnie - także nie ma, tu powinny być też wydarzenia kulturalne i stowarzyszenia działające na tym polu, biblioteki, galerie, koncerty) i zostaje jeszcze jedno miejsce na dział albo "nasze miasto" albo na "turystkę". Albo można nazwać go "pozostałe" czy "inne" i niech tam będzie informacja turystyczna, fotorelacje, organizacje pozarządowe - to co nie dało się przyporządkować gdzie indziej. Na tą chwilę ta strona nie spełnia podstawowego kryterium - nie ułatwia uzyskania kompleksowej informacji o mieście. Łatwo znajdę na niej spis wszystkich gimnazjów (ile osób będzie poszukiwać spisu gimnazjów?), a nie znajdę ważniejszego spisu muzeów, galerii, bibliotek, ani szkół wyższych (wydawałoby się, że to znacznie częściej poszukiwane informacje i obecność w katalogu tego nie zmieni!) Zdaję sobie sprawę, że może być trochę za późno na takie przetasowania, ale naprawdę, taki podział treści sprawia, że mnóstwo informacji, dla których zwyczajowo wchodzi się na strony miejskie pozostaje niedostępna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: y Re: Nowy serwis:www.przemysl.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.07, 09:50 Może by tak forum zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
radoos Re: Nowy serwis:www.przemysl.pl 16.07.07, 01:20 To raczej słaby pomysł :-) Odpowiedz Link Zgłoś
radoos Re: Nowy serwis:www.przemysl.pl 16.07.07, 01:13 > Zdaję sobie sprawę, że może być trochę za późno na takie przetasowania, ale > naprawdę, taki podział treści sprawia, że mnóstwo informacji, dla których > zwyczajowo wchodzi się na strony miejskie pozostaje niedostępna. Układ zapewne będzie się jeszcze zmieniał. Na takie przetasowania nigdy nie jest za późno, jeżeli mają poprawić przejrzystość serwisu chociaż to już zależy od redaktorów serwisu. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1231231 Re: Nowy serwis:www.przemysl.pl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.07, 11:44 to ty chyba ślepy jesteś jak nie możesz znaleźć informacji o których piszesz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imac Re: Nowy serwis:www.przemysl.pl IP: *.chello.pl 16.07.07, 15:16 To chyba miała być dyskusja pomagająca jej Twórcom dostosować stronę do potrzeb użytkowników i ewentualnie wyłapać niedociągnięcia i błędy, więc zamiast wyjeżdżać komuś z zarzutem ślepoty, łaskawie podaj przykład jak znajdujesz informacje, o których pisaliśmy. W ten sposób zamiast podnosić sobie poczucie wartości własnego ego, mógłbyś/mogłabyś przynajmniej pomóc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imac Re: Nowy serwis:www.przemysl.pl IP: *.chello.pl 16.07.07, 15:36 już nie wspomnę, że piszesz o zmianach, które zaszły DZISIAJ :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123131 Re: Nowy serwis:www.przemysl.pl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.07, 08:55 Podtrzymuję zarzut dotyczący ślepoty. Piszesz że nie możesz znaleźć: " ważniejszego spisu muzeów, galerii, bibliotek, ani szkół wyższych " Spis muzeów, galerii, itp. jest w dziale turystyka spis szkół wyższych jest w dziale edukacja itp itd to chyba logiczne, prawda? wystarczy odrobine chęci i wyobraźni żeby coś znaleźć. jak szukam przetargów to w wchodzę w gospodarkę, jak trasy turystyczne to w turystykę, bo tak mi podpowiada logika. ale wystarczy chcieć a nie wszystko krytykować. zresztą zauważyłem, ze na stronie jest całkiem sprawna wyszukiwarka. jak to jest że tacy ludzie jak ty znajdą w sieci wszystkie, najbardziej bzdurne rzeczy, a to że ktośpodpalił chomika, a to że jest filmik z kangurem oddającym stolca, a prostych i podstawowych rzeczy nie potrafią znaleźć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imac Re: Nowy serwis:www.przemysl.pl IP: *.chello.pl 17.07.07, 15:18 > Spis muzeów, galerii, itp. jest w dziale turystyka Tylko, że to nie są instytucje działające