darino 18.10.07, 11:13 Kolejny ciekawy temat: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23313&w=22026147&a=22026147 Mam tylko drobne wątpliwości, czy to była wiosna 1938, czy też 1939 ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tawnyroberts Re: walka o cerkiew w Kuźminie 19.10.07, 14:17 Zaskoczyła mnie relacja dr Stepana Nawrockiego w "Ukraińskich Wistiach", zatytułowana "Krwawy zielonoświątkowy poniedziałek": "Na podstawie zgromadzonych cerkiewnych dokumentów wsi Kuźmina, w celu interpelacji w Sejmie, zbadałem dzieje tej świątyni. W 1807 roku dziedzic Kuźminy, Adam Kowalski, ożeniony z sierotą po kapłanie greckokatolickim, rozpoczął budowę polskiego kościoła w Kuźminie, która w tym czasie była zamieszkana w przewadze przez ludność polską. Jednak po zbudowaniu ścian kościoła daremnie oczekiwał na obiecaną pomoc finansową od swoich polskich parafian. Pokłóciwszy się z "kościelnym" komitetem, zwrócił się on do greckokatolickiego proboszcza Tyrawy Wołoskiej z propozycją, aby w oparciu o materialne zasoby parafii Tyrawa i ukraińskich mieszkańców Kuźminy, ukończyć budowę Domu Bożego, już jako cerkwi. Zobowiązał się przy tym zapisać plac wraz z budynkiem na rzecz parafii w Tyrawie Wołoskiej, jako cerkiew filialną. Doszło do porozumienia, dokończono budowę i poświęcono cerkiew, a pan Kowalski, dotrzymując słowa, przepisał własność placu i budynku. To stało się 17 lutego 1809 roku". Nie spotkałem się dotąd z opracowaniem, które wspominałoby, że kuźmińska cerkiew początkowo wznoszona była jako kościół rzymskokatolicki. Co oczywiście nie zmienia faktu, że próba jej zagrabienia przed drugą wojną światową przez Polaków, była aktem bezprawnym. Jeśli chodzi o datę tego incydentu, to przeważa jednak rok 1938. Kryciński w swoim przewodniku po Pogórzu wymijająco pisze: "Tuż przed wojną przeważający liczebnie Polacy próbowali siłą zająć cerkiew i przekształcić ją na kościół." Jako datę budowy świątyni najczęściej podaje się 1814 rok, a nie 1809, jak pisze Nawrocki. Odpowiedz Link Zgłoś