tylko dla turystów i nie pod tym hasłem zwyczajowo powinny się znajdować, bo większość z nich służy też zwykłym mieszkańcom i działa w sferze szeroko pojmowanej kultury. > spis szkół wyższych jest w dziale edukacja Edukacją zwyczajowo nazywamy szkolnictwo - podstawowe, gimnazjalne, zawodowe. Uczelnie wyższe to już "nauka" podobnie jak jednostki nie zajmujące się edukacją, a tylko nauką (TPN, PWIN częściowo PWSE czy Archiwum) > to chyba logiczne, prawda? Nie, to zupełnie nielogiczne > wystarczy odrobine chęci i wyobraźni żeby coś znaleźć. Dobra strona nie powinna wymagać od użytkowników chęci i wyobraźni, żeby coś znaleźć. To jest podstawowa różnica. > jak szukam przetargów to w wchodzę w gospodarkę, jak trasy turystyczne to w > turystykę, bo tak mi podpowiada logika. ale wystarczy chcieć a nie wszystko > krytykować. Jak szukam Towarzystwa Przyjaciół Nauk, albo biblioteki pedagogicznej to wchodzę w "sport,edukacja">"uczelnie i kolegia", gdzie znajdę obok "Duszpasterstwo Nauczycieli w Przemyślu" - BARDZO LOGICZNE. Jeśli szukam również biblioteki, ale nie pedagogicznej, to znajdę ją w "nasze miasto" > kultura (!), ale jeśli nie chce znaleźć biblioteki, lecz muzeum (które poza działalnością kulturalną zajmuje się też nauką i edukacją) to znajdę je w zakładce "turystyka"> "informator kulturalny"> "muzea" BARDZO LOGICZNE. Tym bardziej, że sam Twórca strony nie reagował nerwowo na moje uwagi, kilka z nich zostało już uwzględnionych i chyba po to założył ten wątek. Zaznaczyłem, że układ graficzny i funkcjonalny oceniam bardzo dobrze, natomiast umiejscowienie treści jest mało czytelne i w moim odczuciu przypadkowe. A najważniejsze jest chyba to, że masz poważne problemy z czytaniem ze zrozumieniem: moje uwagi powstawały w weekend, a zmiany (polegające na dodaniu nowych rzeczy do zakładek) zaszły w poniedziałek i napisałem o tym wyraźnie. Tak, że teraz postulowana przeze mnie treść jest dostępna, chociaż w przypadkowych miejscach. > jak to > jest że tacy ludzie jak ty znajdą w sieci wszystkie, najbardziej bzdurne > rzeczy, a to że ktośpodpalił chomika, a to że jest filmik z kangurem oddającym > stolca, a prostych i podstawowych rzeczy nie potrafią znaleźć. Widzę, że należysz do osób, które lubią sobie poprawiać samopoczucie cudzym kosztem. Nie znasz moich zainteresowań, ani tego czego szukam w sieci, więc daruj sobie te żenujące wywody. Świadczą one, że w ogóle nie czujesz klimatu stron miejskich, z których korzystają zarówno mieszkańcy, turyści, jak i ludzie nie mający żadnej wiedzy o mieście. Rolą strony jest dostarczyć im informację szybko, jeśli czegoś nie znajdą, to odejdą stąd i już nie wrócą. Stąd ważny jest układ menu, jego czytelny podział i podział na kategorie. Wystarczy pooglądać strony innych miast polskich i zagranicznych - tam jest dużo przykładów. Wystarczy spojrzeć na Paderborn czy na Rzeszów Ale niektórym (w tym Tobie) wystarczy sama zmiana dla zmiany, jest wyszukiwarka - jest, "można sobie poszukać". W takim razie proszę, wyszukuj sobie na innych stronach wspomniane "informacje" o chomikach i kangurach, bo mnie one nie interesują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gorodnyj Czaławiek Re: Nowy serwis:www.przemysl.pl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.07, 23:27 Gó..any desing i gó..ani jego twórcy. Stara strona była lepsza ale "ci" mądrzy ją spaprali swoimi jws. pomysłami. Po co się bierzecie za coś co robicie pod swoim kątem a nie dla ludzi? Zresztą trudno się dziwić. Psujecie i tak popsuty wizerunek UM ale ...pasujecie do Chomy zarazem!. Już Shrek by to lepiej zrobił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciekawy Re: Nowy serwis:www.przemysl.pl IP: *.tpnet.pl 17.07.07, 23:30 A ile kasy "wydarłeś" od UM za to badziewie? Powiedz szczerze! To nasze mieszkańców pieniądze. Pijawko. Odpowiedz Link Zgłoś